
Pianote review – Piano leren spelen kan tegenwoordig op ontzettend veel manieren. Door alle informatie op het internet hoef je in principe geen wekelijkse lessen meer te volgen bij een pianodocent. Dit heeft meerdere voordelen. Je bent namelijk flexibeler in je planning, je kunt lessen volgen waar en wanneer je dat wilt, en het scheelt in veel gevallen een hoop geld!
Echter kan het aanbod van de talloze online piano cursussen en tutorials overweldigend voor je zijn. Het is moeilijk om te bepalen naar welke informatie je echt op zoek bent. Dit kan ervoor zorgen dat je erg inefficiënt aan de slag gaat. Tutorials sluiten namelijk lang niet altijd aan bij je niveau en doelen.
Heb jij het gevoel dat je geen voortgang boekt op de piano, hoe hard je het ook probeert? Of ben je een absolute beginner, en wil je op een gestructureerde laagdrempelige manier piano leren spelen? Of ben je een gevorderde speler die next level wil gaan of opzoek is naar een actieve community?
Als je op één van de bovenstaande vragen ‘Ja’ hebt geantwoord, kan Pianote het online piano platform voor jou zijn!
Inhoudsopgave
Wat is Pianote?
Pianote is een online platform voor iedereen die piano wil leren spelen, in contact wil komen met andere pianisten, of inspiratie op wil doen rondom het maken van muziek. De hoofddocent op het platform heet Lisa Witt, maar er zijn ook een groot aantal andere docenten met verschillende expertises actief.
Pianote is onderdeel van Musora. Onder Musora vallen ook platformen waar je andere instrumenten kunt leren spelen. Denk aan drums (Drumeo), gitaar (Gitareo) en zang (Singeo). Wanneer je je aanmeldt voor Pianote heb je ook automatisch toegang tot deze platformen. 🙂
Op het platform heb je toegang tot een heleboel verschillende lesmodules, masterclasses en oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld een lesmodule volgen die je stap voor stap helpt om van een beginner naar gevorderde pianist te gaan. Of volg een module over specifieke onderdelen als improviseren, begeleiden, harmoniseren, blad lezen en nog veel meer.
Naast de tal van lessen beschikt Pianote over een uitgebreide database aan bladmuziek. Deze bladmuziek is interactief en daardoor heel fijn tijdens het oefenen. Je kunt een metronoom mee laten lopen, bepaalde stukken in de muziek laten loopen, een voorbeeld horen van de gespeelde noten, bladmuziek transponeren en focus leggen op één van de twee handen.
Dit is allemaal leuk, maar wat Pianote echt onderscheidt van andere online pianolessen is het mogelijke contact met docenten. Er zijn super veel mogelijkheden om feedback te krijgen op je spel en hulp te krijgen bij je ontwikkeling als pianist. Hierover later meer.

Hoe gebruik je Pianote?
Het gebruik van Pianote is heel simpel. Het enige wat je nodig hebt is een laptop, tablet of smartphone en een piano. Je kunt inloggen via de website pianote.com of je kunt de app downloaden via de app- of playstore.
Je device zet je voor je Piano zodat je er goed zicht op hebt als je recht achter de piano zit. Persoonlijk vindt ik een tablet erg fijn werken. Deze zet ik op de lessenaar van de piano. Door de grootte van het scherm kan ik alles vervolgens goed volgen. Op een telefoon is de bladmuziek meestal wel iets moeilijker te lezen, maar als dat hinderlijk is kun je de bladmuziek eventueel ook uitprinten.
Als je alles klaar hebt staan open je de app of website en klik je op de methode die je wilt volgen. Binnen een paar seconden ben je klaar om met je volgende les te starten! Dit gemak zorgt ervoor dat de drempel om te oefenen of een nieuwe les te volgen kleiner wordt.
De app slaat je voortgang op, dus wanneer je de volgende keer weer opstart hoef je geen moeite te doen om de les te zoeken waar je was gebleven. Het werkt allemaal erg intuïtief.

