Online Synthesizer Leren Spelen door middel van Syntorial!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Wil jij online synthesizer leren spelen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je niet de enige! Synthesizers zijn super veelzijdige instrumenten, maar ook ontzettend complex. Veel muzikanten worden al snel afgeschrikt door de vele knoppen en parameters die je kunt beïnvloeden.

Zelf liep ik ook tegen dit probleem aan. Ik heb ontzettend veel verschillende aanpakken geprobeerd om online synthesizer te leren spelen. Denk aan uren aan youtube video’s kijken, online handleidingen van analoge synthesizers lezen en forums afstruinen.

Het probleem bij deze methoden was dat ik de handelingen wel kon nabootsen, maar nooit 100% begreep waarom ik iets deed. De oorzaak kwam door iets waar ik in eerste instantie nooit over na had gedacht: mijn gehoor was niet goed genoeg getraind!

Ik kon niet goed genoeg horen wat voor invloed een bepaald element van een synthesizer had op de sound. Mijn basis kennis van synthesis was simpelweg niet goed genoeg. Toen ik Syntorial ontdekte ging er een wereld voor me open. Sindsdien kijk ik heel anders naar sound design.

In deze blog wil ik jou daarom ook kennis laten maken met Syntorial. Naar mijn mening is dit namelijk de meest effectieve manier om online synthesizer te leren spelen op dit moment, en een goede sound design basis te leggen!

Wat is Syntorial?

Syntorial is bedacht door het bedrijf Audible Genius. Aan de leiding van dit bedrijf staat Joe Hanley. Joe is een muzikant/programmeur/docent en tevens de bedenker van Syntorial. Hij heeft Syntorial bedacht nadat hij in zijn beginjaren zelf ook struggelde met het leren van synthesis.

Joe wist dat er een betere manier moest zijn om de kunst van synthesis te leren, dus hij ging aan de slag. Hij leerde de nodige programmeer skills en deed een crowdfunding via kickstarter. De rest is geschiedenis. Syntorial was een feit!

Het programma heeft verschillende prijzen gewonnen en veel gerenommeerde artiesten en producers zijn lovend. Ook wordt Syntorial ingezet door grote bedrijven als Novation, Ubisoft en Steinberg.

Syntorial is het beste te omschrijven als een interactieve tutorial. Je zou het bijna een videogame kunnen noemen. Stap voor stap leer je om sounds te bouwen. Eerst heel basic maar daarna steeds geavanceerder. Door opdrachten te voltooien kun je nieuwe levels met nieuwe informatie vrijspelen.

Hoe werkt Syntorial precies?

Elk level bestaat uit twee delen. Eerst krijg je een uitleg/demonstratie over een bepaalde parameter van de synthesizer. Je leert onder andere waar de parameter zich bevindt op de synthesizer; wat de functie van de parameter is; maar het allerbelangrijkste: je leert te luisteren en te herkennen wat voor invloed deze parameter heeft op je sound. Hier later meer over.

Nadat je de demonstratie hebt bekeken kun je verder met een challenge. In deze challenge krijg je een “verborgen” preset (ook wel patch) te horen zonder dat je kan zien hoe de parameters van deze patch staan. Jouw taak is om deze verborgen patch na te maken. Door actief te luisteren en je geleerde kennis toe te passen moet je de sound zo goed mogelijk na proberen te maken.

Online synthesizer leren spelen met een verborgen patch van syntorial.
Syntorial hidden patch
Online synthesizer leren spelen met een challenge van syntorial.
Syntorial challenge patch

Doe je de challenge foutloos, dan krijg je drie sterren en mag je door naar het volgende level. Heb je een paar kleine foutjes maar benader je de sound wel nauwkeurig, dan krijg twee sterren en mag je ook door. Je krijgt één ster als je sound nog niet genoeg lijkt op de hidden patch. In dit geval raad ik je aan om de demonstratie en challenge nog een keer goed door te nemen.

Overige challenges

Naast deze demonstratie/challenge vorm zijn er ook levels die bestaan uit quizjes. Deze fungeren als een soort samenvatting van wat je in het hoofdstuk hebt geleerd. Erg handig om jezelf nog even te toetsen.

Aan het einde van elk hoofdstuk heb je een zogenaamde group challenge. In deze challenge ga je alles wat je in de voorgaande hoofdstukken hebt geleerd samenvoegen. Vooral deze group challenges kunnen naarmate je verder komt erg pittig worden, maar juist deze challenges zorgen dat je ontzettend veel vooruitgang boekt. Bovendien maak je al snel hele vette sounds in deze group challenges.

Nadat je de group challenge hebt voltooid krijg je nog een ‘On your own’ opdracht. Dit is een soort huiswerk, maar wel een leuk soort huiswerk. Je wordt namelijk uitgedaagd om te gaan experimenteren met de stof die je hebt geleerd, op een synthesizer naar keuze.

