Er zijn tegenwoordig ontzettend veel synthesizers die je kunt gebruiken tijdens het produceren van muziek. Er is tegenwoordig zelfs zoveel keuze dat producers een writers block kunnen krijgen door keuzestress! In dit artikel vertel ik je daarom hoe je erachter komt welke synthesizer je het beste kunt gebruiken.
Inhoudsopgave
Deze overwegingen maken niks uit tijdens het kiezen
Voordat we gaan kijken naar waar je op moet letten, vertel ik je eerst waar je vooral niet op moet letten.
De prijs die je hebt betaald voor een synthesizer
Als een bepaalde synth je precies de sounds geeft die jij vet vindt, dan maakt de prijs niks uit. Er zijn genoeg momenten waarbij ik standaard synthesizers in mijn DAW verkies boven mijn dure analoge synthesizer.
Dit kan komen omdat die synths op dat moment beter in mijn workflow passen, of omdat ik naar een specifieke sound zoek. Het kan misschien zonde voelen om die dure synth niet voor alles te gebruiken. Echter is het de sound die uit de synthesizers die het verschil maakt, en niet de prijs.

Verschillen in sounds die jijzelf niet kunt horen
Misschien kijk je wel eens tutorials op YouTube waarin wordt verteld dat je een specifieke synth of filter moet gebruiken. Je volgt dit braaf op, maar vervolgens hoor je eigenlijk helemaal geen verschil tussen het een en het ander.
Zolang jij niet zelf de subtiele verschillen hoort, moet je daar ook geen keuzes op baseren. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die met de synth moet werken. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer kleine details je gaat horen.
Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen digitale en analoge synthesizers. Of aan verschillende filters zoals een Ladder of Steiner Parker. Naarmate je meer ervaring krijgt ga je deze details herkennen.
Als je net begint met synthesizers dan is het dus ook belangrijk dat je een geschikte synth koopt bij je niveau. Je koopt toch ook geen schoenmaat 40 voor een kleuter? Je moet er net als bij synthesizers ingroeien.
Bekijk ook een mijn top 6 synthesizers voor beginners op dit moment, als je hier meer over wilt weten.
Deze overwegingen maken wel uit tijdens het kiezen
Nu weet je waar vooral niet op hoeft te letten bij het kiezen van een synthesizer. Maar wat is dan wel belangrijk? Dat vertel ik je nu! 🙂
Het geluid van de synthesizer
Niets is belangrijker dan de sound van de synthesizer. Overweeg daarom altijd eerst de sound van een synth voordat je een andere overweging maakt. Misschien klinkt dit als een open deur, maar genoeg producers laten zich teveel leiden door een fancy interface of hypes rondom bepaalde synthesizers.
Luister altijd eerst met je ogen dicht naar hoe een synthesizers klinkt. Pas dan kun je echt een goede keuze maken. Om de sound van synthesizers iets beter te beoordelen, kunnen we ze indelen in 4 categorieën:
1. Standaard synthesizers
Deze synths zijn verantwoordelijk voor de meeste sounds die je hoort. Het gaat vaak om subtractive synthesizers, oftewel synths die geluiden creëren door het weghalen van frequenties met filters.
Zorg dat je in ieder geval één synthesizer hebt die in deze categorie valt. Ook voor beginners is dit de beste categorie om mee te starten. Synthesizers waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de Deepmind 6, Arturia Polybrute, Poly D en de Prophet-5. Voor software synthesizers kun je kijken naar Diva of Sylenth1.
Subtractive synthesizers vormen de basis van sound design, en je kunt er 95% van de tijd mee uit de voeten. In de video hieronder kun je horen waartoe subtractive synthesizer in staat zijn.
2. Synthesizers voor een specifieke stijl
De tweede categorie bestaat uit synths die goed zijn in een specifieke stijl. Dit is vaak afhankelijk van de manier hoe de synth het geluid vormt.
Denk bijvoorbeeld aan ‘bells’ of elektrisch klinkende strings. Hiervoor kun je het beste een FM synthesizer gebruiken. Bij FM synthesis beïnvloeden de verschillende oscillatoren van de synthesizer elkaar. Dit resulteert vaak in metalige texturen aan het geluid.
