Syntorial 2.0 review – Wat is er nieuw en moet je updaten?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Logo van Syntorial, een tool om synthesizer te leren spelen.

Syntorial heeft een nieuwe versie uitgebracht: Syntorial 2.0! Sinds 22 juni 2023 is dit het nieuwe paradepaard van het team van Audible Genius. Hoog tijd dus om eens te kijken naar de nieuwe toevoegingen in een Syntorial 2.0 review.

Mocht je nog niet weten wat Syntorial precies is, lees dan eens mijn eerste volledige Syntorial review. Hieronder zal ik ook nog een kleine samenvatting zetten van dit artikel.

Laten we kijken welke nieuwe features Syntorial 2.0 te bieden heeft, en of het zijn geld nog steeds waard is.

Wat is Syntorial?

Syntorial is software die je leert hoe sound design op synthesizers werkt. Dit doet Syntorial door middel van games. Je leert stap voor stap hoe de verschillende knoppen van een synthesizer invloed hebben op het geluid.

De hoofdgedachte hierbij is dat je kritisch leert luisteren. Je leert de verloop, textuur en beweging van een geluid te herkennen, waardoor het steeds makkelijker wordt om de sounds in je eigen hoofd te realiseren. Een super handige skill voor muziekproducers!

De games werken eigenlijk heel simpel. Elke game staat in het teken van een nieuwe parameter of een combinatie van voorgaande parameters. Je krijgt eerst een korte tutorial waarin je leert waarop je moet letten. Vervolgens krijg je een ‘verborgen’ geluid te horen, en die moet je zo goed mogelijk proberen na te maken.

Wanneer je de geluiden in een game 100% goed na maakt krijg je 3 sterren. Staat er een parameter niet helemaal correct, dan krijg je er 2. In deze gevallen unlock je het volgende level. Komt je geluid nog niet genoeg in de buurt van het verborgen geluid, dan krijg je 1 ster en moet je de game nog een keer overdoen.

Naast deze games kunnen levels ook bestaan uit een quiz, of doe-het-zelf opdrachten waarbij je de geleerde stof kunt toepassen op een synthesizer naar keuze. Al met al maakt dit dat Syntorial een super efficiënte manier is om te leren sound designen!

Wat is er nieuw in Syntorial 2.0

Nieuwe interface

De meest duidelijke aanpassing ten opzichte van de eerste Syntorial is de interface. Deze heeft een nieuw strak design gekregen. In plaats van de eerdere witte kleur zijn de makers nu voor zwart gegaan. Hierdoor ziet de interface er een stuk professioneler en moderner uit.

De nieuwe interface is ook meteen een stuk fijner voor het oog. De knoppen hebben niet meer die outdated glanzende look waardoor de interface veel drukker oogde. Nu zijn de knoppen zwart en minimalistisch vormgegeven. Het voelt meer alsof je een degelijk instrument aan het bedienen bent.

Ook het menu waar je je voortgang kunt bekijken heeft een makeover gehad. Het leidt nu minder af tijdens het uitvoeren van de opdrachten. Echter geeft het nog steeds goed weer wat je voortgang is. Je krijgt er zelfs een soort van motivatie door om elke game met een 100% score te voltooien!

Visualizer

De visualizer is een nieuw element wat toegevoegd is aan de interface van Syntorial 2.0. Zoals de naam al aangeeft maakt deze functie het mogelijk om alles rondom modulatie, envelopes en LFO’s visueel te bekijken. Je ziet een bolletje over de curve lopen zodat je precies weet waar je noot zich bevindt in de cyclus.

Nu zijn visualizers niet perse nieuw op software synthesizers, maar de makers van syntorial hebben een paar handige functies toegevoegd die bijna geen andere synth nog heeft:

De Dynamic range functie zorgt ervoor dat de visuele envelope curves dynamisch vergroten of verkleinen aan de hand van hoe je parameters zoals bijvoorbeeld de Cutoff hebt ingesteld. Het maakt inzichtelijk hoe groot de beweging van je modulatie is.

Met de Dynamic release functie zie je precies waar de gespeelde noot zich in de cyclus bevindt. Als je bijvoorbeeld een lange attack hebt ingesteld, en je laat de noot los voordat de maximale waarde is bereikt, dan past de curve zich automatisch aan zodat het bolletje een vloeiend pad kan blijven volgen. Deze vorm van visualiseren is veel natuurgetrouwer.

De visualizer die te vinden is in Syntorial 2.0

Het is mogelijk om het verloop van meerdere noten visueel te maken door middel van de Poly functie. In dit geval zie je meerdere bolletjes tegelijkertijd over de curve lopen. Je kunt de curves van verschillende envelopes ook daarnaast ook nog over elkaar laten lopen om een goed inzicht te krijgen wat het verband is tussen deze curves.

LFO’s kunnen ook worden weergegeven in de visualizer. Hier heb je ook een dynamic range mogelijkheid om natuurgetrouw weer te geven hoe groot het LFO effect is. Daarnaast kun je met de timeline functie zien hoe de LFO eruitziet ten opzicht van het ingestelde tempo/BPM.

Als laatste heb je in Syntorial 2.0 ook de mogelijkheid om het filter visueel te bekijken.

Nieuwe vaste waardes voor de knoppen

Alle knoppen in Syntorial hebben een aantal vaste waarden waarop je de verschillende knoppen kunt instellen. Dit maakt het makkelijker om precies de goede sound in te stellen tijdens de games. Echter had de oude Syntorial het probleem dat een aantal van deze vaste waardes per knop te dicht in de buurt van elkaar lagen. Hierdoor werd het moeilijk om een goed verschil te horen tussen de verschillende standen van een knop.

