Studio microfoon top 5 – De beste microfoons voor het opnemen van vocals!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
Condensator microfoon met gouden capsule.

Studio microfoon top 5 – Wil jij vocals op gaan nemen in je eigen homestudio? Dan kan een goede studio microfoon natuurlijk niet ontbreken. Hoe je tracks klinken wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de kwaliteit van je opnames. Het is daarom belangrijk dat je de beste studio microfoon binnen jouw budget vindt!

Om een goede keuze te kunnen maken moet je op een aantal dingen letten. Bedenk bijvoorbeeld of je rap, zang of allebei op wilt gaan nemen met de microfoon. Verder is het belangrijk om te kijken naar extra accessoires die je misschien nodig hebt. Denk aan een microfoon standaard, popfilter of shockmount. Je leest hier meer over in mijn post over microfoon accessoires.

Welke soort microfoon?

Misschien heb je al wel eens opgemerkt dat er meerdere soorten microfoons bestaan. Je hebt dynamische microfoons, condensator microfoons, ribbon microfoons en grensvlak microfoons. Deze microfoonsoorten zijn met verschillende doelen gebouwd.

De beste soort microfoon voor in je homestudio is meestal een condensator microfoon. Deze microfoons zijn zo gebouwd dat ze veel details kunnen opnemen. Ze klinken hierdoor een stuk natuurlijker en sprankelender.

Niet elke condensator microfoon is echter even geschikt. Goedkope condensator microfoons hebben de neiging om vaak te veel hoge frequenties en details op te nemen. Hierdoor worden je opnames weer moeilijker om te mixen. Het is dus aan te raden om niet teveel te bezuinigen.

Condensator microfoons zijn kwetsbaar, dus probeer er niet hard in te blazen. Hierdoor kan het membraan beschadigen. Ook hebben condensatormicrofoons fantoomvoeding (+48V) nodig om goed te werken.

Condensator microfoons zijn erg gevoelig en vangen snel omgevingsgeluid en reflecties op. Je moet dus zorgen dat je deze reflecties dempt doormiddel van akoestische behandeling of een reflectiescherm. Je kunt natuurlijk ook proberen om vocals op te nemen in je kleding kast.

Als je zoekt naar een bepaalde karakteristieke (oude) sound dan zou je ook een ribbon microfoon kunnen aanschaffen. Goede ribbon microfoons zijn echter wel prijzig en ze zijn ook minder veelzijdig toe te passen.

Het belangrijkste is dat je de soort microfoon neemt die bij je stem en muziekstijl past.

Opname studio met een microfoon, koptelefoon en Ableton Live.

Klein membraan vs groot membraan

Een condensator microfoon kan in 2 vormen voorkomen: klein membraan en groot membraan. Het membraan zet de trillingen van je geluid om in een elektrisch signaal wat naar je audio interface kan worden gestuurd.

Een klein membraan reageert sneller op geluid en is hierdoor ideaal voor opnames waar transients erg belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan hi-hat of percussie opnames.

Een groot membraan reageert iets langzamer maar geeft een groter en voller geluid. Doordat dit membraan langzamer reageert pakt deze minder goed transients mee. Dit is erg handig bij het opnemen van vocals omdat we hier vaak last hebben van ongewenste transients. Denk bijvoorbeeld aan harde ‘s’ of ’t’ klanken.

Je kunt dus het beste een groot membraan condensator microfoon aanschaffen voor het opnemen van vocalen.

Het opnamepatroon van je studio microfoon

Microfoons kunnen verschillende opnamepatronen hebben. Een opnamepatroon geeft aan vanaf welke kant de microfoon het beste geluid opvangt.

Zo heb je bijvoorbeeld microfoons met een cardoïde opnamepatroon. Deze nemen het beste geluid op aan de voorkant. Als je echter om de microfoon heen draait en aan de achterkant van cardoïde microfoons gaat zingen, dan wordt het geluid bijna niet opgevangen.

