Piano spelen voor beginners – Zo maak je een vliegende start!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wil jij piano leren spelen maar weet je niet waar je het beste kunt beginnen? Dan ben je in dit artikel aan het goede adres! Piano spelen voor beginners is namelijk makkelijker dan je denkt. Ik vertel je precies welke stappen je kunt nemen om te beginnen, ongeacht je situatie.

Is je hele week bijvoorbeeld al volgepland en heb je het gevoel dat je geen tijd hebt voor pianoles? Dan zijn er nog steeds opties waardoor je een stuk flexibeler kunt omgaan met je oefensessies.

Ook als je een beperkt budget hebt kun je al vrij snel een goede start maken. Dit is met name handig wanneer je nog niet zeker weet of piano spelen iets voor jou is. Zonder al te veel geld te investeren kun je hier al een goed beeld over vormen.

Ik vertel je stap voor stap wat je beste opties zijn waardoor piano spelen voor beginners een eitje wordt!

Een piano of keyboard kopen

Voordat je kunt beginnen met het leren spelen van piano heb je eerst een piano nodig. Piano’s komen voor in verschillende vormen en maten, en ik kan me voorstellen dat het aanbod overweldigend voor je kan zijn. Hierbij dus in het kort waar je op kunt letten bij het kopen van een piano.

Piano’s kunnen opgedeelt worden in 3 verschillende hoofdcategorieën:

  • Akoestische piano’s
  • Digitale piano’s
  • Keyboards

Akoestische piano’s maken geluid door middel van hamers die slaan op snaren. Hierdoor ontstaat de warme en natuurlijke klank die karakteristiek is voor de piano. Hoewel de geluidskwaliteit erg goed is, kunnen akoestische piano’s niet makkelijk gedempt worden in volume. Ook zijn ze vaak redelijk duur en onderhoudsintensief.

Een digitale piano maakt geluid door geluidssamples af te spelen wanneer je een toets indrukt. Deze samples zijn meestal geluidsopnames van een akoestische piano, maar dit kunnen ook opnames van andere instrumenten zijn. Digitale piano’s gaan nooit zo goed klinken als een akoestische piano, maar ze hebben wel een aantal andere voordelen. Zo kun je volume dempen of spelen via een koptelefoon. Wel zo fijn voor buren en huisgenoten!

Keyboards maken ook geluid door middel van geluidssamples. Ten opzichte van digitale pianos zijn de samples vaak van mindere kwaliteit en ook de speelkwaliteit van een keyboard is minder goed. Toch beschikt een keyboard vaak wel over meer verschillende soorten geluiden en zijn ze een stuk betaalbaarder.

Wil je meer informatie over het kiezen van de juiste piano voor jouw situatie? Lees dan mijn blog over ‘Piano kopen voor een beginner‘!

Andere nodige accessoires

Naast een piano heb je nog een aantal andere accessoires nodig die zorgen dat je comfortabel muziek kunt maken.

Piano statief – Wanneer je een digitale piano of een keyboard hebt, is het handig om hier een statief voor aan te schaffen. Het statief zorgt ervoor dat je piano op de juiste hoogte gezet kan worden. Dit is essentieel als je geen last van blessures wilt krijgen. Lees voor meer informatie mijn blog over de beste piano statieven op dit moment.

Piano kruk – Het is nooit comfortabel om tijdens het oefenen last te krijgen van een houten kont. Investeren in een goede piano kruk of bank is daarom geen overbodige luxe. Ook bij de kruk is het belangrijk dat deze in hoogte versteld kan worden, zodat je ongeacht je lengte een goede houding aan kunt nemen.

Bladmuziek houder – Om je bladmuziek, een tablet of een telefoon goed recht voor je neer te zetten komt een bladmuziek houder van pas. Bij de meeste piano’s wordt deze meegeleverd, maar zo niet, dan scheelt het veel gedoe als je er een bijkoopt.

Een piano statief is belangrijk voor beginners die piano spelen.

De beste manier om piano te leren spelen voor beginners

Als je aan piano leren spelen denkt, denk je waarschijnlijk al gauw aan pianoles. Een docent je zeker helpen om beter te worden. Dit doet hij/zij door een gestructureerde opbouw van lessen te geven waardoor je stapje voor stapje kunt groeien.

Pianolessen hebben echter ook een aantal nadelen. Zo is het redelijk prijzig om elke week een of twee uur les te krijgen. Daarnaast moet je je hele weekplanning overhoop gooien om een moment te vinden die zowel jou als de docent uitkomt. Laat staan alle reis- en voorbereidingstijd die je kwijt bent.

Een andere mogelijkheid is om jezelf via Youtube videos jezelf het een en ander aan te leren. Je hebt hierdoor veel vrijheid in wanneer je iets wilt leren en ze zijn volledig gratis. Echter missen video’s op Youtube vaak een vaste structuur die voor beginners juist van groot belang is.

