Piano Leren Spelen op een Keyboard vs Piano

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Kun je piano leren spelen op een keyboard? Of kun je beter gebruik maken van een akoestische of digitale piano? En wat is überhaupt het verschil tussen een keyboard en een piano? Dit zijn veelvoorkomende vragen bij beginnende pianisten.

Er zijn een aantal verschillen tussen keyboards en pianos. Dit heeft te maken met hoe ze geluid produceren, welke geluiden ze produceren en het speelgevoel. Kort gezegd: je kunt op beide instrumenten piano leren spelen. Echter is de beste keuze voor jou afhankelijk van je persoonlijke doelen, wensen en budget.

In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten bij het kiezen van een keyboard of (digitale) piano als jouw eerste instrument!

Piano leren spelen op een keyboard of piano

Piano’s en keyboards lijken ontzettend op elkaar. Dit maakt dat je alles wat je op een keyboard leert kunt vertalen naar een piano, en andersom hetzelfde. Toch zijn er ook een paar grote verschillen die je mee wilt nemen in je keuze.

Key action

Key action is misschien wel de belangrijkste factor en heeft te maken met het speelgevoel. Met key action geven we aan hoe de toetsen reageren wanneer je ze indrukt.

Een akoestische piano heeft de meest directe key action. Je voelt precies hoe de hamers op de snaren slaan. Dit natuurlijke speelgevoel geeft je een goede connectie met de piano.

Digitale piano’s en keyboard maken geen geluid door hamers die op snaren slaan. Als je een toets indrukt wordt er namelijk een digitale geluidssample afgespeeld. Om toch in de buurt te komen van dit ‘hamer op snaar’ speelgevoel zijn er verschillende mechanieken bedacht:

Hamer mechaniek zorgt voor de hoogste speelkwaliteit maar is ook de meest dure techniek. De toetsen van de digitale piano hebben hierbij eenzelfde soort hamer mechaniek ingebouwd, zonder de snaren. Dit zorgt voor een zo goed als 1 op 1 gevoel in vergelijking met een akoestische piano.

Gewogen toetsen maken gebruik van een gewichtje om weerstand na te bootsen. Deze methode evenaart het gevoel van een akoestische piano ook erg goed

Semi-gewogen toetsen bevatten een combinatie van een veer en een gewicht. Hierdoor worden de dynamische mogelijkheden minder, maar voor een beginner zijn dit soort toetsen prima.

Ongewogen toetsen bevatten de minst goede mechaniek. Meestal zijn dit plastic toetsen die heel makkelijk ingedrukt kunnen worden en doormiddel van een veer weer omhoog springen. Deze mechaniek is goedkoop, maar persoonlijk zou ik het niet aanraden om hier piano mee te leren spelen.

Breedte van de toetsen

De indeling van de toetsen op een piano en keyboard is gelijk. Echter kunnen de toetsen zelf nog wel eens verschillen.

Toetsen op een akoestische of digitale piano zijn altijd even breed. Op een keyboard kunnen de toetsen echter nog wel eens iets smaller zijn. Ben je de toetsen van een piano gewend, dan is het dus even wennen als je op sommige keyboards gaat spelen. Andersom geldt dit ook.

Gelukkig kun je in de meeste gevallen al snel aan deze verschillende toets breedtes wennen. 🙂

De hoeveelheid toetsen

Een standaard piano heeft 88 toetsen. De toetsen per keyboard zijn daarentegen afhankelijk van het model.

Het voordeel van minder toetsen is dat keyboards hierdoor compacter kunnen worden gemaakt. Keyboards zijn dus flexibeler om op te bergen en mee te nemen op reis.

Wil je de meerderheid van populaire muziekstukken op je keyboard leren spelen? Zorg dan dat je instrument minstens 72 toetsen heeft. Klassieke componisten als Beethoven en Bach gebruikten namelijk graag zoveel mogelijk toetsen in hun composities!

Budget

Piano’s zijn over het algemeen een stuk duurder. De prijs van een piano wordt onder andere bepaald door het merk, de bouwkwaliteit en het design. Gelukkig kun je ook vaak een piano tweedehands kopen in een kringloopwinkel.

Daarnaast moeten akoestische piano’s om de zoveel tijd gestemd worden. Dit is vrij moeilijk om zelf te doen, dus de meeste mensen huren hier een professionele pianostemmer voor in. Dit kost ook al gauw €50,- per keer.

