Piano leren spelen met de computer – De beste aanbieders

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Piano leren spelen met de computer is tegenwoordig bijna net zo gewoon als pianolessen van een docent. Er zijn ontzettend veel online cursussen, trainingen en platformen die je kunnen helpen om een goede piano speler te worden.

Ik heb een aantal van deze online lessen uitgeprobeerd en daaruit conclusies getrokken. In deze blog wil ik mijn bevindingen met je delen. Dit zijn naar mijn mening de 3 beste aanbieders om voor piano leren spelen met de computer.

Elk van deze 3 aanbieders heeft een eigen unieke insteek waardoor ze interessant zijn. Er is in ieder geval één overeenkomst: ze zorgen ervoor dat je efficiënt en op een leuke manier piano leert spelen! Laten we snel beginnen.

Voordelen van piano leren spelen met de computer

Het volgens van online lessen brengt enorm veel voordelen met zich mee.

Ten eerste ben je ontzettend flexibel wanneer je online piano lessen volgt. Je kunt zelf bepalen wanneer je lessen volgt en waar je dat doet. Je hebt alleen maar een mobile device met internet (zoals een laptop, tablet of telefoon) en een piano nodig.

Heb je dus een ontzettend druk schema waarin het moeilijk wordt om ook nog wekelijkse lessen in te plannen met een docent? Dan is online pianoles perfect voor jou. Zolang je ergens op de dag maar 10 minuutjes kunt vinden om te oefenen ga je al flinke stappen kunnen maken. Je hoeft bij wijze alleen maar even achter de piano te kruipen tijdens het reclameblok op TV of in plaats van een nutteloze social media scroll sessie.

Het tweede voordeel is dat je een stuk minder geld kwijt bent aan piano leren spelen met de computer. Dit is vooral handig als je minder te besteden hebt, of als je nog niet zeker weet of piano spelen iets voor jou is. Voor de prijs die je normaal betaald voor een maand pianoles van een docent, kun je al een volledige cursus krijgen waarmee je minstens een jaar vooruit kunt.

Nu denk je misschien: op Youtube staan toch allemaal gratis lessen, dus waarom zou ik een online cursus kopen? Het antwoord is simpel. Op Youtube wordt geen rekening gehouden met een goede les structuur. Je weet als beginner niet of een video aansluit bij jouw niveau, en uberhaupt goede informatie verschaft.

Bij online lessen weet je zeker dat je ze efficiënt mogelijk piano leert spelen. De lessen volgen elkaar op een logische manier op en bouwen voort op de door jou opgedane kennis. Hierdoor wordt piano leren spelen met de computer effectief.

Flexibel Piano leren spelen met de computer via een simpele opstelling.

Nadelen van piano leren spelen met de computer

Nu zitten er natuurlijk ook een paar nadelen aan het piano leren spelen met de computer.

Het belangrijkste nadeel is dat alleen jij verantwoordelijk bent voor de vooruitgang die je boekt. Je hebt geen docent die je motiveert om te oefenen. Voor kinderen is dit best een groot nadeel omdat die vaak externe motivatie nodig hebben om zichzelf uit te blijven dagen.

Voor volwassenen is dit iets minder nadelig. Volwassenen weten van zichzelf waarom ze graag piano willen leren spelen. Ze hebben meer discipline om te oefenen en vooruitgang te boeken. Een online piano cursus is dus vooral een goed middel voor uit zichzelf gedreven personen.

Een tweede nadeel aan online pianoles is dat de cursus niet per se op jouw persoonlijke leerbehoeften is afgestemd. Je moet zelf beoordelen welke lessen je wel of niet wilt volgen. Een docent kan lessen precies aan laten sluiten bij jouw leerbehoeften.

Tegenwoordig zijn er wel online platformen die inspelen op het personaliseren van pianolessen. Pianote is hier een goed voorbeeld van. Op dit platform kun je van tevoren een kleine vragenlijst invullen. Aan de hand van je antwoorden worden lessen geselecteerd die precies bij jouw interesses en niveau aansluiten.

De beste online cursussen

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van digitaal piano leren spelen, kunnen we gaan kijken naar de 3 aanbieders die naar mijn mening het meest te bieden hebben. De 3 cursussen/platformen zijn: Pianote, Pianoforall en Flowkey!

Pianote

Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om piano op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op de piano.

En wat Flowkey echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online pianoles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.

Flowkey

Flowkey maakt gebruik van Artificial Intelligence om je van feedback te voorzien. De app kan onderscheiden welke noten en akkoorden je speelt, en zo laten weten of je een liedje correct speelt. Eigenlijk is het dus een digitale pianodocent!

Op deze manier leer je stap voor stap een goede houding achter de piano, hoe je noten moet lezen en hoe je kunt improviseren. Alle lessen zijn ingedeeld op verschillende niveaus van beginner tot gevorderd.

Naast de lessen beschikt Flowkey over een enorme database aan bladmuziek van bekende liedjes. Ook deze liedjes kun je doormiddel van je digitale docent stap voor stap leren spelen. Van klassieke muziek tot pop, er is voor ieder wat wils!

Wil je meer weten over Flowkey? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Flowkey review, of probeer Flowkey 7 dagen gratis uit via onderstaande knop!

Pianoforall

Pianoforall is een van de meest gerenommeerde online piano cursussen ter wereld. Waar Flowkey zich focust op het leren spelen van noten, focust Pianoforall zich op het begeleiden van songs.

Je leert direct in de eerste paar lessen al akkoorden spelen en vervolgens ook hoe je kunt mee spelen met The Beatles, Billy Joel, Coldplay en nog veel meer. De leercurve in deze cursus zorgt ervoor dat je continu plezier hebt in het leren van nieuwe akkoorden en technieken.

Later in de cursus leer je noten lezen, en daarbij ook klassieke composities spelen. De cursus geeft je de ruimte om te ontdekken welke stijl van pianospelen jij leuk vindt. Er zijn genoeg lessen om minstens 1 tot 2 jaar aan de slag te kunnen! Voor nog geen €40,-!

Wil je meer weten over Pianoforall? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall via onderstaande knop.