Piano leren spelen op gehoor – Tips om je skills te verbeteren

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Het klinkt altijd super indrukwekkend wanneer je iemand piano ziet spelen op gehoor. Dit soort pianisten hoef je alleen maar een liedje te laten horen, en ze kunnen het al meespelen. Wil jij dit ook kunnen? Dan heb je geluk! Piano spelen op gehoor is namelijk een skill die iedereen kan leren.

Veel muzikanten die zichzelf piano hebben leren kunnen zelfs niets anders. Omdat ze nooit geleerd hebben om bladmuziek te lezen zijn ze afhankelijk van wat ze horen. Maar hoe doen ze dit?

In eerste instantie heb je natuurlijk een goed getraind gehoor nodig en motivatie om het te leren. Je bent gelukkig niet afhankelijk van een zeldzaam aangeboren talent. Je kunt het gewoon oefenen! In dit artikel lees je precies hoe je leert om piano te spelen op gehoor!

Alles draait om luisteren

Om te beginnen is het belangrijk dat je genoeg motivatie hebt. Kies daarom een van je favoriete liedjes om als eerste te leren. Zorg dat het een melodisch liedje is, zoals een pop- of rocksong. Hip-hop en rap nummers zijn minder geschikt om piano op gehoor te leren spelen omdat deze vaak meer gefocust zijn op ritme.

Luister een aantal keer aandachtig naar het liedje. Neurie de melodie mee en let op het ritme en de toonhoogte van de noten. Probeer vervolgens deze zelfde melodie op de piano na te spelen.

In het begin zal het zoeken van de juiste noten vooral via trial and error gaan. Maak je geen zorgen: hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Wanneer je een paar noten hebt gevonden herhaal je dit gedeelte van de melodie totdat het kent. Vervolgens ga je door met het volgende gedeelte van de melodie.

Wanneer je de hele melodie kent, speel je deze mee met het liedje. Finetune waar nodig totdat je het perfect mee kunt spelen. Het is eigenlijk niet moeilijker dan dat. De moeilijkheid zit vooral in het blijven herhalen van deze oefening totdat het bijna vanzelf gaat.

Akkoorden

In principe heb je geen skills nodig op gebied van bladmuziek lezen of muziektheorie. Deze skills kunnen echter wel handig van pas komen. In veel populaire muziek worden dezelfde soort akkoorden gebruikt, die je met deze skills makkelijker herkent.

Met deze veelvoorkomende akkoorden kunnen allemaal verschillende combinaties worden gemaakt. Deze combinaties noemen we akkoordschema’s. Elk akkoord schema heeft zijn eigen karakter en emotie. Hierdoor kunnen veel liedjes met dezelfde akkoorden toch heel anders klinken.

Door de populaire akkoordschema’s uit je hoofd te leren wordt het veel makkelijker om op gehoor akkoorden uit te zoeken. De reden hiervoor is simpelweg dat je herkent waar je naar opzoek bent!

Perfect pitch en relative pitch

Sommige mensen worden geboren met ‘perfect pitch’. Dit betekend dat je muzieknoten kunt horen en benoemen zonder een referentie. Zie het een beetje als het herkennen van kleuren, maar dan met geluid.

Perfect pitch is moeilijk te trainen, maar gelukkig is dit niet nodig om piano op gehoor te leren spelen. ‘Relative pitch’ is veel belangrijker, en dit is wel te trainen. Relative pitch houdt in dat je noten kunt herkennen in context met andere noten die worden gespeeld. Wanneer je de eerder genoemde oefeningen blijft herhalen train je in feite je relative pitch.

Speel piano samen met een vriend

Niets helpt zo goed tijdens het leren dan jezelf een beetje uit te dagen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld je vrienden, ouders of bekenden gebruiken.

Vraag aan je vriend om twee willekeurige noten te spelen op de piano. Aan jou is het om te zeggen of de tweede noot hoger of lager is. Begin met noten die redelijk ver uit elkaar liggen, maar maak de afstand tussen de noten steeds een beetje kleiner.

Deze opdracht is redelijk makkelijk, maar is voor een beginner ontzettend goed om je gehoor te trainen. Wanneer je meer uitdaging zoekt kun je de intervallen tussen de noten leren benoemen, of het soort akkoordschema wat wordt gespeeld.

Om het nog leuker te maken kun je je vrienden uitdagen wie de meeste opdrachten goed heeft. Uiteindelijk worden jullie allebei een kei in piano spelen op gehoor.

Een andere plek waar je je gehoor kunt trainen is op pitchimprover.com

Zelf piano leren spelen

Heb je interesse om meer te leren over piano spelen zonder dat je dure pianolessen hoeft te nemen? Dan kan ik je Pianoforall aanbevelen. Deze online cursus leert je binnen no-time hoe je akkoorden speelt en hoe je vervolgens met je favoriete muziek mee kunt spelen.

De cursus kun je thuis op je eigen tempo volgen. Het is genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall