Piano kopen voor een beginner – Dit is alles waar je op moet letten!

Gemiddelde leestijd: 22 minuten
Piano met een beginner achter de toetsen.

Piano kopen voor een beginner – Gefeliciteerd! Je hebt de keuze gemaakt om piano te leren spelen. Je gaat een spannend, maar vooral ook een leuk leertraject in. Misschien heb je als doel om uiteindelijk je favoriete muziek te kunnen spelen. Of misschien wil je zelfs je eigen muziek gaan schrijven. Er valt een hoop te ontdekken in de wereld van muziek.

Hiervoor heb je natuurlijk één belangrijk ding nodig: een piano. Als je al een beetje onderzoek hebt gedaan naar piano’s, dan ben je er vast achter gekomen dat het aanbod gigantisch is. De ene na de andere technische term vliegen je om de oren. In deze post wil ik ja daarom stap voor stap meenemen in het uitzoeken van de beste piano voor jouw niveau, wensen en budget!

Soorten piano’s

Om te beginnen is het handig om te beslissen welke soort piano je als beginner wilt kopen. We kunnen piano’s opdelen in 3 categorieën: Digitale keyboards, digitale piano’s en akoestische piano’s. Hierbij een korte samenvatting van de verschillende soorten piano’s:

Digitale Keyboards zijn de goedkoopste categorie. Keyboards zijn erg veelzijdig omdat ze vaak meerdere soorten geluid kunnen produceren. Ook zijn ze erg betrouwbaar en makkelijk te vervoeren. Het geluid en de feeling van een keyboard zijn niet zo goed als een akoestische piano, maar voor een allereerste instrument zijn ze prima.

Digitale piano’s zijn groter en duurder dan digitale keyboards. Echter zijn ze wel veel beter in het nabootsen van het geluid en de feeling van een akoestische piano. Ook kun je het volume aanpassen van bijna alle digitale piano’s, of met een koptelefoon spelen. Dit is erg handig als je een huis met dunne muren hebt, of je buren niet wilt storen met je piano spel. Een super goed alternatief dus als je het geld en de ruimte hebt!

Akoestische piano’s klinken uiteraard het beste en geven de volledige piano speel ervaring. Piano’s uit deze categorie zijn echter wel veel zwaarder, groter en duurder. Akoestische piano’s moeten daarnaast ook regelmatig gestemd en onderhouden worden, wat extra geld kost.

Een piano van de bovenkant die je kunt kopen met een beginner.

Digitale keyboards

Zoals je hiervoor hebt gelezen zijn digitale keyboards goedkoop, makkelijk draagbaar en je hoeft ze niet te onderhouden. Het geluid en het gevoel van een keyboard is echter wel een stuk minder goed. Vaak klinkt het geluid van een keyboard namelijk er kunstmatig. Je hoort vaak dat de tonen afgespeelde geluidssamples zijn. Dit maakt dat een digitaal keyboard soms wat goedkoop klinkt.

Omdat een keyboard geluid produceert doormiddel van samples kan een keyboard veel verschillende soorten instrumenten ‘nabootsen’. Zo kunnen veel keyboard geluiden van een orgel, viool, gitaar, harp en nog veel meer reproduceren. Het is leuk om met al deze geluiden te experimenteren.

Het grote nadeel van een digitaal keyboard is dat het erg kan variëren hoe fijn je keyboard speelt. Sommige modellen spelen prima, maar sommige modellen kunnen je speel plezier behoorlijk in de weg zitten. Dit is afhankelijk van 2 factoren: de hoeveelheid toetsen en de mechaniek van de toetsen.

Een digitaal keyboard.

Hoeveelheid toetsen

Hoe meer toetsen hoe groter de piano, dat is een open deur. Maar hoeveel toetsen moet je piano minimaal bevatten? Wil je een zo volledig mogelijke piano kopen voor een beginner? dan moet je voor 88 toetsen gaan. Hiermee heeft je piano een bereik van 7 octaven + 3 extra noten.

