Roland TD-07KV drum set review en ervaring

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
Stukje van een Roland TD-07KV drum set module.

Roland heeft een groot aanbod aan elektronische drumstellen op de markt gebracht. De Roland TD-07KV drum set is een van deze drumstellen. In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen met deze elektronische kit. Zo kun jij bepalen of dit drumstel geschikt is voor jou.

Lees alles wat je moet weten over het speelgemak, de geluidskwaliteit en de beschikbare functies. Ook geef ik nog een paar opties om het drumstel na verloop van tijd te upgraden zodat de kit met je niveau mee kan groeien.

Speelgemak

Laten we beginnen met het speelgemak. Als je een elektronisch drumstel koopt is het belangrijk dat je hier goed op kunt oefenen. Er zijn verschillende onderdelen die essentieel zijn om een goede techniek te kunnen ontwikkelen.

Om erachter te komen of de Roland TD-07KV deze onderdelen bevat, gaan we kijken naar de drumpads en pedalen die meegeleverd worden. Drumpads zijn alle onderdelen waar je met je drumstel op slaat. Dit zijn de snare drum en toms, maar ook de cymbals (bekkens) en kickdrum.

Drumpads

De snare drum en de toms die geleverd worden bij de TD-07KV zijn zogenaamde mesh head pads.

Deze mesh head pads hebben een aantal goede eigenschappen ten opzichte van rubberen pads. Onder andere het getik wanneer je op een mesh head pad slaat is een stuk zachter. Dit is vooral fijn voor je buren en huisgenoten.

Daarnaast kun je mesh heads zelf spannen, waardoor je het speelgevoel van een akoestisch drumstel beter kunt benaderen. Een nadeel hiervan is echter wel dat je mesh heads om de paar jaar moet vervangen.

De toms die bij de TD-07KV worden geleverd zijn vrij klein. Dit maakt dat het drumstel iets moeilijker te bespelen is als je nog niet zo nauwkeurig kunt drummen. Gelukkig leer je dit snel genoeg als je op dit drumstel speelt!

Vaak zie je bij elektrische drumstellen dat de snare drum iets geavanceerder is dan de toms. Je kunt er bijvoorbeeld met meer dynamiek op spelen, en ook met de rand (rim) van de snare drum heb je meerdere mogelijkheden.

De snare drum die wordt meegeleverd met de TD-07KV drum set is echter vrij simpel. Je kunt er prima mee drummen, maar je merkt dat deze snare niet zo nauwkeurig is. Af en toe raakt de snare zelfs in de war. Dan sla je bijvoorbeeld op het vel, maar dan hoor je een rim geluid. Afgezien van dat, zijn de dynamische mogelijkheden verder wel prima.

Nog een nadeel van de TD-07KV is dat de snaredrum niet heel hoog gezet kan worden. Dit is voornamelijk voor lange drummers een probleem. Je wilt de snare drum altijd op een voor jou geschikte hoogte kunnen zetten. De TD-07KV beperkt je hierin.

Cymbals

De meegeleverde cymbals zijn op zichzelf best prima. Ze zijn een beetje aan de kleine kant, maar ze zijn stevig en betrouwbaar. Het is mogelijk om een aantal complexere drumtechnieken toe te passen op de cymbal.

Zo kun je de cymbals choken (dempen) nadat je erop geslagen hebt. Dit doe je simpelweg door de cymbal vast te grijpen zoals je dat ook zou doen bij een akoestisch drumstel. Verder reageren de cymbals op hoe je erop slaat. Sla je bijvoorbeeld op de rand van de cymbal dan hoor je een crash geluid, en sla je op het midden dan hoor je een strakker geluid.

Het grote nadeel van de cymbals zit vooral bij de ride cymbal. Er zit namelijk geen bell zone op. Persoonlijk vindt ik dit wel raar, want voor het geld wat je betaald voor de TD-07KV verwacht je dat je op zijn minst de belangrijkste eigenschappen van een ride cymbal kunt gebruiken.

Wil je wel een bell zone, dan moet je een andere ride cymbal (zoals de Roland CY-16R-T) aanschaffen. Je bent dan echter wel weer een stukje duurder uit.