Deze opdrachten zorgden ervoor dat ik in een korte tijd veel progressie heb kunnen maken met mijn analoge synthesizer.

Wat zijn de resultaten?

Het is verbazingwekkend hoe goed deze vorm van leren werkt. Na een paar hoofdstukken had ik al meer geleerd over synthesizers dan in al mijn voorgaande jaren als producer bij elkaar. Het is erg goed dat Syntorial je dwingt om bij de basis te beginnen. Zo leer je echt stap voor stap luisteren en begrijpen wat de verschillende parameters voor invloed hebben op je sounds.

Syntorial staat het overslaan van levels niet toe, en dat is maar goed ook! Juist in die eerste paar levels zitten een paar hele toffe tips en tricks. Je gaat er profijt van hebben als je de basis levels door en door probeert te begrijpen. Mijn tip is: Probeer in de eerste 10 hoofdstukken elk level te halen met drie sterren. Na hoofdstuk 10 worden de challenges een stuk complexer en kunnen meerdere combinaties van parameters tot soortgelijke patches leiden.

Syntorial - A New Way To Learn Synthesis

Mijn Syntorial ervaring

Ik geniet echt van Syntorial als ik de geleerde lessen kan gaan toepassen op mijn analoge synthesizer. Elk hoofdstuk bevat nieuwe tips om weer uren bezig te gaan met sound design. Het inspireert ontzettend om alle opgedane kennis tastbaar te maken. Je komt al snel op ideeën die je anders nooit zou hebben!

In deze Syntorial review is het al een paar keer benoemd: Het belangrijkste wat Syntorial je leert is luisteren. Door je gehoor en kennis te trainen ga je als producer veel efficiënter werken. Dit kan zich concreet uiten tot het makkelijker kunnen uitwerken van sounds die je in je hoofd hebt. Het helpt echter ook om te begrijpen hoe parameters van presets gemoduleerd kunnen worden.

Door deze skill worden je workflow en je muziek naar een heel nieuw niveau getild in de studio, maar ook tijdens live-optredens!

Samengevat: Syntorial verbetert niet alleen je skills op het gebied van sound design. Het heeft ook een positieve invloed op je workflow, creativiteit en muziek!

Extra tutorials van je favoriete synthesizers!

Het basispakket van Syntorial is op zichzelf al een heel volledig pakket. Mocht je toch nog dieper in willen gaan op specifieke (soft) synths, dan zijn er gratis uitbreidingspakketten beschikbaar waarin je alle lessen nog een keer kan nalopen, maar dan op je favoriete synth!

Er zijn extra lespakketten beschikbaar voor: Serum (Xfer Records), Massive (Native Instruments), Sylenth1 (LennarDigital), Z3TA+ 2 (Cakewalk) en de Minimoog Voyager (Moog).

Deze pakketten zijn echt het proberen waard als je veel met deze synths werkt.

Online de synthesizer Serum leren spelen via Syntorial.

Hoeveel kost het?

De prijs voor Syntorial bedraagt €138,99. Voor sommige beginnende producers kan dit als een flinke investering voelen (ik heb hetzelfde gevoel namelijk ook gehad). Echter vind ik dat het zichzelf dubbel en dwars heeft terugbetaald.

Ik heb ontzettend veel plezier en creativiteit uit Syntorial gehaald. Sterker nog: Ik wou dat ik Syntorial had aangeschaft toen ik net begon met produceren. Syntorial heeft me fundamentele skills geleerd die ik zonder dit programma nooit zo goed had kunnen leren.

Als je het vergelijkt met andere leermethoden dan is het de ideale tool voor de synthesizer beginner en de intermediate. Muzieklessen zijn veel duurder en filmpjes op YouTube zijn bij lange na niet zo volledig.

Syntorial levert daarnaast ook nog zijn eigen soft synth mee als VST. Je kunt dit virtuele instrument dus ook gebruiken in je DAW. En het mooie is: deze synth klinkt ook nog eens heel goed! Ook de verschillende uitbreidingspakketten die je er gratis bij krijgt zorgen ervoor dat je genoeg kennis in huis haalt om een pro te worden in synthesis.

Oftewel, €138,99 is veel geld, maar als je online synthesizer wilt leren spelen is dit het zeker waard!

Online synthesizer leren spelen met Syntorial

Hopelijk heb je iets gehad aan deze blog. Ben je nieuwsgierig geworden? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt gratis de demo van Syntorial uitproberen! Je krijgt toegang tot de eerste 22 levels waar je al heel veel kennis uit kunt halen. Probeer het uit en oordeel zelf! 🙂

Probeer gratis  de demo van Syntorial uit en oordeel zelf!

Speel de eerste 22 levels gratis en begin met jouw avontuur om een synthesis master te worden.

Klik hier om naar de demo te gaan