Studio monitor stands – Hier moet je op letten als je ze wil kopen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Studio monitor statief in een homestudio.

Studio monitor stands – Veel beginnende producers steken veel tijd in het zoeken naar de perfecte studio monitoren, maar verdiepen zich vervolgens niet in de statieven voor deze monitoren. En dit terwijl de statieven nog best veel invloed kunnen hebben op het geluid wat uiteindelijk uit je monitoren komt.

Daarom wil ik je een aantal tips meegeven waar je rekening mee moet houden als je studio monitoren gaat kopen. Vervolgens geef ik je nog een klein lijstje met statieven die ik zou aanraden om te kopen.

Waarom studio monitor stands?

Om te beginnen is het handig om te weten waarom je überhaupt studio monitor stands zou moeten gebruiken. De plaatsing van studio monitoren is heel erg belangrijk. De tweeter (kleine speaker) van de monitor moet ter hoogte van je oren staan voor het beste resultaat. Je monitoren moeten dus een flink stuk boven de grond hangen om dit voor elkaar te krijgen. Statieven helpen je hierbij.

Sommige producers leggen een stapel boeken onder hun monitoren zodat ze op de goede hoogte komen te staan, maar hierdoor ontstaan nieuwe problemen. Studio monitoren die direct (of via boeken) contact met je bureau maken zorgen dat je bureau mee gaat resoneren (trillen) met het geluid uit je monitoren. Hierdoor vervormt het geluid uit je monitoren, waardoor het minder waarheidsgetrouw wordt.

Isolatie tegen resonantie

Goede statieven hebben ingebouwde dempers waardoor de resonantie zo goed als nul wordt. Statieven zorgen dus dat je monitoren optimaal gaan klinken!

Sommige studios maken geen gebruik van monitor stands, maar van een speciaal studio meubel zoals de Glorious Workbench studio workstation. Dit meubel heeft ook ingebouwde monitor isolatie en is dus ook geschikt om je monitoren op te zetten. Je kunt hier alleen niet de hoogte van je monitoren mee bepalen. Dit kan wel met studio monitor stands.

Wil je je monitoren toch op een stapel boeken zetten? Dan kun je ook isolatie pads kopen, zoals de t.akustik ISO-Pad 8. Deze plaats je onder je monitoren zodat je monitoren geen direct contact meer maken met je bureau. Sommige producers plaatsen voor de zekerheid isolatie pads op hun statieven. Bij sommige statieven is dit zelfs zeer verstandig.

Isolatie pads om resonantie tegen te gaan van studio monitoren.

Staande stands vs bureau stands

Monitor statieven zijn er in meerdere vormen. De twee statieven die het meest voor de hand liggen in een homestudio zijn staande/vloer statieven en bureau statieven. Staande statieven staan achter je bureau op de grond en bureau statieven staan op je bureau.

Als de ruimte het toelaat zijn staande statieven de betere keuze. Met staande statieven kun je geen last krijgen van resonanties in je bureau. In een vorige post heb ik het gehad over waar je op moet letten bij het plaatsen van je monitoren. Hierin kun je lezen dat studio monitoren een bepaalde afstand van je af moeten staan voor het beste resultaat.

Voor het bereiken van deze ideale afstand zijn sommige bureaus simpelweg niet groot genoeg, dus bureau statieven gaan dan niet werken. Staande statieven zijn veel flexibeler in positionering en daarom dus de beter keuze.

Helaas zijn staande statieven in sommige kamers niet mogelijk door het gebrek aan ruimte. Kies in dit geval voor bureaustatieven met een zo goed mogelijke isolatie.

Waar moeten studio monitor stands aan voldoen?

Ten eerste wil je zeker weten dat het statief het gewicht van je monitor kan dragen. Het zou vervelend zijn als je statief bezwijkt en je dure monitor naar de grond stort. 6/6,5 inch nearfield monitoren zijn rond de 7 á 8 kg. De stands moeten dus minstens 8 kg kunnen houden. Voor grotere studio monitoren ben je iets duurder uit, omdat deze statieven nog steviger gebouwd moeten zijn.

Ten tweede is het belangrijk dat het statief in hoogte verstelbaar is. Op deze manier kun je je studio monitoren op de voor jou ideale hoogte neerzetten en een zo’n eerlijk mogelijk geluid horen tijdens het mixen.

Ten derde wil je het liefst dat je statief op de door jou gekozen hoogte kan worden vastgezet, doormiddel van een safety pin. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat de schroef waarmee je de hoogte vastzet lam wordt, waardoor je monitoren steeds naar beneden zakken.

