Synthesizer voor beginners – De top 6 op dit moment!

Gemiddelde leestijd: 24 minuten
Foto van een synthesizer voor beginners op een bed.

Een synthesizer voor beginners vinden kan een hele opgave zijn. Door de vele beschikbare modellen en de verschillende prijsklassen wordt het moeilijk om erachter te komen wat de beste synthesizer voor jou is.

Je wilt daarnaast ook niet dat een synthesizer voor beginners te overweldigend is. Een synthesizer moet passen bij je niveau, je budget en bij je persoonlijke voorkeur.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van een synthesizer. Vervolgens geef ik je een top 6 van de beste synthesizers voor beginners op dit moment!

Waar moet je op letten bij een synthesizer voor beginners?

Synthesizers kunnen complexe instrumenten zijn, zeker voor beginners. Als je een model koopt die niet intuïtief genoeg is ontworpen, dan kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Het resultaat is dat je je gaat frustreren en geen plezier meer hebt. Dit is zonde, want synthesizers kunnen je ontzettend veel muzikaal plezier bieden. Het is dus belangrijk dat je laagdrempelig affiniteit krijgt met je instrument, zeker als je een beginner bent!

Om duidelijk te krijgen welke synthesizer geschikt is voor jou, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

Wat voor soort een soort synthesizer zoek je?

Er bestaan verschillende soorten synthesizers. Je hebt synthesizers met toetsen, maar ook synthesizers zonder toetsen. De synthesizers zonder toetsen worden aangestuurd via MIDI. Deze modules zijn handig als je ruimte wilt besparen in je studio en als je vooral via MIDI produceert.

Veel synthesizers hebben toetsen. Dit stelt je in staat om de synthesizer gemakkelijk zonder computer te gebruiken. In combinatie met een koptelefoon kun je er dus altijd en overal mee experimenteren! Daarnaast vindt ik persoonlijk dat je via toetsen veel directer muziek kunt maken. Het zorgt voor opnames die een stuk menselijker klinken.

Naast de bovengenoemde synths bestaan er ook modulaire synthesizers. Dit zijn synthesizers die uit losse componenten bestaan. Deze componenten kun je doormiddel van fysieke kabels aan elkaar koppelen.

Het voordeel van modulaire synthesizers is dat je je synthesizers zo groot kan maken als dat je zelf wil. Deze vorm van synthese is echter wel een stuk abstracter en complexer. In dit artikel ga ik dus niet verder in op modulaire synthesizers.

Een modulaire synthesizer.

Hoe klinkt de synthesizer?

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten is: Hoe klinkt de synthesizer? Luister naar demo’s, trailers of tutorials van de synthesizer op bijvoorbeeld YouTube. Je krijgt een goed beeld van alle mogelijkheden, de klankkleur en de diepte van een synth.

Uit eigen ervaring weet ik dat je op deze manier de perfecte match kan vinden. Toen ik bijvoorbeeld de trailer van de Arturia Polybrute hoorde kreeg ik direct kippenvel. Ik wist dat dit een synth zou zijn die aan al mijn wensen zou voldoen.

Luister de synthesizer demo’s met een goede koptelefoon of studio monitoren zodat je goed weet waar je mee gaat werken. Luister of er sounds voorbij komen die je direct inspireren en luister naar hoe strak de lage frequenties klinken.

Vragen die je jezelf kan stellen tijdens het luisteren zijn bijvoorbeeld: “Klinkt deze Synthesizer agressief genoeg?”; “Hoe klinkt het stereobeeld?”; “Klinkt de synthesizer vol en warm of is het geluid dun en schel?”.

Heb je een aantal synthesizers gevonden die jouw hart sneller doen kloppen? Dan kun je naar de volgende stappen gaan kijken!

Analoog of analoog/digitaal?

Synthesizers kunnen volledig analoog zijn of een combinatie van analoog en digitaal zijn. Bij een volledig analoge synthesizer werkt alles doormiddel van stroom wisselingen. Dit zorgt ervoor dat de sound van een analoge synthesizer veel diepte krijgt en vol klinkt.

Een synthesizer met analoge componenten kan ontstemmen, net als andere instrumenten. Dit gebeurt als de componenten bijvoorbeeld door warmte uitzetten. Het geluid van analoge synthesizers is hierdoor erg karakteristiek.

Een analoog/digitale synthesizer maakt ook gebruik van stroomwisselingen om geluid te creëren en te manipuleren. Meestal zijn op dit soort synthesizers de oscillators, filters, envelopes en LFO’s analoog voor die karakteristieke klank. Echter zijn de effecten (reverb, delay, chorus) digitaal. Ook processen, zoals het koppelen van modulatie, zijn digitaal gemaakt.

