Muziek productie – Hoe werkt sample selection voor betere beats?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Sample selection is een onderwerp waar elke producer vroeg of laat mee te maken krijgt. Of je nou old school hip-hop of snoeiharde techno maakt, samples zijn belangrijke bouwblokken. Daarom is het kunnen selecteren van goede sounds een belangrijke skill voor muziek producers.

De keuze aan gratis royalty-free samples is tegenwoordig enorm. Deze grote hoeveelheid kan natuurlijk inspirerend zijn. Echter kunnen al deze samples een echte mood killer zijn tijdens het creatieve proces. Voordat je tussen al die samples de perfecte kick hebt gevonden ben je al je zin om muziek te maken al weer kwijt.

Keuzestress is een van de grootste veroorzakers van een writers block. Je wilt die perfecte sample vinden die je in je hoofd hebt waardoor je alleen nog maar daar op focused. Dit kost ontzettend veel onnodige tijd en energie.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven die zorgen dat jij weer muziek kunt maken. Het is eindelijk klaar met dat eindeloze gezoek door mapjes!

Sample selection met een folder systeem

Producers zijn volgens mij van nature een beetje chaotisch. Heb jij elk project en folder altijd tip top in orde? Ik niet in ieder geval. Ongeordende sample folder kunnen ons echter veel tijd kosten.

Je wilt niet continu door diezelfde folder met allemaal verschillende sounds hoeven te scrollen. Zeker niet als je opzoek bent naar een specifieke sample die je 10 projecten geleden zo tof vond om te gebruiken.

Met een folder systeem ga je dit vermijden. Logisch is om samples in te delen in categorieën (zoals drums, vocals, gitaar etc.) en sub-categorieën (zoals kicks, percussie, loops, one-shots etc.). Het is echter ook handig om folders te maken met daarin de samples van specifieke projecten die je al hebt afgerond. Vermeld ook de datum wanneer je de samples voor het eerst hebt gebruikt.

Jij kunt zelf bepalen hoe jij je sample systeem indeelt, zolang je dit systeem maar begrijpt. Je hoeft dan in ieder geval niet meer door willekeurige folders te scrollen.

Selecteer samples voordat je het creatieve proces ingaat

Als je begint met het maken van een beat wil je direct kunnen grijpen naar samples die altijd werken. Zorg dus dat je naast een folder systeem ook een favorieten folder maakt. Je kunt de samples later altijd nog aanpassen, maar je hebt nu in ieder geval iets waarmee je kunt werken.

Plan dedicated momenten in om te zoeken naar samples. Selecteer wat je tof vindt klinken, of wat je inspireert. Zo heb je op een ander moment altijd een mapje klaar om volledig mee aan de slag te kunnen.

Zoals al eerder gezegd: keuzestress is een van de grootste mood-killers. Door dit werk van tevoren al te doen wordt de drempel al een stuk lager om vrij te creëren. Beperk je ook niet tot alleen drums, maar zoek ook naar synthesizers, vocals, ambient sounds enzovoort.

Stel specifieke zoekopdrachten voor jezelf

Als je opzoek bent naar bijvoorbeeld een 808, en je zoekt enkel op 808 dan ben je nog steeds even ver van huis. Er bestaan namelijk miljoenen 808 samples. Het is dus nodig om nog iets specifieker te worden in je zoekopdracht.

Ga bij jezelf na naar wat voor een 808 je opzoek bent. Wil je een ronde 808 met veel punch, of zoek je juist naar een distorted 808 met een lange sustain? Door een paar karakter eigenschappen vast te stellen zorg je al dat je het enorme aanbod uitdunt.

Doe dit met elk soort sample die je zoekt. Moet de kick bijvoorbeeld akoestisch of elektronisch klinken? En zoek je een pluck of juist een pad voor je synth? Hoe meer specificaties je toevoegt aan je zoekopdracht, hoe sneller je tot gewenste resultaten komt.

Sample sites zoals Splice geven je heel veel categorieën waarmee je je selectie kunt uitdunnen. Denk bijvoorbeeld aan toonsoort, tempo, muziek genre en nog meer!

Sample selection van 808's met een TR-808.

Ontdek je voorkeur door actief naar muziek te luisteren

“Learn from the greats” wordt vaak gezegd. Ook in muziek kun je veel leren van andere muzikanten en producers. Je komt erachter wat voor sounds jij tof vindt, en hoe deze klinken.

