Verschillende soorten drumstokken en wanneer je ze gebruikt

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Er zijn veel verschillende soorten drumstokken te koop in allerlei maten. Denk bijvoorbeeld aan speciale stokken voor bepaalde muziekgenres en slagwerkinstrumenten. Maar welke drumstokken heb jij nodig?

In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten om de beste drumstok voor jou te vinden! Zo weet je direct waar je naar moet zoeken.

Standaard drumstokken

Standaard drumstokken heb je waarschijnlijk al wel eens gezien. Deze stokken zijn eigenlijk overal in te zetten, maar zijn het meest gebruikelijk als je drumstel speelt. Bekende drumstok merken zijn Vic Firth, Vater en ProMark.

Het lastige bij het uitzoeken van deze soort stokken is het formaat. Misschien heb je al wel eens gezien dat op bijna elke stok een cijfer en een letter staan. Hierdoor weet je met wat voor soort formaat je te maken hebt.

Verschillende soorten drumstokken met cijfer en letter.

Het juiste formaat kiezen

Hoe hoger het nummer, hoe dunner de stok. Veel voorkomende nummers zijn 2, 5, 7 en 8. Speel je een genre als jazz, dan zijn dunnere stokken zoals 7 en 8 perfect voor jou. Bij genres waar vaak harder wordt geslagen zoals hardrock en punk zijn stokken van 5 of lager gebruikelijk.

De letter, meestal A of B, geeft aan hoe zwaar de stok is. A stokken zijn lichter dan B stokken. De meest gebruikelijke drumstokken die je tegen gaat komen zijn:

  • 7A – Voor lichtere genres zoals Jazz
  • 5A – Goede allround stokken voor meerdere genres
  • 5B – Iets zwaarder dan 5A en dus meer geschikt voor hardere muziek
  • 2B – Perfect voor genres waar volume belangrijker is dan snelheid

De lengte van al deze drumstokken is nagenoeg hetzelfde, maar er bestaan stokken met iets meer lengte. Deze kun je kopen wanneer je opzoek bent naar een ander speelgevoel.

Het materiaal van de stok

De meeste drumstokken zijn gemaakt van hout. Verschillende houtsoorten hebben allemaal hun eigen karaktereigenschappen waardoor ze het speelgevoel beïnvloeden. Daarnaast worden er ook nog een aantal andere materialen gebruikt om drumstokken van te maken.

De meest gebruikte soorten materiaal zijn eikenhout, esdoorn, hickory, aluminium, koolstofvezel, en kunststof. Esdoornhout is de lichtste houtsoort en aluminium de lichtste metaal soort. Het grote voordeel van houten stokken is dat ze een stuk mooier klinken en goedkoop zijn. Andere materialen slijten daarentegen een stuk minder snel en zijn duurzamer.

De tip van de stok

Naast het materiaal kunnen de verschillende soorten drumstokken andere tips (punten) hebben. De vorm van deze tip heeft invloed op het gevoel wanneer de stok het drum vel raakt.

Voor klassieke snaredrum partijen zijn kleine ronde tips bijvoorbeeld erg geschikt. En heb je een elektronisch drumstel? Dan zijn nylon tips voordelig (geven minder schade aan je drumvellen). Voor de rest is het vooral uitproberen wat voor jou het beste werkt. Wanneer je niet kan/wilt kiezen kun je het beste voor standaard ovale tips gaan.

Zoals je net al hebt kunnen lezen bestaan er ook nylon tips. Nylon geeft een consistenter geluid wanneer je op de cymbals slaat. Daarnaast klinken nylon tips erg helder ten opzichte van houten tips, die op hun beurt weer natuurlijker en voller klinken.

Uiteindelijk maakt het niet uit welke drumstok je kiest, zolang je er maar mee kunt spelen. Blijft niet te lang twijfelen bij aankoop en probeer gewoon een aantal verschillende stokken uit. Zo kom je er het beste achter wat voor jou werkt.

Hieronder staan een paar van mijn favoriete drumstokken:

Vic Firth standaard 5A drumstokken.
Vater 7A verschillende soorten drumstokken.
Verschillende soorten drumstokken van aluminium.

Signature drumstokken

Als toevoeging op de standaard drumstokken wil ik ook nog even signature drumstokken benoemen. Deze zijn in principe hetzelfde, maar dan met veel meer nuances voor een beter speelgevoel.

