De USB audio interface top 10 op dit moment

Gemiddelde leestijd: 29 minuten

Als je muziek wilt produceren is een audio interface een van de belangrijkste onderdelen in je setup. Dit kastje zorgt ervoor dat je instrumenten, microfoons, studio monitoren en laptop met elkaar kunnen communiceren. Een USB audio interface is dus eigenlijk het middelpunt van je setup!

Het maakt niet uit of je nu een beginner bent of al langer produceert: de juiste interface zorgt voor een betere geluidskwaliteit en workflow in die studio. Het is dus erg belangrijk dat je een goede USB audio interface aanschaft die past bij je wensen en budget.

Tegenwoordig worden de meeste interfaces verbonden doormiddel van een USB-C kabel. USB-C wordt steeds populairder, en het is vanaf 2024 zelfs verplicht als aansluiting op digitale producten.

In dit artikel wil ik daarom focussen op USB-C audio interfaces, zodat jij een duurzame keuze kunt maken. Eerst vertel ik je wat USB-C is en welke voordelen dit met zich meebrengt. Vervolgens behandelen we de 10 beste USB audio interfaces (voor elk budget) op dit moment!

Over USB-C

USB-C is de nieuwste methode om randapparatuur aan te sluiten op computers. In eerste instantie is USB bedacht om toetsenborden en muizen te laten praten met je computer, maar het bleek ook erg handig te zijn voor muziek hardware. Niet alleen audio interfaces maar bijvoorbeeld ook MIDI controllers kunnen worden aangesloten via een USB kabel.

Het grote voordeel van USB is dat het rand apparatuur ook direct van stroom kan voorzien. Daarnaast hoef je je computer niet opnieuw op te starten wanneer je een USB-kabel inplugt. Plug and play, zonder gedoe!

Toen USB net was bedacht bestonden er type A en type B connecties. USB-A kent iedereen wel. Deze aansluiting is rechthoekig en zit meestal op de computer. Een USB-B aansluiting is vierkanter, en bevindt zich vaak op de randapparatuur.

USB-C maakt mogelijk dat beide kanten van de kabel hetzelfde zijn. De aansluiting is een stuk kleiner en heeft ronde hoeken. Het fijne aan de vorm is dat de poort ook op de kop aangesloten kan worden. Je hoeft dus niet zoals bij USB-A met de oriëntatie te prutsen wanneer je de kabel inplugt. 🙂

Verschillende USB aansluitingen die op een audio interface voor kunnen komen.

Er zijn een paar redenen waarom USB-C beter is voor muziek productie dan USB-A. Ten eerste kan randapparatuur via USB-C van een stuk meer stroom worden voorzien. Dit zorgt ervoor dat apparatuur veel stabieler werkt.

Ten tweede is de hoeveelheid data die per seconde verzonden kan worden veel groter. Je hebt hierdoor minder snel last van latency tijdens het opnemen van instrumenten.

USB-C of Thunderbolt?

Misschien ben je tijdens je zoektocht het woord “Thunderbolt” tegengekomen. Thunderbolt is ook een vorm om een computer aan randapparatuur te koppelen. Hoewel de aansluiting hetzelfde is als USB-C zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee.

Thunderbolt zit vooral op high-end apparatuur. De dataoverdracht via Thunderbolt is veel sneller dan USB-C en de bandbreedte is ook groter. Hierdoor is Thunderbolt geschikt voor erg zware taken. Denk bijvoorbeeld aan dataoverdracht tussen je computer en externe grafische kaarten of hoge resolutie beeldschermen.

Gelukkig is Thunderbolt voor 99% van de producers niet nodig. USB-C biedt meer dan genoeg mogelijkheden om zonder problemen muziek te produceren. Daarnaast hebben de meeste computers niet eens een Thunderbolt aansluiting!

Kortom: USB-C is de beste keuze, tenzij je een super professionele studio hebt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een USB audio interface?

Er zijn een aantal onderdelen waar je op moet letten bij het uitzoeken van een audio interface:

  • Hoeveel in- en outputs heb je nodig? Kijk altijd hoeveel in- en outputs je nodig hebt op je interface. Als je veel instrumenten hebt die je continu om moet pluggen, dan kan dit je uit je creatieve flow halen. Hetzelfde geldt als je meerdere studio monitoren hebt, of als meerdere muzikanten tegelijkertijd een koptelefoon nodig hebben in je studio. Je wilt zo min mogelijk moeite hoeven doen om te wisselen.

  • Welke soort inputs heb je nodig? Let op dat er genoeg van een bepaald soort input op de interface zit. Voor microfoons heb je een XLR input nodig, en per instrumenten vaak één (mono) of twee (stereo) 1/4 inch jack inputs. Er bestaan ook gecombineerde inputs waar je zowel XLR als Jack kabels in kunt pluggen. Het is natuurlijk mogelijk om verloop kabels van XLR naar Jack of Jack naar XLR te kopen, maar persoonlijk zou ik dit zoveel mogelijk vermijden. Daarnaast wil je misschien ook over een DIN 5-Pins in- en output beschikken voor MIDI.

