Piano spelen op gehoor – 5 tips om beter te worden

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Piano spelen op gehoor is een ontzettend nuttige skill om te kunnen. Het maakt je beter in het uitzoeken van composities en is voordelig tijdens het jammen en schrijven van muziek. Deze vaardigheid zorgt er daarnaast voor dat je een overall betere muzikant wordt.

In dit artikel deel ik je daarom 5 tips waarmee je beter kunt worden in het piano spelen op gehoor. Leer hoe je sneller harmonieën/ritmes kunt herkennen en makkelijker composities kunt opslaan in je hersenen. Zo ben jij klaar voor je volgende gig als muzikant!

Gebruik audio van hoge kwaliteit

Wanneer je een liedje of compositie op gehoor na wilt spelen wil je de muziek zo gedetailleerd mogelijk kunnen horen. Gebruik dus niet zomaar elke willekeurige youtube video, maar zoek een bestand van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld van Spotify of een WAV bestand.

Ook de manier waarop je het geluid afspeelt moet goed zijn. Een goede koptelefoon, studio monitoren of speakers zijn aan te raden. Wanneer je de speakers van je laptop gebruikt gaat het een stuk moeilijker worden om details te horen. Deze speakers geven namelijk minder frequenties weer.

Het moet zo min mogelijk moeite kosten om je te concentreren op de muziek. Zo heb je meer aandacht over om je te focussen op het onthouden van alle noten en patronen!

Knip het liedje op in kleine gedeeltes

Geduld is een schone zaak. Hoe gemotiveerd je ook bent, je moet je hersenen de tijd geven om alle informatie te verwerken. Deel daarom het liedje op in kleine gedeeltes en leer deze één voor één spelen. Met kleine gedeeltes bedoel ik stukjes van maximaal 4 maten per keer.

Oefen eerst met je handen apart van elkaar. Krijg een feel voor de melodie, ritmes en akkoorden die gespeeld worden met de rechterhand. Vervolgens kijk je welke basnoten en patronen worden gespeeld met je linkerhand.

Wanneer je deze partijen los van elkaar zonder probleem kunt spelen, voeg je je handen samen. Dit voelt waarschijnlijk alsof je weer opnieuw moet beginnen met oefenen, maar blijf je hersenen de tijd gunnen om alle informatie te verwerken.

Stop met oefenen en kom een dag later terug wanneer je ongeveer 30 seconden aan muziek hebt geleerd. Zo geef je je brein de mogelijkheid om de muziek eigen te maken. Je zult merken dat het geoefende de volgende dag een stuk makkelijker aanvoelt.

Houd waar mogelijk bladmuziek bij de hand

In deze blog gaat het natuurlijk over piano spelen op gehoor. Toch kan bladmuziek ontzettend nuttig zijn in dit proces. Zelfs als je maar een klein beetje kennis hebt over noten lezen, kan bladmuziek een bron aan informatie zijn.

Wanneer je er maar niet uitkomt wat er gespeeld wordt kun je terugvallen op de bladmuziek. Hierin staat welke noten of harmonieën daadwerkelijk gespeeld worden. Zo hoef je niet langer je hoofd te breken en weet je gelijk waar je op moet letten als je weer zo’n harmonische structuur tegen komt.

Wanneer je deze tip toepast, moet je zorgen dat de bladmuziek die je gebruikt in dezelfde toonsoort staat als het nummer wat je hoort. Klassieke composities zijn vaak wel goed genoteerd, maar standaard popnummers kunnen nog wel eens meerdere arrangementen hebben.

Je kunt ook akkoorden schema’s gebruiken die wanneer je geen noten kunt lezen. Sites waar veel schema’s op te vinden zijn zijn Ultimate Guitar en Hook Theory.

Neurie mee terwijl je piano speelt op gehoor

Door mee te neuriën met je pianospel zorg je dat je eigen muzikaliteit wordt afgestemd met je skills op de piano. Neuriën geeft je meer inzicht over welke tonen en intervallen er gespeeld moeten worden. Vooral wanneer je melodieën uitzoekt is dit een handige tool.

Je komt door mee te neuriën er sneller achter of je in een verkeerde toon speelt. Het is daarom een goede zaak als je dit een gewoonte maakt tijdens het spelen. Je piano spelen even natuurlijk vinden als praten, en dit maakt je comfortabel met het instrument.

Probeer niet teveel naar je handen te kijken

Wanneer je geen bladmuziek hebt is het verleidelijk om continu naar je handen te kijken. Hoewel dit in eerste instantie een goed idee lijkt, maar in de praktijk is dit minder handig. Je wordt namelijk te afhankelijk van je visuele referenties.

Wanneer je een foutje maakt tijdens het spelen raakt deze visuele referentie snel in de war. Dit veroorzaakt een kettingreactie waardoor je niet meer weet waar je moet zijn met je vingers. Zie het als dominosteentjes: wanneer er één valt vallen ze allemaal. Het is dan moeilijk om dit weer te herstellen.

Je moet een soort intuïtie ontwikkelen die je verteld hoe je vingers geplaatst moeten worden bij bepaalde intervallen en akkoorden. In het begin mag je wel naar je vingers kijken, maar probeer uiteindelijk het stuk te spelen met je ogen dicht.

Focus is het sleutelwoord, en door op deze manier te oefenen maak je hier vol gebruik van!

Een man die piano speelt op gehoor met zijn ogen dicht.

Piano spelen op gehoor met pianoforall

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips! Laat in de comments weten of jij nog een goede tip hebt om beter te worden in piano spelen op gehoor.

Om goed te worden in piano spelen op gehoor is het belangrijk dat je wel enige basiskennis hebt van de piano. Gelukkig is er een methode om snel je eerste stappen te zetten. Deze methode heet Pianoforall!

Zelf heb ik namelijk ontzettend veel gehad aan de online cursus Pianoforall. Dit is een van de meest uitgebreide cursussen om piano te leren spelen zonder dat je veel geld hoeft te investeren. Je kunt op je eigen tempo en gewoon in je eigen huis piano leren spelen.

Binnen een dag heb je al meerdere liedjes geleerd. De cursus focused zich voornamelijk op dat jij zo snel mogelijk plezier hebt achter de piano. Het technische gedoe als noten lezen en toonladders komt pas later aan bod. Het lesmateriaal is genoeg om je meer dan een jaar lekker bezig te houden.

Wil je meer informatie over Pianoforall? Ik heb een volledige review geschreven die je hier kunt lezen! Je kunt ook naar de website via onderstaande knop:

Pianoforall logo

Leer piano spelen met Pianoforall!

De meest uitgebreide cursus om jezelf piano te leren spelen

Ga naar pianoforall