Piano oefenen online – Deze platformen helpen je beter te worden!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Piano oefenen online met een echte piano.

Je hebt tegenwoordig geen fysieke pianolessen meer nodig om piano te leren spelen. Het internet biedt namelijk een schat aan opties om kennis en skills op te doen. Piano oefenen online was nog nooit zo makkelijk!

In deze blog wil ik je wijzen op een paar online platformen die je kunnen helpen om de piano te masteren. Van Youtube kanalen tot apps en van community forums tot cursussen. Laten we snel beginnen!

Youtube kanalen

Youtube videos zijn misschien wel de meest onuitputtelijke bron van informatie. Over elk liedje, pianotechniek of muziektheorie onderwerp is wel een tutorial te vinden. Het is dus niet zo gek dat veel pianisten piano leren spelen via Youtube.

De vele informatie die op Youtube te vinden is, is gelijk ook het nadeel van het platform. Veel (voornamelijk beginnende) pianisten zien door de bomen het bos niet meer. Het is moeilijk om te bepalen welke video’s bij je niveau passen. Er is geen gestructureerde playlist die meegroeit met je skills.

Echter, als je goed weet wat je zoekt is Youtube een handige en gratis manier om snel specifieke tutorials te vinden! Hieronder 3 kanalen die ik het waard vindt om eens te checken, vooral als je net bent begonnen met online piano oefenen.

1. Pianote

Het kanaal Pianote is gebouwd rondom Lisa Witt. Lisa is een begaafde pianoleraar die je op een laagdrempelige manier kennis laat maken met de piano. Ze is altijd vrolijk tijdens haar video’s en ze legt de informatie in haar video’s rustig en duidelijk uit.

Bij Pianote vindt je vooral oefeningen waardoor het leren van saaie technieken leuk worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan toonladders, onafhankelijkheid tussen je handen en bladmuziek voor piano lezen.

De video’s zijn daarnaast ook nog mooi vormgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken om de informatie zo overzichtelijk mogelijk uit te leggen. Zeker een aanrader!

2. Hoffman Academy

Joseph Hoffman runt het Youtube Kanaal Hoffman Academy. Dit kanaal legt de piano op een iets schoolsere manier uit. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen waarom de piano klinkt zoals die klinkt.

Vergeleken met de video’s van Pianote zijn Hoffman Academy video’s iets rustiger vormgegeven. Joseph praat erg relaxt en heeft een fijne stem om naar te luisteren. Het kanaal is misschien iets meer voor kinderen bedoelt, maar pianisten van elke leeftijd kunnen er iets van leren!

3. Peter PlutaX

Als je geen noten wilt leren lezen, maar direct je eerste liedje onder de knie wilt krijgen kun je bij het kanaal van Peter PlutaX terecht. In zijn video’s wordt niet gepraat of iets uitgelegd. Je ziet alleen maar op een visuele manier hoe je op een makkelijke manier je favoriete muziek kunt spelen.

Peter maakt zogenaamde pianoroll tutorials. Het lijkt een beetje op de video game Guitar Hero. De noten die gespeeld worden vliegen richting de piano en wanneer deze de piano raken moet je de piano spelen.

Je speelt direct piano zonder ook maar een beetje muziektheorie te hoeven leren. Het kost een beetje moeite om de liedjes te onthouden, maar het is wel de meest toegankelijke manier om aan de slag te gaan!

Apps

Ook in de wereld van apps is de pianisten community ontzettend actief. Er zijn meerdere apps die je op een leuke en interactieve manier kennis laten maken met de piano. Hieronder een selectie van de beschikbare applicaties.

1. Piano Academy

Piano Academy is een gratis iOS-app voor het leren spelen van piano. Deze app biedt een interactieve manier om piano te leren spelen, met een uitgebreide verzameling van video-lessen, tutorials en quizzes. Piano Academy is een uitstekende optie voor beginners die een interactieve manier willen leren.

2. Piano Marvel

Piano Marvel is een andere app die pianisten helpt bij het leren spelen van piano. Deze app biedt een interactieve leeromgeving met makkelijk te volgen video’s, veelbelovende audio-opnamen en een community waar gebruikers hun feedback kunnen delen.

3. Perfect Piano

Perfect Piano is wederom een gratis Android-app die beginners helpt bij het leren spelen van piano. De app biedt een groot aanbod aan interactieve piano-lessen die gebruikers kunnen volgen op hun eigen tempo. Perfect Piano biedt ook een metronoom functie en een multi-track recorder waarmee je makkelijk je eigen ideeën en oefeningen kunt opnemen!

Piano oefenen online via een mobiele app.