Signature drumstokken worden uitgebracht door bekende professionele drummers. Deze drummers zijn uitvoerig meegenomen in het ontwerpproces, waardoor de stokken perfect zijn afgesteld op hun speelstijl. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde balans verhoudingen in de stok, en extra grip.

Speel jij muziek die overeenkomt met die van je favoriete drummer? Dan kan het lonen om te kijken of deze drummer zijn eigen signature stokken heeft. Hieronder een paar van mijn favoriete signature stokken:

Brushes

Brushes zien er op het eerste oog best raar uit. Het zijn een heleboel dunne metaal- of nylondraden bij elkaar gebundeld. Niet echt materiaal waarmee je lekker hard op je drums kunt slaan zou je denken. En dat is precies de bedoeling.

Brushes worden namelijk vooral gebruikt in settings waar je zo min mogelijk volume wilt hebben. Denk hierbij aan jazz optredens waar de drums de andere akoestische instrumenten niet mogen overstemmen.

Daarnaast kun je met brushes ook andere technieken toepassen die vaak gebruikt worden in jazz. Door met je brushes over je snaredrumvel te vegen krijg je een lang gerekt geluid. In de video hieronder hoor je hoe dit klinkt.

Brushes worden voornamelijk gebruikt in Jazz, maar je kunt ze ook prima gebruiken in andere genres. Bij een akoestisch optreden van een rockband bijvoorbeeld, waar je gewoon op je drums en cymbals slaat.

Als je een elektronisch drumstel hebt, dan is het niet handig om met brushes te spelen. Ten eerste kun je het volume al regelen via de drummodule. Ten tweede kunnen de draden van de brushes je gaasvellen beschadigen.

Het is handig om altijd een paar brushes in je stokkentas te hebben voor het geval dat. Ook al ga je ze nooit voor optredens gebruiken, het is leuk om er in ieder geval een keer mee geëxperimenteerd te hebben. 🙂

Rods

Rods zijn drumstokken die tussen standaard drumstokken en brushes inzitten. Ze geven minder volume dan standaard drumstokken maar ze hebben een duidelijkere aanslag dan brushes.

Rods zijn eigenlijk een paar samengebonden stokjes. Wanneer je op een drum slaat spreiden deze stokjes niet zover uit elkaar als de draden van brushes. Ze geven net iets meer impact, maar dempen alsnog een aanzienlijk gedeelte van het volume.

Voor optredens in kleine podia’s zijn rods perfect. Vooral als je als rockband je songs akoestisch ter gehore wilt brengen. Tijdens het legendarische MTV unplugged optreden van Nirvana speelde Dave Grohl bijvoorbeeld ook met rods.

Rods kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals hout of kunststof. Houten rods geven iets meer impact en klinken dus harder. Kunststof rods slijten daarentegen minder snel en zijn dus duurzamer.

Mallets

Als we het hebben over verschillende soorten drumstokken kunnen we mallets niet vergeten. Mallets zijn stokken met aan het einde een bol samengeperste stof of ander materiaal.

Deze bol zorgt ervoor dat de aanslag op een drum of cymbal veel warmer en zachter wordt. Het geluid uit je drums klinkt veel ronder. Deze eigenschap zorgt ervoor dat mallets ideaal zijn voor swells (een roffel van zacht naar hard) op cymbals en toms.

Ook in de wereld van percussie worden mallets veelvuldig ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de stokken waarmee op concert drums wordt geslagen, of op een gong, of op pauken. Bij een klassiek orkest zijn mallets bijna gebruikelijker dan standaard drumstokken.

Mallets geven een uniek geluid waardoor er een nieuwe wereld van creativiteit voor je opengaat. Zeker een aanrader om in je stokkentas mee te dragen dus!

Multifunctionele stokken

Je kunt allemaal verschillende soorten drumstokken kopen, maar je kunt stokken kopen de alles in één hebben. Drumstok fabrikanten komen soms op geniale ideeën en combineren er op los.

De meest voorkomende combinatie in deze soort is de stok met aan de ene kant een normale tip, en aan de andere kant een mallet. Hierdoor hoef je de stok alleen maar een halve slag te draaien om te beschikken over een ander soort stok.

Verschillende soorten drumstokken met mallets en standaard stokken in een.
Verschillende soorten drumstokken met brushes en rods in een.

Conlusie

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten drumstokken in allerlei maten. Met een set standaard 5A stokken zit je bijna altijd goed, maar probeer vooral uit wat je het beste ligt. Uiteindelijk gaat het er ook om aan wat voor soort drumstokken je gewend raakt.