
Roland NE-10 review – Het is een van de grootste misvattingen onder drummers dat elektronische drumstellen geen geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je zelf het tegendeel hebt ervaren. (Onder)buren of huisgenoten hebben namelijk geklaagd over het “gebonk”.
Erg vervelend, want jij wil gewoon ongelimiteerd kunnen drummen. Hoog tijd om een oplossing te zoeken dus! Gelukkig claimt Roland een oplossing te hebben gevonden. Ze hebben namelijk zogenaamde Noise Eaters uitgevonden.
De Roland NE-10 en de Roland NE-1 zouden het gedreun van je elektrische kit met zo’n 75% kunnen reduceren! Dit klonk mij als muziek in de oren, dus ik heb direct een set noise eaters aangeschaft. In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen die ik heb met deze producten.
Inhoudsopgave
Wat zijn de Noise Eaters precies?
De Roland NE-10 is ontwikkeld om het geluid isoleren wat ontstaat tijdens het bespelen van je kick of hi-hat pedaal. Het is eigenlijk een plank met daaronder een aantal rubberen dempers die je onder je pedalen plaatst. Door de dempers wordt een groot deel van de energie opvangen die normaal direct de vloer in zou gaan. Hoe minder energie de vloer in gaat, hoe minder zwaar het gedreun klinkt.
Hiernaast is er bij het ontwerp van de NE-10 rekening gehouden dat de stabiliteit van de pedalen zo hoog mogelijk blijft. De Noise Eater zou dus zo min mogelijk impact moeten hebben op je speelgevoel.
Naast de NE-10 heeft Roland ook nog NE-1 dempers ontwikkeld. Deze zijn speciaal om onder de voeten van je hi-hat statief of eventuele Kick pad te plaatsen. Zo kan ook via die wegen geen energieoverdracht naar de vloer plaats vinden.
Mijn Roland NE-10 review en ervaringen
Ik zal kort even mijn eigen situatie schetsen. Sinds kort ben ik verhuisd en heb ik mijn muziek studio op de zolder moeten bouwen. De vloer is volledig van hout en je hoort twee verdiepingen lager bijna dat er iemand op zolder loopt. Niet echt de ideale plek voor een elektronisch drumstel zou je denken… En dat dacht ik ook.
Wat het ook zou kosten, ik wou geen overlast veroorzaken voor mijn buren. Om te beginnen heb ik een DIY tennisballen riser gemaakt, maar met de resultaten van deze oplossing was ik nog niet helemaal tevreden. Ik ben toen dus over gegaan naar de aanschaf van een set Noise Eaters.
Ik heb de aanschaf van de Noise Eaters bewust zo lang mogelijk uitgesteld vanwege de prijs. Dit vindt ik dan ook meteen het grootste nadeel van de Noise Eaters. Als je een setup hebt met dubbelpedaal, moet je al direct drie NE-10’s en drie NE-1’s aanschaffen. Dit is een duur geintje, zeker als je niet zeker weet of je problemen hiermee worden opgelost.
Echter is deze investering het dubbel en dwars waard geweest. De Noise Eaters hebben het heftige gedreun drastisch verminderd. Dit merk je vooral in de kamer direct onder het drumstel. Waar het eerst klonk alsof iemand met een hamer op het plafond aan het slaan was, klinkt het nu alsof er gewoon iemand loopt. Een stuk minder storend dus.
Ik heb tot dusver ook geen klagende buren aan de deur gehad, dus ik ben heel erg tevreden!

Bouwkwaliteit van de Roland NE-10
Over de bouwkwaliteit kan ik kort zijn (uiteindelijk is de NE-10 ook maar gewoon een plank met een paar extra’s). Het product zit ontzettend stevig in elkaar. Dit maakt het plankje dan ook zwaarder dan je zou verwachten.
De bovenkant van de NE-10 is voorzien van anti-slip materiaal. Daarnaast zorgen de rubberen dempers op hun beurt weer dat de noise eater nergens naartoe kan schieten. Je pedalen blijven dus stevig op hun plek.
Daarnaast is dit echt een product waar je levenslang mee door kunt. Je moet wel heel onvoorzichtig zijn als ze ooit kapot gaan.

Waar moet je nog meer op letten?
Hoewel de Roland NE-10 en NE-1 dus wel degelijk een groot gedeelte van het gebonk absorberen, moet je nog steeds rekening houden met geluid. De rest van je drumstel kan namelijk ook energie de vloer in leiden via bijvoorbeeld het statief.
Zelf gebruik ik de Noise Eaters dus in combinatie met mijn tennisballen riser. Mocht dit voor jou nog steeds je problemen niet oplossen, dan moet je toch gaan nadenken over het verplaatsen van je drumstel naar de begane grond.
De NE producten zorgen ervoor dat je pedalen een stukje hoger komen te staan. Als je hier de setup van je drumstel vervolgens niet op afstelt, ga je een verkeerde houding aannemen. Zorg dus dat je je drumkruk en drum pads iets hoger zet als dit mogelijk is.
Als laatste wil ik nog even voor de zekerheid benoemen dat je voor elk pedaal een eigen NE-10 moet kopen. De plank is niet groot genoeg om er twee pedalen stevig op neer te zetten. Heeft je kick pad voetjes? Gebruik hiervoor dan ook nog extra NE-1 isolatoren.

Samenvatting voor- en nadelen
-
Vermindert gedreun aanzienlijk
-
Heeft geen grote impact op speelgevoel
-
Ontzettend stevig, kan levenslang mee
-
Je pedalen glijden niet weg door de antislip
-
De Noise Eaters vallen door hun design niet op
-
De prijs van de Noise Eaters schrikt af
-
Geen oplossing voor de geluidsoverlast van andere onderdelen dan de pedalen
Conclusie van deze Roland NE-10 review
Tijd om deze Roland NE-10 review te concluderen. De noise eaters doen wat ze beloven: ze reduceren een aanzienlijk groot deel van het gedreun van je pedalen. Hoewel de NE-10 geen wondermiddel is waardoor je onderburen helemaal niks meer horen, maken ze het geluid wel degelijk verdraaglijk.
Deze producten van Roland zijn het beste wat je op dit moment kunt krijgen op het gebied van geluiddemping. Zelf ga ik ze niet meer onder mijn drumstel vandaan halen! 🙂
Hopelijk heb je iets gehad aan deze review. Klik op de onderstaande knoppen om de verschillende Roland NE producten te bekijken: