Zelf keyboard leren spelen – 6 tips om een goede start te maken

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Zelf keyboard leren spelen is tegenwoordig makkelijker dan je denkt. Dure keyboardlessen zijn allang niet meer de enige manier om beter te worden in het spelen van keyboard. In dit artikel geef ik je 6 tips die mij persoonlijk heel erg geholpen hebben en die mij nu nog steeds helpen.

De tips hebben te maken met het opdoen van keyboard ervaring, maar ook met het creëren van een goede mindset. Deze twee aspecten zijn ontzettend belangrijk als je net begint met het leren van een instrument. Een goede mindset zorgt er namelijk voor dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Hierdoor krijg je steeds meer keyboard ervaring, wat er vervolgens weer voor zorgt dat je steeds beter wordt.

Iedereen kan keyboard leren spelen. Daarom één tip voordat we met het artikel beginnen: Twijfel niet en begin gewoon! Zet die eerste stap in de wereld van keyboards en ga het avontuur aan.

De mindset om zelf keyboard te leren spelen

Een goede mindset is essentieel, daarom 3 tips over het krijgen en behouden van een goede mindset. Op deze manier vergroot je het speelplezier en verklein je de kans dat je opgeeft.

Stel doelen voor jezelf

Voordat je begint met zelf keyboard leren spelen, is het belangrijk dat je nadenkt over wat de doelen zijn die je wilt behalen. Deze doelen dienen als motivatie om jezelf continu uit te blijven dagen. Het behalen van je doelen geeft je voldoening, en het zorgt ervoor dat je merkbaar beter wordt in keyboard spelen! Dit heeft vervolgens weer een positieve invloed op je motivatie.

Je kunt korte en lange termijn doelen voor jezelf bepalen. De korte termijn doelen zorgen ervoor dat je stapsgewijs steeds beter wordt in specifieke technieken. De lange termijn doelen zorgen echter dat je ergens naar uit kan kijken, een stip aan de horizon! Als je eenmaal je lange termijn doel hebt vastgesteld, kun je aan de hand daarvan je korte termijn doelen bepalen.

De doelen die je stelt zijn erg persoonlijk. De een heeft de droom om in een band te spelen, de andere wil de complete Moonlight sonata van Bach kunnen spelen. Probeer je doel concreet te maken zodat je weet waar je naartoe werkt.

In de korte termijn doelen kijk je meer naar technische vaardigheden. Goede korte termijn doelen zijn bijvoorbeeld: “Ik wil weten hoe ik piano akkoorden speel” of “Ik wil de toonladder van C majeur kunnen spelen”. Voor beginnende pianisten zijn de eerste korte termijn doelen vrij algemeen. Je moet jezelf namelijk eerst een goede basis aanleren. Hoe je dit doet vertel ik later in deze blog.

Schrijf je doelen op en hang ze boven je keyboard zodat je er continu aan herinnerd wordt! Dat werkt ontzettend goed. 🙂

Zelf keyboard leren spelen door doelen te stellen.

Discipline is het toverwoord

Doelen halen en merkbaar beter worden geeft ontzettend veel voldoening. Echter behaal je je doelen niet zomaar. Je moet namelijk tijd en moeite investeren. Soms iets minder, maar soms ook iets meer.

Het is dus belangrijk dat je discipline toont aan jezelf. Het nadeel van zelf keyboard leren spelen is dat je geen leraar hebt die je stimuleert om beter te worden. Jijzelf bent de enige voor wie je het doet!

Dit is ook de reden waarom volwassenen vaak beter zijn in zelf keyboardleren spelen. Volwassenen weten door hun levenservaring waarom ze ergens goed in willen worden. Kinderen daarentegen worden vaak beïnvloed door externe motivatie factoren zoals hun ouders.

Discipline houdt in dat je elke dag minstens 10 minuutjes oefent en dat je niet opgeeft als het even niet lukt. Dit kan soms erg moeilijk zijn, maar ik verzeker je dat het uiteindelijk zijn vruchten af gaat werpen! Met de juiste mindset is bijna niets onmogelijk.

Zorg dat keyboard leren spelen leuk blijft voor jezelf

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar het is waarschijnlijk een van de grootste valkuilen voor een beginnend muzikant. Als je jezelf te veel vastklampt aan systematische oefeningen, dan kan dit op den duur gaan vervelen. Je motivatie neemt vervolgens drastisch af, met als gevolg dat je het bijltje erbij neerlegt. Erg jammer en onnodig.

Zorg dat plezier maken altijd voorop staat. Ga niet urenlang toonladders oefenen (tenzij je er voldoening uit haalt natuurlijk), maar leer de akkoorden van je favoriete muziek. Vervolgens kun je over dat akkoord schema toonladders oefenen. Zo zorg je ervoor dat plezier de overhand blijft houden.

Wees dus geen drill-sergeant voor jezelf, maar zorg altijd dat je je goed voelt bij wat je speelt. Toonladders zijn belangrijk, maar als je er gek van wordt kun je beter snel iets anders gaan spelen!

