Wat is het verschil tussen mic, line en instrument?

Zo werkt het!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Als je ooit met een audio interface hebt gewerkt heb je vast wel eens die line of instrument switch gezien (zoals op een Scarlett 2i2 van Focusrite). Of misschien heb je gewerkt met een audio interface waar een Hi-z knop op stond (zoals op de Mackie Onyx Producer). Maar… wat doen deze knoppen en wat is het verschil tussen mic, line en instrument levels?

Audio interfaces die verschil in mic, line en instrument levels hebben.

Deze vraag heb ik mezelf een tijd geleden ook gesteld. Ik ben op onderzoek uitgegaan, en wat blijkt? Ik deed het al jaren verkeerd!

In deze blogpost ga ik je uitleggen hoe het wel werkt zodat je dit altijd goed toe gaat passen.

De verschillende inputs op je audio interface

Je audio interface kan verschillende soort inputs hebben, bijvoorbeeld XLR inputs, ¼” jack inputs en gecombineerde inputs. In de gecombineerde inputs kun je zowel XLR als jack kabels pluggen. De line-instrument-switch en de Hi-z knop hebben betrekking op jack inputs en de jack input van de gecombineerde input.

Afbeelding van een XLR input, jack input en gecombineerde input die zorgen voor verschil tussen mic line en instrument levels.

Het verschil tussen mic, line en instrument levels

De termen mic, line en instrument slaan op de levels waarmee een signaal binnenkomt. Mic levels zijn het zwakste signaal van de drie, line levels zijn het sterkste en instrument levels zitten daar ergens tussenin.

Door de switch op je audio interface om te zetten vertel je dus aan je interface welke signaalsterkte er naar binnen wordt gestuurd. Op deze manier weet je interface hoe het signaal verwerkt moet worden om een mooi en sterk signaal naar je DAW te kunnen sturen.

Als je een Hi-z knop indrukt betekent dit hetzelfde als het switchen van line naar instrument. Zet je de Hi-z knop vervolgens weer op non-actief, dan switch je weer terug naar line.

Wat maakt dat iets een mic, line of instrument level uitstuurt?

De vraag die we nu nog moeten beantwoorden is: hoe weet ik of iets een mic, line of instrument level uitstuurt?

Mic levels zijn simpel. Alle microfoons die je in je interface plugt via een XLR kabel sturen mic level uit. Zorg wel dat je bij condensator microfoons fantoomvoeding (+48V) aanzet. Op deze manier krijg je een stabiel sterk signaal. De switch kan op line blijven staan en je hoeft geen Hi-z knop in te drukken in deze situatie.

Je kunt de switch ook op line laten staan (of je drukt de Hi-z knop niet in) als je te maken hebt met zogenaamde line instrumenten. Dit zijn instrumenten die een eigen stroomtoevoer nodig hebben, zoals synthesizers, elektrische piano’s of gitaarversterkers. In deze instrumenten en apparaten zit vaak een ingebouwde preamp die het signaal al een boost geeft. De audio interface hoeft dit dus niet meer te doen.

Je zet de switch naar instrument (of je drukt de Hi-z knop in) als je een instrument zonder voeding (bijvoorbeeld een gitaar) direct in de audio interface plugt. De interface weet hierdoor dat het binnenkomende signaal versterkt moet worden. Let dus wel op: Als je je gitaar eerst door een preamp laat gaan en daarna in je audio interface plugged, dan moet de interface wel weer op line worden gezet.

Ibanez gitaar versterker met een witte elektrische gitaar.

Waar moet je nog meer op letten?

Het bovenstaande verhaal is gelukkig niet al te ingewikkeld. Kort samengevat krijg je mic level van microfoons, line level van voorversterkte instrumenten en instrument level van direct ingeplugde instrumenten zonder voorversterker.

Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Sommige instrumenten kunnen namelijk een XLR output bevatten. Hierdoor ben je al snel geneigd om deze middels een XLR kabel in te pluggen in de gecombineerde input van je audio interface. Doe dit niet! Line instrumenten horen altijd middels een jack kabel ingeplugd te worden.

De XLR input is niet gemaakt om het hoge level van een line instrument binnen te krijgen. Je audio interface gaat je voorversterkte line level signaal nog eens extra versterken waardoor je input level teveel versterkt wordt. Dit resulteert in clipping. Clipping is funest voor je opnames.

Sterker nog, als je op dit moment ook nog eens fantoomvoeding aan hebt staan (dit zorgt voor een nog grotere boost van je signaal) dan kun je je hardware zelfs beschadigen. Dit wil je dus voorkomen.

Als je toch gebruik wilt maken van de XLR outputs op je instrument, gebruik dan XLR female naar jack kabels. Deze kabels vangen een XLR signaal op en sturen een jack signaal uit.

Verder zie je bij de output van je line instrument soms staan dat het een balanced (gebalanceerde) output is of een unbalanced (ongebalanceerde) output is. Gebruik bij een balanced output een gebalanceerde kabel en bij een unbalanced output een ongebalanceerde kabel. Gebalanceerde kabels hebben 2 zwarte ringen om de plug heen en ongebalanceerde kabels hebben 1 zwarte ring om de plug.

Afbeelding met een gebalanceerde jack kabel en een ongebalanceerde jack kabel.

Hoe weet je of je input level goed is ingesteld?

Audio interfaces hebben meestal een led lampje bij de input zitten die groen, oranje of rood kan kleuren. Als de led groen kleurt dan weet je dat je een signaal binnenkrijgt (dit gebeurt vanaf -24 dBFS). Als de led oranje kleurt dan is het inkomende signaal harder dan -6 dBFS. Kleurt de led rood, dan betekent dit dat je inkomende signaal harder is dan 0 dBFS. Draai in dit geval je gain knop naar beneden anders clippen je opnames. Met de gain knop kun je je inkomende signalen harder of zachter zetten.

Mocht de led rood kleuren terwijl je de gain knop nog nauwelijks omhoog hebt gedraaid, druk dan de PAD knop in als deze aanwezig is. De PAD knop zorgt ervoor dat je inkomende signaal eerst met 10 dBFS wordt verminderd. Hierdoor krijg je meer spelingsruimte met je gain knop.

Meer controle over je opnames

Hopelijk heb je door deze post een beter idee over wat het verschil is tussen mic, line en instrument levels. Pas deze kennis toe en je krijgt meer controle over je opnames!

Ben je je nog aan het oriënteren zijn op welke audio interface je wilt kopen? Check dan even mijn post over de beste audio interfaces in 2021! Hierin leg ik uit waarop je moet letten om de beste keuze te maken.