Studio meubel voor in je muziekstudio – De 5 beste modellen in 2022

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een studio meubel biedt veel voordelen in je muziekstudio. Of je nu muziek produceert in je slaapkamer, of in een high-end studio. Studio meubels zorgen dat je gear een goede plek krijgt, en dat kabels mooi kunnen worden weggewerkt.

Denk bijvoorbeeld aan je audio interface, studio monitoren, laptop, keyboard of midi controller en andere analoge racks. Een studio meubel zorgt dat je alles altijd bij de hand hebt, zonder dat je het overzicht verliest.

In dit artikel wil ik de 5 beste studio meubels behandelen, en vertellen wat de voornaamste voor en nadelen van deze modellen zijn. Zo kun jij een bureau vinden die bij jouw wensen, situatie en budget past!

Quik lok Z460 studio meubel

Prijs: €429,-

Quiklok Z460 studio meubel zwart.

De Quik lok Z460 is een perfect model om als eerste studio meubel te hebben. Dit compacte bureau is 1,25 meter breed en ongeveer 0,9 meter diep op de uiterste stand. Dit maakt het een uitermate geschikt model om bijvoorbeeld in je slaapkamer te plaatsen.

Het studio meubel is ontzettend stevig. Op het middenblad kun je met gemak een zware synthesizer leggen. Dit blad biedt daarnaast ook nog genoeg ruimte om een audio interface op te leggen, zodat je hier makkelijk bij kunt.

Als je rack apparatuur hebt (analoge effecten etc.), dan kun je deze ook kwijt in dit meubel. Tussen het het middenblad en de bovenste laag is ruimte om 4 rack units boven elkaar kwijt te kunnen.

Het onderste blad is uitschuifbaar. Je kunt hier bijvoorbeeld je toetsenbord en muis kwijt, of een MIDI keyboard. Het hele bureau is in te richten naar jouw eigen smaak, dus probeer uit wat voor jou werkt!

Het voornaamste nadeel van de Quiklok Z460 is dat je het bureau snel kunt ontgroeien. Omdat het model zo compact is kun je er niet super veel grote gear op kwijt. Er is echter wel een optie om het bureau uit te breiden met een Quik lok Z612 studiorack. In dit geval heb je extra werkblad ruimte, en kun je nog eens 12 rack units kwijt!

Daarnaast mis ik gaten in het bureaublad om kabels door te verwerken. Dit zou net even dat extra randje opgeruimdheid geven.

StudioRTA Producer Station

Prijs: €489,-

StudioRTA Producer Station.

De Studio RTA Producer Station is het meest gangbare studiomeubel voor de meeste producers. Met een breedte van 1,83 meter en een maximale diepte van ongeveer 1 meter (uitgeschoven stand) heb je mega veel ruimte om je gear kwijt te kunnen!

Midi controllers, synthesizers of grooveboxes, je kunt er makkelijk een paar kwijt op het tafelblad. Het bureau is sterk genoeg om zelfs de zwaardere modellen te tillen. Zo heb je bijvoorbeeld je favoriete synthesizer altijd bij de hand.

Op het uitschuifblad is ruimte voor je toetsenbord en muis. Dit blad zit op een fijne hoogte, waardoor je in een ontspannen houding kunt werken. Het is dus makkelijker om lange sessies te maken zonder last te krijgen van je lichaam.

Het bureau biedt maar liefst ruimte voor 33 rack units! Deze kunnen worden geplaatst in de ruimtes naast je benen en in de ruimte rechts voor je. Er is dus genoeg ruimte om je gear uit te breiden en alsnog alles netjes te ordenen.

In het middelste tafelblad zitten gaten waar je kabels in weg kunt werken. Ook achter het kleine plankje bovenin zit een gleuf voor kabels. Dit plankje kun je dus prima gebruiken om je laptop of audio interface in te leggen.

Op het bovenste blad kun je makkelijk studio monitoren en een beeldscherm kwijt. Daarnaast is het gehele bureau makkelijk te verplaatsen doormiddel van de wielen. Zo kun je snel de sweetspot van je kamer vinden.

Het grootste nadeel van dit bureau is dat het zo groot is dat het niet altijd in elke kamer past. Je wilt bij voorkeur nog wat ruimte over hebben zodat je studio monitoren niet tegen je muur aanstaan. Meet daarom altijd goed of het bureau makkelijk in je kamer past!