Home studio met verschillende studio monitor stands.

Ten vierde is het belangrijk dat het plateau waar je monitor op moet staan groot genoeg is om je monitoren op te plaatsen. Je wilt jezelf niet continu druk maken over of je monitoren wel stevig staan.

Ten vijfde hebben we het al gehad over monitor isolatie. Heeft het statief wel of geen monitor isolatie? Als het statief geen isolatie heeft dan kan het zijn dat het statief ook mee gaat resoneren. Gebruik in dat geval dus extra isolatie pads.

Als laatste is natuurlijk je budget belangrijk. Gelukkig zijn studio monitoren niet heel prijzig. Je kunt al snel voor iets minder geld goede kwaliteit statieven kopen. Het is het echter zeker waard om iets meer te investeren in statieven waar je langer plezier van kunt hebben.

Hieronder wil ik je een paar statieven aanbevelen met goede specificaties.

Innox IVA MON-05 luxe tripod monitor statief

Dit is het beste staande statief voor nearfield monitoren met een grootte van 6 inch en kleiner. Het statief kan een gewicht dragen van maximaal 10 kg maar is erg stevig gebouwd. De stand heeft 6 verschillende hoogte standen die vast kunnen worden gezet met een veiligheidspin en een aanklemknop.

Wat ik vooral handig vind aan het design van het statief is de voet. De drie poten die uit elkaar lopen zijn makkelijker ergens tussen te plaatsen dan bijvoorbeeld een voet met een driehoekige vorm.

Het platform heeft een oppervlakte van 23×23 cm en biedt genoeg ruimte om de monitor stabiel op te plaatsen. Bovendien is het platform voorzien van rubberen bescherming zodat je monitoren niet beschadigen.

Innox heeft een strak design gegeven aan dit statief met nog een leuke extra. Doormiddel van kabelclips kun je je monitor kabels makkelijk wegwerken achter het statief voor een nog strakkere afwerking. Een erg goed statief dus en zeker voor de prijs! Prijs: €36,-

Konig & Meyer 26720 monitor standaard

Heb je een nearfield monitor van 7 of 8 inch? Dan zou ik voor de studio monitor statieven gaan van Konig & Meyer. Dit staande statief kan maar liefst 35 kg dragen, wat ruim voldoende is voor je studio monitoren. Het statief kan op hoogtes worden gezet van 0,68 tot 1,14 meter. Voldoende om de langere producers onder ons te voorzien. Het statief kan stevig worden vastgezet met een schroefknop en een safety pin.

Net als de Innox IVA MON heeft dit statief een voet met 3 poten. Deze poten geven een stabiele basis die verzekeren dat je statief niet omvalt. Ook hier biedt de vorm veel voordelen voor het tactisch plaatsen van je statieven in de ruimte.

De plateau waar de monitor op komt te staan is 20,5 x 24,5 cm. Dus ik zou vooral rechtop staande monitoren op dit statief zetten. Mocht je graag liggende monitoren willen gebruiken zoals de Adam A77X, dan kan dit wel, maar ik zou dan persoonlijk een statief met een zo groot mogelijk plateau gebruiken.

De rubberen doppen zorgen dat alle trillingen gedempt worden en dat je monitor stevig op het plateau staat. Je hebt hierdoor zo goed als geen last van resonerende onderdelen.

Het is mogelijk om de bekabeling van je monitoren door het statief te leiden. De kabels zijn hierdoor altijd strak weggewerkt en zorgen voor clean uitzicht in je studio! 🙂 Prijs: €69,-

Innox IVA MON-02 studio monitor stand

De Innox IVA MON-02 studio monitor statieven zijn een betere keuze voor op een bureau. Deze statieven zijn erg solide en kunnen een goede basis leggen voor je nearfield studio monitoren tot 6,5 inch (hoger zou ik niet gaan als je monitoren op je bureau moeten staan).

ze kunnen worden ingesteld van 29,5 tot 49,5 cm hoogte en geven dus genoeg opties om je monitor op ideale hoogte te plaatsen. Het statief heeft geen safety pin en dat vindt ik wel een nadeel, maar betekend wel dat je statief op de millimeter nauwkeurig kunnen worden neergezet.

Door de rubberen koppeling waar het statief mee wordt vastgezet ben je wel verzekerd dat er geen ongewenste trillingen worden overgedragen richting je bureau.

Het plateau voor de monitoren is 20 x 20 cm en prima voor monitoren van eerder genoemd formaat. Ik zou bij deze statieven misschien nog wel extra isolatie pads aanschaffen. Prijs: €52,- voor 2