
Wil jij synthesizer leren spelen? Dan zit je in deze post goed! Ik wil namelijk 4 tips delen die mijzelf ontzettend goed op weg hebben geholpen tijdens het leren spelen van een synthesizer.
Het bespelen van een instrument is een van de tofste skills die je kan leren. Het gevoel van controle en ongeremde creativiteit die je kan uitten geven mij elke dag een kick. Echter kan een nieuw instrument in het begin nogal overweldigend voelen. Zeker als je synthesizer wilt leren spelen. Want, waar moet je eigenlijk beginnen?
Een synthesizer is een erg complex instrument met veel verschillende knoppen en functies. Het is belangrijk dat je een goede basis voor jezelf legt. Je moet weten wat elke knop doet. Nog belangrijker: Je moet weten hoe het klinkt als je de knop aanpast. Een goede basis is dus een combinatie van kennis en een goed getraind gehoor!
In deze 4 tips wil ik je tools en leertechnieken meegeven die zorgen dat jij de nodige kennis en luister skills krijgt. We kijken voornamelijk naar sound design en dus niet naar muziektheorie of piano skills.
Ben je van plan om een Synthesizer te kopen? Bekijk dan eens de synthesizer voor beginners top 6 zodat jij de beste keuze kan maken!
Inhoudsopgave
Lees de handleidingen van verschillende synthesizers
Synthesizers komen gebruikelijk met een uitgebreide handleiding. In deze handleiding geven ontwikkellaars natuurlijk uitleg over de synthesizers, maar ze geven ook vaak tips om de synthesizer te ontdekken. Veel van deze tips zijn ook goed toe te passen op andere synths.
Er kunnen hele toffe tips in deze handleidingen staan die je gauw een goed beeld geven over hoe je moet denken. Lees bijvoorbeeld de handleidingen van Moog synthesizers. Hier staat echt veel informatie in om een goede basis te leren over sound design en waarom bepaalde functies bestaan.
Probeer vervolgens om de kennis toe te passen op je eigen synthesizer en ga ermee experimenteren!
Ontleed de presets van je synthesizer
Ook een goede manier om te leren en je gehoor te trainen is door presets te gaan ontleden. Neem een preset die je tof vindt klinken en ga eens kijken hoe deze is opgebouwd. Welke wavevorm wordt er gebruikt? Wat zijn de envelope settings? Hoe worden LFO’s ingezet?
Ga deze parameters vervolgens eens aanpassen en luister wat er gebeurt. Misschien wordt de sound wel scherper of minder scherp. Of misschien veranderd de beweging van het geluid op een bepaalde manier. Je kunt ook parameters helemaal uitzetten en luisteren wat er veranderd.
Op deze manier train je je gehoor en krijg je voor jezelf een gevoel voor wat bepaalde parameters voor invloed hebben op de sound!

Synthesizer leren spelen door zelf sounds na te maken
Als je een basis voor jezelf hebt gelegd dan is een goede vervolgstap om sounds op gehoor na te gaan maken. Dit kunnen presets zijn in je synthesizer, maar ook je favoriete sounds uit tracks van andere artiesten.
Op deze manier leer je ontzettend goed om kritisch te luisteren. Je ontwikkeld een 6e zintuig op het gebied van sound design. Als je deze skill goed beheerst dan is het een kleine stap om sounds die in je hoofd zitten na te maken.
Luister goed naar de tonaliteit van de sound die je na wilt maken. Klinkt deze scherp of juist rond? Zit er beweging in het geluid? Worden er effecten als reverb, delay of chorus gebruikt? Hoe snel is de attack, decay en release? Stel jezelf deze en meer vragen en kom zo tot de juiste settings.
Als het je uiteindelijk lukt om dicht bij de oorspronkelijke sound in de buurt te komen dan geeft dit een geweldig gevoel. Daarnaast kun je de sound direct opslaan om in je eigen producties te gebruiken!
Synthesizer leren spelen via Syntorial
Veruit de beste tool waardoor ik synthesizer heb leren spelen is Syntorial. Syntorial is een award winning tool, ontwikkeld door Audible Genius (de ontwikkelaar van building blocks). Het is eigenlijk een soort game die zorgt dat het leren van sounddesign leuk en begrijpelijk wordt.
Syntorial werkt doormiddel van verschillende levels. Per level krijg je een explaination en een challenge. In de expaination legt Joe Hanley je stap voor stap uit wat een bepaalde parameter doet en hoe deze het geluid beïnvloed. Vervolgens ga je wat je geleerd hebt zelf toepassen in een challenge.
Je krijgt in deze challenge een verborgen patch te horen. Aan jou de taak om deze patch zo goed mogelijk na te maken. Doe je dit perfect, dan krijg je 3 sterren. Doe je dit bijna perfect, dan krijg je 2 sterren. Als je 1 ster voor de challenge krijgt dan moet je de les nog een keer opnieuw doen.
In deze challenges leer je goed luisteren naar grote, maar ook subtiele verschillen in je sound. De levels kunnen erg complex worden naarmate je in hogere levels komt. Mijn tip is om in ieder geval in alle levels van de eerste 10 hoofdstukken 3 sterren te halen. Hiermee leg je een goede basis voor je gehoor.

Van Syntorial naar je eigen synthesizer!
Naast de challenges krijg je ook andere opdrachten zoals quizzen, en zogenaamde ‘on your own’ opdrachten. Dit zijn erg toffe toevoegingen waar je veel van gaat leren. In de quizzen wordt je voornamelijk getest op de eerder geleerde stof. Ideaal om alles even samen te vatten.
In de ‘on your own’ opdrachten wordt je uitgedaagd om de geleerde stof uit te proberen op een synth naar jouw keuze. Je kunt nu dus lekker gaan experimenteren, wat voor uren vermaak gaat zorgen! Deze opdrachten hebben me vooral geholpen om mijn hardware synthesizer te leren spelen en begrijpen.
Kortom: Syntorial is een leerzame, leuke en inspirerende tool om synthesizer te leren spelen!
Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips! Ga er mee aan de slag en kijk welke voor jou het beste werkt. Het belangrijkste wat je in ieder geval kunt doen is aan de slag gaan. Je kunt nog zo goed weten wat elke parameter op je synthesizer doet, maar als je het niet in de praktijk brengt dan schiet je nog niks op.
Laat in de comments weten wat jouw favoriete manier is om synthesizer te leren spelen! 🙂

Probeer de gratis demo van Syntorial uit!
Probeer de gratis demo en kijk of Syntorial iets voor jou is.