Innox WSA-05 studio meubel

Prijs: €294,-

Innox WSA-05.

De Innox WSA-05 biedt enorm veel kansen voor producers met minder budget. Dit meubel is 1,52 meter breed en ongeveer 0,5 meter diep in volledig uitgeschoven stand. In totaal heb je een werkoppervlak van bijna 1 vierkante meter.

Het fijne aan dit studiomeubel is dat de uitschuifbare la bijna net zo breed is als het middelste tafelblad. Dit geeft je nog meer ruimte voor bijvoorbeeld een extra keyboard of groovebox. Je levert misschien iets meer diepte in ten opzichte van de eerder genoemde bureaus, maar de meeste gear zou gewoon moeten passen!

Ook bij dit model biedt het bovenste blad genoeg ruimte om je studio monitoren correct te plaatsen. Let hierbij natuurlijk wel op dat je monitor isolatie gebruikt zoals eerder genoemd. Naast studio monitoren kun je makkelijk een groot beeldscherm kwijt op deze laag.

In het bureau is ruimte om 6 rack units te plaatsen. Ideaal voor analoge compressors, preamps en EQ’s die je vaak gebruikt. Mocht je toch nog extra ruimte willen hebben, dan kun je het bureau uitbreiden met een Innox WSA-06 side rack. In dit geval kun je nog 8 extra rack units kwijt en krijg je extra bureau oppervlak.

Het voornaamste nadeel van dit bureau is dat de bouwkwaliteit net even iets minder is dan de eerder genoemde meubels. Ik zou niet zo snel zware gear op het bureau plaatsen, en al helemaal niet op het uitschuifbare blad. Daarnaast is er ook geen handige manier om kabels mooi weg te werken.

Zaor Miza 88 Flex

Prijs: €739,-

De Zaor Miza 88 Flex is de ideale workstation voor producers die veel met de piano produceren. De breedte van het bovenste werkblad is 1,55 meter en de diepte is 0,82 meter. Daarnaast is dit bureau ook nog eens in 8 verschillende hoogtes te verstellen van 0,85 meter tot 1,26 meter! Zo kun je het bureau altijd op de beste hoogte voor jou zetten.

Naast dat dit studio meubel een tof design heeft, is het ook erg praktisch. Zo heb je meerdere gaten beschikbaar om kabels weg te werken. Deze gaten leiden naar een compartiment waar alle kabels in op kunnen worden geborgen. Je hebt dus nooit meer tientallen kabels over de vloer hangen.

Innox WSA-02 studiomeubel

Prijs: €221,-

Innox WSA-02 studiomeubel.

De Innox WSA-02 is het meest compacte en goedkoopste meubel in deze lijst. Het bureau is 1,25 meter breed en maximaal 0,66 meter diep. Produceer je op je slaapkamer of een andere kleine ruimte? Dan is dit waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Dit bureau is voornamelijk bedoelt voor studio’s waar met een dedicated computer wordt gewerkt. Het onderste plateau is geschikt om een PC of laptop op te plaatsen, zodat je werkruimte bespaart. Erg handig!

Het uitschuif blad is voornamelijk bedoelt voor een muis en toetsenbord. Deze liggen op een fijne hoogte zodat je houding ergonomisch verantwoord blijft.

Ergonomie is eigenlijk het sleutelwoord voor dit hele studio meubel. Ook het bovenste blad waar je je beeldscherm en monitoren opzet zit op een fijne hoogte. Ikzelf ben redelijk lang, en doe mijn nek echt een plezier op deze manier.

De hoogte van dit bovenste plateau zorgt ook gelijk dat je verticaal 6 rack units kwijt kunt. Dat is vrij veel voor zo’n compact studio meubel. De kabels kun je vervolgens wegwerken via de ingebouwde kabelgoot aan de linkerkant van het meubel.

Het voornaamste nadeel van dit meubel zit hem in de bouwkwaliteit. Het is allemaal best degelijk, maar het is niet het stevigste meubel uit deze lijst. Daarnaast hebben de bladen geen voorgeboorde gaten, dus dit moet je zelf doen. Hopelijk ben je dus een beetje handig!

Ook zijn de schroefjes voor de rack units vrij kort. Zeker als je units gebruikt met een vrij dikke voorplaat.