Pianoforall review: Piano leren spelen online!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Pianoforall review – Piano leren spelen kan tegenwoordig makkelijker en goedkoper dan je denkt! De mogelijkheden die het internet biedt zijn erg groot en maakt een piano docent in veel gevallen overbodig. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met de online lessen van Pianoforall. Door deze cursus ben ik binnen een paar maanden van absolute beginner naar gevorderde pianist gegaan.

Eerder vertelde ik al over een ander soort online pianoles genaamd Flowkey. Flowkey focust zich meer op leren doormiddel van interactieve oefeningen en een grote database aan populaire songs. Pianoforall maakt in tegenstelling gebruik van een klassiekere manier van leren, maar is qua inhoud wel veel vollediger!

Ik wil je graag vertellen wat je kunt verwachten van Pianoforall, wat mijn ervaring is met deze online cursus en of de cursus zijn geld waard is.

Hoe werkt Pianoforall

Zoals al eerder genoemd is Pianoforall een online cursus, ontwikkeld door Robin Hall. De cursus richt zich op beginnende muzikanten die piano willen leren spelen. Het is een van de meest gerenommeerde online piano cursussen die er te vinden is.

Robin Hall gebruikt een combinatie van meerdere soorten media in zijn lessen. Aan de hand van lesboeken kun je nieuwe lesstof doorlezen en er daarna mee experimenteren. Vervolgens is van elke les een video gemaakt waarin je kunt zien én horen hoe Robin de muziek speelt.

Op deze manier wordt er een beroep gedaan op je creativiteit en eigen muzikale interpretatie van de verschillende lessen. Je ontwikkeld hierdoor een erg goed muzikaal gevoel. Als je Robin dezelfde stukken hoort spelen op een andere manier, dan merk je opeens hoe persoonlijk muziek maken is!

Waar andere pianolessen zich in het begin veel focussen op noten lezen, richt Pianoforall zich op het leren van akkoorden. De reden hierachter is dat je doormiddel van akkoorden direct mee kunt spelen met je favoriete liedjes. Hierdoor voelt het alsof je in korte tijd grote stappen maakt! Als je begint met het leren van een instrument dan is dit ontzettend belangrijk, omdat je hierdoor enthousiast en gemotiveerd blijft om door te gaan.

Pianoforall beschikt in totaal over meer dan 30 uur aan materiaal. Het klinkt misschien weinig, maar voordat je alle stof beheerst ben je makkelijk 1 tot 2 jaar verder! Zelfs als je elke dag oefent. Je ontwikkeld je van een absolute beginner naar een echt ervaren pianist.

Piano leren spelen met Pianoforall

Inhoud van de lessen

Pianoforall bestaat uit 10 opeenvolgende boeken met elk zijn eigen thema’s. De eerste 5 boeken zijn bedoelt om je de technieken achter pianospelen te leren. De overige 5 boeken gaan dieper in op verschillende vormen van pianospelen zoals jazz, klassiek en het verbeteren van je techniek.

In de opeenvolgende boeken leer je:

 • 1: Basis akkoorden en ritmes.
 • 2: Onafhankelijkheid van je handen doormiddel van Blues en Rock ‘n’ Roll.
 • 3. Akkoorden op een betere manier toepassen.
 • 4: Geavanceerde akkoorden.
 • 5: Moeilijkere onafhankelijkheid en vinger posities doormiddel van ballads.
 • 6: De principes achter Jazz piano.
 • 7: Gevorderde Blues muziek & Fake Stride.
 • 8: Klassieke muziek spelen doormiddel van noten lezen.
 • 9: Speed learning technieken.
 • 10: Mindfulness en mindset waarmee je piano leren spelen kunt benaderen.

In het geval dat je niet direct enthousiast wordt van de genres die worden uitgelicht, hoef je je geen zorgen te maken. Pianoforall stelt je in staat om al je kennis toe te passen op al je favoriete genres van Pop tot Techno!

Mijn pianoforall review en ervaring

Toen ik begon met Pianoforall had ik bijna geen ervaring met pianospelen. Ik heb in eerste instantie voor Pianoforall gekozen vanwege de prijs. Deze was zo laag dat ik het wel waard vond om de cursus het voordeel van de twijfel te geven. Het leek me daarnaast ook beter dan een pianodocent omdat ik in mijn eigen tijd en op mijn eigen tempo aan de slag kon gaan.

Ik had niet veel verwachtingen van de cursus, dus het is ook niet raar dat deze verwachting ruim overtroffen werden. Soms zat ik wel 5 uur per dag achter de piano omdat ik het zo leuk vond om met de cursus bezig te zijn. In het begin maakte ik mega grote stappen en binnen een paar dagen kon ik mijn eerste liedjes meespelen!

De manier van leren paste erg goed bij mij persoonlijk. Ik kon ongeremd experimenteren en mijn eigen grenzen verleggen. Dit heeft ook een positieve invloed gehad op mijn muziek producties omdat ik nu veel beter mijn creativiteit kwijt kan.

Hoewel ik veel soorten muziek kan waarderen, valt het toch wel op dat Pianoforall al 10 jaar bestaat. De liedjes die je leert zijn voornamelijk uit de oude doos. Je leert songs van grote artiesten zoals ‘The Beatles‘, ‘Billy Joel’ en ‘Simon & Garfunkel’. Daarnaast leer je veel klassieke muziek, jazz en volksliedjes. Dit zijn stuk voor stuk mooie liedjes, maar ik had op een gegeven moment toch wel behoefte aan iets meer variatie in genres.

Wat ik zelf tof vindt aan de cursus, is dat je steeds weer terug kan grijpen op de vorige boeken naarmate je verder komt. Je kunt die liedjes uit deze boeken telkens weer iets mooier spelen door nieuwe technieken toe te passen. Hierdoor merk je ook direct hoe veel beter je wordt gedurende cursus! 🙂

Voor- en nadelen van piano leren spelen met Pianoforall

 • Een van de meest gerenomeerde piano cursussen online

 • Meer dan 30 uur aan lesmateriaal (genoeg voor 1 tot 2 jaar)

 • Leer op je eigen tempo, wanneer jij dat wilt

 • Duidelijke instructies doormiddel van tekst en video

 • Begrijpbaar voor absolute beginners

 • Je leert een grote selectie aan bekende en minder bekende muziek

 • Je leert oefeningen waarmee je je na de cursus kan blijven verbeteren

 • Je krijgt ontzettend veel kwaliteit voor een lage prijs!

 • De cursus is alleen in het Engels (wel goed begrijpbaar)

 • De cursus bestaat al 10 jaar, dus je leert redelijk oude muziek

 • Niet iedereen vindt de genres die voorbij komen leuk

Pianoforall review – is de cursus zijn geld waard?

Om deze Pianoforall review te concluderen kunnen we zeggen dat de cursus een ontzettend goede manier is om piano te leren spelen. Maar is de cursus zijn geld waard?

Normaal kost de cursus $79,- (omgerekend €68,-). Dit is voor de hoeveelheid van de lesstof ontzettend goedkoop, maar op dit moment is de cursus zelfs voor de helft van de prijs te downloaden (€34,-)! Zeker de moeite waard dus.

Je kunt de cursus downloaden op je laptop of tablet en direct aan de slag gaan. Daarnaast kun je Robin mailen als je vast loopt in de cursus en dan probeert hij je zo goed mogelijk verder te helpen. Je krijgt als het ware dus ook nog een vorm van begeleiding als je dat nodig hebt!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall