
Roland is al een tijdje een van de grootste spelers in de wereld van de elektrische drumstellen. Met de V-drum serie hebben ze voor elk soort drummer wel een geschikt drumstel in huis. In dit artikel wil ik het goedkoopste model behandelen: het Roland TD-1K elektronisch drumstel.
Ik vertel wat je kunt verwachten van het drumstel, wat mijn ervaringen ermee zijn, en wat de voor- en nadelen van dit drumstel zijn. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken of dit drumstel geschikt is voor jou!
Inhoudsopgave
Speelgemak
De belangrijkste factoren die je mee moet nemen bij het uitzoeken van een drumstel zijn het speelgemak en de geluidskwaliteit. De diverse modellen in de V-drum series beschikken over verschillende soorten cymbal pads, drum pads en pedalen. De soort pads hebben een grote invloed op het speelgevoel van het elektrische drumstel.
Drumpads
De TD-1K beschikt over rubberen pads (de goedkoopste soort pads). Een eigenschap van deze pads is dat ze zorgen voor redelijk veel rebound (de mate waarin een drumstok terug stuitert na het slaan). Op een akoestisch drumstel heb je vaak te maken met veel minder rebound.
Het gevolg is dat je tijdens het oefenen op rubberen pads minder moeite hoeft te doen, en dus ook minder goed op je techniek hoeft te letten. Als je vervolgens op een akoestisch drumstel speelt merk je gelijk dat je veel harder moet werken voor hetzelfde resultaat.
Vooral het spelen op trommels is makkelijker op rubberen pads dan op akoestische drums. Bij de cymbals merk je het verschil in rebound minder. Het speelgemak van de Roland TD-1K kan dus behoorlijk misleidend zijn. Het is goed om je hier als beginnende drummer bewust van te zijn.
Verder zijn de drum pads op de TD-1K niet groot, maar ook niet perse te klein. Als beginner kun je hier prima op leren om met precisie te spelen. Op rubberen pads is het helaas niet mogelijk om rimshots te oefenen. Hiervoor heb je een mesh head pad nodig.
De cymbal pads spelen best prima in vergelijking andere soorten pads. Je hebt de mogelijkheid om cymbals te dempen (choken) en het geluid veranderd als je op verschillende manier op de cymbal speelt. Alleen de bell op de ride cymbal is een beetje klein om op te spelen.
Rubberen pads tikken best hard als je erop slaat. Het kan dus zijn dat je alsnog geluidsoverlast veroorzaakt. Mesh head pads tikken al een stuk minder heftig. Houdt hier rekening mee.

Pedalen
Ook het gevoel van de pedalen komt niet overeen met een akoestisch drumstel. Met name het kickpedaal is niet geschikt om een goede techniek te ontwikkelen. Zelf mis ik heel erg het gevoel van een klopper die ergens tegenaan slaat. Het pedaal is hierdoor moeilijk snel te bespelen.
Veel elektronische drumstellen lossen dit probleem op met een zogenaamde kick pad. Kick pads zijn echter een stuk duurder dan de pedalen die je bij de TD-1K krijgt. Wil je toch een kick pad gebruiken? Dan moet je deze er zelf bij kopen. Bijvoorbeeld een Roland KD-10 Kick Pad. Let op dat je hier ook nog een pedaal bij moet kopen.
Voor het bespelen van de hi-hat zijn de pedalen wel geschikt. Vooral als je een beginner bent geeft het pedaal je ruim voldoende controle over je hi-hat.

Geluidskwaliteit van de Roland TD-1K
De geluidskwaliteit van een elektrisch drumstel wordt bepaald door de drummodule. Met deze module kun je wisselen tussen verschillende soorten geluiden en functies. Op dit drumstel zit een Roland TD-1 drummodule.
Hoewel de opties op de TD-1 beperkt zijn, doet dit zeker niet onder aan de geluidskwaliteit. Persoonlijk vindt ik dat deze drummodule mooiere en strakkere geluiden bevat dan andere (veel duurdere) Roland drummodules. Alles is simpel gehouden, en daar ligt nu net de kracht!
De meeste geluiden klinken erg modern en strak. Er zitten zelfs geluiden in die niet misplaatst zouden zijn in pop of elektronische muziek. Je hebt geen gedoe met geluiden die doorweekt zijn in geluidseffecten waardoor de drums zelf nauwelijks meer horen zijn.
Het enige nadeel is dat je beperkt bent tot de 15 drumsounds die de TD-1K je biedt. Je kunt dus niet je eigen drumkits bouwen en tweaken. Maar alsnog denk ik dat er voor beginners genoeg geluiden beschikbaar zijn om de wereld van drums te ontdekken!
Tot slot is het ook goed om te vermelden dat de module reageert op hoe hard je op je drums slaat. Het is dus mogelijk om dynamiek toe te voegen aan je drumspel.
Beschikbare Functies
Het Roland TD-1K elektronisch drumstel is het meest simpele drumstel uit de V-drum series. Er zijn eigenlijk maar vier functies die je kunt gebruiken, en dit is ergens wel fijn. Hierdoor kun je je meer focussen op het drummen zelf!
De eerste functie is de mogelijkheid om drumgeluiden te selecteren. De TD-1 beschikt over 15 soorten drumgeluiden. Op de display kun je zien welk geluid actief is. Het laatst geselecteerde drumgeluid blijft actief wanneer je gebruik maakt van de andere functies.
Met de tweede functie kun je het tempo van de metronoom instellen. Door op de metronoom knop te drukken kun je de metronoom vervolgens hoorbaar maken. Het geselecteerde tempo blijft ook beschikbaar tijdens het gebruik van de coach functie.
De coach functie is de derde functie op de TD-1K. De drummodule beschikt over 10 verschillende coach modes die je helpen om timing, consistentie en muzikaal gehoor te trainen. Het zijn eigenlijk 10 kleine games die ontzettend nuttig zijn voor zowel beginnende als gevorderde drummers!
Als laatste bevat het drumstel nog een aantal songs waarop je mee kunt jammen. Vooral beginners kunnen hier hun creativiteit en plezier erg goed ontwikkelen. Het lijkt net alsof je in een band zit waarin je alles kunt proberen wat je wilt. Daarnaast train je ook nog je muzikale gehoor. Het is wel jammer dat je de metronoom niet uit kunt zetten tijdens het meespelen van de nummers.

Connectiviteit van de Roland TD-1K
Ook qua inputs en outputs biedt de TD-1K de meest essentiële mogelijkheden. Natuurlijk is er een line-output voor je koptelefoon of drummonitor. Deze output kun je echter ook gebruiken om je drumstel te recorden op een laptop via een audio interface. Hiervoor heb je verder alleen nog een ‘3.5 mm TRS jack naar 2x 6.3 mm TS’ kabel nodig.
Wil je je drumstel als MIDI opnemen? Daarvoor is er een MIDI-USB poort aanwezig op de drummodule. Dit is vooral interessant voor als je ook muziek wilt gaan produceren. Kun je ook MIDI koppelen aan apps om drummen te leren, zoals Melodics.
Het is ook mogelijk om mee te jammen met je favoriete muziek! Via de ‘mix in’ input kun je een telefoon, laptop etc. inpluggen en hier vervolgens muziek op afspelen. Deze muziek krijg je dan samen met het drumgeluid te horen op je koptelefoon.

Bouwkwaliteit
Van Roland kun je eigenlijk altijd wel verwachten dat de bouwkwaliteit erg goed is. Ook de TD-1K zit stevig in elkaar. Echter wijkt de constructie af van de meeste elektronische drumstellen. De drumkit heeft een centrale stang in het midden en de drie dwarsbalken waarop de verschillende onderdelen worden gemonteerd.
Deze constructie maakt het drumstel erg compact en draagbaar. In totaal weegt het de kit maar 11,4 kg. Je kunt hem dus makkelijk meenemen on the road!
Doordat de trommels vastzitten aan de dwarsbalken is de opstelling wel een beetje ongemakkelijk. Zelf ben ik bijvoorbeeld gewend dat de snaredrum hoger zit dan de floordrum, en dit is juist andersom op de TD-1K. Je krijgt de opstelling van alle drums nooit precies zoals je wilt.
De zwart-wit look geeft de drumkit een moderne look. Persoonlijk ben ik wel fan van de look van de TD-1K, ook al lijkt dit drumstel allerminst op een echte akoestische kit.
Overzicht voor- en nadelen
-
Het drumstel bevat een aantal strakke/toffe drumsounds
-
Bevat leuke songs om op te jammen (vooral voor beginners)
-
Licht en behendig, neemt weinig ruimte in
-
De pedalen veroorzaken weinig gedreun
-
Heel overzichtelijke interface van de drummodule
-
Het zwart-wit design heeft wel iets cools
-
Line output en MIDI-USB poort om drums op te nemen
-
Veel verschillende coach functies
-
De rubberen pads zijn te vervangen door mesh pads
-
De rubberen pads zorgen voor heftige rebound
-
De rubberen pads tikken hard als je erop slaat
-
Geen kicktower, dus niet geschikt om goede techniek te leren
-
De opstelling is een beetje ongemakkelijk
Conclusie van deze Roland TD-1K review

Tijd voor de conclusie van deze Roland TD-1K elektronisch drumstel review. Het drumstel heeft verschillende voor- en nadelen. Een groot voordeel is in ieder geval de prijs. Deze zit echt in de onderklasse van elektronische drumstellen. Op een paar gebieden krijg je heel erg waar voor je geld, en op andere gebieden zijn er misschien te heftige concessies gedaan door Roland.
De TD-1K is vooral geschikt voor jou als je een drumstel wilt hebben waar je voor de lol op kunt spelen. Ook als je klein woont of minder te besteden hebt kun je veel hebben aan dit elektrische drumstel. Voor de producers onder ons kan het drumstel prima ingezet worden als MIDI controller.
Als je van plan bent om serieus veel moeite te steken in het leren van de drums, dan heb je misschien meer aan een ander elektronisch drumstel. De reden hiervoor is de afwezigheid van een kick pad en mesh head pads.
Gelukkig heeft Roland hier ook over nagedacht! Voor iets meer geld kun je namelijk de Roland TD-1DMK kopen. Dit is eigenlijk hetzelfde drumstel, maar dan mét alles waar de TD-1K aan schort. Hier zit wel een kick pad en mesh heads pads op. Ook is de opstelling veel makkelijker aan te passen. Wel neemt deze uitbreiding iets meer ruimte in, en je moet er nog een extra kickpedaal bij kopen.
Kortom: ga voor de TD-1K als je vooral voor de lol wilt drummen, en ga voor de TD-1DMK als je serieus aan de slag wilt als drummer. 🙂
