Dit is de Roland Elektronisch Drumstel Top 5!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Ben jij opzoek naar een elektronisch drumstel? Dan is de kans groot dat je de Elektronische drumstellen van Roland al bent tegengekomen. Roland is namelijk een van de grootste fabrikanten van elektronische drumstellen ter wereld!

Het maakt niet uit wat je niveau is, Roland heeft voor iedereen wel een geschikte drumset ontwikkeld. Of je nou een absolute beginner bent, of stadions plat speelt met je band, Roland heeft voor elke situatie een top drumstel ontwikkeld.

Hoog tijd om hun beste drumstellen eens op een rijtje te zetten in deze Roland elektronisch drumstel top 5! Zo kom jij erachter welk drumstel bij jouw niveau, wensen en doelen past.

Waarom een Elektronisch Drumstel van Roland?

Roland is niet de enige speler in de wereld van elektronische drumstellen. Concurrerende fabrikanten zoals Alesis, Pearl en Fazley hebben in de loop der tijd ook toffe drumsets ontwikkeld. Dus, waarom zou je voor een Elektronisch drumstel van Roland moeten kiezen?

Ten eerste is de geluidskwaliteit van de Roland drummodules (het kastje/computer die het hart van het drumstel vormt) de beste in de business. Roland maakt al zijn samples (geluiden) zelf, waardoor je super veel controle krijgt tijdens het bewerken van deze samples. Het gaat een stuk verder dan het afspelen van een opgenomen sample van een akoestisch drumstel.

Ook het dynamisch bereik op elektronische drumstellen van Roland is ontzettend goed. De samples reageren heel natuurgetrouw op hoe hard je op je drums slaat. Dit zorgt ervoor dat het bijna voelt alsof je op een akoestisch drumstel speelt.

Wat hier ook aan bijdraagt zijn de gaasvellen (mesh heads) op de drums. Wanneer je hierop slaat met je drumstok, springt deze op een fijne manier weer terug. Deze zogenaamde rebound is bij andere fabrikanten een stuk minder fijn.

Ook zijn de gaasvellen erg stil. De impact van de stok wordt enorm gedempt wanneer je op de vellen slaat. Je veroorzaakt hierdoor minder geluidsoverlast. Bij de rubberen pad vellen die op sommige Roland drumstellen zitten is dit echter niet het geval. Deze klinken nog steeds vrij luid.

Tot slot is de prijs kwaliteit verhouding bij Roland eigenlijk altijd goed. De instrumenten gaan lang mee, en geven veel waarde voor hun geld!

Geluid isoleren van een elektronisch drumstel met een tennisballen riser.

De Roland elektronisch drumstel top 5!

Bij het kopen van een elektronisch drumstel van Roland kun je dus nooit echt verkeerd zitten. Het enige waardoor je een verkeerde keuze kunt maken, is door een drumset te kiezen die onder jouw niveau ligt.

In de onderstaande top 5 heb ik de drumstellen van meest naar minst geavanceerd gezet. Het eerste drumstel is dus geschikt voor iedereen (van beginner tot pro), terwijl de onderste drumstellen vooral goed zijn voor alleen beginners.

Onder de drums heb ik knoppen gezet naar verschillende aanbieders. Zo kun je direct de prijzen vergelijken en de voordeligste keuze maken. Let wel op dat bij sommige aanbieders onderdelen als het hi-hat statief, bassdrum pedaal en drumkruk niet worden meegeleverd. Ik heb zoveel mogelijk volledige bundels geprobeerd te selecteren, maar lees altijd nog goed na of je extra onderdelen bij moet bestellen.

Roland TD-50KV2 V-Drums

Roland elektronisch drumstel TD-50KV2.

De TD-50KV2 is Rolands meest vooraanstaande elektronische drumstel. Op het eerste oogopslag zie je al dat je te maken hebt met een top drumstel. Qua uiterlijk lijkt het op een echt akoestisch drumstel, met een solide hardware rack waar alle onderdelen stevig op vastgezet kunnen worden,

Deze drumkit is eigenlijk van alle markten thuis. Of je nu liveshows of in de studio speelt, je krijgt altijd de best mogelijke ervaring. De standaard kit bevat 4 toms, 3 cymbals, een hi-hat, snaredrum en kickdrum. Echter kun je de kit ook nog uitbreiden met 8 additionele drums/triggers als je dat wilt!

De drum heads zijn de beste die Roland tot nu toe heeft ontwikkeld. De snaredrum is bijvoorbeeld een PD-140DS pad en de kickdrum een KD-140 pad. Deze zorgen voor een optimaal speelgevoel, zonder dat je geluidsoverlast veroorzaakt.

Hoe lekker het drumstel ook speelt, de drummodule blijft het meest essentiële onderdeel van de kit. Dit is precies wat de TD-50KV2 naar het hoogste niveau tilt. De TD-50X drummodule zit bomvol geluiden van hoge geluidskwaliteit en eindeloze mogelijkheden om deze geluiden te bewerken.

Daarnaast maakt de drummodule het mogelijk om de individuele drums los op te nemen. Je kunt dus volledig professionele studio opnames maken, zonder al te veel moeite! Er zijn maar weinig drummodules die deze optie bieden.

Het enige probleem van deze kit is de prijs. Niet iedereen heeft dit geld zomaar even liggen. Wil je toch ongeveer dezelfde kwaliteit voor een zachter prijsje? Dan moet je eens kijken naar de Roland TD-50K2.