De derde optie: online piano cursussen. Deze bieden eigenlijk ’the best of both worlds’. Ze geven de logische structuur van pianolessen, zijn relatief goedkoop, en zorgen dat je flexibel kunt leren wanneer jij dat wilt! Het enige “nadeel” is dat de motivatie om te leren uit jezelf moet komen.

Voor kinderen zijn pianolessen meestal effectiever omdat ze goed leren door een externe motivator zoals een docent. Volwassenen moeten het echter veel meer hebben van hun wil om een doel te halen (in dit geval piano leren spelen). In dit geval zal de flexibiliteit van een online cursus als fijner worden ervaren.

Mijn favoriete online piano cursus is Pianoforall. Binnen de kortste keren speel je al mee met je favoriete nummers van de Beatles, Coldplay en nog veel meer!

Piano spelen voor beginners is makkelijk met Pianoforall.

Het meest effectieve oefenschema

Piano leren spelen hoeft niet veel tijd te kosten. Sterker nog: het meest effectieve is om maar 10 minuten per dag te oefenen. Iedereen weet wel ergens op de dag 10 minuten te vinden. Bijvoorbeeld tijdens de reclames op TV, of wissel die scroll sessie op social media in.

De reden dat 10 minuten het meest effectief is, is omdat je hersenen de tijd nodig hebben om nieuwe skills te verwerken. Piano spelen is best intensief voor je brein want het moeten comfortabel worden met nieuwe soorten bewegingen. Je zult zien dat je met 10 minuten oefenen veel vooruitgang boekt, zonder dat je voor je gevoel veel achter de piano hoeft te zitten.

Piano leren heeft vooral te maken met de juiste mindset. Je moet je oefensessies een gewoonte maken in je dagelijks leven. Dit kun je voor jezelf makkelijker maken door een vast tijdstip op de dag te kiezen waarop je oefent. En nog belangrijker: sla géén dagen over. Doe je dit consequent, dan zit de oefensessie na een paar maanden zonder problemen verweven in je dagelijkse routine!

Plaatsing van je piano

De plaatsing van de piano in je huis is ook een belangrijke factor waardoor je je beter houdt aan je oefen routine. Je hebt misschien wel eens gehoord van de uitspraak ‘Uit het oog uit het hart’. Dit is met de piano net zo.

Wanneer je piano ergens boven op een koude zolder staat is de drempel een stuk hoger om te gaan oefenen. Je hersenen gaan onbewust excuses verzinnen om niet helemaal naar boven te hoeven lopen. Als de piano in een kamer staat waar je heel vaak bent, is deze drempel een stuk lager.

Zet je piano dus op een zichtbare plek zodat je continu wordt herinnert aan piano spelen. Zorg dat de kamer gezellig en warm is. Het klinkt misschien raar, maar dit zijn grote factoren die de speelervaring verbeteren. Piano spelen moet niet verplicht en oncomfortabel voelen, maar juist plezier geven!

De beste bladmuziek boeken voor piano

Wanneer je net begint is niet elke bladmuziek even geschikt. Er zijn gelukkig genoeg boeken die piano spelen voor beginners ondersteunen. Het is nog steeds aan te raden om een online cursus of pianolessen te volgen, maar pianoboeken kunnen net even wat meer diepgang bieden.

Denk bijvoorbeeld aan bladmuziek voor speciale liedjes die jij leuk vindt. Geen enkele cursus biedt 100% liedjes aan die jou aanspreken. Met boeken krijg je toch beschikking over deze extra informatie.

Ben je benieuwd naar bladmuziek voor keyboard of piano? Bekijk dan mijn Bladmuziek voor piano boeken top 10!

Conclusie: Piano spelen voor beginners

Of je nou veel of weinig tijd hebt, meer of minder budget hebt, piano spelen voor beginners is altijd mogelijk!

Voor kinderen zou een combinatie van pianolessen met een keyboard bijvoorbeeld goed kunnen werken, terwijl voor volwassenen een online cursus met een digitale piano beter kan werken.

Maak voor jezelf de afweging welke route jij volgt en hoeveel tijd en geld je bereid bent te investeren. Zo ben je binnen de kortste keren up and running om de beste piano speler te worden die jij kan zijn!

Zelf heb ik gekozen om de online cursus Pianoforall te volgen en een digitale piano te kopen. Dit heeft me de mogelijkheid gegeven om de piano op een laagdrempelige manier te ontdekken ik heb me op deze manier zeker twee jaar kunnen vermaken en elke dag nieuwe dingen kunnen leren.

Ik kan Pianoforall dus van harte aanbevelen om ook eens te proberen als beginner op de piano. Wil je meer weten over de cursus? Lees dan eens mijn uitgebreide pianoforall review, of bekijk de website via de knop hieronder.