Zet dus muziek op van artiesten die jij tof vindt en ga luisteren naar welke kicks, snares en andere effecten zij gebruiken. Ook als je een tracks minder vet vindt kun je er alsnog veel informatie uit verkrijgen. Het is namelijk ook belangrijk om te weten wat maakt dat je de track minder leuk vindt.

Luister ook goed naar verschillende lagen. Bestaan de elementen wel uit één sample? Misschien zorgen er wel meerdere elementen tegelijkertijd voor een bepaald effect.

Je kunt zelfs luisteren naar de opbouw van de track. Je weet dan precies wanneer artiesten bepaalde nieuwe elementen introduceren voor meer dynamiek. Let bijvoorbeeld ook op overgangen. Worden er risers gebruikt, en wat gebeurt er in het stereobeeld? Beluister de muziek critisch.

Door actief naar artiesten te luisteren die jij inspirerend vindt train je je gehoor. Je krijgt er daarnaast inspiratie door en je vergroot je creatieve toolkit!

Leer sample selection van professionele sample curatoren

Misschien wist je het nog niet, maar samples uitzoeken en cureren is een full-time baan voor veel mensen. Deze mensen zoeken samples uit die goed bij elkaar passen, zodat jij geen moeite meer hoeft te doen!

Natuurlijk kun je sample packs van deze curatoren aanschaffen als deze je inspireren. Maar wees ook zeker niet bang om van deze professionals te leren.

Door regelmatig nieuwe releases te checken van inspirerende curatoren, krijg je een goed gevoel van welke samples bij jou passen. Daarnaast kun je je eigen stijl ontwikkelen door samples uit verschillende stijlen die je tof vindt te combineren.

Door een paar Labels en curatoren te vinden die goed bij je passen, is het makkelijker om samples te selecteren!

Een producer die net zijn sample selection heeft gedaan.

Begin als het nodig is helemaal opnieuw met sample selection

Als je gebruik maakt van devices met een beperkte hoeveelheid opslagruimte, dan kan het fijn zijn om opnieuw te beginnen met je sample selection. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een Groovebox of Synthesizer.

Je smaak kan veranderen, dus blijf vooral niet vast zitten aan samples van vroeger. Een nieuwe sample selection voor een nieuwe periode kan motivatie en inspiratie met zich meebrengen.

Leer je eigen samples maken

Niemand anders dan jijzelf weet zo goed wat voor samples jij zoekt. Het kan daarom interessant om je eigen samples te leren maken. Hiervoor moet je dieper duiken in de wereld van sound design.

Sound design kan niet alleen helpen bij het maken van samples. Het heeft nog veel meer voordelen! Zo leer je veel beter luisteren naar de kwaliteiten van je geluid. Ook kan sound design een enorme inspiratiebron zijn als je last hebt van een writers block.

Veel grote artiesten en producers maken hun eigen samples. Dit is de reden waarom ze zo’n unieke sound hebben. Alles wat ze maken komt puur vanuit henzelf. Je eigen samples kunnen maken is de sleutel naar pure creatieve vrijheid.

Een goede tool om sound design op synthesizers te leren is bijvoorbeeld Syntorial. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens mijn Syntorial review!

Aan de slag!

Als je iets hebt aan deze tips, of je hebt zelf nog een tip, laat het dan weten in de comments! 🙂

Nadat je klaar bent met de sample selection kun je eindelijk beginnen met het maken van je beat. Dit is weer een totaal ander gebied van muziek productie waar je andere skills voor nodig hebt.

Wil jij weten hoe je een zo goed mogelijke beat kunt maken met de door jou gekozen samples? Check dan Building Blocks van Audible Genius eens!

Building Bocks is een tool waarmee je kunt leren om alles rondom MIDI programmeren en muziektheorie te leren. Leer hoe je sterke drum beats, bass lines, akkoorden en melodieën kunt produceren doormiddel van interactieve oefeningen.

Met deze software weet je zeker dat je de best mogelijke basis legt voor jouw muzikale skills. En het mooie is, het is gewoon gratis uit te proberen via de knop onderaan dit artikel!

Wil je meer weten over Building Blocks? Bekijk hier dan mijn volledige Building Blocks review. Of bekijk de website via onderstaande knop.

Building Blocks logo

Maak je volgende stap als Music Producer!

Klik op de knop en krijg 72 uur gratis toegang tot Building Blocks

Ga direct naar Building Blocks!