Heb je geen ruimte voor zo’n grote piano dan heb je ook voldoende aan een iets kleinere variant met 76 toetsen. Hiermee heb je beschikking over 6 octaven. Mocht je hier ook geen ruimte voor hebben dan kun je eventueel ook nog voor 61 toetsen gaan, maar dan ga je uiteindelijk wel tegen de limieten van je piano aanlopen.

Voor popmuziek heb je vaak wel genoeg aan minder toetsen. Wil je uiteindelijk ook klassieke stukken gaan spelen, dan heb je die extra toetsen wel nodig. Veel van bijvoorbeeld Beethoven zijn composities gebruiken de laagste toetsen regelmatig. Deze stukken zijn vaak nog te moeilijk voor een beginnend pianist, maar het is goed om dit alles te overwegen voor een toekomstbestendige keuze.

Mechaniek van de toetsen

Een erg belangrijke factor bij een piano is de mechaniek waardoor het geluid wordt geproduceerd als je een toets indrukt. Verschillende methoden om geluid te produceren vraagt om verschillende fysieke componenten in je piano. De soort mechaniek bepaald het speelgevoel van de piano.

Bij akoestische piano’s wordt er via een hamertje een snaar aangeslagen als je een toets indrukt. Dit is een volledig mechanisch systeem waardoor er een bepaald soort weerstand ontstaat tijdens het indrukken van de toets. Deze weerstand zorgt voor een heel natuurlijk speelgevoel.

Digitale keyboards en piano’s werken niet met hamertjes en snaren. De bijbehorende weerstand moet op een andere manier worden nagebootst. Hiervoor kunnen een aantal verschillende technieken worden gebruikt.

De binnenkant van een vleugel.

Soorten mechaniek in digitale piano's/keyboards

Hamer mechaniek zorgt voor de hoogste speelkwaliteit maar is ook de meest dure techniek. De toetsen van de digitale piano hebben hierbij eenzelfde soort hamer mechaniek ingebouwd, zonder de snaren. Dit zorgt voor een zo goed als 1 op 1 gevoel in vergelijking met een akoestische piano.

Gewogen toetsen maken gebruik van een gewichtje om weerstand na te bootsen. Deze methode evenaart het gevoel van een akoestische piano ook erg goed

Semi-gewogen toetsen bevatten een combinatie van een veer en een gewicht. Hierdoor worden de dynamische mogelijkheden minder (hier later meer over), maar voor een beginner zijn dit soort toetsen prima.

Ongewogen toetsen bevatten de minst goede mechaniek. Meestal zijn dit plastic toetsen die heel makkelijk ingedrukt kunnen worden en doormiddel van een veer weer omhoog springen. Deze mechaniek is goedkoop, maar persoonlijk zou ik het niet aanraden om hier piano mee te leren spelen.

Benodigde accessoires voor bij een keyboard

Sustain pedaal: Naast je handen kun je ook je voeten gebruiken om de klank van een piano te beïnvloeden. Dit doe je doormiddel van een sustain pedaal, ook wel demper pedaal genoemd. In een normale situatie wordt het geluid van een piano gedempt waardoor het geluid kort klinkt. Als je het sustain pedaal intrapt dan wordt deze demping opgeheven en is het geluid veel langer te horen.

Bij een digitaal keyboard moet je zo’n sustain pedaal er los bij kopen. Er zijn verschillende soorten en maten pedalen te koop. Je kunt het beste een stevig pedaal kopen die de vorm van een echt piano pedaal nabootst. Een goed pedaal is bijvoorbeeld de Stagg SUSPED 10.

Zit je iets lager in je budget dan kun je altijd nog voor een vierkant plastic pedaal gaan zoals de Stagg SUSPED 5. Een nadeel hierbij is dat deze pedalen erg licht zijn en daardoor makkelijk verschuiven tijdens het spelen.

