Zelf muziek maken – Alles wat je moet weten om aan de slag te gaan!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Zelf muziek maken in een DAW met faders

Zelf muziek maken is nog nooit zo makkelijk geweest! Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om het liedje in je hoofd om te zetten naar echte muziek. Je hebt allang geen dure studio apparatuur meer nodig, en je hoeft ook geen instrumenten meer te kunnen spelen.

In dit artikel vertel ik je alles over wat je nodig hebt om te beginnen het maken van muziek. Wil je bijvoorbeeld zelf dj muziek of remixes maken voor in je set, of wil je je eigen demo’s kunnen produceren voor je band? Lees dan snel verder!

Alles wat je nodig hebt om zelf muziek te maken

Wat je allemaal nodig hebt om zelf muziek te maken is afhankelijk van welke muziek je wilt maken. Als je bijvoorbeeld zang of instrumenten op wilt nemen, dan heb je meer gear nodig dan als je puur elektronische muziek wilt produceren.

Voor een goed klinkende setup hoef je gelukkig niet meer de hoofdprijs te betalen! Met de onderstaande hardware en software heb je zo goed als alles in huis om radio ready tracks te produceren. Het enige wat je hierna nog nodig hebt is ervaring en kennis, maar daar vertel ik later in dit artikel meer over.

Computer of laptop

De makkelijkste manier om zelf muziek te maken is om gebruik te maken van een goede computer of laptop. Je laptop geeft je toegang tot allemaal verschillende programma’s en plugins waarmee je alles kunt doen wat je wilt!

Het is wel belangrijk dat je een laptop gebruikt die deze programma’s moeiteloos kan draaien, zonder dat hij crasht of vastloopt. Een goede laptop bevat een sterke processor, genoeg werkgeheugen (minimaal 16 GB) en voldoende opslag.

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van een laptop? Bekijk dan dit artikel over het uitzoeken van een Music Production Laptop.

Programma om zelf muziek te maken – DAW

Als je eenmaal een goede laptop tot je beschikking hebt, heb je ook nog een programma nodig om je muziek in te maken. Zo’n programma heet een Digital Audio Workstation, ook wel DAW genoemd.

Er zijn verschillende soorten DAW’s met allemaal hun eigen unieke kwaliteiten. De meest bekende DAW’s zijn Ableton Live, FL studio, Logic Pro, Cubase en ProTools. Mijn persoonlijke favoriet is Ableton Live, omdat deze DAW veel mogelijkheden biedt als het gaat om live performances. Echter heeft elke producer zijn eigen voorkeur! 🙂

In je DAW vindt je virtuele instrumenten en geluidseffecten die je makkelijk kunt programmeren. Als je puur elektronische muziek produceert heb je eigenlijk niets anders nodig dan een laptop en een DAW.

Een DAW als Ableton Live is geschikt om zelf muziek te maken

Audio interface

Met een laptop en een DAW kun je eigenlijk al volop aan de slag. Maar wat nou als je ook nog echte instrumenten en zang op wilt nemen? In dit geval heb je een audio interface nodig.

Een audio interface is eigenlijk een externe geluidskaart die de geluidsignalen vanuit je microfoons en instrumenten opvangt en vertaald naar een signaal wat je computer kan begrijpen. Dit heet ook wel een Analoog signaal naar Digitaal signaal (A/D) conversie.

Tegelijkertijd kan de audio interface ook signalen vanuit je computer omzetten naar een signaal wat door speakers of een koptelefoon afgespeeld kan worden. Een audio interface vormt dus eigenlijk het hart van je opname en afluister setup.

Als beginnend producer heb je geen grote audio interface nodig. Er zijn genoeg goede interfaces te koop voor minder dan 200 euro! Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een audio interface? Lees hier dan mijn Beste audio interface top 5!

Studio monitoren en/of koptelefoon

Tijdens het zelf maken van muziek is het belangrijk dat je goed kunt horen wat je precies aan het doen bent. Hiervoor heb je een goede koptelefoon of een set studio monitoren nodig.

Het verschil tussen normale speakers en studio monitoren zit in de manier hoe ze geluid afspelen. Speakers zijn bedoelt om zoveel mogelijk luisterplezier te bieden. Vaak boosten ze bass frequenties, zodat muziek voller en beter klinkt. Het probleem hierbij is dat je minder goed kunt horen hoe de mix van je muziek daadwerkelijk klinkt.