Een paar voorbeelden van FM synthesizers zijn Operator (Ableton), FM8 of de Korg Opsix. Hieronder kun je horen wat de mogelijkheden zijn met FM synthese:
Een andere specifieke synthesis techniek is ‘Physical Modeling’. Bij dit soort synthesizers klinkt het alsof er op een fysiek object wordt geslagen. Denk bijvoorbeeld aan een houten blok of een ijzeren balk. Deze manier van synthesis kan bijvoorbeeld goed werken voor marimba en xylofoon sounds. Voorbeelden van physical modeling synths zijn Tension (Ableton) en Sculpture (Logic pro x).
Als laatste heb je nog specifieke synthesizers die vaak in een zin genoemd worden met een bepaald genre. Denk bijvoorbeeld aan Massive, die door zijn agressieve sound bijna altijd wel in Dubstep tracks wordt gebruikt. Of Omnisphere voor atmosferische pads.
3. Synthesizers die alles kunnen
Tegenwoordig zijn er synthesizers die alle vormen van synthesis kunnen. Je kunt er op elke manier je geluid mee beïnvloeden, van subtractive tot FM synthesis en van wavetable synthesis tot zelfs sampling. Dit zijn echte beesten, maar ook een stuk complexer.
Dit soort synthesizers zijn geschikt voor producers met iets meer ervaring. Als beginner kun je je er ook wel aan wagen, maar je kunt al snel door de hoeveelheid mogelijkheden het overzicht verliezen.
De populairste synth uit deze categorie is denk ik wel Xfer Serum. Daarnaast kun je ook Synthmaster, Alchemy of Zebra 2 rekenen tot deze categorie.
4. Miscellaneous Synthesizers
Als laatste hebben we de synthesizers waar je eigenlijk niet echt een touw aan vast kunt knopen. Deze synths kunnen freaky sounds produceren die je kunt gebruiken voor ambient geluiden. Maar hoe ze precies werken is altijd een puzzel om uit te zoeken.
Swarmatron geeft bijvoorbeeld het geluid van een zwerm bijen. De synth bevat geen toetsen en 8 oscillatoren. Alle aanpassingen doe je doormiddel van twee ribbon controllers. Dit soort synthesizers zijn echt voor de puristen.
Stel voor jezelf dus goed vast wat je zoekt in een sound. Wil je een subtractive sound, een metalig geluid, een agressieve klank of iets totaal willekeurigs? Door deze vraag te beantwoorden kun je al snel duidelijk maken welke synth je kunt gebruiken.
Mogelijkheden op de synthesizer
De mogelijkheden op een synth worden door twee factoren bepaald. Ten eerste welke componenten er in een synthesizer zitten; en ten tweede welke knoppen je tot je beschikking hebt om deze componenten te beïnvloeden.
De componenten worden bepaald door de bouwer van de synthesizer. Zij kiezen welke soort oscillatoren, filters, effecten en andere onderdelen er in de synthesizer komen te zitten. Vervolgens kiezen ze ook welke parameters de gebruikers kunnen beïnvloeden door knoppen en sliders toe te voegen.
Door op de site van de fabrikant te kijken kun je precies zien welke componenten en controls een synth heeft. Zo kun je bepalen of een synth geschikt is voor de sound die je zoekt. Je moet hiervoor alleen wel goed weten hoe de verschillende componenten en controls klinken.
Weet je dit namelijk niet, dan kun je geen oordeel vellen. Je moet je gehoor dus trainen om deze verschillen te begrijpen. Veruit de beste tool hiervoor is Syntorial.
Als je je gehoor niet wilt trainen, dan kun je ook luisteren naar de presets van de synths. Deze vertellen je ook al veel over de mogelijkheden. Echter weet je dan nooit precies hoe je een sound eigen kunt maken.
Interface van de synthesizer
Als je na het bovenstaande nog steeds een aantal keuzes hebt, kun je naar de interface van een synth gaan kijken. Hoe een synth klinkt is het belangrijkste, maar je moet er ook fijn mee kunnen werken. Je kunt hierbij letten op de volgende punten:
1. Hoe gebruik je de synth
Sommige synthesizers zijn intuïtiever te gebruiken dan anderen. Dit ligt ook deels aan de gebruiker zelf. Ga bij jezelf na hoe jij het liefst werkt. Wil je bijvoorbeeld dat de opeenvolgende onderdelen van links naar rechts naast elkaar staan? Of maakt het niet uit waar de onderdelen zich in de interface bevinden?
