Dit is de beste piano methode voor volwassen beginners!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Flowkey pianoles student op een houten piano.

In dit artikel wil ik je iets meer vertellen over de beste piano methode voor volwassen beginners. Misschien heb je het wel eens iemand horen zeggen: “Volwassenen kunnen geen piano leren spelen!”. Echter, niets is minder waar. Talloze studies en voorbeelden bewijzen het tegendeel. Met de juiste motivatie en houding kan iedereen namelijk een goede pianist worden.

De vraag is echter: Hoe? Het is belangrijk om te weten dat niet elke piano methode even geschikt is voor volwassenen. In dit artikel wil ik je precies vertellen waarom bepaalde methoden juist wel of niet werken.

Zelf ben ik ook pas op late leeftijd begonnen met piano spelen en ik heb meerdere methoden uitgeprobeerd. De methode(n) die je aan het einde van deze blog kunt lezen, hebben mij het meest geholpen en voldoening gegeven.

‘Leren voor kinderen’ versus ‘leren voor volwassenen’

Als je vroeger als kind al eens pianolessen hebt gehad, dan ben je misschien geneigd om wederom een pianodocent te zoeken. Dit lijkt een voor de hand liggende keuze, maar dit is niet per definitie de beste methode om piano te leren.

Er is namelijk ontzettend veel onderzoek gedaan naar het verschil tussen hoe volwassenen het beste leren (andragogie), en hoe kinderen het beste leren (pedagogiek). Hier zit zelfs een redelijk groot verschil tussen!

Als kind ben je nog aan het ontdekken wat leren precies inhoudt. Je bent vaak afhankelijk van bijvoorbeeld een docent of je ouders die je motiveren om aan de slag te gaan. Externe motivatie is de grootste drijfveer van een kind, zeker als je net begint met het leren van een nieuwe vaardigheid. Kinderen zijn vaak bereid om pas moeite te doen als er een beloning of straf op het spel staat.

Als volwassene ben je zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Dit betekend dat je veel meer afhankelijk bent van interne motivatie. Jij bent namelijk de enige persoon waarvoor jij piano leert spelen. Je hoeft aan niemand anders verantwoording af te leggen. Volwassenen halen dus meer motivatie uit persoonlijke doelen en het plezier om piano te leren spelen.

Een volwassen persoon heeft daarnaast ook al meer ervaring met hoe hij/zij het beste leert. Je hebt de vrijheid om zelf je leerproces in te richten en mogelijke methoden te onderzoeken en uit te proberen. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe leuk en ‘rewarding’ je het voor jezelf wilt maken. Je kunt zelfs verschillende methoden met elkaar combineren! 🙂

Een flexibele piano methode voor volwassen beginners

Er zijn dus verschillen in hoe een volwassene het beste leert ten opzichte van hoe een kind het beste leert. Echter zijn er nog meer factoren die een rol kunnen spelen. Een erg belangrijke factor is bijvoorbeeld tijd.

Misschien maak je wel lange werkdagen, heb je kinderen die veel tijd vragen, of moet je vaak tijd vrijhouden voor sociale gelegenheden. En dan heb je ook nog eens de huishoudelijke klusjes die gedaan moeten worden!

Door al deze drukte is het voor veel mensen moeilijk om vaste momenten in de week te plannen om naar pianoles te gaan. En dan moeten jouw schaarse momenten ook nog passen in het drukke schema van de pianodocent! Het kan veel energie kosten en stress veroorzaken om dit allemaal te regelen.

Om gedoe te voorkomen wil je graag een piano methode hebben waarmee je on-demand lessen kan volgen vanuit je eigen huis. Volwassen mensen hebben behoefte aan flexibiliteit en er zijn een paar methoden die dit kunnen bieden! Hierover later meer. 🙂

Behoefte aan een duidelijk stappenplan

Naast pianoles van een docent heb je misschien ook gedacht aan het leren van piano doormiddel van online video’s. We leven in een digitale tijd, en er is oneindig veel informatie te vinden op Google en Youtube.

Voor beginners kan deze hoeveelheid informatie echter al snel overweldigend zijn. Elke video beweert namelijk dat ze hét geheim hebben om snel beter te worden. Dit valt vervolgens tegen, want de video begint op een hoger niveau dan jij aan kan.

Er mist structuur in deze online video’s, en juist deze structuur is belangrijk voor beginnende pianisten. Je wilt eerst een goede basis leren, om vervolgens jezelf verder te kunnen ontwikkelen.

Als beginner weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. Daarom zoeken we dus naar een piano methode die zowel flexibel is, als een duidelijk stappenplan biedt om een solide basis te leren!

Volwassen beginner die een piano methode uitprobeert.

Dé beste piano methode voor volwassen beginners

Er zijn dus meerdere redenen waarom een pianodocent of filmpjes op internet niet de beste methode zijn om piano te leren spelen. Namelijk:

  • Volwassenen willen vrijheid om hun leerproces zelf in te richten
  • Ze hebben minder ruimte in hun agenda voor wekelijks vaste lessen
  • Beginners hebben behoefte aan een duidelijk stappenplan

Maar wat is dan wel de beste methode? Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke doelen!

De onderstaande methoden zijn online platformen waarop je piano kunt leren spelen. Het voordeel hiervan is dat je thuis, wanneer het jou uitkomt en op je eigen tempo lessen kunt volgen! De lessen hebben een logische opbouw waardoor je als beginner een goede basis krijgt aangeleerd. Ook is de prijs van deze platformen een stuk voordeliger dan die van fysieke lessen.

Pianote online pianoles

Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om piano op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op de piano.

En wat Flowkey echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online pianoles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.

Flowkey

Flowkey maakt gebruik van Artificial Intelligence om je van feedback te voorzien. De app kan onderscheiden welke noten en akkoorden je speelt, en zo laten weten of je een liedje correct speelt. Eigenlijk is het dus een digitale pianodocent!

Op deze manier leer je stap voor stap een goede houding achter de piano, hoe je noten moet lezen en hoe je kunt improviseren. Alle lessen zijn ingedeeld op verschillende niveaus van beginner tot gevorderd.

Naast de lessen beschikt Flowkey over een enorme database aan bladmuziek van bekende liedjes. Ook deze liedjes kun je doormiddel van je digitale docent stap voor stap leren spelen. Van klassieke muziek tot pop, er is voor ieder wat wils!

Wil je meer weten over Flowkey? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Flowkey review, of probeer Flowkey 7 dagen gratis uit via onderstaande knop!

Pianoforall

Pianoforall is een van de meest gerenommeerde online piano cursussen ter wereld. Waar Flowkey zich focust op het leren spelen van noten, focust Pianoforall zich op het begeleiden van songs.

Je leert direct in de eerste paar lessen al akkoorden spelen en vervolgens ook hoe je kunt mee spelen met The Beatles, Billy Joel, Coldplay en nog veel meer. De leercurve in deze cursus zorgt ervoor dat je continu plezier hebt in het leren van nieuwe akkoorden en technieken.

Later in de cursus leer je noten lezen, en daarbij ook klassieke composities spelen. De cursus geeft je de ruimte om te ontdekken welke stijl van pianospelen jij leuk vindt. Er zijn genoeg lessen om minstens 1 tot 2 jaar aan de slag te kunnen! Voor nog geen €40,-!

Wil je meer weten over Pianoforall? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall via onderstaande knop.