Zelf leren drummen – 6 tips voor een goede start!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Zelf leren drummen is tegenwoordig makkelijker dan je denkt. Dure drumlessen zijn namelijk allang niet meer de enige manier om beter te worden in drummen. In dit artikel geef ik je 6 tips die ik had willen weten toen ik net begon met het spelen van drums.

De tips hebben te maken met het opdoen van ervaring, maar ook met het creëren van een goede mindset. Deze twee aspecten zijn ontzettend belangrijk als je net begint met het leren van een instrument. Een goede mindset zorgt er namelijk voor dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Hierdoor krijg je steeds meer drum ervaring, wat er vervolgens weer voor zorgt dat je steeds beter wordt.

Iedereen kan leren drummen. Daarom één tip voordat we met het artikel beginnen: Twijfel niet en begin gewoon! Zet die eerste stap in de wereld van drums en ga het avontuur aan. 🙂

De mindset voor zelf leren drummen

Een goede mindset is essentieel, daarom 3 tips over het krijgen en behouden van een goede mindset. Op deze manier vergroot je het speelplezier en verklein je de kans dat je opgeeft.

Stel doelen voor jezelf

Voordat je begint met zelf leren drummen, is het belangrijk dat je nadenkt over wat de doelen zijn die je wilt behalen. Deze doelen dienen als motivatie om jezelf continu uit te blijven dagen. Het behalen van je doelen geeft je voldoening, en het zorgt ervoor dat je merkbaar beter wordt in drummen! Dit heeft vervolgens weer een positieve invloed op je motivatie.

Je kunt korte en lange termijn doelen voor jezelf bepalen. De korte termijn doelen zorgen ervoor dat je stapsgewijs steeds beter wordt in specifieke technieken. De lange termijn doelen zorgen echter dat je ergens naar uit kan kijken, een stip aan de horizon! Als je eenmaal je lange termijn doel hebt vastgesteld, kun je aan de hand daarvan je korte termijn doelen bepalen.

De doelen die je stelt zijn erg persoonlijk. De meeste drummers hebben waarschijnlijk de droom om in een band te spelen. Je kunt echter ook de ambitie hebben om de hele discografie van je favoriete band te leren zonder op te treden. Probeer je doel concreet te maken zodat je weet waar je naartoe werkt.

In de korte termijn doelen kijk je meer naar technische vaardigheden. Goede korte termijn doelen zijn bijvoorbeeld: “Ik wil een nieuw ritme of drumfill leren” of “Ik wil een paradiddle leren spelen”. Voor beginnende drummers zijn de eerste korte termijn doelen vrij algemeen. Je moet jezelf namelijk eerst een goede basis aanleren. Hoe je dit doet vertel ik later in deze blog.

Schrijf je doelen op en hang ze boven je drumstel zodat je er continu aan herinnerd wordt! Dat werkt ontzettend goed. 🙂

Discipline is het toverwoord

Doelen halen en merkbaar beter worden geeft ontzettend veel voldoening. Echter behaal je je doelen niet zomaar. Je moet er namelijk altijd tijd en moeite in stoppen. Het ene doel kost meer tijd en energie, het andere doel weer minder.

Het is dus belangrijk dat je discipline toont aan jezelf. Het nadeel van zelf leren drummen is dat je geen leraar hebt die je stimuleert om beter te worden. Jijzelf bent de enige voor wie je het doet!

Dit is ook de reden waarom volwassenen vaak beter zijn in zelf zelf leren drummen. Volwassenen weten door hun levenservaring waarom ze ergens goed in willen worden. Kinderen daarentegen worden vaak beïnvloed door externe motivatie factoren zoals hun ouders.

Discipline houdt in dat je elke dag minstens 10 minuten oefent en dat je niet opgeeft als het even niet lukt. Dit kan soms erg moeilijk zijn, maar ik verzeker je dat het uiteindelijk zijn vruchten af gaat werpen! Met de juiste mindset is bijna niets onmogelijk.

Zorg dat leren drummen leuk blijft voor jezelf

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar het is waarschijnlijk een van de grootste valkuilen voor een beginnend muzikant. Als je jezelf te veel vastklampt aan systematische oefeningen, dan kan dit op den duur gaan vervelen. Je motivatie neemt vervolgens drastisch af, met als gevolg dat je het bijltje erbij neerlegt. Erg jammer en onnodig.

Zorg dat plezier maken altijd voorop staat. Ga niet urenlang rudiments oefenen (tenzij je er voldoening uit haalt natuurlijk), maar leer hoe je deze rudiments kunt toepassen in je favoriete muziek. Zo zorg je ervoor dat plezier de overhand blijft houden.

Wees dus geen drill-sergeant voor jezelf, maar zorg altijd dat je je goed voelt bij wat je speelt. Techniek oefenen is belangrijk, maar zodra je jezelf gaat irriteren aan het proces kun je beter snel iets anders gaan spelen!

Ervaring krijgen met drummen

Na het krijgen van de goede mindset is het belangrijk om ervaring achter het drumstel op te doen. Hoe snel je beter wordt in drummen ligt aan hoe efficiënt je oefent, hoeveel vlieguren je maakt, en of je je grenzen continu durft te verleggen.

