Writers block tips – Binnen no time ben je weer bezig met music production!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Writers block tips – Zit je al dagen naar je DAW te staren zonder dat je een zinnig idee hebt gehad? Dan heb je waarschijnlijk last van een writers block. Erg vervelend, want niets kan zo demotiverend werken als een writers block. Er moet dus snel iets gebeuren voordat je de handdoek in de ring gooit!

In deze post wil ik je drie tips geven die mijzelf vaak helpen om de writers block te doorbreken. Veel van deze tips zijn erg praktisch en direct toepasbaar. Binnen no time zit je dus weer helemaal in de muziek productie zone. Laten we snel beginnen met de drie writers block tips!

Writers block tip 1: Gebruik je lichaam

Gebruik je lichaam? Ja, je leest het goed! Een veel voorkomende oorzaak van een writers block is dat we teveel keuze hebben. Er zijn miljoenen sounds, akkoordschema’s en ritmes die we kunnen gebruiken in onze tracks. Dit zorgt voor keuzestress en uiteindelijk voor een writersblock.

Het hele instinctieve gedeelte van muziek maken gaat hierdoor verloren. Om dit instinct terug te krijgen moeten we de keuzestress ontwijken. Dit kan ideaal door ons te beperken tot slechts één instrument: Je lichaam.

Sla op je bureau om nieuwe ritmes te ontdekken, zing basslines die grooven met je ritmes en fluit verschillende melodieën. Record dit met je telefoon (of direct in je DAW) en ga deze ideeën vervolgens nabouwen met instrumenten. Je zult merken dat je veel sneller in de vibe komt die je zoekt en snel op nieuwe ideeën komt.

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden in deze methode. Zet bijvoorbeeld een metronoom aan op een willekeurig tempo en kijk op welke ideeën je komt. Of misschien krijg je wel nieuwe ideeën als je op pannen slaat in plaats van je bureau.

Je hoeft zelfs niet eens muziek te maken! Je kunt ook willekeurig gaan dansen op een manier die jij voelt. Als je dit doet ga je vanzelf de muziek erbij denken waarop je wilt dansen. Kortom: ga experimenteren!

Deze techniek helpt mij bijna altijd direct uit een writers block, dus ik zou dit zeker aanraden!

Deze techniek heb ik ontdekt via het online programma/game Building Blocks van Audible Genius. Building blocks is de ideale tool om te leren hoe je ideeën in je hoofd om kan zetten naar een echte productie.

Benieuwd naar Building Blocks? Lees hier mijn review over het programma!

Writers block tip 2: Luister muziek die je normaal nooit luistert

Mijn tweede tip is om muziek te luisteren die je normaal nooit luistert. Hier kun je namelijk erg veel inspiratie uit halen. Zet nummers op uit totaal andere genres of tijdperiodes dan je normaal doet. Luister vervolgens aandachtig naar de akkoordschema’s of sounds die worden gebruikt. Probeer elementen te ontdekken die je tof vindt in deze muziek.

Er hangt een groot voordeel aan het luisteren van onbekende muziek ten opzichte van bekende muziek. Je bent namelijk genoodzaakt om veel aandachtiger te zoeken naar specifieke elementen die je vet vindt. Als je eenmaal toffe elementen hebt gehoord dan kun je deze vervolgens gebruiken als inspiratie in je eigen genre.

Nog een voordeel van op deze manier inspiratie op doen, is dat je minder snel het gevoel hebt dat je iemand anders zijn muziek namaakt. Je recycled elementen die jou persoonlijk inspireren uit heel andere genres. Dit zorgt gelijk ook dat je muziek veel unieker gaat klinken!

Writers block doorbreken door inspiratie uit andere muziek.

Writers block tip 3: Leer nieuwe technieken

De laatste writers block tip heeft direct ook betrekking op de vorige tip. Het is namelijk erg inspirerend als je de nieuw ontdekte elementen gaat namaken. Het gaat hier vooral om bepaalde effecten processing, bepaalde akkoord structuren of sound design.

Waarschijnlijk leer je in dit proces steeds weer een aantal nieuwe technieken die jou als producer beter maken. Het heeft echter nog een ander groot voordeel. Hoe meer kennis je krijgt, hoe meer controle en artistieke vrijheid je krijgt. Je wordt veel sneller getriggerd om te gaan experimenteren. Stel jezelf de vraag: Als ze dit hier doen, wat zal er dan gebeuren als ik dat daar doe?

Nieuwe technieken leren heeft dus meerdere voordelen waardoor je binnen no time weer aan het produceren bent en nieuwe ideeën genereerd!

Iedereen kan muziek maken

Het belangrijkste om je te beseffen tijdens een writers block is dat iedereen er wel een last van heeft. Laat het je dus niet remmen in je enthousiasme. Inspiratie komt altijd weer terug als je maar blijft proberen.

Het kan ook zijn dat je niet zozeer een writers block hebt om op ideeën te komen, maar meer moeite hebt om ideeën uit te werken. Heb jij hier last van? Dan kun je mijn blog lezen over hoe je tracks afmaakt! Laat in de comments weten wat jij voor tips hebt om van een writers block af te komen!

De beste manier om een writers block te voorkomen is door een goede muzikale basis te hebben. Building block is hier ideaal voor, dus probeer het zeker eens uit!

Audible Genius building blocks logo

Leer snel en effectief om muziek te produceren!

Probeer Building Blocks nu gratis uit

Ga direct naar de demo!