Community forums

Wanneer je heel specifieke informatie wilt, of simpelweg in contact wilt komen met like-minded mensen, kun je terecht in communities of op forums! Het idee van zo’n platform is heel simpel: Je stelt een vraag en andere (verder gevorderde) pianisten geven antwoord. Zo krijg je altijd de info die je nodig hebt.

Daarnaast heb je natuurlijk ook inzicht in vragen die andere gebruikers hebben gesteld. Je helpt elkaar om beter te worden in jullie gezamenlijke passie: piano spelen. Op een gegeven moment kun je zelf misschien wel andermans vragen gaan beantwoorden. 🙂

Hieronder een aantal piano community forums.

1. Piano World

Piano World is een online community met een enorme verzameling van informatie over alles rondom piano spelen. Het forum is gevuld met discussies, tips, tutorials en andere informatie, van een beginner tot gevorderd niveau. Piano World biedt daarnaast een ruim aanbod aan video en audio bestanden.

2. Piano Street

Piano Street is een andere populaire online community voor piano liefhebbers. Op het forum staan heel wat discussies over piano-technieken, -stijlen en tips. De website bevat ook nog een sectie met arrangementen en video’s waarmee gebruikers hun skills kunnen verbeteren.

Piano oefenen online via een community.

Online piano oefenen met cursussen

Online piano cursussen zijn veruit de beste manier om snel goed te worden in het spelen van piano. De cursussen geven je een gestructureerd aanbod aan video’s, oefeningen en theorie om binnen de kortste keren een zo snel goed mogelijke pianist te worden.

In vergelijking met fysieke lessen hebben online cursussen veel voordelen. Zo bepaal je zelf wanneer je wilt oefenen en betaal je een stuk minder geld! Daarnaast zijn cursussen ook erg gestructureerd opgebouwd in tegenstelling tot playlists met Youtube video’s.

Een nadeel is wel dat je de motivatie van een docent mist die je pusht om te oefenen. Bij piano oefenen online is het daarom belangrijk dat je jezelf kunt motiveren om beter te worden. Ook als het even minder goed lijkt te gaan. Laten we snel kijken naar mijn favoriete cursussen!

1. Pianoforall

Pianoforall is een online video cursus die je stap voor stap uitlegt hoe je zelf piano kunt leren spelen. Het is een van de meest gerenommeerde cursussen die online te volgen is. Dit doe je op je eigen tempo en vanuit je eigen huis.

De cursus focust zich op plezier hebben tijdens piano spelen. Binnen een uur speel je al je eerste akkoorden en liedjes mee. Het technische verhaal van noten lezen en muziektheorie komt later in de cursus pas aan bod. Pianoforall zorgt dat je eerst affiniteit krijgt met de piano waardoor al het opvolgende behapbaar blijft.

Met alle lessen die Pianoforall je te bieden heeft ben je zeker wel een jaar zoet. Je bent verzekerd van goede kennis om je vervolgens te kunnen ontpoppen tot een top pianist! En de prijs die je betaald komt niet eens in de buurt van wat je voor één les kwijt zou zijn bij een echte pianodocent.

Wil je meer weten over de cursus? Lees dan hier mijn Pianoforall review, of ga direct naar de website via onderstaande knop. Dit is mijn favoriete manier voor het piano oefenen online!

2. Flowkey

Flowkey is een combinatie tussen een cursus en een app die je helpt om zelf piano te leren spelen. Dit doet Flowkey op een erg innovatieve manier. De app registreert namelijk de toonhoogte van de noten die je speelt waardoor het in staat is om feedback te geven! Zelfs complexe akkoorden worden makkelijk herkend.

In de app zijn verschillende lessen opgenomen die jou stap voor stap alles leren over een goede techniek, houding en noten lezen. Daarnaast beschikt Flowkey over een gigantische database aan digitale tutorials + bladmuziek van al je favoriete muziek.

De bladmuziek is ook nog eens opgedeeld in verschillende niveaus zodat je altijd projecten hebt waarmee je aan de slag kunt. In combinatie met de techniek om noten te herkennen is Flowkey hét platform om zelfstandig piano te leren spelen. Je kunt zelfs een keyboard of digitale piano aansluiten op je computer om nog makkelijker te leren!

De prijs van Flowkey is duurder dan Pianoforall, maar komt nog steeds bij lange na niet in de buurt van wekelijkse pianolessen van een docent.

Wil je meer weten over de app? Lees dan mijn volledige Flowkey review, of ga direct naar de website via onderstaande knop.

3. Pianote online pianoles

Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om piano op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op de piano.

En wat Flowkey echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online pianoles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.