Keyboard statief: Om je keyboard op een goede hoogte te kunnen zetten heb je een statief nodig. Sommige beginnende pianisten hebben de neiging om geen statief te kopen en hun keyboard op een tafel of iets dergelijks te plaatsen. Dit is echter funest voor een goede houding tijdens het spelen.

Met een statief kun je je piano op de voor jou geschikte hoogte zetten en zo blessures en klachten voorkomen. Een erg belangrijk onderdeel voor het waarborgen van je speelplezier dus.

Ga voor een stevig statief die het gewicht van de meeste keyboards kan dragen, zoals het DAP Ergo 2 keyboard statief.

Sustain pedaal

Een digitale piano kopen voor een beginner

Digitale piano’s zijn eigenlijk een soort kruising tussen een keyboard en een akoestische piano.

Zo heb je bij digitale piano’s dezelfde mogelijkheden als een keyboard op het gebied van geluiden en volumeregeling. Een digitale piano hoef je ook niet te stemmen. Je hoeft dus weinig onderhoud te plegen aan het instrument.

Daarnaast maken digitale piano’s gebruik van een hamer mechanisme, waardoor het speelgevoel lijkt op een akoestische piano. Digitale piano’s hebben de look en feel van een akoestische piano. Je hebt het gevoel dat je echt op een solide instrument aan het spelen bent.

Digitale piano’s bevatten 88 toetsen, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat je bepaalde muziekstukken niet kunt spelen.

Als je als beginner een digitale piano gaat kopen, dan moet je weten dat dit instrument redelijk zwaar is en veel ruimte in beslag neemt in vergelijking met een keyboard. Wel zijn digitale piano’s minder groot en zwaar in vergelijking met een akoestische piano. Ook ligt de prijsklasse van een digitale piano tussen die van een keyboard en akoestische piano in.

USB MIDI poorten

Een groot voordeel van keyboards en digitale piano’s is de aanwezigheid van USB MIDI poorten (Musical Instrument Digital Interface).

Hiermee kun je je piano aan een computer of laptop koppelen om bijvoorbeeld muziek te produceren of op te nemen. Ook kun je de piano op deze manier gebruiken in apps als Flowkey.

Een digitale piano die je kunt kopen als beginner.
Digitale piano

Een akoestische piano kopen voor een beginner

Akoestische piano’s zijn het toppunt van sound en gevoel. Je kunt de muziek bijna door je vingers heen voelen als je op een akoestische piano speelt. Het geluid is heel natuurlijk en karakteristiek en het dynamisch bereik is door een digitale piano niet te evenaren.

Het nadeel van een akoestische piano zit vooral in de kosten. Een akoestische piano is duur om aan te schaffen maar daarnaast heeft het vervoer en onderhoud ook een aardig prijskaartje.

Door kleine veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kan een akoestische piano ontstemmen. Het is dus nodig dat je je piano regelmatig laat stemmen door een professioneel piano stemmer. Het is dus niet zo dat je gemakkelijk zelf de snaren kunt stemmen zoals bij een gitaar.

Pas op met het kopen van een tweedehands piano. Vaak hebben deze piano’s een defect. Het laten repareren kan al snel een duur grapje worden. Soms kost dit zelfs meer dan het kopen van een nieuwe piano! Nieuwe piano’s zijn redelijk waardevast als je ze goed blijft onderhouden. Neem bij voorkeur contact op met een piano expert als je niet zeker weet of iets een goede koop is.

Wil je een akoestische piano, maar weet je nog niet zeker of je het na een tijdje ook nog leuk vindt? Dan is het ook mogelijk om een piano te huren. Er zijn online genoeg verhuurders te vinden!

Er bestaan 2 soorten akoestische piano’s: vleugels (grand piano’s) en staande piano’s.

  • Vleugels zijn erg groot en duur, maar ook het beste van het beste kwa geluid en gevoel. Je ziet ze vaak in klassieke concerten.
  • Staande piano’s zijn compacter en goedkoper, zonder dat je veel hoeft in te leveren op het gebied van sound en speelervaring ten opzichte van een vleugel.
Een vleugel, ook wel grand piano.
Vleugel (Grand piano)
Een upright piano of ook wel staande piano genoemd.
Staande piano

Dynamisch bereik

Je hebt de term dynamisch bereik misschien al een paar keer voorbij zien komen, maar wat is het en waarom is het belangrijk?

