5 Tips om Piano te leren spelen met beide handen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wanneer je net begint met het leren spelen van piano kan het erg lastig zijn om beide handen te gebruiken. Het is misschien zelfs wel een van de moeilijkste skills om te leren op de piano. Onafhankelijkheid tussen je handen komt namelijk niet van de ene op de andere dag aanwaaien. Je moet er veel voor oefenen.

Gelukkig zijn er manieren waardoor je heel efficiënt met beide handen piano kunt leren spelen. In dit artikel geef ik je 5 tips waarmee je het leerproces versneld. Zo kom je binnen de kortste keren op een hoger niveau.

Piano spelen met beiden handen

Piano spelen met twee handen is moeilijker dan het lijkt. Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je speelt zonder probleem een stuk met één hand, maar wanneer de tweede hand erbij komt breken je hersenen. Hoe hard je ook probeert, het lukt gewoon niet om het stuk vloeiend te spelen.

Als dit voor jou het geval is heb ik een troost voor je. Je bent namelijk niet de enige. Voor de meeste pianisten is dit het moeilijkste om te leren op de piano. Het voelt onnatuurlijk on vooral verwarrend om je beide handen tegelijkertijd te gebruiken op een andere manier.

Om deze tegenstrijdigheid in je hersenen te overwinnen moet je patronen vaak herhalen, veel oefenen en vertrouwen opbouwen. Hierdoor train je je hand oog coördinatie en de onafhankelijkheid van je handen.

Tijd dus om deze barrière te doorbreken! Door de volgende 5 tips wordt je brein een geoefende multitasker. Zo kom je weer een stap dichterbij de potentiële pianist die je kunt zijn.

Deze persoon leert piano spelen met beide handen.

Tip 1: Oefen eerst de partijen van beide handen los van elkaar

Zoals je nu waarschijnlijk wel begrijpt: piano spelen met beide handen is een moeilijke taak voor je hersenen. Je brein heeft volledige focus nodig op het uitvoeren van de handeling die je wilt leren. In dit geval het tegelijkertijd spelen met beide handen.

Het is dus niet handig als je brein ook nog energie moet stoppen in andere dingen. Zoals het leren spelen van de individuele partijen voor elke hand bijvoorbeeld.

Wanneer je eerst zorgt dat je hersenen zijn gewend aan het spelen van de individuele partijen met elke hand, wordt het samenvoegen van deze partijen een stuk makkelijker. Je hoeft je veel minder te concentreren op de coördinatie van je handen.

Tip: Wanneer je de partij van elke hand met je ogen dicht foutloos kunt spelen zijn je hersenen goed genoeg getraind. Dit is het goede moment om beide handen samen te voegen.

Misschien voelt het in het begin alsof je weer helemaal opnieuw moet beginnen met het leren van de partijen. Dit is gelukkig heel normaal. Je hersenen moeten de twee bewegingen van je handen nog aan elkaar koppelen. Het helpt om vanaf dit punt de beweging van beide handen als één beweging te zien.

Als je 30 minuten per dag oefent zul je merken dat je ontzettend snel vooruitgang boekt.

Tip 2: Leer liedjes in kleine stapjes

Wanneer je een nieuw liedje wilt leren spelen met beide handen kun je het beste dit liedje opdelen in kleine stukken. Hierdoor hoeft je brein zich niet te focussen op het onthouden van lange melodieën en partijen. Je kunt je beter concentreren op het comfortabel spelen met beide handen.

Met kleine stapjes bedoel ik maximaal 2 tot 4 maten per stapje. Wanneer je redelijk makkelijk deze maten kunt spelen kun je door naar de volgende 2 tot 4 maten. Vervolgens probeer je de geleerde gedeeltes aan elkaar te koppelen. Zo bouw je langzaam door totdat je het hele liedje kent.

Je zult zien dat bepaalde gedeeltes meerdere keren voorbij komen gedurende het liedje. Deze hoef je dan niet meer te oefenen! Met deze methode leer je een liedje sneller dan je denkt.

Vergeet niet om eerst de partijen van beide handen individueel te oefenen per stapje voordat je een poging doet met beide handen.

Tip 3: Niet overhaasten, neem je tijd

Veel pianisten hebben de neiging om al snel het tempo op te voeren tijdens het oefenen. Het is echter beter om het tempo laag te houden wanneer je net begint met het oefenen van een stuk.

Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om te wennen aan de bewegingen. Dit gaat sneller wanneer je heel rustig te werk gaat en goed nadenkt bij elke toets die je indrukt. Zo prent je elke stap goed in je hoofd.

Een metronoom kan helpen om je in het gareel te houden. Gebruik deze dus in je voordeel. Voer het tempo pas op als je een gedeelte minimaal 5 keer foutloos achter elkaar kunt spelen. Wanneer je het tempo omhoog gooit doe je dit met maximaal 5 BPM (Beats Per Minute).

Merk je dat je fouten begint te maken en het tempo niet meer bij kunt houden? Schroef dan het BPM weer terug naar een comfortabel tempo en probeer vervolgens opnieuw snelheid op te bouwen. Het doel is om vertrouwd te raken met de juiste handbewegingen.

Piano leren spelen met beide handen door middel van een metronoom.

Tip 4: Begin met simpele oefeningen en liedjes

Deze tip is misschien een open deur, maar toch wordt dit vaak vergeten door beginnende pianisten. Iedereen die begint met piano spelen droomt ervan om de sterren van de hemel te kunnen spelen. Sommigen beginnen daarom direct met de meest complexe piano stukken van Beethoven en Rachmaninoff.

Deze pianoconcerten zijn niet alleen knetter moeilijk, ze zorgen er ook voor dat je gefrustreerd raakt en uiteindelijk stopt met spelen. Zonde als je er in eerste instantie zoveel zin in had om piano te leren spelen.

Maar hoe bepaal je dan wel wat de juiste liedjes zijn om te leren spelen? Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld aan een docent input vragen, of zoeken op internet. Mijn favoriete manier is echter om gebruik te maken van een online cursus zoals Pianoforall.

Deze cursus geeft je de perfecte opbouw om langzaamaan vertrouwd te raken met beide handen. De liedjes die je op chronologische volgorde leert, vormen een fijne opbouw van makkelijk naar moeilijk. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken dus.

Tip 5: Neem veel rust tussen het oefenen door

Zoals al meerdere keren gezegd moeten je hersenen wennen aan deze onnatuurlijke handeling. Het is dus erg belangrijk dat je hersens genoeg rust krijgen om de oefeningen te laten bezinken.

10 tot 30 minuten oefenen per dag is meer dan genoeg om te oefenen. De meeste resultaten zitten in de verwerkingstijd van het geleerde. Put je hersenen dus niet teveel uit, maar zorg dat je veel rust neemt. Slaap is daarbij ook erg belangrijk.

Te weinig slaap maakt het moeilijker om te focussen op je handelingen. Bovenal raak je sneller geïrriteerd tijdens het piano spelen en dat wil je zo veel mogelijk vermijden. Doe jezelf dus een plezier en zorg dat je goed uitgerust met volle focus aan de slag kunt. Zo pluk je veel sneller de vruchten van je harde werk! 🙂

Piano leren spelen met beide handen via Pianoforall

Hopelijk heb je door dit artikel een idee gekregen hoe je piano leert spelen met beide handen. Deze tips kunnen je ontzettend helpen tijdens het oefenen, maar er bestaat dus ook een geheim wapen waardoor leren spelen met beide handen aanzienlijk makkelijker wordt.

Zelf heb ik namelijk ontzettend veel gehad aan de online cursus Pianoforall. Dit is een van de meest uitgebreide cursussen om piano te leren spelen zonder dat je veel geld hoeft te investeren. Je kunt op je eigen tempo en gewoon in je eigen huis piano leren spelen.

Binnen een dag heb je al meerdere liedjes geleerd. De cursus focused zich voornamelijk op dat jij zo snel mogelijk plezier hebt achter de piano. Het technische gedoe als noten lezen en toonladders komt pas later aan bod. Het lesmateriaal is genoeg om je meer dan een jaar lekker bezig te houden.

Wil je meer informatie over Pianoforall? Ik heb een volledige review geschreven die je hier kunt lezen! Je kunt ook naar de website via onderstaande knop:

Pianoforall logo

Leer piano spelen met Pianoforall!

De meest uitgebreide cursus om jezelf piano te leren spelen

Ga naar pianoforall