Synthesizer statief kopen – Hier moet je op letten!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Als je een synthesizer hebt gekocht wil je deze zo optimaal mogelijk kunnen bespelen. Een goed statief is hierbij ontzettend belangrijk. Veel producers maken echter een overhaaste beslissing bij het kopen van een synthesizer statief. Met frustratie tot gevolg.

Je wilt bijvoorbeeld dat je synthesizer goed past op het statief, en op de goede hoogte gezet kan worden. En nog belangrijker: Je wilt niet dat het statief opeens ineenstort en je synth op de grond valt!

Om dit én meer problemen te voorkomen, vertel ik je alles waar je op moet letten bij het kopen van een synthesizer statief. Daarnaast geef ik je mijn favoriete statief uit de verschillende synthesizer statief categorieën!

Tip: Ben je er nog niet uit welke synth je wilt kopen? Bekijk dan eens mijn synthesizer voor beginners top 6!

Gewicht van de synthesizer op het statief

Het allerbelangrijkste is dat het statief je synth kan dragen. Analoge synthesizers zijn zware instrumenten. Grotere modellen wegen al snel rond de 20 kilogram. Je hebt hier dus een stevig statief voor nodig.

Bij de specificaties van een statief kun je zien hoeveel gewicht deze kan dragen. Zorg dat dit ruim het gewicht van je synth is. Zo kun je het statief later eventueel nog uitbreiden voor een tweede synthesizer.

Als je een X-stijl statief koopt, let dan op de koppeling tussen de poten. Je wilt dat hier een mechaniek is ingebouwd die de stevigheid borgt. Dit kan doormiddel van tanden die in elkaar grijpen, of metalen dwarsbalk. Als het statief alleen een schroef heeft, kan deze na verloop van tijd lam worden. Je statief zakt dan steeds langzaam naar beneden. Erg irritant!

Borging van een synthesizer statief doormiddel van tanden.
Borging door tanden
Borging van een synthesizer statief doormiddel van een metalen dwarsbalk.
Borging door een metalen balk

Hoogte van het statief

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je de synthesizer op de goede hoogte kunt zetten. Denk dus goed na hoe je de synthesizer wilt gebruiken. Zit je liever achter je synth in je studio, of ga je hem veel staand bespelen tijdens optredens?

Als je lang bent (rond de 1 meter 90) en staand wilt spelen, dan moet het statief minstens 90 tot 100 cm de hoogte in kunnen. Gelukkig halen de meeste statieven deze lengte wel, maar kijk het toch altijd even na. Je weet maar nooit.

Lengte van de synthesizer op het statief

Gekoppeld aan de lengte is de breedte van je synthesizer. Je wilt altijd dat je synthesizer stevig op het statief kan staan. De steunen van het statief moeten niet te veel naar het midden of het uiteinde van je synth zitten.

Bij X-stijl statieven is dit voornamelijk een factor om rekening mee te houden. Hoe hoger je een X-stijl statief zet, hoe dichter de steunen bij elkaar komen. Daarnaast staan de steunen op een lagere stand misschien wel weer te ver van elkaar.

Hoog maar wankel
Laag maar niet passend

De breedte van je synth, en de manier hoe je de synth wilt kunnen spelen (zittend of staand) zijn dus afhankelijk van elkaar. Wil je een kleine synth zittend kunnen spelen, dan geeft een X-stijl statief je problemen. Gelukkig bestaan er ook ander soort statieven die dit probleem oplossen! Hier vertel ik later meer over.

Hoeveelheid synthesizers op het statief

Synths verzamelen kan verslavend zijn. Voor je het weet heb je meerdere modellen in huis. Als je voor elk van deze synths een apart statief moet kopen, dan is je studio als snel volgebouwd.

Om deze reden zijn er verschillende manieren bedacht om meerdere synthesizers op één statief kwijt te kunnen. Dit is bijvoorbeeld ook ontzettend handig voor een midi controller, grooveboxes, een audio interface of andere gear.

Sommige statieven zijn echte krachtpatsers. Hier kunnen meerdere zware synths op worden geplaatst. Andere statieven zijn handig om één grote en nog een kleinere synth kwijt te kunnen.