  • De audio kwaliteit. De interface moet uiteraard over een goede geluidskaart beschikken. Gelukkig zit dit bij de meeste interfaces wel goed. Zolang de audio kwaliteit niet lager is dan 24-bit en 96 kHz is de geluidskwaliteit prima voor de meeste producers.

  • Compatibiliteit met je computer. Dit zal tegenwoordig vaak geen probleem zijn, maar soms werkt een interface niet vlekkeloos met Windows of Mac. Bekijk altijd goed of hier iets over vermeld staat bij de verkopende website.

De USB audio interface top 10

Nu we de nodige informatie getackeld hebben kunnen we gaan kijken naar de beste USB audio interfaces op dit moment!

Audient EVO 4 USB audio interface

Richtprijs: €114,-

Een Audient EVO 4 USB audio interface.

De EVO 4 is misschien wel de meest compacte audio interface op dit moment. Met de overzichtelijke interface is het opnemen van muziek nog nooit zo makkelijk geweest.

De interface heeft 2 gecombineerde inputs en 2 outputs voor je monitoren. Daarnaast zit aan de voorkant nog een speciale instrument input voor een gitaar en een output voor een koptelefoon.

Door de ingebouwde smart gain functie wordt automatisch je inkomende levels goed gezet. Ideaal voor bijvoorbeeld live-opnames van singer-songwriters. Ongeacht of ze piano of gitaar spelen.

Als je een beginner bent, en je wilt een interface waar je heel lang plezier van hebt, dan is dit de beste keuze voor jou!

Arturia MiniFuse 2

Richtprijs: €139,-

Arturia levert eigenlijk altijd top producten voor een schappelijke prijs. Zo ook deze MiniFuse 2 Audio Interface.

Met de twee gecombineerde inputs kun je de meeste instrumenten aansluiten gemakkelijk aansluiten. Elke input heeft daarnaast een instrument switch voor als je instrumenten nog een extra signaal boost nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een direct ingeplugde gitaar.

Achterop heb je beschikking over een MIDI in- en output. Niets houdt je dus tegen om deze interface het midden van je studio te maken!

Persoonlijk vind ik de witte variant er daarnaast ook nog eens super strak uitzien. De professionaliteit straalt ervan af en het zorgt voor extra inspiratie in de studio. Natuurlijk geeft deze uitstraling ook nog eens een goede indruk wanneer er klanten of artiesten in je studio langskomen.

Je krijgt bij de MiniFuse 2 een flinke bult software meegeleverd, waaronder Ableton Live Lite en Arturia Analog Lab Intro.

Universal Audio Volt 276

Richtprijs: €285,-

Een Universal Audio Volt 276 USB audio interface.

De Volt 276 is een audio interface van het vooraanstaande merk Universal Audio. Universal Audio staat in de producer wereld vooral bekend om hun Apollo Twin interfaces die gebruikt worden in de beste studio’s ter wereld.

Met de Volt 276 hebben ze een interface gemaakt die een stuk betaalbaarder is. Deze interface ontleend veel techniek uit de Apollo Twin series. Onder andere de 76-style compressie is geïntegreerd in dit kastje. Deze soort compressie bepaalde onder andere een groot deel van Micheal Jacksons vocal sound!

Opnames door deze audio interface klinken simpelweg een stuk vetter en hebben meer energie!

Motu M4 USB audio interface

Richtprijs: €287,-

De kracht van de Motu M4 zit in het direct monitor gedeelte. Door geavanceerde loopback technologie heb je zo goed als nooit latency tijdens het opnemen. Of je nu vocals of instrumenten inspeelt, je hoort alles super nauwkeurig. Dit zorgt ervoor dat opnames maken met de Motu M4 heel natuurlijk aanvoelt.

Wat deze interface ook heeft is een LED scherm. Zo kun je in tegenstelling tot andere interfaces heel nauwkeurig zien hoe hard je signaal binnenkomt. Ook kun je hierdoor onbalans tussen je linker en rechter kanaal makkelijk rechttrekken.

Een nauwkeurigere USB audio interface in deze prijsklasse ga je niet snel vinden.

SSL 2+ USB audio interface

Richtprijs: €322,-

Een Solid State Logic 2+ USB audio interface.

SSL (Solid State Logic) is een gerenommeerde console bouwer. Ze hebben ontzettend veel ervaring met het bouwen van zowel digitale als analoge channel strips.

Deze vette sound hebben ze ook in deze interface weten te krijgen. De interface is namelijk uitgerust met SSL’s kenmerkende SuperAnaloog preamp techniek. Dit zorgt ervoor dat al je opnames heel natuurlijk klinken.