De hi-hat van de TD-07KV is (ten opzichte van de ride) dan wel weer prima te bespelen. De communicatie tussen de cymbal en het pedaal werkt soepel, waardoor de hi hat fijn en natuurlijk aanvoelt.

Pedalen

Tot slot de pedalen. De TD-07KV drum set heeft een verschillend pedaal voor zowel de hi hat als de kick drum. Over de hi hat heb ik het net al kort even gehad. Het pedaal werkt prima samen met de cymbal en is voor een beginner prima tijdens het leren drummen.

Krijg je na verloop van tijd toch meer behoefte om met een echt hi hat statief te spelen, dan is het mogelijk om het drumstel te upgraden.

De kick drum is een van de beste elementen van de TD-07KV. De set bevat namelijk een KD-10 Kick pad. Deze kick pad reageert super goed op snelheid. Dit is voornamelijk handig als je graag dubbel bass wilt spelen. Het oppervlakte van de pad is misschien vrij krap voor twee kloppers, maar dat zorgt er niet voor dat het minder fijn speelt.

Omdat je beschikking hebt over een kickpad met een echt basedrum pedaal, kun je op correcte wijze drum technieken aanleren. Let wel op dat er geen basedrumpedaal wordt meegeleverd bij de TD-07KV. Deze moet je zelf nog aanschaffen. Voor beginners is bijvoorbeeld de Iron Cobra van Tama een prima model waar je lang plezier van kunt hebben.

Pedalen van een Roland TD-07KV drum set.

Geluidskwaliteit van de Roland TD-07KV drum set

Kwa geluidskwaliteit zit je bij Roland eigenlijk altijd wel goed. Ook bij de TD-07KV is dit het geval. Het geluid wordt aangestuurd door de TD-07 drummodule. Dit is het kastje waar je alles van je drumstel op kunt instellen.

De TD-07 is eigenlijk een eenvoudigere versie van de duurdere TD-17 drummodule. Dit betekend dat je veel van dezelfde hoge kwaliteit sounds tot je beschikking hebt, alleen met iets minder mogelijkheden om deze sounds aan te passen.

Voor de meeste drummers maakt dit echter niet uit want die willen gewoon lekker spelen. En dat kan met de TD-07. Direct de eerste paar drumsounds (van de 25) zijn al genoeg om je dagen mee te vermaken. Het geluid klinkt strak, modern en natuurlijk. Het enige nadeel wat ik heb gevonden is dat ik de sounds af en toe een beetje dun vindt klinken. Dat heeft te maken persoonlijke voorkeur.

Ondanks dat je geen volledige vrijheid hebt in het instellen van het geluid, biedt de TD-07 alsnog redelijk veel opties om je geluiden te bewerken. Zo kun je per drum de EQ, compressie, microfoons, effecten en nog veel meer aanpassen. Vindt je dit leuk, dan raad ik je zeker aan om hier mee te experimenteren! 🙂

Beluister hieronder alle geluiden die in de drummodule zitten:

Beschikbare Functies

Naast het aanpassen van je geluiden beschikt de TD-07 drummodule over nog een aantal functies.

Natuurlijk zit er op deze drummodule een metronoom. Het mooie aan deze metronoom is dat je deze volledig kunt instellen zoals jij wilt. Niet alleen het tempo, maar ook de maatsoort en het geluid kun je aanpassen.

Daarnaast bevat de TD-07 een coach functie met verschillende oefeningen die jou helpen om je timing, dynamiek en nauwkeurigheid te verbeteren. Aan de hand van een soort games geeft de coach je feedback over je drumspel. Dit is waardevol voor elke drummer van elk niveau.

De drummodule is super overzichtelijk, maar het kan nooit kwaad om de handleiding goed door te lezen om de volledige potentie uit je drumstel te halen.

Connectiviteit van de Roland TD-07KV drum set

Kwa connectiviteit heeft de drummodule alleen de meest essentiële outputs en inputs. Het voornaamste wat opvalt is dat er geen line-output op de drummodule zit. Niet echt handig als je drums wilt opnemen zou je denken.