Studio monitoren zijn daarentegen gebouwd om geluid zo correct mogelijk af te spelen. Je kunt elk foutje in je mix horen en opsporen. Op deze manier helpen ze je om je muziek goed te laten klinken op elk soort speaker, van je telefoon tot in de club.

Niet elke studio monitor is geschikt voor elke situatie. Als je meer wilt weten over het uitzoeken van geschikte studio monitoren, lees dan hier de top 10 beste studio monitoren!

Condensator microfoon

Vocals zijn bij veel producties het belangrijkste element. Ze trekken de meeste aandacht van de luisteraar, en ze kunnen de kwaliteit van de muziek als geen ander beïnvloeden. Het is dus handig dat je mooie vocal opnames kunt maken. Dit kan met een goede condensator microfoon.

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een condensator microfoon. Wil je bijvoorbeeld een groot membraan of een klein membraan microfoon? En wat is de polariteit die je microfoon moet hebben?

Mijn favoriete microfoon is de RØDE NT1A. Deze heeft een hoge kwaliteit en is goed betaalbaar. Als je meer wilt weten over studio microfoons, lees dan mijn blog over de beste studio microfoons.

MIDI controller (optioneel)

Het is prima mogelijk om top producties te maken met alleen maar een computer en een DAW. Toch kan muziek al snel robotisch gaan klinken als je je beperkt tot het programmeren van muziek met je muis. Het kost veel werk om je muziek ‘menselijker’ te laten klinken.

Een MIDI controller kan je helpen om je muziek meer leven te geven. Met deze controller kun je ‘hands on’ virtuele instrumenten inspelen en effecten beïnvloeden. Hierdoor krijgt je muziek kleine imperfecties. Luisteraars vinden deze imperfecties onbewust fijn om naar te luisteren.

MIDI controllers geven je de mogelijkheid om noten te spelen en parameters te beïnvloeden met draaiknoppen en schuiven. Je muziek wordt hierdoor een stuk spontaner en interessanter om naar te luisteren.

Wil weten wat de beste midi controllers zijn? Lees dan mijn artikel over de MIDI controller keyboard top 7 van dit moment.

Gratis programma om zelf muziek te maken

Als je al een goede laptop hebt, dan kun je kiezen om gebruik te maken van een gratis programma om zelf muziek mee te maken. De beste gratis DAW op dit moment is Waveform Free. Echter zitten er wel een aantal nadelen aan het gebruik van deze gratis software.

Waveform Free is namelijk heel anders opgebouwd dan de gevestigde producer software zoals Ableton Live en FL studio. Als je gewend raakt aan de workflow van Waveform Free, dan is het moeilijk om uiteindelijk over te stappen naar een andere software waar je meer mogelijkheden mee hebt.

Een andere gratis optie is Studio One Prime. De workflow van dit gratis programma lijkt veel meer op programma’s als Ableton Live en FL studio. Helaas biedt deze DAW geen ondersteuning om extra virtuele instrumenten en effecten (VST’s) toe te voegen. Hierdoor ben je gelimiteerd in je producties.

Wil je toch een soort van gratis gebruik maken van bijvoorbeeld Ableton Live? Dan kun je bijvoorbeeld hier een Focusrite Scarlett interface aanschaffen. Bij deze interface krijg je gratis een versie van Ableton Live Lite en Pro Tools Standard!

Leer de basis van muziek productie

Nu je alle tools hebt om muziek te produceren moet je ervaring op gaan doen. Het aanleren van een goede basis is hierbij van groot belang! Als je geen goede basiskennis hebt duurt het heel lang voordat je eindelijk goede resultaten gaat zien.

Er zijn met name twee dingen die je goed moet leren begrijpen:

  • Hoe werkt je DAW
  • Hoe programmeer je muziek

Allebei (maar vooral de laatste) zorgen ervoor dat je je muzikale ideeën moeiteloos en snel kunt uitwerken.

Building Blocks van Audible genius is zo’n programma die je helpt om een ijzersterke basis te leggen. Doormiddel van games wordt uitgelegd hoe alles rondom het programmeren van drums, akkoorden en melodieën werkt. Als je alle levels hebt voltooid dan ben je in staat om sterke beats te maken!

Wil je meer informatie over building blocks? Lees dan mijn volledige Building Blocks review, of probeer Building Blocks gratis uit via onderstaande knop:

Zet je eerste stap als music producer

Krijg gratis toegang tot Building Blocks via de onderstaande knop!

Ga direct naar Building Blocks!