Naast cardoïde microfoons heb je nog andere opnamepatronen zoals bidirectioneel, omnidirectioneel, supercordoïde en hypercardoïde. Elk van deze microfoons heeft zijn eigen specialiteit.

Zo zijn omnidirectionele microfoons het beste voor het opnemen van orkesten en koren, en hypercardoïde microfoons zijn geschikt voor het opnemen van snaredrums.

Cardoïde microfoons zijn het beste voor het opnemen van vocals in je homestudio. Zorg hierbij wel dat je de microfoon goed richt naar de artiest.

Specificaties van je studio microfoon

Naast de eerder genoemde kenmerken hebben microfoons ook nog een aantal ander specificaties die interessant zijn. Deze specificaties zeggen iets over de kwaliteit van de studio microfoon.

Het frequentiebereik geeft de hoogste en laagste frequenties weer die de microfoon kan opnemen. Het menselijk gehoor kan frequenties horen van 20 Hz tot 20 kHz. Hoe meer frequenties een microfoon kan registreren tussen 20 Hz en 20kHz, hoe beter. Een microfoon die frequenties kan opvangen boven 20 kHz is niet per definitie beter.

Een andere term die je voorbij ziet komen is impedantie. Dit is een technische term, maar het belangrijkste wat je moet weten is dat microfoons met een hogere impedantie minder goed reageren in combinatie met langere kabels. Voor je home studio wil je een microfoon met een zo laag mogelijke impedantie (minstens onder de 600 ohm).

Microfoons hebben een signaal-ruisverhouding. Dit laat weten hoe hard je geluid wordt opgenomen ten opzichte van achtergrond ruis. Dit wordt gemeten in dB SPL (Decibel Sound Pressure Level). Hoe hoger de signaal-ruisverhouding, hoe beter!

Studio microfoon top 5!

Nu weet je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een goede studio microfoon voor het opnemen van vocals. Laten we snel doorgaan naar de studio microfoon top 5! Elke microfoon is te verkrijgen onder de €200,-. Er kunnen kortingen gelden voor sommige microfoons. Klik dus op de ‘bekijk hier de huidige prijs’-knoppen voor de meest actuele prijs!

RØDE NT1A Studio Microfoon 🏆

Prijsklasse: €201,-

De meest gewaardeerde microfoon voor home studios is de RØDE NT1A. De prijskwaliteit verhouding van deze cardoïde microfoon is bijna ongekend.

De signaal-ruisverhouding van deze microfoon is 88dB SPL, waardoor je ontzettend cleane opnames kunt maken. Erg geschikt voor het opnemen van zowel rap als zang!

De NT1A heeft een frequentiebereik van 20 Hz tot 20,9 kHz en maakt dus hoge kwaliteit opnames. Daarnaast is de signaal overdracht van deze microfoon ontzettend snel, waardoor je minder snel last hebt van latency.

De impedantie van deze microfoon is 100-149 ohm. Je kunt de microfoon dus makkelijk gebruiken in combinatie met langere kabels.

De microfoon komt inclusief kabel, popfilter, shockmount en tasje. Niks staat je dus meer in de weg om top vocals op te nemen!

Rode NT1A studio microfoon met popfilter en shockmount.

Audio Technica AT2050 studio microfoon

Prijsklasse: €229,-

De Audio Technica AT2050 studio microfoon geeft door zijn hoogwaardige grootmembraan capsule een warme en volle klank.

Ruis heeft deze microfoon bijna niet. De microfoon heeft een ingebouwd lowcut filter die zorgt dat gerommel in de lage frequenties niet word meegenomen in je opnames. Je opnames zijn dus altijd ontzettend helder.

Het frequentie bereik van de microfoon is 20 Hz tot 20,9 kHz. Dit betekend dat de opnamekwaliteit erg hoog is.

De impedantie van deze microfoon is 100-149 ohm, waardoor deze microfoon geschikt is om te gebruiken in combinatie met langere kabels.

