4 Onverwachte Voordelen als je een Instrument Speelt

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Een instrument spelen is zo veel meer dan alleen het maken van geluid. Al sinds de oertijd hebben mensen behoefte om muziek te maken. In welk land je ook bent, je vindt altijd wel mensen die muziek maken. Muziek is een universele taal die ons verbindt.

Maar waarom vinden mensen muziek maken zo belangrijk? Er zijn veel onderzoeken naar dit fenomeen gedaan, maar dit is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel komt er steeds meer onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat muziek maken een positief effect heeft op onze gezondheid.

In dit artikel vertel ik je een paar van deze voordelen. Of je nu piano leert spelen, drumt of muziek produceert, elke muzikant ervaart deze voordelen. Hopelijk inspireert dit artikel je dus om te beginnen of beter te worden in het spelen van een instrument! 🙂

Train je hersenen door een instrument te bespelen

Muziek maken is ontzettend goed voor je hersenen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat je niveau is.

Omdat je meerdere zintuigen tegelijkertijd aan het werk moet zetten, is het spelen van een instrument ware hersengymnastiek. Je moet bijvoorbeeld:

  • Noten lezen en verwerken
  • Het geluid waarnemen en beoordelen
  • Je handen en voeten motorisch aansturen
  • Communiceren met medemuzikanten of publiek

Doordat je al deze vaardigheden tegelijkertijd uitvoert worden er verbindingen versterkt tussen verschillende delen in de hersenen. Een super toffe video hierover is het onderstaande college van professor dr. Erik Scherder:

Kinderen die vroeg beginnen met het spelen van een instrument ervaren voordelen op hun verbale geheugen. Dit komt omdat muziek maken bijna hetzelfde is als het leren van een nieuwe taal. De hersenen zijn meer getraind waardoor het makkelijker wordt om een tweede taal op te pakken. Daarnaast komen de hersengebieden die actief zijn bij het spelen van een instrument overeen met de actieve gebieden wanneer je spreekt.

Ook lezen en schrijven zijn skills die onbewust getraind worden als je muziek maakt. Blad muziek lezen is eigenlijk niets minder dan het interpreteren en verwerken van tekens op papier. Hetzelfde als letters lezen dus.

Niet alleen kinderen ervaren voordelen. Ook mensen die op een latere leeftijd beginnen met muziek maken merken een positief effect. In een onderzoek van de University of Kansas Medical Centre werd aangetoond dat muzikanten op oudere leeftijd gemiddeld beter scoorden op cognitieve testen dan niet muzikanten. Daarnaast waren de meeste muzikanten mentaal ook nog gezonder.

Je traint je gehoor

Misschien een open deur, maar door het spelen van muziek train je je gehoor. Door dat je gedetailleerd leert luisteren kun je makkelijker geluid onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld beter kunt focussen op gesprekken in rumoerige ruimtes.

Daarnaast geeft deze skill je ook heel veel voordelen naarmate je ouder wordt. Veel muzikanten kunnen op latere leeftijd beter horen dan niet muzikanten. Natuurlijk moet je hiervoor wel zorgen dat je niet te vaak te hard naar muziek luistert. Draag dus altijd goede gehoor bescherming tijdens bijvoorbeeld luide concerten.

Drink ook niet teveel alcohol terwijl je naar luide muziek luistert. Alcohol verminderd de geluiddempende reflexen in je oor waardoor harde pieken geluid minder goed worden tegengehouden. Het gevolg is dat je gehoorstelsel wordt aangetast.

Minder stress door het spelen van een instrument

Muziek maken kan voor veel mensen stress verlagend zijn. Als je het leuk vindt om bijvoorbeeld harp, synthesizer of trompet te spelen dan voelt dit als een pauze tussen al die stressvolle momenten. Door stress periodes te doorbreken gaat je fysieke gesteldheid er positief op vooruit.

Dit geld overigens voor alle activiteiten die je leuk vindt. In dit artikel lees je precies waarom muziek maken stress verminderd.

Muziek maken vermindert je bloeddruk

Dit voordeel staat in het verlengde van het vorige punt. Uit onderzoek is gebleken dat muzikanten beter hun bloeddruk kunnen controleren.

Muzikanten die in ieder geval 2 uur per week oefenen hebben een veel gezonder hart en vatenstelsel. Wat vooral opviel was dat hun hartslag lager lag en dus ook een lagere bloeddruk.

Om als beginner de eerste stappen te maken naar een lagere bloedruk en stressniveau worden er een aantal tips gegeven:

  • Zorg dat je ten alle tijden plezier beleeft tijdens het spelen. Focus niet teveel op het leren van moeilijke technieken want deze kunnen je juist frustreren. Begin je net met het spelen van een instrument? Kies dan een instrument waarbij het niet al te moeilijk is om snel resultaat te boeken. Bij piano kun je bijvoorbeeld al snel liedjes leren spelen. Een methode als Pianoforall kan je hier bij helpen!
  • Speel muziek op gehoor. Noten lezen kan heel nuttig zijn voor een muzikant, maar het kan je ook teveel laten focussen op details. Wanneer je op gehoor muziek leert spelen krijg je een bepaald gevoel van vrijheid. Je kunt in dit geval al snel een beetje jammen wat veel plezier oplevert.
  • Zorg ervoor dat muziek maken voelt alsof je optimaal kunt ontspannen. Maak er een gewoonte van om elke dag even een paar minuten te spelen en in de zone te komen. Je hart zal je dankbaar zijn! 🙂