Een leuk voorbeeld is deze oefening van pianote:

Ervaring krijgen met keyboard spelen

Na het krijgen van de goede mindset is het belangrijk om keyboard ervaring op te doen. Hoe snel je beter wordt in keyboard spelen ligt aan hoeveel vlieguren je maakt, en of je uit je comfortzone durft te stappen.

Speel met je favoriete muziek mee

Een goede manier om ervaring op te doen is door simpelweg mee te spelen met je favoriete muziek. Je leert hierdoor heel veel over waarom combinaties van bepaalde noten werken. Daarnaast is het ook nog eens heel erg leuk!

Je hoeft natuurlijk niet meteen tot in detail mee te kunnen spelen met de muziek. Je pianospel groeit mee met je niveau. In het begin zal je alleen melodieën mee kunnen spelen, maar later ook akkoorden. Uiteindelijk kun je muziek op je eigen manier interpreteren met complexe harmonieën en improvisaties.

In het begin vind je het misschien fijn om liedjes te leren doormiddel van tutorials of bladmuziek. Toch is het op een gegeven moment heel leerzaam om ook op gehoor songs te leren spelen.

Je gaat hierdoor verschillende afstanden tussen noten en akkoord progressies herkennen. Als je gehoor goed getraind is kun je bijna elk liedje vrijwel direct meespelen. Je kan zelfs je eigen muziek gaan componeren als je dat leuk lijkt!

Speel samen met andere muzikanten

Ook het samenspelen met andere muzikanten kan je leerproces gigantisch versnellen. Je kunt bijvoorbeeld in een band gaan spelen, of meedoen aan lokale jamsessies.

Door samen te spelen met andere muzikanten dwing je jezelf om goed te luisteren naar de rest. Je moet nadenken in welke toonsoort er wordt gespeeld en welke noten en akkoorden hierbij horen. Dit moet je vervolgens ook nog direct tot uitvoering brengen. Het is eigenlijk een soort van snelkookpan waarin je theorie, praktijk en creativiteit combineert.

De andere muzikanten kunnen je ondersteunen om het tempo bij te benen. Deze muzikanten hebben vaak meer muzikale ervaring dan jij hebt, dus je kunt veel van ze leren. Daarnaast is het geweldig om samen muziek te kunnen creëren.

Een toetsenist die zelf keyboard kan leren spelen in een band.

Leer zelf de basis via een online cursus of app

Nu is de grootste vraag: Waar moet je beginnen? In het begin is het belangrijk dat je een goede basis legt waarop je de rest van je kennis kunt gaan bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een het leren van een correcte techniek, een goede houding en muziek theorie.

Je kunt hiervoor video’s op YouTube bekijken, maar dit staat eigenlijk gelijk aan het schieten met losse flodders. Als beginner is het moeilijk om te bepalen naar welke informatie je moet zoeken. Daarnaast zijn niet alle tutorials op YouTube even geschikt voor jou.

In het begin heb je behoefte aan een roadmap die je kan volgen, zodat je alle informatie in logische stappen tot je kunt nemen. Deze roadmap kun je vinden bij online cursussen en piano apps! Ik wil er graag 2 voor je uitlichten die mij persoonlijk veel hebben geholpen.

Pianoforall

Pianoforall is een online video cursus die je stap voor stap uitlegt hoe je zelf keyboard kunt leren spelen. Het is een van de meest gerenommeerde cursussen die online te volgen is. Dit doe je op je eigen tempo en vanuit je eigen huis.

De cursus focust zich op plezier hebben tijdens keyboard spelen. Binnen een uur speel je al je eerste akkoorden en liedjes mee. Het technische verhaal van noten lezen en muziektheorie komt later in de cursus pas aan bod. Pianoforall zorgt dat je eerst affiniteit krijgt met de piano waardoor al het opvolgende behapbaar blijft.

Met alle lessen die Pianoforall je te bieden heeft ben je zeker wel een jaar zoet. Je bent verzekerd van goede kennis om je vervolgens te kunnen ontpoppen tot een top pianist! En de prijs die je betaald komt niet eens in de buurt van wat je voor één les kwijt zou zijn bij een echte pianodocent.

Wil je meer weten over de cursus? Lees dan hier mijn Pianoforall review, of ga direct naar de website via onderstaande knop.

Flowkey

Flowkey is een app die je helpt om zelf keyboard te leren spelen. Dit doet Flowkey op een erg innovatieve manier. De app registreert namelijk de toonhoogte van de noten die je speelt waardoor het in staat is om feedback te geven! Zelfs complexe akkoorden worden makkelijk herkend.

In de app zijn verschillende lessen opgenomen die jou stap voor stap alles leren over een goede techniek, houding en noten lezen. Daarnaast beschikt Flowkey over een gigantische database aan digitale tutorials + bladmuziek van al je favoriete muziek.

De bladmuziek is ook nog eens opgedeeld in verschillende niveaus zodat je altijd projecten hebt waarmee je aan de slag kunt. In combinatie met de techniek om noten te herkennen is Flowkey hét platform om zelfstandig keyboard te leren spelen.

De prijs van Flowkey is duurder dan Pianoforall, maar komt nog steeds bij lange na niet in de buurt van wekelijkse pianolessen van een docent.

Wil je meer weten over de app? Lees dan mijn volledige Flowkey review, of ga direct naar de website via onderstaande knop.