Speel met je favoriete muziek mee

Een goede manier om ervaring op te doen is door simpelweg mee te spelen met je favoriete muziek. Je leert hierdoor heel veel over waarom bepaalde ritmes en drum fills werken. Daarnaast is het ook nog eens heel erg leuk!

Je hoeft natuurlijk niet meteen tot in detail mee te kunnen spelen met de muziek. In het begin zal je alleen basis ritmes mee kunnen spelen, maar na verloop van tijd ga je elk klein detail onder de knie krijgen. Uiteindelijk kun je de muziek zelfs op je eigen manier interpreteren en erop improviseren.

In het begin vind je het misschien fijn om liedjes te leren doormiddel van tutorials of bladmuziek. Toch is het op een gegeven moment heel leerzaam om ook op gehoor songs te leren spelen.

Je gaat jezelf hierdoor ontwikkelen als muzikant. Als je gehoor goed getraind is kun je bijna elk liedje vrijwel direct meespelen. Je kan zelfs je eigen muziek gaan componeren als je dat leuk lijkt!

Een goed voorbeeld hiervan is de onderstaande video van Larnell Lewis. Hij heeft zijn gehoor zo goed getraind dat hij een lied na één keer luisteren al mee kan spelen:

Speel samen met andere muzikanten

Ook het samenspelen met andere muzikanten kan je leerproces gigantisch versnellen. Je kunt bijvoorbeeld in een band gaan spelen, of meedoen aan lokale jamsessies.

Door samen te spelen met andere muzikanten dwing je jezelf om goed te luisteren naar de rest. Je moet nadenken in welke tempo en maatsoort er wordt gespeeld en welke ritmes en fills hierbij kunnen passen. Dit moet je vervolgens ook nog direct tot uitvoering brengen. Het is eigenlijk een soort van snelkookpan waarin je theorie, praktijk en creativiteit combineert.

De andere muzikanten kunnen je ondersteunen om het tempo bij te benen. Deze muzikanten hebben vaak meer muzikale ervaring dan jij hebt, dus je kunt veel van ze leren. Daarnaast is het geweldig om samen muziek te kunnen creëren.

Zelf leren drummen tijdens een jamsessie.

De beste eerste stap om zelf te leren drummen

Nu is de grootste vraag: Waar moet je beginnen? In het begin is het belangrijk dat je een goede basis legt waarop je de rest van je kennis kunt gaan bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een het leren van een correcte techniek, een goede houding en muziek theorie.

Je kunt hiervoor video’s op YouTube bekijken, maar dit staat eigenlijk gelijk aan het schieten met losse flodders. Als beginner is het moeilijk om te bepalen naar welke informatie je moet zoeken. Daarnaast sluiten lang niet alle tutorials op YouTube aan op je niveau.

In het begin heb je behoefte aan een roadmap die je kan volgen, zodat je alle informatie in logische stappen tot je kunt nemen. Deze roadmap kun je vinden bij een docent, maar deze lessen kosten vaak best wat geld. Ook zijn reguliere drumlessen vaak moeilijk te plannen als je een druk leven hebt.

Daarom is er naar mijn mening nog een beter manier om drums te leren: via een online drumles platform! Hier krijg je dezelfde roadmap als bij een docent, maar kun je lessen volgen waar en wanneer jij dat wilt. Daarnaast heb je op zo’n platform nog steeds de beschikking over coaches en zelfs een hele community met leergierige drummers.

Ik wil graag één zo’n platform voor je uitlichten die er boven uitschiet ten opzichte van alle aanbieders: Drumeo.

Het beste online drum platform

Misschien heb je al wel eens een filmpje of advertentie van Drumeo voorbij zien komen (volgens mij draait hun marketingteam overuren). Ik kom in ieder geval elke dag wel een video van ze tegen op mijn social media. Ik heb uiteindelijk de proef op de som genomen en ben Drumeo gaan checken.

En wat ik aantrof heeft me echt positief verrast! Het begon al met een uitnodiging voor een speciale livestream voor nieuwe members. Hierin werd precies uitgelegd hoe je het platform kunt gebruiken om er het beste uit te halen.

En ook de inhoud van Drumeo is super goed. Wanneer je net begint met drummen kun je de zogenaamde “method” volgen. Deze lessenreeks zorgt ervoor dat je een super goede basis krijgt als drummer. Stap voor stap ontwikkel je je naar een gevorderde drummer.

Naast de Method zijn er nog talloze andere masterclasses van rete goede drummers die je helpen om te specialiseren in bepaalde technieken. En kom je ergens niet uit? Dan kun je vragen en zelf video’s insturen en vragen om feedback! Het is veel persoonlijker dan ik in eerste instantie dacht.

Daarnaast beschikt Drumeo over een uitgebreide database aan interactieve bladmuziek en tutorials die uitleggen hoe je je favoriete muziek kunt spelen.

Drumeo is dus zeker de moeite waard om te checken. Normaal gesproken kun je Drumeo 7 dagen gratis uitproberen. Via de onderstaande knop kom je echter op een speciale pagina waar je maarliefst 30 dagen gratis gebruik kunt maken van het platform! 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo