
In principe heb je geen kennis nodig van muziek theorie om keyboard te leren spelen. Leer je dit echter wel, dan kan dit grote voordelen met zich meebrengen! In dit artikel lees je waarom het leren van muziek theorie je als beginner beter maakt in het spelen van keyboard!
Kort gezegd heeft muziek theorie te maken met het begrijpen van de muziek die je speelt. Door de theorie te begrijpen, snap je ook waarom bepaalde muzikale keuzes werken, of juist niet werken. Je komt erachter hoe bepaalde effecten worden gecreëerd, die emoties kunnen oproepen bij de luisteraar.
Muziek theorie op het keyboard gaat in op meerdere onderwerpen. Ten eerste leer je begrijpen welke noten je kunt spelen door te kijken naar toonhoogtes, toonladders, akkoorden en melodieën. Vervolgens leer je hoe je deze noten kunt spelen doormiddel van ritme, timbre, dynamiek en expressie. Ook leer je hoe noten met elkaar samenwerken om texturen en harmonieën te vormen.
Als je nog een stapje verder gaat, kun je muziek theorie ook gebruiken om je muziek op te schrijven. Zo kun je muzikale ideeën communiceren met andere muzikanten. Daarnaast is een ander belangrijk onderdeel van theorie het begrijpen van structuren van bepaalde liedjes en composities.
Nog niet overtuigd dat muziek theorie super handig is? Dan geef ik je nog een aantal redenen!
Inhoudsopgave
Muziek theorie helpt je begrijpen waarom iets op keyboard werkt
heb je er wel eens over nagedacht waarom je bepaalde muziek mooi vindt? Iets in de melodie of harmonie raakt je. Je wil dit gevoel ook met je eigen muziek kunnen realiseren, maar je weet niet hoe. Muziek theorie helpt je om dit te begrijpen.
Je leert om muziek te ontleden en hoe deze verschillende elementen samen werken. Als je dit eenmaal door begint te krijgen, kom je er langzaam achter dat veel songs volgens dezelfde principes werken.
Een goed voorbeeld hiervan is de Four Chord song. Hierin hoor je dat ontzettend veel populaire muziek is geschreven op een bepaald soort akkoord progressie. En dit is niet de enige veelgebruikte progressie. Er is een reden waarom bepaalde akkoorden goed na elkaar klinken.
Als je liever klassieke muziek speelt kan muziek theorie je helpen om klassieke stukken te ontleden. Deze stukken klinken in eerste instantie complex, maar zijn gebaseerd op bepaalde patronen. Je leert snel bepaalde thema’s en motieven te herkennen. Hierdoor word het leren van deze stukken veel makkelijker!
Geef je creativiteit een boost met muziek theorie
Ben jij van plan om je eigen muziek te gaan schrijven? Dan heb je het volgende misschien wel eens gehoord: “regels zijn er om gebroken te worden”. Alleen, om regels te kunnen breken moet je wel eerst weten wat de regels zijn. Muziek theorie leert je dit.
Als jij weet waarom bepaalde akkoorden, ritmes en melodieën werken, dan kun je ze in je eigen muziek verwerken. Vervolgens kun je met deze principes gaan spelen en experimenteren om uit te vinden wat jouw unieke muzikale identiteit is.
Het belangrijkste is dat je niet steeds terugvalt op wat je voorheen al zo vaak hebt gedaan. Blijf jezelf uitdagen om grenzen op te zoeken en te overschrijden. Veel bekende muzikanten hebben dit ook gedaan. Denk bijvoorbeeld aan Freddie Mercury, Beyoncé en Ray Charles. Ook zij hebben hun eigen sound gevonden door de regels te leren, en vervolgens te breken.
Kortom: muziek theorie vergroot je kader waarin je creatief kunt zijn!
Begrijp het samenspel tussen alle instrumenten
Op een keyboard kun je iets wat op de meeste instrumenten niet kan. Je kunt namelijk volledige composities en arrangementen in je eentje spelen! Het is mogelijk om bas, zang en begeleidende partijen tegelijkertijd spelen. Bij andere instrumenten heb je meerdere muzikanten nodig om hetzelfde effect te creëren.
Met muziek theorie wordt je niet alleen een betere pianist, maar je leert ook andere instrumenten waarderen. Je begrijpt hoe instrumenten in een band of orkest samen die geweldige muziek maken.
het is daarnaast ook handig als je in een band of orkest speelt. Je weet precies waar jij als pianist je invulling kunt geven. Ook kun je andere muzikanten hierin helpen.

Je leert een nieuwe taal communiceren
Muziek is een taal, en taal moet gecommuniceerd worden. Als je alleen niet weet hoe je een taal spreekt en schrijft, wordt communiceren moeilijk. Door muziek theorie te leren kun je communiceren met legendarische componisten van vroeger, band- en orkestleden, en natuurlijk met je toekomstige zelf.
Dit kan al met een klein beetje kennis. Bijvoorbeeld door de namen van noten en akkoorden te leren.
Hetzelfde geldt voor toonladders. Door deze te leren, leer je eigenlijk het muzikale alfabet. Je weet precies welke noten je kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Dit is extreem handig tijdens het improviseren of het schrijven van melodiën.
De beste manier om keyboard muziek theorie te leren
Al met al zijn er dus ontzettend veel voordelen aan het leren van theorie. Het maakt je een betere muzikant, maar je begrijpt andere muzikanten ook beter.
De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om het keyboard te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂
Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.
Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Wil jij snel en op je eigen tempo keyboard leren spelen?
Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!