Piano leren spelen – Dit zijn de beste methoden voor beginnende pianisten!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Piano leren spelen – Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om piano te leren spelen, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je moet uitzoeken wat voor piano je wilt kopen en op welke manier je piano wilt leren spelen.

Ik heb al eerder een artikel geschreven over het kopen van een piano die bij jouw wensen en budget past. Als je een piano hebt uitgekozen, is de vervolgstap om te bepalen op welke manier jij piano wilt leren spelen.

De ideale methode voor het leren van piano verschilt per persoon. Dit heeft te maken met je levensstijl. Misschien heb je wel een erg druk en wisselend weekschema waar pianolessen flexibel ingepast moeten worden. Of misschien ben je niet in staat om jezelf makkelijk te vervoeren. Het kan ook zijn dat je niet genoeg geld hebt voor wekelijkse lessen. De situatie is dus voor iedereen anders.

Piano leren spelen doormiddel van 3 methoden

In dit artikel wil ik je kennis laten maken met de 3 beste methoden om piano te leren. Deze methodes hebben allemaal hun eigen voor en nadelen. De 3 methodes zijn: Lessen van een pianodocent, Video tutorials en Leren via een app.

Om je door het keuzeproces heen te leiden zijn er een paar belangrijke aandachtspunten, waarmee je de voor jou geschikte methode in kaart kan brengen:

  • Expertise: Kan de methode je de technieken en stijlen leren die je zou willen leren?
  • Leerstijl: Past de methode bij de manier hoe jij het liefste leert?
  • Flexibiliteit: Kun je met de methode op elk moment leren wanneer jij dat wilt?
  • Tijd: Hoeveel tijd ben je kwijt met bijvoorbeeld reizen en het voorbereiden van je lessen?
  • Kosten: Hoe duur is de methode? Kun je dit betalen? Is het het waard?

Pianolessen van een docent

Als je aan pianolessen denkt, dan denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan deze vorm. De leerling zit samen met een docent achter een piano, en krijgt gedurende de les continu feedback over zijn/haar spel. De docent begeleidt de leerling bij het leren van nieuwe theorie, technieken en muziekstukken, en geeft aan wat hij/zij moet leren voor de volgende lessen.

Goede pianodocenten zijn vooral goede motivators. Ze zorgen dat studenten plezier blijven houden in pianospelen en ze helpen je om moeilijkheden te tackelen. Goede docenten voelen aan hoe jij het beste leert en zorgen dat de lessen hierop aansluiten. Deze persoonlijke aanpak is dan ook het grootste voordeel van deze methode.

De moeilijkheid van deze methode zit hem in het vinden van de juiste pianodocent. Deze zoektocht kan aardig wat tijd en geld kosten, maar als je eenmaal de juiste docent hebt gevonden dan is dat het zeker waard geweest. Als je echter een verkeerde docent hebt, dan kan dit zelfs ten koste gaan van de meest gemotiveerde studenten.

Aandachtspunten

Expertise: Een goede pianodocent motiveert leerlingen om door te blijven leren. Hij/zij kan een op maat gemaakt leerplan voor je samenstellen, zodat je op de voor jou beste manier piano leert spelen. Een goede docent is goud waard!

Heeft je docent echter minder kennis of affiniteit met de stijl die je graag wilt leren, dan is de kans groot dat deze docent je naar stijlen duwt die je niet tof vindt. Zorg dus dat je de goede keuze maakt! Als je bijvoorbeeld een concertpianist wilt worden, neem dan ook een concertpianist als docent.

Leerstijl: Goede docenten zoeken altijd naar betere leermethoden of combinaties van bewezen effectieve leermethoden. Het resultaat hiervan is de beste leerervaring voor elke individuele leerling. Verder zijn goede docenten geduldig, duidelijk, en ze helpen je met concrete feedback om moeilijke stukken aan te pakken. Goede docenten hebben een lange termijn plan om het beste uit de leerling te halen.

De beste manier om een goede docent te vinden is door een aantal proeflessen te nemen en aan te voelen of een docent bij je past.

Flexibiliteit: Bij een docent heb je vaak op vaste tijden in de week les. Deze tijden moeten maar net in je schema passen. Goede docenten zijn daarnaast waarschijnlijk druk bezet. De kans is dus groot dat je je moet aanpassen aan hun schema. Het kost veel moeite/geld als je een les wilt verzetten, te laat komt, of meer lestijd wilt hebben.