Het voordeel van een analoog/digitaal combinatie is dat de interface een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt kan worden. Ook kunnen digitale synthesizers vaak via een plug-in in je DAW worden aangestuurd. Dit geeft veel controle over de automation van de synth z’n parameters!

Hoeveel voices heeft de synthesizer?

Het geluid in analoge synthesizers wordt opgewekt door fysieke componenten, ook wel oscillatoren genoemd. Het aantal tonen (voices) wat een synthesizer tegelijkertijd kan afspelen is afhankelijk van deze oscillatoren.

Synthesizers die maar 1 voice tegelijkertijd genereren zijn monofoon. Als een synthesizer meer dan 1 voice tegelijkertijd kan afspelen dan is deze polyfoon.

Bedenk bij het uitzoeken van een synth wat je ermee wilt bereiken. Wil je de synthesizer gebruiken voor bassounds of leadsounds? Dan kan een monofone synthesizer werken. Wil je echter ook pads gaan maken? Ga dan voor een polyfone synthesizer.

Heb je genoeg aan 4 voices of wil je er toch 6 tot je beschikking hebben? Hoe meer voices de synthesizer heeft hoe duurder deze meestal is.

Welke overige specificaties heeft een synthesizer voor beginners?

Kijk naast de hoeveelheid voices ook altijd naar de overige specificaties van de synthesizer. Hoeveel toetsen heeft de synthesizer en is dit genoeg voor je? Hebben de toetsen aftertouch technologie (dit zorgt dat je het geluid kan beïnvloeden als je de toetsen harder of zachter indrukt)? Bevat de synthesizer een arpeggiator en/of een sequencer? Zijn er nog andere functies ingebouwd voor meer expressie?

Al deze extra opties kunnen een synthesizer veel leuker maken, vooral voor een beginner! Het geeft je meer controle/feeling met het instrument waardoor je een magische beleving krijgt.

Ga je voor sounddesign of wil je vooral presets gebruiken?

Als je een analoge synthesizer gaat kopen dan wil je waarschijnlijk ooit wel experimenteren met het maken van je eigen sounds. Wil je echter vooral met presets gaan werken, dan is het handig om te kijken wat de mogelijkheden hierin zijn.

Hoeveel presets heeft de synthesizer bijvoorbeeld en hoeveel kunnen er worden opgeslagen? En is het mogelijk om custom presets banks te downloaden en te importeren? Voor sommige synthesizers is dit namelijk mogelijk!

De beste synthesizer voor beginners top 6!

We hebben gekeken naar waar je op kan letten bij het uitzoeken van een synthesizer. Nu kunnen we gaan kijken naar de beste synthesizer voor beginners top 6!

De synthesizers zijn gerangschikt in oplopend budget. Klik op de prijs knop om de meest actuele prijs te zien. Soms kunnen er namelijk kortingen op de producten worden gegeven. Al deze synthesizers (behalve de laatste) zijn onder de €600,-.

Behringer DeepMind 6 synthesizer voor beginners

Prijsklasse: €€€

De Behringer Deepmind synthesizers zijn waanzinnig klinkende synthesizers. De ambient pads die hieruit te halen zijn hebben een erg diepe indruk op mij achtergelaten. Perfect als je meeslepende en bezwerende synthesizer partijen in je muziek wilt verwerken.

Deepmind 6 is de kleinste variant van de deepmind reeks, maar wel gelijk een maatje groter dan de voorgaande synthesizers in deze lijst. De interface is super overzichtelijk en intuïtief. De synth heeft 37 semi gewogen toetsen van goede kwaliteit. Met 6 voices is dit een erg volledige synthesizer voor beginners.

Hiernaast heeft de Deepmind 6 in totaal plek voor 1024 presets! Er valt dus ontzettend veel te ontdekken in deze synth. De arpeggiator is ook van de partij en de sequencer op deze synth heeft maar liefst 32-steps! Een erg toffe synthesizer om te ontdekken, maar ook vooral om mee te produceren.

Behringer POLY D

Prijsklasse: €€€€

Behringer is al een tijdje bezig met het opnieuw uitbrengen van een aantal klassieke synths. Dan mag daar de meest legendarische synthesizer ooit, de Minimoog Model D, natuurlijk niet aan ontbreken. Met de POLY D brengt Behringer deze nu terug.

De klankkleur van de POLY D is erg mooi. De 4 oscillatoren zijn aan te sturen met 37 toetsen. Deze toetsen zijn doormiddel van aftertouch gevoelig voor de aanslag hardheid. Dit maakt de synth erg expressief. Ook de effecten die in deze synth zijn gebouwd geven een lekkere authentieke sound. De synth blinkt vooral uit in bass sounds door het strakke lage geluid wat deze synth kan produceren.