Pianote review: Wat maakt het uniek?
Zoals ik eerder al schreef bevat Pianote mega veel content om je te helpen de pianist te worden die je wilt zijn. Denk aan video’s, specifieke masterclasses, bootcamps en song tutorials. Ook de grote database aan uitgebreide bladmuziek is super tof.
Echter is er één onderdeel aan Pianote wat ik nog niet bij andere online piano cursussen zo goed heb gezien. De begeleiding van docenten aan gebruikers van het platform! Natuurlijk is deze begeleiding niet zo direct als die van een fysieke pianodocent, maar Pianote komt heel dicht in de buurt.
Je krijgt de mogelijkheid om feedback te vragen aan verschillende docenten. Hiervoor hoef je alleen maar een video van jezelf te maken en op te sturen. Aan de hand van deze video kunnen docenten je advies geven over dingen als je houding en vingerzetting, maar ook de expressie in je spel en je voortgang.
Als je het geen prettige gedachte vindt om een video van jezelf op te sturen is dit natuurlijk ook prima. Op het platform is namelijk genoeg plek om ook tekstueel vragen te stellen. Onder specifieke video’s bijvoorbeeld, maar ook op de forum pagina waar een grote community aan piano enthousiastelingen je kan helpen.
Veelgestelde vragen worden vervolgens beantwoord of behandeld op bijna dagelijkse livestreams. Je kunt hierdoor indirect antwoord en voorbeelden krijgen op jouw specifieke vraag.
En de docenten zijn ook niet de minste! Denk aan Summer Swee-Singh (Polyphia, KSHMR, Bebe Rexa), Erskine Hawkins (Eminem, Zendaya) en Victoria Theodore (Beyoncé). Een bak aan piano ervaring dus, maar ook ontzettend goede leraren.
Pianote review: Wat zijn de nadelen?
De voornaamste nadelen van Pianote zijn vooral de gebruikelijke nadelen van online piano cursussen. Je hebt namelijk geen docent die je wekelijkse verplichtingen stelt om bepaalde stukken te oefenen. Je moet jezelf motiveren om door te gaan, ook al lijkt het even niet te lukken.
Als je volwassen bent zou dit geen probleem moeten zijn. Je hebt in dit geval waarschijnlijk zelf al doelstellingen gemaakt rondom het leren van piano. Kinderen daarentegen hebben vaak een externe motivator nodig om voortgang te boeken. Een fysieke docent werkt in dit geval beter.
Pianote is ten opzichte van andere online cursussen iets prijziger. Het kost $240,- per jaar, of $30,- per maand. Dit is logisch als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, maar als je niet veel te besteden hebt kun je beter voor een cursus als Pianoforall kiezen. Echter is Pianote in de meeste gevallen nog wel een stuk goedkoper dan fysieke pianolessen! En je krijgt ook toegang tot alle andere platformen van Musora zoals Drumeo.
Voor sommigen ook een nadeel: de lessen worden in het Engels gegeven en er is verder geen ondertiteling. Opzich is het Engels vrij goed te begrijpen, maar als je totaal geen talenknobbel hebt worden de lessen misschien moeilijk te volgen.
Pianote review: mijn persoonlijke ervaring
Disclaimer: voordat ik begon met Pianote was ik geen absolute beginner. Ik heb echter wel keurig alle beginners lessen gevolgd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de app. En om eerlijk te zijn, ik heb in deze eerste lessen ook nog dingen geleerd!
Om te beginnen ben ik de zogenaamde ‘Method’ module gaan doorlopen. In deze module wordt alles stap voor stap uitgelegd wat je moet weten om piano te spelen. In de eerste lessen leer je een goede houding (heel belangrijk tegen blessures!), en vervolgens leer je je eerste noten al spelen.
Het toffe aan deze ‘Method’ module is dat er heel erg gefocust wordt om een leuke piano ervaring te creëren. Het leren lezen van noten wordt nog even links gelaten en je begint eerst met het leren van je eerste akkoorden en liedjes. Deze opzet geeft super veel voldoening en zorgt ervoor dat je verder wilt leren.
Vervolgens leer je in de Method verder over complexere akkoorden, bladmuziek lezen, je muzikaliteit ontwikkelen, compositie & songwriting, en improviseren. Elk hoofdstuk is opgedeelt in kleinere lessen zodat je zeker weet dat je elk stukje van een bepaald onderdeel leert.
Na het voltooien van elke les krijg je punten waarmee je achievements kunt behalen. Dit game element nodigt uit om het platform verder te onderzoeken en zoveel mogelijk lessen te volgen.

Halverwege de Method ben ik ook gaan kijken naar de andere modules op het platform. De afwisseling tussen verschillende docenten werkt erg fijn omdat elke docent zijn/haar eigen stijl heeft. Zo ontdek je ook direct welke stijl jou het beste ligt. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in lessen die gaan over songwriting en arrangement. Jij volgt misschien liever lessen om een goede concertpianist te worden. Het is allemaal mogelijk. 🙂
Elke module zit erg goed in elkaar. De stappen tussen de verschillende tutorials zijn niet te groot, waardoor ze een fijne leercurve ondersteunen. Daarnaast is natuurlijk de persoonlijke feedback en het forum een van mijn meest favoriete mogelijkheden op Pianote.
Pianote review: samenvatting
Om deze Pianote review samen te vatten: Pianote kan je alles bieden wat je nodig hebt om de sterren van de hemel te leren spelen. Het enige wat je nodig hebt is een computer, piano en eigen motivatie om te leren.
Hieronder nog een opsomming van de voor en nadelen:
-
Leer piano spelen waar en wanneer jij dat wilt
-
Super veel content en lessen waar je jaren mee vooruit kunt
-
Mogelijk om feedback te krijgen van docenten en mede pianisten
-
De docenten zijn echte pro’s en geven ook nog eens goed les
-
Een grote bibliotheek aan bladmuziek + uitleg
-
Voor ieder wat wils: van beginner tot pro en van klassiek tot pop
-
Het beste platform op dit moment om piano te leren spelen
-
Ten opzichte van andere cursussen is Pianote vrij prijzig
-
Je bent afhankelijk van je eigen motivatie om te leren
-
De lessen zijn enkel en alleen in het engels
Weet je na deze Pianote review nog steeds niet of Pianote geschikt is voor jou? Dan heb je geluk! Via de onderstaande knop kun je Pianote vrijblijvend 30 dagen gratis uitproberen! Je hebt toegang tot het platform en kunt alle modules bekijken.
Let wel op: Als het niets voor je is moet je je niet vergeten uit te schrijven, anders wordt na 30 dagen alsnog je eerste termijn afgeschreven. Zet deze deadline dus even in je agenda.
Heb je nog onbeantwoorde vragen over Pianote? Laat het dan vooral weten in de comments hieronder!