Tijd: Tijd en geld gaan hand in hand bij docenten. Lestijd is kostbaar, dus je wil het niet verspillen door bijvoorbeeld te laat te komen. Je hebt ook te maken met reistijd. Sommige docenten komen naar jou toe, maar dit kost vaak meer geld.

Kosten: Een goede pianodocent kost rond de €40,- per les, maar kan het zeker waard zijn.

Piano leren spelen via video tutorials

Op het internet is een hele boel informatie te vinden, zo ook pianolessen. Youtube bevat bijvoorbeeld talloze video tutorials in vele vormen en maten. Zo zijn er kanalen die zich focussen op piano technieken en theorie, maar er zijn ook video’s waarin je liedjes kunt leren doormiddel van een oplichtende piano roll. Zelfs geavanceerdere theorie over akkoorden en improviseren is er te vinden.

Het grote nadeel van de eindeloze informatie die op Youtube te vinden is, is dat de structuur ontbreekt. Professionelere lesprogramma’s om piano te leren spelen geven je bijvoorbeeld extra werkboeken en een routekaart waarin staat welke stof je op welk moment moet leren. Je wordt van een beginner tot een gevorderde pianist geleid doormiddel van een logisch stappenplan.

Deze professionele videocursussen kosten vaak een beetje geld, maar zijn het dubbel en dwars waard. Je leert er namelijk een stuk beter en sneller piano door spelen. Een voorbeeld van een erg goede online cursus is Pianoforall.

Flowkey pianoles virtuele docent.

Aandachtspunten

Expertise: Wil je jazz leren? Zoek dan een kanaal waar je jazz leert! Wil je pop spelen? Daar zijn ook genoeg kanalen voor! Ben je echter eenmaal gewend aan een bepaald kanaal, dan is het lastig om je te verdiepen buiten dit kanaal. Je moet continu wennen aan nieuwe manieren van leren.

Leerstijl: Video tutorials zijn eenrichtingsverkeer, gebaseerd op het geven van instructies. Het is dus belangrijk dat je een kanaal vindt die bij jouw stijl past. De snelheid van een video past vrijwel nooit bij jouw eigen tempo. Je bent vaak terug aan het scrollen, of je kijkt heel lang naar info die je al weet. Een van de belangrijkste principes van leren, herhaling, wordt vaak genegeerd.

Via videos krijg je geen feedback. Je krijgt dus geen bevestiging of je iets goed speelt of niet. Dit zorgt ervoor dat je jezelf slechte gewoontes aan kan leren die je later weer moeilijk afleert. Het is onderzocht dat leren zonder feedback langzamer en minder effectief is. Daarnaast haken veel beginnende pianisten af vanwege het gebrek aan externe motivatie wanneer het moeilijk wordt.

Flexibiliteit: Via video tutorials ben je ontzettend flexibel. Je kunt filmpjes kijken zolang je beschikt over een mobile device en een internetverbinding. Je kan video’s bingen tot in de oneindigheid. Als je een kanaal vindt die een complete lesstructuur aanbiedt, check dan wel hoe regelmatig ze uploaden. Lange periodes tussen nieuwe lessen werken demotiverend.

Tijd: Zet je mobile device aan en je bent klaar om te gaan. Je bepaald zelf wanneer en hoelang je wilt leren.

Kosten: De meeste video’s zijn gratis. Echter bestaan er ook videocursussen die een klein beetje geld kosten. Gerenommeerde betaalde cursussen zijn beter aangezien je niet weet wat de kwaliteit van gratis video’s is.

Piano leren spelen via een app

Deze methode komt misschien niet direct in je op, maar het is mogelijk om piano te leren spelen via een app! Waar Youtube video’s alleen informatie zenden, kan een app doormiddel van interactieve software ook feedback geven op je spel.

De tablet of laptop waar je de app op hebt geïnstalleerd kan het geluid van je piano herkennen en zo horen of je de goede noten speelt. Dit systeem werkt verrassend goed! Piano apps onderscheiden zelfs onderlinge noten in complexere akkoorden. Wil je in stilte oefenen? Dan kun je een keyboard, digitale piano of midi controller via een MIDI-USB kabel verbinden, waardoor de app de noten kan herkennen. Op deze manier kun je altijd oefenen!

Piano apps zijn ontwikkeld zodat ze je perfect kunnen ondersteunen in je behoeften rondom het leren van piano. Dit doen ze op verschillende manieren. Sommige apps ‘gamificeren’ het leerproces. Andere apps geven les op een meer gestructureerde manier via tutorials. Hoe dan ook zorgen piano apps ervoor dat leerlingen gemotiveerd blijven om door te leren. Ook geven ze toegang tot een breed scala aan tutorials van je favoriete muziek! 🙂

Vrouw die piano leert via een app.