Het is ook mogelijk om een piano te huren zodat je kunt ontdekken of je piano spelen echt leuk vindt. Dit kan voordelig zijn als je al vroegtijdig stopt, maar nadelig als je verliefd wordt op piano spelen. In dit geval moet je alsnog een eigen piano aanschaffen.

Digitale piano’s zijn al een stuk goedkoper en onderhoudsvrij! Je hebt al een super goed model, zoals de Casio PX S1100, voor ongeveer €600,-. Lees voor meer informatie mijn digitale piano beginner top 5.

Keyboards zijn nog een slag goedkoper. Voor €65,- heb je al een keyboard in huis. Let wel op: goedkope modellen gaan vaak niet gepaard met top kwaliteit. Deze keyboards verslijten snel en zijn niet echt geschikt om goed piano op te leren spelen. Voor een beetje goed model betaal je meestal rond de €250,-. Voor meer informatie lees je mijn keyboard voor beginners top 5 hier.

Beschikbare geluiden

Op een akoestische piano heb je logischerwijs beschikking over één soort geluid: een piano geluid. Dit is dan wel meteen het meest natuurlijke piano geluid wat je kunt krijgen. Een hogere kwaliteit bestaat niet.

Op een digitale piano heb je naast meerdere piano geluiden vaak ook beschikking over een aantal andere geluiden. Denk bijvoorbeeld aan strijkers of een harp geluid. Deze geluiden zijn van hoge kwaliteit, maar klinken niet zo natuurlijk als het geluid van een akoestische piano.

Op een keyboard heb je vaak beschikking over ontzettend veel verschillende geluiden. Deze zijn leuk om mee te experimenteren. De geluiden zijn vaak wel van mindere kwaliteit dan bij (digitale) piano’s.

Een groot voordeel van digitale piano’s en keyboards is dat je het volume kunt regelen. Het is zelfs mogelijk om een koptelefoon in te pluggen. Hierdoor kun je ’s nachts oefenen zonder dat je buren en huisgenoten er last van hebben. Een akoestische piano heeft geen volume regelaar en maakt dus altijd geluid.

Gewicht en compactheid

Akoestische piano’s zijn over het algemeen een stuk zwaarder en groter dan keyboards en digitale piano’s. Ze dienen echt als een meubel in je kamer. Sommigen zouden het zelfs een statement piece noemen.

Als je een akoestische piano wilt vervoeren heb je daar een heel team voor nodig. Er worden vaak zelfs extra kosten gerekend voor het vervoeren van een piano. Dit is een kostenpost waar de meeste kopers geen rekening mee houden.

Bij digitale piano’s is het ook mogelijk om een piano meubel te kopen. Zo heb je de looks van een akoestische piano en de voordelen van een digitale piano gecombineerd.

Keyboards zijn compact en licht. Ze zijn makkelijk op te bergen en te vervoeren. Ideaal als je deze wekelijks mee moet nemen naar pianoles.

Piano leren spelen via een keyboard

Een laatste grote voordeel van een keyboard en digitale piano is dat er coach functies op kunnen zitten. Denk aan een metronoom, oefeningen, liedjes waar je op mee kunt spelen en nog veel meer. Ze ondersteunen je dus om beter te worden.

Als het keyboard of de digitale piano een zogenaamde MIDI-connectie heeft kun je het instrument zelfs op je laptop aansluiten. Vanaf hier worden je mogelijkheden nog veel groter! Je kunt de noten die je speelt bijvoorbeeld opnemen, of gebruik maken van een piano app als Flowkey!

Door Flowkey wordt een pianodocent al gauw overbodig. Deze app heeft een super grote database aan oefeningen en bladmuziek. Door het MIDI signaal kan de app je feedback geven op je spel! Wil je meer weten over Flowkey? Lees dan eens mijn Flowkey review.

Conclusie: kun je piano leren spelen op een keyboard?

Het antwoord is: Ja! Je moet er alleen wel op letten dat een keyboard niet altijd de beste keuze hoeft te zijn.

Een keyboard is de beste keuze voor jou als je nog in de ontdekkingsfase zit. Je wilt vooral plezier hebben en experimenteren met veel verschillende geluiden. Keyboards zijn geschikt voor (kleine) kinderen, maar ook voor muziek producers.

Ben je al iets serieuzer, of weet je zeker dat je klassieke stukken wilt leren spelen zoals Ludovico Einaudi? Dan raad ik je aan om voor een digitale piano of akoestische piano te gaan. Deze stellen je in staat om veel meer emotie in je pianospel te leggen. 🙂