Het enige echte verschil is dat de ketels van de drums op dit drumstel iets minder diep zijn. Ze maken het drumstel hierdoor iets kleiner, en het drumstel krijgt hierdoor ook een goedkoper uiterlijk. De diameter van alle drums blijft wel gelijk.

Maakt het uiterlijk van je drumstel je dus niets uit, kies dan vooral voor de TD-50K2.

Roland VAD506 V-Drums Acoustic Design

Waar de TD-50KV2 nog een beetje leek op een elektronisch drumstel, heeft de Roland VAD506 nog meer het uiterlijk van een akoestisch drumstel! Voor live-shows is dit ideaal, want je kunt zowel visueel indruk maken als alle voordelen van elektronisch drummen ervaren. De drums en cymbals zijn ook nog een full size, wat de ervaring nog weer een stuk beter maakt.

Op het drumstel zitten gaasvellen die je zelfs kunt stemmen. Qua toonhoogte van de drums maakt dit niets uit natuurlijk, maar je kunt hierdoor wel de spanning van de vellen aanpassen naar je favoriete speelgevoel. Je hebt ontzettend veel controle over de hoeveelheid rebound van de vellen.

De TD-27 drummodule op dit drumstel is niet zo geavanceerd als de TD-50X. Echter heb je nog wel steeds opties om een paar extra drums, cymbals of triggers toe te voegen. Ook heb je alle mogelijkheden die je nodig hebt op het gebied van MIDI. Zo kan dit drumstel handig van pas komen wanneer je zelf muziek produceert.

De geluiden op de drummodule zijn net als op elke drummodule van Roland van hoge kwaliteit. Je kunt zelfs de drummodule via bluetooth verbinden met je telefoon. Zo kun je makkelijk mee drummen met je favoriete muziek!

Roland TD-27KV elektronisch drumstel

Roland elektronisch drumstel TD-27KV.

Heb je minder geld tot je beschikking, maar wil je wel de flexibiliteit van de TD-27 drummodule ervaren? Dan is de Roland TD-27KV de beste keuze voor jou. Zoals je misschien ziet lijkt dit drumstel niet echt meer op een akoestisch drumstel, maar de sound is nog steeds hetzelfde.

De speelkwaliteit van de kick, toms en cymbals is iets minder dan die van de VAD506. De snaredrum op deze kit is echter nog wel steeds dezelfde als op de voorgaande drumstellen. Deze snaredrum heeft 8 verschillende sensoren waardoor deze ontzettend natuurgetrouw speelt.

Je kunt dus zonder probleem ghost notes, accenten en zelfs rimshots spelen. Een groot voordeel wanneer je zuper expressief wilt drummen voor een relatief lage prijs. Dit is hierdoor misschien wel de kit met de beste prijs kwaliteit verhouding in dit rijtje.

Roland TD-17KVX drumstel

Met de Roland TD-17KVX zijn we aanbeland bij de elektronische drumstellen die vooral geschikt zijn voor drummers met weinig tot gemiddelde ervaring. De TD-17 drummodule is echter nog steeds enorm goed en zit vol met sounds en features.

Het is erg leuk om te experimenteren met de 50 verschillende drumkit presets die deze drummodule biedt. Veel geluiden komen uit de TD-50 drummodule, wat al genoeg zegt over de geluidskwaliteit.

Qua onderdelen zijn er een aantal onderdelen die eruit springen. De KD-10 kickdrum pad lijkt misschien klein, maar speelt verrassend fijn. Het speel gevoel komt dicht in de buurt van een akoestisch drumstel. Ook de PDX-12 snaredrum is een stuk geavanceerder dan de meeste andere snaredrum pads.

Nog iets wat je niet vaak ziet in deze prijscategorie is dat de hi-hat geplaatst moet worden op een echt hi-hat statief. Dit is een voordeel als je wilt leren drummen. Je traint veel beter je hi-hat techniek en leert veel expressiever te spelen.

Kortom, dit drumstel is perfect als je nog veel kunt en wilt leren op het gebied van drums!

Roland TD-1DMK V-Drums

Roland TD-1DMK elektronisch drumstel.

De Roland TD-1DMK is het laatste drumstel in dit rijtje. Dit is het perfecte drumstel voor absolute beginners. Je betaald niet de hoofdprijs voor dit drumstel, maar het biedt genoeg mogelijkheden om je te introduceren in de wereld van drums.

Door de gaasvellen leer je jezelf vanaf het begin al een goede techniek aan. Ook al zijn de drums niet de grootste in diameter, je leert er wel met precisie door te spelen.

Verder is de drummodule heel overzichtelijk. Met de paar beschikbare knoppen selecteer je een van de 15 verschillende drumkits waarmee je kunt experimenteren. Ook zit er een metronoom in het kastje om een goed gevoel voor timing te trainen.

Er zitten zelfs een aantal songs in de drummodule die je mee kunt spelen. Hierdoor biedt het drumstel genoeg ondersteuning om je te ontwikkelen als muzikant. De mogelijkheden zijn niet zo oneindig als bij de TD-50 drummodule, maar voor een beginner zijn extra functie minder belangrijk.

Het belangrijkste is om gewoon lekker te kunnen spelen, en plezier te hebben! 🙂