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om alsnog drums te recorden op je computer. Door de USB poort te gebruiken in combinatie met een speciale driver krijg je dit voor elkaar. In de drummodule kun je vervolgens kiezen of je een audio signaal of een MIDI signaal naar je computer wilt sturen via USB.

Je kunt ook de koptelefoon output gebruiken om je drumstel te recorden op een laptop via een audio interface. Hiervoor heb je verder alleen nog een ‘3.5 mm TRS jack naar 2x 6.3 mm TS’ kabel nodig. Hetzelfde geld als je een monitor wilt gebruiken in plaats van een koptelefoon.

De tofste functie op de TD-07 is de mogelijkheid om Bluetooth te verbinding. Je hoeft enkel een telefoon of laptop te verbinden en vanaf daar muziek af te spelen om vervolgens mee te kunnen drummen met al je favoriete muziek! 🙂

Bouwkwaliteit

het drumrack van de TD-07KV is compact, licht van gewicht, en makkelijk in elkaar te zetten. Je kunt het geheel eenvoudig inklappen en in de kast opbergen als dit nodig is.

De statieven van de cymbals zijn voorzien van een handige kop, die je in staat stelt om de hoek van je cymbals zelf in te stellen. Als je veel gebruik maakt van de rand van de cymbals (bij bijvoorbeeld punk of rock) dan wil je de bekkens bijvoorbeeld iets platter zetten. Als je liever jazz speelt, dan kan je voorkeur liggen bij gekantelde bekkens.

Er zitten verschillende soorten maten statieven bij de kit. Dit is aan de ene kant onhandig omdat je hierdoor moet kiezen welke cymbal je hoger wilt hebben. Aan de andere kant heb je in ieder geval keuze om cymbals hoger of lager te zetten. Dit is bij veel elektronische drumstellen namelijk niet het geval.

Zoals al eerder vermeld is het voornaamste nadeel aan de bouwkwaliteit de snare drum. Deze kun je niet op een fijne hoogte zetten als je iets langer bent.

Overzicht voor- en nadelen

 • 25 toffe drum- en percussiegeluiden om mee te experimenteren

 • Natuurlijk gevoel tussen harde en zachte noten

 • Veel mogelijkheden om je geluid te aan te passen

 • De interface van de drummodule is super duidelijk

 • De kickpad geeft geen problemen met een dubbelpedaal

 • Connectiviteit met MIDI en Bluetooth

 • Stevige en compacte contstructie

 • De toms zijn vrij klein

 • De snaredrum kan niet op een fijne hoogte voor lange drummers

 • De snaredrum raakt soms in de war tussen de rim en de head

 • De ride cymbal heeft geen bell

Conclusie van deze Roland TD-07KV drum set review

De TD-07KV is een prima elektronisch drumstel voor een beginner of intermediate drummer. De kit biedt genoeg mogelijkheden om een goede techniek te ontwikkelen, om te experimenteren, en vooral om veel plezier te hebben.

Als je kijkt naar de prijs kwaliteitverhouding van het drumstel, dan is deze redelijk goed voor wat je krijgt. De grootste minpunten zijn voornamelijk het ontbreken van een bell op de ride cymbal, en het moeilijk afstellen van de hoogte. Vooral als je iets langer bent zou ik gaan zoeken naar een ander drumstel. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld mijn elektronisch drumstel voor beginners top 5 lezen. 🙂

Als je na het lezen van deze review hebt besloten dat de Roland TD-07KV drum set geschikt is voor jou, klik dan op de onderstaande knop om de meest recente prijs te bekijken. Vergeet niet dat je hiernaast ook een bass pedaal, drumkruk, drumstokken en een koptelefoon moet kopen.

Wil je echter toch iets voordeliger uit zijn zonder heel veel kwaliteit in te leveren? Dan past de TD-07DMK misschien beter bij jou. Het enige verschil hierbij is het soort kick pad wat wordt meegeleverd, maar ook deze werkt prima. Scheelt toch weer 300 euro. 🙂