Statieven met meerdere synths maken je setup niet alleen compact. Het ziet er ook nog best wel cool uit! Je hebt al je gear binnen handbereik en je raakt erdoor geïnspireerd. Beter kan niet. 🙂

Plaatsing van het statief

Soms heb je gewoon te weinig ruimte in je studio om allemaal grote statieven neer te zetten. Of misschien produceer je op zolder en kun je geen torenhoge stellages neerzetten door de schuine daken. Dan moet je creatief zijn.

Er bestaan bijvoorbeeld statieven voor kleine synths die je op je studio meubel kunt plaatsen. Op deze manier houd je je setup compact en de synths binnen handbereik.

Bij live optredens in kleine locaties wil je misschien ook wel dat je statief iets meer mogelijkheden geeft op het gebied van ruimte. Bijvoorbeeld als er een monitor in de weg ligt en je synth toch op een goede hoogte wilt kunnen zetten.

Flexibiliteit kan dus een groot voordeel zijn als het op statieven aankomt.

Verschillende soorten synthesizer statieven

Nu weet je waar je allemaal op moet letten als je een statief koopt. Om de keuze makkelijker te maken laat ik je nu zien welke soorten statieven er allemaal bestaan, en welk model mijn favoriet is per soort.

X-stijl – Innox INA DOUBLE MKII

Het X-stijl statief heb ik al een aantal keer genoemd. Dit soort statief is erg gangbaar en wordt dus veel gebruikt door muzikanten. Het voordeel van een X-stijl is dat je het statief makkelijk in hoogte kunt verstellen en stevig vast kunt zetten. Het nadeel is dat kleinere synthesizers niet passen als je het statief op een lagere stand zet.

Mijn favoriete merk voor X-stijl statief is Innox. De Innox INA DOUBLE MKII is een erg stevig en betaalbaar model (€41,-). Het model kan 40 kilogram aan gewicht tillen, wat perfect is voor zwaardere synths. Daarnaast is het statief in hoogte verstelbaar van 75 tot 100 cm.

Let wel op als je voornamelijk staand gebruik wilt maken van dit model en redelijk lang bent. De steunen waarop je synth komt te liggen zitten redelijk dicht bij elkaar. Grote synthesizers staan in dit geval niet heel stevig op het statief.

Innox INA DOUBLE MKII synthesizer statief.

X-stijl met extra steun – Quiklok QL742

Als je een X-stijl statief wilt hebben met de optie om nog een extra stuk hardware toe te voegen, is dit de beste keuze. De extra steunen geven de mogelijkheid om een extra synth, midi keyboard, laptop of wat je ook wilt op het statief te zetten.

De Quiklok QL742 is een ontzettend stevig statief. Je kunt er in totaal 90 kg aan hardware op kwijt. De onderste laag kan ongeveer 56 kg dragen, en de bovenste laag ongeveer 34 kg.

Hiernaast is het mogelijk om de hoe van de bovenste laag aan te passen. Zo kun je deze laag helemaal plat maken voor een laptop, of schuiner zetten om goed bij de toetsen van je synth te komen.

Dit statief is makkelijk te verstellen en toch super stabiel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je spullen op de grond vallen!

Quiklok QL742 synthesizer standaard.

Meerdere verdiepingen – Jaspers 4D-120B synthesizer statief

Heb je meerdere synths in huis, dan is dit veruit het beste statief wat je kunt hebben! De Jaspers 4D-120B is als een van de enige statieven in staat om meerdere synths te dragen, waaronder ook die uit de zwaardere categorie.

De meeste statieven uit deze categorie kunnen per verdieping ongeveer 10 kg tillen. De Jaspers kan echter synths tot 40 kg tillen op de onderste laag. De meest klassieke synths staan dus veilig op dit statief.

Wat ik ook erg fijn vindt aan dit statief is dat je zelf de indeling kunt bepalen. Op elke verdieping kun je aanpassen hoe dicht de houders bij elkaar staan, en in welke hoek. Zo kun je dus altijd het perfecte statief creëren.

