
Sus2 en sus4 akkoorden – Muziek draait om spanning en oplossing. Deze continue afwisseling zorgt ervoor dat de luisteraar liedjes interessant blijft vinden. Er zijn verschillende manieren om spanning toe te voegen in muziek. Een daarvan is het gebruik van zogenaamde sus akkoorden.
In dit artikel kun je lezen wat de functie is van sus akkoorden is. Vervolgens laat ik je zien hoe je sus2 en sus4 akkoorden kunt spelen op de piano. Na het lezen kun je sus akkoorden toevoegen aan je eigen muziek of spelen in je favoriete liedjes!
Inhoudsopgave
Wat zijn sus akkoorden?
Aan majeur en mineur akkoorden kunnen luisteraars makkelijk een gevoel koppelen (vrolijk of droevig). Hierdoor zijn majeur en mineur akkoorden perfecte akkoorden voor een oplossing in muziek. Bij sus akkoorden gaat dit een stuk moeilijker. Deze akkoorden klinken namelijk net niet majeur of mineur.
Sus staat voor suspended. Vertaald naar het Nederlands betekend dit ‘uitgesteld’. De bedoeling van sus akkoorden is dan ook om een oplossing uit te stellen en spanning te creëren. De luisteraar weet tijdens een sus akkoord niet of de oplossing vrolijk (majeur) of droevig (mineur) wordt. Dit is een krachtige tool om te gebruiken in muziek.
Een voorbeeld van een lied waarin een sus akkoord wordt gebruikt is “Hard to Say I’m Sorry” van Peter Cetera and David Foster:
Het akkoord dat op 0:10 klinkt is een sus akkoord (een Bsus4 om precies te zijn). Je hoort hoe dit akkoord spanning geeft en vervolgens hoe fijn het volgende akkoord op 0:12 klinkt (een B majeur). Dit is een goed voorbeeld van de spanning en oplossing die sus akkoorden kunnen veroorzaken!
Sus2 en sus4 akkoorden
Sus2 en sus4 akkoorden hebben beiden hun eigen karakter. Sus4 is bijvoorbeeld energiek en heeft meer de neiging om op te lossen naar een majeur of mineur akkoord in vergelijking met sus2. Sus2 klinkt daarentegen een stuk mysterieuzer.
In mijn artikel over het spelen van majeur en mineur piano akkoorden kun je lezen dat de middelste noot bepaald of een akkoord majeur of mineur klinkt. Deze middelste noot kan ook bepalen of een akkoord een sus2 of sus4 is.


Je ziet dat de grondtoon (F) en de derde toon (C) hetzelfde blijven in beide gevallen. Als we een Fsus2 of Fsus4 willen maken dan blijft dit ook het geval. Alleen de middelste noot veranderd.
Getallen bij de noten
We kunnen elke noot een getal geven. Deze getallen zijn gebaseerd op de toonladder die bij het akkoord hoort. Zo is de grondtoon nummer 1 en de derde toon nummer 5.
Het getal achter ‘sus’ geeft aan welke noot de middelste toon moet zijn. Bij sus2 is dit de tweede noot van de toonladder, en bij sus4 is het de vierde noot van de toonladder.
Formule voor sus2 en sus4
Als je weet hoe je majeur en mineur akkoorden kunt maken dan is het eigenlijk heel makkelijk om de sus2 en sus4 te maken! De grondtoon (1) en de derde toon (5) blijven namelijk gelijk.
Om een sus2 te maken zoek je de toets die twee toetsen rechts van de grondtoon ligt. Reken hierbij zowel witte als zwarte toetsen mee. Zie hieronder een voorbeeld:

Bij het maken van een sus4 akkoord doe je dezelfde stap in spiegelbeeld. Je neemt de derde toets (5) en gaat twee toetsen naar links om de 4 te vinden. Zie het voorbeeld:

Dit is in de basis alles wat je hoeft te doen! Ga maar een experimenteren met sus, majeur en mineur akkoorden. Speel bijvoorbeeld eerst een sus2 en dan een majeur akkoord, of eerst een sus4 en dan een mineur akkoord. Elke spanning en oplossing combinatie heeft zijn eigen karakter en vibe. 🙂
Meer leren over akkoorden
Hopelijk heb je door dit artikel een idee gekregen hoe je sus2 en sus4 akkoorden kunt uitzoeken en spelen.
Veel van deze informatie heb ik geleerd in de online cursus Pianoforall. Pianoforall is een van de meest uitgebreide cursussen om piano te leren spelen zonder dat je veel geld hoeft te investeren (nog geen 50 euro!). Je kunt op je eigen tempo en gewoon in je eigen huis online pianoles volgen.
Met pianoforall kun je binnen no-time complexe akkoorden en songs spelen. De cursus focused zich voornamelijk op dat jij zo snel mogelijk plezier hebt achter de piano. Het technische gedoe als noten lezen en toonladders komt pas later aan bod. De cursus is zo volledig dat je er wel een jaar of langer mee zoet bent!
Wil je meer informatie over Pianoforall? Ik heb een volledige review geschreven die je hier kunt lezen! Je kunt ook naar de website via onderstaande knop:

Leer piano spelen met Pianoforall!
De meest uitgebreide cursus om jezelf piano te leren spelen