Aandachtspunten

Flexibiliteit: Je hebt net als bij video tutorials niets ander nodig dan een laptop of mobile device (en een piano natuurlijk). Het is eigenlijk een soort van Netflix voor het leren van piano: je kunt zelf kiezen waar en wanneer je lessen wilt volgen, on demand! Deze vorm van flexibiliteit past vaak beter bij leerlingen dan lessen op vaste tijdstippen in de week.

Leerstijl: Een app komt nooit helemaal in de buurt van de menselijke interactie met een docent. Als je deze interactie nodig hebt om goed te leren, dan gaat een app waarschijnlijk niet werken voor jou. Wat apps wel doen, is de feedback verschaffen die je bij video tutorials mist. Ze zorgen voor een vorm van motivatie en bieden lessen op een gestructureerde manier aan, waardoor de voortgang van de leerling gemeten kan worden.

Tijd: Zoals al eerder genoemd heb je een app ontzettend snel opgestart. Je hebt niet meer te maken met voorbereidingstijd en reistijd. Een goede app zorgt dat de tutorials precies op jouw tempo gaan. Op deze manier kun je je 100% focussen op het pianospelen. Pianoapps helpen je ook met het herhalen van lesstof waardoor je efficiënter leert en zo ook tijd bespaard.

Kosten: Piano apps vragen vaak een bedrag van rond de €20,- per maand. Als je dit vergelijkt met een docent die €40,- per les vraagt dan is een piano app in de maand dus minstens 8x goedkoper! Je kunt vaak ook een levenslang abonnement kopen voor een eenmalig bedrag van rond de €320,-. In vergelijking met lessen van een docent heb je dit bedrag er na 2 maanden al uit.

Een app die ik persoonlijk erg goed vind is Flowkey. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn Flowkey review!

Samenvatting

Het bovenstaande verhaal is nog even samengevat in de onderstaande tabel:

Pianoles van een docentVideo tutorialsLeren via een app
Expertise(Meestal) gespecialiseerd in een aantal specifieke stijlenKennis te vinden over elke stijl Kennis over erg veel stijlen
Leerstijl(Als de docent goed is) zeer persoonlijk Alleen instructies, geen feedbackInstructies, interactief en met veel feedback mogelijkheden
FlexibiliteitVaste tijdstippen in de week, afhankelijk van jouw schema en die van je docentWaar en wanneer je wiltWaar en wanneer je wilt
TijdVeel wachttijd/reistijdGeen wachttijd (behalve als je wacht op specifieke nieuwe content)Geen extra tijd die je kwijt bent
KostenDuur (€40,- per les)Gratis of weinig kosten Gratis of weinig kosten

Het is goed om jezelf te beseffen dat je nooit vastzit aan je eerste keuze. Je kunt altijd een andere methode proberen of methodes combineren. Piano leren is een proces wat voor iedereen anders is. Probeer dus meerdere methodes zodat je de voor jou beste keuze kunt maken.

Leermethoden voor volwassenen en kinderen

Tot slot nog een belangrijk punt over de beste methode om piano te leren met betrekking tot volwassenen en kinderen. Volgens verschillende onderzoek is de manier hoe volwassenen het beste leren (andragogie) anders dan hoe kinderen het beste leren (pedagogiek).

Kinderen zijn sterk afhankelijk van een voorbeeld figuur zoals een docent of ouders. Ze hebben externe motivatie nodig om te leren, vooral in het begin. Daarom is het beter om voor kinderen te zoeken naar een goede pianodocent.

Volwassen zijn daarentegen veel zelfstandiger. De enige persoon waar een volwassene verplichtingen aan heeft, is zichzelf. De motivatie moet dan ook vanuit de persoon komen, zoals de drive om piano te leren of om persoonlijke doelen te halen. Volwassenen weten door hun ervaringen beter wat voor hen persoonlijk de beste manier is om te leren. Zelfstandige leermethoden zoals een piano app vallen hierdoor vaker in de smaak.

30 dagen gratis online pianoles!

Ben je benieuwd geworden naar apps om piano mee te leren spelen? Dan wil ik je bij deze voorstellen aan Pianote.

Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om piano op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op de piano.

En wat Pianote echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online pianoles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.

Pianote online pianoles logo.

Probeer Pianote nu 30 dagen gratis uit!

Ontdek vrijblijvend wat het platform jou kan bieden

Ga direct naar Pianote