De microfoon wordt geleverd inclusief een shockmount en tasje. Dit helpt je goed op weg om cleane opnames te maken en je microfoon te beschermen tijdens vervoer.

SE Electronics X1 S

Prijsklasse: €182,-

De SE Electronics X1 S wordt veelal geprezen door beginnende muziek producers. De microfoon klinkt gewoon direct goed en is het dubbel en dwars waard voor zijn prijs.

Ondanks dat er niet veel gespecificeerd is van deze microfoon is het wel duidelijk dat de X1 S een erg lage ruisverhouding heeft. De microfoon heeft een cardoïde opnamepatroon en geeft heldere opnames.

Het ingebouwde high-pass filter zorgt dat de microfoon lage rommelige frequenties kan filteren tijdens je opname sessies. Ook beschikt de microfoon over een pad schakelaar om luidere bronnen op te nemen. Dit maakt de microfoon veelzijdig in de studio.

De microfoon komt inclusief een shockmount, popfilter en kabel. Cleane opnames zijn dus gegarandeerd!

SE Electronics X1 S microfoon.

Devine BM-600 grootmembraan condensatormicrofoon

Prijsklasse: €132,-

De Devine BM-600 is een relatief goedkoop model. Devine maakt verschillende producten op het gebied van muziekproductie en slagen er altijd in om kwaliteit voor een lage prijs te leveren.

De BM-600 heeft een frequentie bereik van 20 Hz tot 20,9 kHz. Ook deze microfoon geeft dus hoge kwaliteit opnames.

De impedantie van deze microfoon is 150-199 ohm waardoor deze microfoon iets minder reageert bij langere kabels dan de eerder genoemde modellen. Dit vormt echter nog steeds geen groot probleem.

Wat deze microfoon zo uniek maakt is de multifunctionaliteit. Je kunt de microfoon namelijk op 3 verschillende opnamepatronen zetten: cardoïde, bidirectioneel en omnidirectioneel. Dit maakt dat je deze microfoon ook voor het opnemen van bijvoorbeeld orkesten of singer-songwriters kunt gebruiken.

De vergulde XLR-poort zorgt dat signaal razendsnel kan worden overgedragen richting je audio interface.

De mic heeft een pad-knop. Als je deze indrukt dan worden opnames automatisch zachter opgenomen. Dit is handig voor als je hard geluid op wilt nemen.

Ook heeft de microfoon een low-cut filter die gerommel in de lage frequenties aanpakt. Je maakt hierdoor erg strakke opnames.

De microfoon komt inclusief een shockmount en tasje. Dit helpt je goed op weg om cleane opnames te maken en je microfoon te beschermen tijdens vervoer.

Devine BM-600 grootmembraan condensator microfoon.

MXL 770 grootmembraan condensator microfoon

Prijsklasse: €105,-

De MXL 770 grootmembraan condensator microfoon is qua prijskwaliteit verhouding een goede microfoon voor beginnende producers. De toon van deze microfoon is erg warm en is vooral geliefd bij rappers en hardrock-zangers.

Deze cardoïde microfoon heeft een frequentie bereik van 30 Hz tot 20 kHz. Je kunt dus iets minder lage frequenties opnemen met deze microfoon ten opzichte van de vorige modellen.

De impedantie van de microfoon is 150-199 ohm. Hierdoor reageert deze microfoon iets minder bij langere kabels dan de eerder genoemde modellen.

Met het ingebouwde high-pass filter kan de MXL 770 lage rommelige frequenties tijdens de opnames al wegfilteren. Daarnaast beschikt de microfoon over een pad functie die zorgt dat je gemakkelijk luidere bronnen kunt opnemen.

Je moet in het begin even stoeien met deze microfoon voordat je weet hoe je er de beste opnames mee kunt maken. Als je eenmaal weet welke EQ settings het beste werken dan klinkt deze microfoon super.

De microfoon komt inclusief een shockmount en koffer. Hierdoor maak je makkelijk cleane opnames en is de microfoon veilig te vervoeren.