Het klassieke interface design is heel overzichtelijk en perfect als je sound design wilt leren. Geen moeilijke verborgen parameters, gewoon lekker spelen en experimenteren! De perfecte synthesizer voor beginners dus.

Roland JU-06A Boutique synthesizer

Prijsklasse: €€

De Roland JU-06A Boutique synthesizer is een erg compact instrument. Deze synth is een virtueel analoge nabootsing van de klassieke JUNO-60 en JUNO-106 synthesizers. De module genereerd dus een erg klassieke sound die je misschien wel herkend uit de jaren 80′! De perfecte module voor genres zoals synthwave en alles uit de jaren 80 dus. De synth is daarnaast ook erg tof voor elektronische stijlen zoals deep house en techno.

De module heeft geen toetsen maar is wel op zichzelf te bespelen. Er zit zelfs een ingebouwde speaker in! Kwa audio kwaliteit hoef van de speaker veel te verwachten, maar dit maakt de synth wel lekker draagbaar. Je kunt hem overal mee naartoe nemen en gebruiken!

De sound is erg warm en precies wat je verwacht van een nabootsing van ’s werelds meest gewilde synths. De 4 voices zorgen dat je alle sounds van bass tot pads tot dikke leads kan bouwen. Garantie voor uren vermaak en een flinke bak nostalgie!

MicroKORG vocoder/synthesizer

Prijsklasse: €

De MicroKORG is een erg overzichtelijke volledig digitale synthesizer. Het is de ideale beginner synthesizer voor producers die snel toegang willen hebben tot de 128 vette presets. Doormiddel van 5 voorgeprogrammeerde knoppen zorgt de KORG dat je presets makkelijk kunt moduleren. Een echte winnaar op het gebied van workflow!

Wat deze synth uniek maakt is de ingebouwde vocoder. Hiermee kun je je stem door de synthesizer leiden en vervormen. De sound van de MicroKORG doet dan ook vooral denken aan old skool muziek zoals Daft Punk, Kraftwerk en rave.

Wil je toch dieper onder de motorkap duiken en zelf sounds gaan bouwen? Dan kun je via je computer de MicroKORG editor software openen. Hier krijg je toegang tot alle functies van de synth.

Deze synthesizer heeft beschikking tot 2 oscillatoren en 37 toetsen. Dit zijn wel mini-toetsen, dus het is misschien even wennen als je normale piano toetsen bent gewend.

Korg Minilogue XD

Prijsklasse: €€€€

De Korg Minilogue XD is gemaakt om getweaked te worden! Als je deze synthesizer ziet dan kun je niet om de vele knoppen en functies heen die je direct tot je beschikking hebt. De Minilogue is perfect als je veel wil experimenteren met sound design.

De sound is erg rauw en geschikt voor meerdere muziekstijlen. De 4 voices sterke analoge klankbron is aan te sturen doormiddel van 37 mini toetsen. Wil je geen toetsen spelen? Geen probleem! Met de 16-steps sequencer kun je een noten patroon dynamisch instellen en vervolgens lekker gaan draaien aan alle knoppen. Experimenteren geblazen dus!

De Korg Minilogue heeft ruimte voor 100 voorgeprogrammeerde presets en daarnaast ook nog eens 100 user presets. Het gebruik van deze synth is erg leerzaam en biedt je een goede basis voor het spelenderwijs ontdekken van sounddesign.

Bonus: Arturia Polybrute

Prijsklasse: €€€€€

Als bonus wil ik toch nog even de Arturia Polybrute benoemen. Deze synth is misschien wel een paar prijsklassen duurder dan de voorgaande synths, maar het is mijn favoriete synthesizer! Door de intuïtieve interface is deze synthesizer erg geschikt voor beginners.

De synth klinkt ontzettend diep en warm en heeft een mooie afwerking. De combinatie van analoge componenten met digitale effecten zet een dijk van een sound neer. De modulatie matrix is makkelijk te begrijpen en maakt het programmeren van je sounds simpel en hands-on.

Waar ik direct verliefd op ben geworden zijn de mogelijkheden om expressie in je spel toe te voegen. De zogenoemde morphee knop zorgt dat je door middel van swipen kan moduleren. Ook zit er boven de toetsen een capacitieve ribbon voor nog een extra expressie mogelijkheid. Perfect voor studio sessies, maar ook zeker voor live shows!

Synthesizer voor beginners leren

Hopelijk is je hart sneller gaan kloppen door een van deze synthesizers! Als je de knoop doorhakt en er een aan schaft dan kun je gaan beginnen met de wondere wereld van synthesis. Synthesizers kunnen echter overweldigend zijn om te leren. Om je op weg te helpen heb ik een artikel geschreven over synthesizer leren spelen. Check deze dus ook vooral even!