Ook op het gebied van modulatie zijn veel verschillende interfaces. Zo maken sommige synths gebruik van een zogenaamde matrix. Hierin kun je de ‘source’ en ‘destination’ bepalen, en vervolgens met een ‘amount’ knop de hoeveelheid effect vergroten of verkleinen.
Andere synths maken weer gebruik van lichtgevende ringen rondom parameters. Hiermee kun je snel de relatie tussen bepaalde modulators en parameters zien. Bij synthesizers als Serum kun je modulators op bepaalde knoppen slepen om een connectie te maken.
Ga voor jezelf na welke werkwijze jouw voorkeur heeft.
2. Het uiterlijk van een synth
Soms kan een het uiterlijk van een synth ook belangrijk zijn. Sommige interfaces inspireren net wat meer dan anderen. Dit kan puur komen door de vorm van de knoppen of felle kleurtjes. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur.

Analoog of digitaal
Zoals eerder genoemd kun je altijd ook nog de keuze maken tussen een Analoge of digitale synthesizer. Ook hierbij geldt: als je het verschil nog niet kunt horen, neem deze keuze dan niet mee.
Het geluid van analoge synths worden vaak omschreven als natuurlijker, warmer of voller. Dit komt voornamelijk omdat het geluid wordt gemaakt door fysieke componenten waar stroom door loopt. Deze onderdelen reageren altijd een beetje anders, afhankelijk van bijvoorbeeld de kamertemperatuur.
Deze imperfectie zorgt voor een stukje menselijkheid waardoor de synth beter lijkt te klinken. Digitale synths klinken in principe bij elke noot hetzelfde, omdat deze werken op berekeningen. Te perfect geluid vinden we al snel robotisch klinken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om imperfectie toe te voegen aan digitale synths.
Een groot voordeel van analoge synths is wel dat je hands-on kunt werken. Je kunt makkelijk meerdere knoppen tegelijkertijd draaien. Bij digitale synths moet je knoppen eerst mappen aan een MIDI-controller of met je muis slepen.
Kortom: Kies voor analoog als je het verschil kunt horen, als je de synth kunt programmeren, als je direct contact wilt hebben met de synth en als je het kunt betalen.

Persoonlijke connectie met de synthesizer
Het is belangrijk dat je een bepaalde connectie hebt met een synth. Dit is voor mij ook een van de belangrijkste redenen om een synthesizer te kopen. Ik luister bijvoorbeeld een trailer, demo, of ik scroll door presets heen. Als ik dan kippenvel krijg, dan is dit al vaak een goede indicatie.
Luister daarom ook vooral naar demo’s, presets en bekijk tutorials over hoe sound design werkt op de synth. Misschien ben je wel in staat om de synth ergens uit te proberen. Zo krijg je een goed gevoel bij een synth.
De prijs van een synthesizer
Dit heeft niet perse te maken met het kiezen van een synthesizer tijdens het produceren, maar meer met het kopen van een nieuwe synth. Niet iedereen heeft hetzelfde budget. Gelukkig zijn er genoeg synths in betaalbare prijsklassen die je al veel plezier kunnen geven.
Voor software synthesizers heb je al snel een goede voor minder dan €200,-. Denk bijvoorbeeld aan Serum en Massive. Maar ook voor analoge synths hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Bekijk voor meer informatie mijn top 6 synthesizers voor beginners op dit moment.
Conclusie
De bovenstaande informatie zou genoeg houvast moeten geven om altijd de beste synthesizer te kiezen. Er zijn duizenden synths beschikbaar, maar er zijn er maar een paar die perfect bij jou passen. Als je weet welke dit zijn, dan wordt de keuze een stuk makkelijker. 🙂
Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar de kwaliteiten en mogelijkheden van synthesizers. Eerder noemde ik al Syntorial als tool om je gehoor te trainen. Syntorial is eigenlijk een soort game die je stap voor stap meeneemt in de wereld van synthesis.
Je leert effectief hoe bepaalde onderdelen van een synth klinken en wat voor effect verschillende knoppen geven. Op deze manier wordt je al snel ontzettend goed in sound design.
Wil je meer weten over Syntorial? Lees dan eens mijn volledige Syntorial review, of probeer de eerste levels van Syntorial gratis uit via onderstaande knop.

Probeer gratis de demo van Syntorial uit!
Speel de eerste 22 levels gratis en begin met jouw avontuur om een synthesis master te worden.