Het minpunt van dit soort statieven is dat ze niet makkelijk op en af te bouwen zijn. Je hebt in ieder geval twee mensen nodig om het statief een beetje soepel op te zetten. Het is dus ook een echt studio statief. Je bouwt hem één keer op en je zit er vervolgens voor een lange tijd niet meer aan. Behalve als je er nieuwe synths op wilt plaatsen natuurlijk! 🙂

Verder is dit statief niet echt praktisch op een zolder met schuin dak. Je kunt de hoogte of breedte niet aanpassen, dus houdt hier rekening mee!

Jaspers 4D-120B.

Harmonica stijl – Innox INA Fold 02

Waar de Jaspers 4D-120B niet in hoogte en breedte te verstellen is, is dit statief daar juist een ster in! Door het harmonica mechanisme kun je makkelijk bepalen hoe breed je het statief wilt zetten.

De Innox INA Fold 02 is een van de stevigste harmonica statieven die er bestaan. Met een draagvermogen van 50 kg kun je zo goed als elke synth kwijt op dit statief. De breedte is in te stellen van 10 tot 85 cm, en de hoogte van 62 tot 82 cm.

Voor langere toetsenisten die staand willen spelen is dit misschien net wat laag. Toch geeft dit statief ook heel veel voordelen tijdens optredens, waardoor het toch waard is om het model te overwegen.

Zo kun je het bijvoorbeeld makkelijk overal neerzetten zonder dat je veel stevigheid verliest. Het statief is daarnaast erg compact op te vouwen, waardoor je drummer weer wat extra ruimte heeft in de bandbus!

Innox INA Fold 02.

Zuil stijl – Konig & Meyer keyboard stand Spider Pro

Een serieuze stand met een tof uiterlijk! Ben je echt een fanatiek toetsenist, dan is dit wel het go-to statief.

De constructie heeft 2 verdiepingen die je voor jezelf op de perfecte hoogte kunt stellen tot wel 1310 cm! Je kunt er zelfs nog een extra verdieping bij kopen als je dat zou willen. Elke arm kan tot wel 35 kg tillen, wat genoeg is voor twee grote synths.

Ook leuk is dat je op de top nog een microfoon arm kunt monteren. Zo kun je zowel toetsen spelen als zingen in een perfecte houding. Na de show of repetitie klap je het statief makkelijk compact in. Op naar de volgende gig!

Konig & Meyer keyboard stand Spider Pro.

Desktop statief – Innox SynthStand 01

Wil jij liever een compacte setup met een bescheiden maatje synthesizer? Dan kun je kiezen voor een desktop statief. Deze plaats je simpelweg op je bureau zodat je je instrument altijd bij de hand hebt.

Dit soort statieven zijn bijzonder handig in studio’s waar niet veel ruimte is om grote statieven neer te zetten. Een desktop statief kantelt je synth een beetje waardoor deze ergonomisch beter te bespelen is.

Om het nog makkelijker te maken zitten er op het desktop statief ook nog een of meerdere extra verdiepingen waar je nog meer gear op kwijt kunt. De Innox SynthStand 01 heeft in dit geval twee verdiepingen.

Bij een desktop statief moet je vooral opletten dat je opstelling het geluid uit je studio monitoren niet teveel gaat beïnvloeden. Een opstelling direct onder je monitoren kan voor extra geluidsreflecties zorgen waardoor je stereobeeld kan vervormen.

Innox SynthStand 01.

Tafel stijl – Stagg MXS-A1 synthesizer statief

Als laatste hebben we de tafel stijl statieven. Deze statieven zijn voornamelijk bedoeld om comfortabel achter je synthesizer te kunnen zitten. Er zit bijna geen steunmateriaal in de weg als je je benen onder dit statief plaatst. Het geeft daarnaast ook een iets luxere uitstraling voor bijvoorbeeld in een woonkamer.

De Stagg MXS-A1 kan een gewicht tillen van 50 kg. Het statief is in breedte te verstellen van 73 cm tot 111 cm. Daarnaast kun je de hoogte verstellen van 59 tot 71 cm. Je kunt de meeste synths dus makkelijk kwijt op dit statief.

Verder is de constructie licht van gewicht en makkelijk op te vouwen. Het vervoeren naar optredens is dus geen probleem. Je kunt hem bij wijze van spreken zelfs op de fiets vervoeren!

Wil je dus een makkelijk en mooi statief om achter te zitten? Ga dan voor de Stagg MXS-A1.

Stagg MXS-A1 keyboard stand.