Dynamisch bereik heeft te maken met de verhouding tussen hoe hard je een toets indrukt en hoe hard het geluid uit je piano komt. Druk je  een toets zacht in, dan hoor je een zacht geluid. Druk je de toets hard in, dan klinkt het geluid hard.

Hoe meer dynamisch bereik een piano heeft, hoe meer gevoel je in je spel kan leggen. Een akoestische piano heeft het beste dynamische bereik. Een digitale piano net iets minder, en een keyboard heeft het minste dynamische bereik.

Accessoires om bij elke piano te kopen voor een beginner

Bij keyboards is het nodig om een sustain pedaal en statief aan te schaffen. Er is echter nog één accessoire die je bij elke soort piano nodig hebt!

Pianokruk/bank: Om een goede houding te handhaven is het handig om een pianokruk aan te schaffen die je op hoogte kunt verstellen. Hoe groter en zwaarder de kruk, hoe comfortabeler deze zit (vooral tijdens langere sessies). Deze stoelen zijn meestal wel een stukje duurder. Een goede piano kruk die toch betaalbaar is, is de Innox DX 22 keyboardbank.

Samenvatting

Zoals je ziet zijn er veel verschillende dingen die je moet afwegen bij het kiezen van een goed piano. Kort samengevat wil je voor jezelf de volgende vragen beantwoord hebben:

  1. Ga je voor de volledige piano ervaring op het gebied van geluid, gevoel en dynamisch bereik, of neem je met minder ook genoegen?
  2. Wil je meer geluiden kunnen spelen dan alleen maar piano geluid?
  3. Wat is je budget?
  4. Wil je jaarlijks €90 tot €120 uitgeven aan onderhoud?
  5. Waar ga je de piano neerzetten en hoeveel ruimte heb je daar?
  6. Wil je piano makkelijk mee kunnen nemen naar andere plekken?
  7. Gaan je buren last hebben van geluidsoverlast? En op welk moment van de dag wil je piano kunnen spelen?
Digitaal keyboardDigitale pianoAkoestische piano
GeluidGoedErg goedPerfect
GevoelRedelijkPrimaPerfect
Dynamisch bereikAfhankelijk van de soort mechaniek laag of hoogHoogHet hoogste
KostenGoedkoop (vanaf ongeveer €100)Gemiddeld (ongeveer €400 tot €3500)Duur (meer dan €3500) + jaarlijks onderhoud
Meerdere geluidenJa, veel variatieJa, een paar verschillende soundsNee
GrootteKleinstGemiddeldGroot
DraagbaarheidMakkelijkRedelijk moeilijkErg moeilijk
OnderhoudBijna nietBijna nietRegelmatig
Volume regelingJa, zelfs stil met koptelefoon Ja, zelfs stil met koptelefoon Nee, klinkt altijd hard

Piano leren spelen

Hopelijk heb je iets gehad aan deze informatie. Ben je nog opzoek naar een geschikte manier om piano te leren spelen? Dan kan ik je Flowkey aanbevelen! Flowkey leert je doormiddel van een virtuele docent alles over piano technieken, noten lezen en improviseren. Daarnaast hebben ze nog een enorme database aan bladmuziek van bekende composities en liedjes. Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete muziek!

Leer on demand en op je eigen tempo piano spelen. Een dure docent wordt hierdoor ook nog eens overbodig. 🙂

Wil je meer over Flowkey weten? Lees dan mijn volledige review over deze online piano lessen. Wil je de app uitproberen? Dan kan dit 7 dagen gratis via de onderstaande knop!

Leer online piano spelen met Flowkey!

Probeer de app 7 dagen gratis via de onderstaande knop.

Ga direct naar Flowkey!