In Syntorial 2.0 zijn de vaste waardes van de knoppen een beetje aangepast, waardoor ze logischer verspreid zijn. Je kunt nu makkelijker bepalen op welke stand een bepaalde knop moet staan. Erg fijn, want gedurende de latere levels worden deze verschillen steeds moeilijker te onderscheiden.

Nieuwe manier van feedback

Wanneer je denkt dat je een geluid goed hebt nagemaakt kun je deze inleveren. In de voorgaande Syntorial zag je hierna welke knoppen goed stonden, en welke fout. Goede knoppen werden groen en foute knoppen werden rood. Er was echter geen fout marge. Als je een parameter fout had kreeg je hoe dan ook 2 sterren.

Dit werd redelijk irritant naarmate je in hogere levels kwam. Je sound kwam zo goed als overeen, maar toch kreeg je geen 3 sterren omdat een kleine parameter niet exact goed stond.

In Syntorial 2.0 hebben ze hier iets op gevonden. Knoppen kunnen nu ook oranje kleur krijgen. In dit geval staat de knop niet exact goed, maar wel goed genoeg. Je score wordt niet meer beïnvloed door kleine nietszeggende foutjes. Syntorial wordt hierdoor een stuk draaglijker naarmate je in hogere levels komt.

Grote upgrades voor ‘Group challenges’

Wie Syntorial al eens eerder heeft gebruikt weet dat de group challenges de moeilijkste levels zijn. Hierin worden alle parameters waar je voorgaand over hebt geleerd gecombineerd. Je moet opeens een stuk aandachtiger luisteren en puzzelen om de verborgen sound na te maken.

In elke group challenge moest je 6 patches namaken met een 100% score om 3 sterren te behalen. In de latere levels werd het echter ontzettend moeilijk om een patch goed na te maken, en dit koste dus ook enorm veel tijd. Je had een hoop doorzettingsvermogen nodig om deze group challenges goed te voltooien. Erg irritant!

Dit viel de makers van Syntorial ook op, dus ze hebben hier iets op bedacht! Je hoeft in Syntorial 2.0 nog maar 3 patches goed af te ronden tijdens de group challenges om verder te kunnen naar een volgend level. De enige uitzonderingen hierop zijn group challenge 1 en 2, waarvoor je nog steeds 6 patches moet afronden, maar deze zijn de moeilijkste niet.

Voor die-hards is het mogelijk om alsnog in te stellen dat je 6 patches wilt namaken. Meer oefening maakt immers dat je beter wordt. Wil je nog meer dan 6 patches? Dan kun je de randomizer modus gebruiken! In deze modus genereert Syntorial zelf willekeurige verborgen patches die je na kunt maken. Het enige nadeel van deze randomizer is dat er geen autoplay functie mogelijk is, dus je moet zelf noten aanklikken of spelen met een MIDI controller keyboard.

Het menu waar alle levels staan in Syntorial 2.0

Syntorial 2.0 review

Eigenlijk zijn alle pijnpuntjes waar Syntorial 1 aan leidde zo goed als verwerkt. De makers hebben goed naar feedback van de community geluisterd en dit aangepast. Voor het nieuwe design hoef je niet perse te upgraden naar Syntorial 2.0, maar de andere upgrades zijn het zeker de moeite waard.

Ik merk vooral dat alle aanpassingen rondom de group challenges een hoop frustratie bij me wegnemen. Hoewel ik Syntorial nog steeds de beste manier vindt om synthesis te leren, waren de group challenges soms uitermate vervelend. Ik heb meerdere momenten gehad waarbij ik de handdoek in de ring wou gooien.

In combinatie met het iets meer vergevende feedback systeem zijn de challenges op een hoger niveau weer een stuk motiverender om te maken. Ook de randomizer functie is een super goede toevoeging. Hierdoor kun je altijd blijven oefenen als je voelt dat je dat nodig hebt.

De visualizer is een leuke toevoeging en vooral van waarde voor mensen die net begonnen zijn met hun sound design avontuur. Ik vindt met name de overlay functie handig. Hierdoor krijg ik een beter begrip van de relatie tussen de verschillende envelopes. Vooral de werking tussen de filter envelope en de amp envelope in Syntorial kon nogal vaag zijn, en dat is nu een stuk begrijpelijker.

Al met al vind ik dat er met Syntorial 2.0 erg goede stappen zijn gezet om de gebruiker tegemoet te komen. Dit komt het leerproces van vele soon-to-be synth legendes tegemoet!

Kwa prijs zit Syntorial ook nog steeds goed. Met de updates is het programma iets duurder geworden, maar dat is begrijpelijk. Voor Syntorial 2.0 betaal je €148,99, en als je Syntorial ooit al eens hebt gekocht kun je upgraden voor €39,99. Dat vind ik best goedkoop voor een programma waar je je skills levenslang mee kan blijven ontwikkelen.

Syntorial 2.0 zelf uitproberen

Ben je benieuwd geworden naar Syntorial 2.0 en zou je het zelf graag uit willen proberen? Dan heb je geluk! Er is namelijk een demo beschikbaar. In deze demo kun je gratis de eerste 22 levels van Syntorial 2.0 spelen.

Nu is het niet zo dat je na deze levels als een echte synth ninja bent, maar er komen al een hoop basis principes van sound design aan bod. Je leert er hoe dan ook iets mee, dus ga het zeker proberen! Via de onderstaande knop ga je naar de pagina waar je de demo kunt downloaden.

Logo van syntorial puzzelstukje met daarop een synthesizer.

Probeer gratis  de demo van Syntorial 2.0!

Speel de eerste 22 levels gratis en begin met jouw avontuur om een sound design master te worden.

Klik hier om naar de demo te gaan