Daarnaast converteert de interface analoog signaal kraakhelder naar digitaal signaal en terug. Je hoort hierdoor zo goed als geen ruis in je opnames. Ook wordt op deze manier latency verminderd.

Kortom, de perfecte interface als je veel met analoge instrumenten werkt zoals een gitaar of synthesizer.

Black Lion Audio Revolution

Richtprijs: €352,-

Black Lion is misschien een minder bekend merk in de wereld van audio interfaces. Toch moet je ze hierdoor niet onderschatten! Black Lion heeft met de Audio Revolution een super klinkende interface op de markt gezet.

Het idee van Black Lion is om verschillende modificaties en verbeteringen toe te voegen aan populaire gear. Hierdoor wordt de interface geschikt voor producers die professionele gear zoeken maar geen duizend euro neer kunnen leggen.

Oftewel: hoogwaardige componenten zonder een hoge prijs!

Focusrite Clarett+

Richtprijs: €471,-

Een Focusrite Clarett+ USB audio interface.

Focusrite heeft verschillende series USB audio interfaces op de markt gezet. Misschien heb je al wel een gehoord van de Scarlett series. Bijna elke beginnende producers heeft deze wel in huis gehad.

Met de Clarett series zet Focusrite er echter een tandje bij. De preamps zijn een stuk beter en de kwaliteit van het geluid ligt ook hoger. Het zorgt net even voor die extra stap naar professioneel klinkende opnames. De componenten zijn allemaal een stuk beter. Helaas zie je dit ook terug in de prijs.

Deze kastjes zijn in meerdere formaten te verkrijgen. Zo heb je Clarett+ met 2 preamps, 4 preamps en zelfs 8 preamps! Die laatste is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het opnemen van drums.

Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen

Richtprijs: €535,-

De Focusrite Scarlett 18i20 is een grote interface met een erg goede prijs. Deze interface stelt je in staat om veel instrumenten in te pluggen. Ook kun je een een klein orkest van monitor voorzien.

Je kunt de routing van de Scarlett makkelijk zelf instellen doormiddel van de bijgeleverde software. Ook kun je in deze software de Air functie activeren. Dit is een amp simulatie die een mooi randje geeft aan je opnames. Vooral op vocals werkt dit super goed!

Samengevat is de kwaliteit van deze interface minder goed dan de eerder genoemde Clarett+ interface. Echter bespaar je wel bijna de helft van het geld.

Universal Audio Apollo Twin MKII (Thunderbolt)

Richtprijs: €999,-

Met de Apollo Twin MKII zijn we aangekomen in de eredivisie van de audio interfaces. Zoals al eerder genoemd is Universal Audio een zeer gerenommeerd merk in de wereld van analoge apperatuur.

In deze interface zitten talloze extra’s gebouwd die je gegarandeerd een geslaagde opname sessie beloven. Zo zit er technologie in die klassieke voorversterkers kan modelleren op basis van gitaarversterkers, buizen en stompboxes.

Daarnaast kun je nog andere Universal Audio plugins draaien op de interface zelf! Om je computer hier verder niet mee te belasten heeft de interface zelfs eigen processoren. Dit scheelt een hoop CPU in je DAW.

De Apollo Twin beschikt over Thunderbolt aansluiting waardoor je eigenlijk nooit meer latency ervaart. Muzikanten kunnen zich hierdoor volledig focussen op hun uitvoering. Mocht je even met de artiest willen communiceren, dan maak je gemakkelijk gebruik van de ingebouwde talk-back microfoon.

Het is een investering, maar dan heb je wel één van de best klinkende en functionele interfaces op dit moment! Let alleen wel op dat je computer ook een Thunderbolt aansluiting heeft.

Apogee Symphony Desktop audio interface

Richtprijs: €1438,-

Een Apogee Symphony Desktop USB audio interface.

Als je computer niet over Thunderbolt beschikt, maar je wilt wel de crème de la crème van de audio interfaces, dan is hier de Apogee Symphony Desktop! Dit kastje met super vet design is de natte droom van menig producer.

Apogee is zo’n beetje de uitvinder van de desktop audio interface. In 2007 zorgden ze dat je geen grote kast meer nodig had. Een handzaam kastje op je bureau was de nieuwe standaard. Een revolutie in de wereld van muziek productie.

Hardware van Apogee behoorde altijd al tot de best klinkende producten ter wereld. De symphony desktop is hier geen uitzondering op. Deze interface is uitgerust met Alloy preamps. De Preamps kunnen verschillende klassieke karakters moduleren. Voor de rest zorgen ze voor weinig ruis en vervormingen.

Bij de Symphony Desktop wordt een plugin meegeleverd die naadloos met de interface samenwerkt. Je hebt volledige controle over je opnames!