Online Keyboardles – De Beste Aanbieders Op Dit Moment

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Online keyboardles biedt ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt zelf op je eigen tempo door de lesstof gaan en het kost vaak ook nog eens een stuk minder geld in vergelijking met keyboardlessen van een docent.

Maar wat zijn nou de beste platformen om online keyboardles te volgen? En waar moet je op letten als je online keyboardlessen gaat volgen? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten om goed voorbereid van start te gaan!

Of je nu een beginner bent, of al een gevorderde pianist, voor elk niveau is er wel een online keyboardles platform te vinden. Laten we dus snel beginnen!

Waar moet je op letten bij online keyboardles?

Het volgen van online keyboardles biedt veel mogelijkheden, maar er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ik neem je mee in de belangrijkste voor- en nadelen van online keyboardles.

Daarnaast wil ik nog even benadrukken dat ik in dit artikel niet verder inga op gratis tutorials via bijvoorbeeld Youtube. Het probleem bij deze video’s is dat je nooit een perfecte structuur in je leerproces kunt krijgen.

Het is bijna zeker dat je via Youtube minder efficiënt keyboard leert spelen in vergelijking met erkende online keyboard platformen. Video’s op Youtube worden pas echt interessant wanneer je weet naar welke specifieke informatie je op zoek bent. Hiervoor moet je eerst een goede basis hebben.

Een man die online keyboardles volgt.

Voordelen

Dat brengt ons direct bij het eerste voordeel van online keyboardles: structuur! Wanneer je een cursus start krijg je stap voor stap de juiste video’s en lessen te zien die zorgen dat je niveau makkelijk mee kan groeien. Dit zorgt ervoor dat je snel meters maakt met je keyboard skills.

Flexibiliteit is het tweede voordeel. Je kunt keyboard oefenen wanneer jij dat wilt en op je eigen tempo. Lessen zijn te volgen op elke plek waar je een keyboard en Wifi tot je beschikking hebt. Het is dus niet nodig om je hele weekplanning om te gooien om bijvoorbeeld een geschikt moment te plannen met een keyboarddocent.

Daarnaast is online keyboardles ook nog eens een stuk budgetvriendelijker. Je hebt al een goede cursus voor nog geen €50! Dit is normaal gesproken de prijs voor één enkele les bij de gemiddelde keyboardleraar.

Veel cursussen beschikken over een databank aan bladmuziek. Met allemaal verschillende arrangementen van je favoriete liedjes en composities speel je deze zonder problemen mee (als het arrangement bij je niveau aansluit). De perfecte manier om plezier te beleven tijdens het keyboard spelen!

Nadelen

Bij het volgen van een online keyboard cursus wordt een beroep gedaan op je zelfstandigheid. Je moet zelf kunnen beoordelen of je de lesstof in de cursus goed uitvoert. Wanneer je vaak denkt “het zal wel niet zo belangrijk zijn” ontstaat de kans dat je bepaalde technieken verkeerd gaat aanleren.

Aansluitend daarop moet je erg bewust zijn van jezelf. Een belangrijk onderdeel van keyboard spelen is bijvoorbeeld je houding. Wanneer je een slechte houding aanneemt kan dit leiden tot blessures. Echter kan je houding al snel verzakken wanneer je je focust op andere keyboardtechnieken. Er is dan niemand die je helpt herinneren dat je rechtop moet blijven zitten. Je moet je in het begin erg bewust zijn van dit soort dingen totdat ze een gewoonte voor je zijn geworden.

Als laatste punt wil ik motivatie noemen. Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk dat je oefent. 10 minuten per dag is ruim voldoende, maar zorg wel dat je structureel elke dag oefent. Wil je tips om jezelf elke dag te motiveren? Lees dan eens deze blog!

Het ligt een beetje aan je persoonlijkheid of je de bovenstaande punten ziet als echte nadelen of meer als kleine minpuntjes. Sommigen zullen er totaal geen moeite hebben, terwijl anderen wel echt een extern persoon nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Voornamelijk kleine kinderen kunnen beter hun eerste lessen krijgen van een leraar. Volwassenen zijn daarentegen zelfstandiger en kunnen vaak prima uit de voeten met online keyboardles.

Online keyboardles – De beste aanbieders

Nu je een beter beeld hebt gekregen waarom je wel of geen online keyboardles zou willen volgen, gaan we kijken naar de beste aanbieders. Deze aanbieders zijn mijn persoonlijke favorieten omdat ze allemaal net even een andere invalshoek geven op keyboard leren spelen.

Pianote online keyboardles

Pianote is denk ik wel het grootste platform wereldwijd om keyboard op te leren spelen. En terecht, want het zit boordevol mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als pianist.

Niet alleen krijg je toegang tot een volledige structuur aan lessen, het leerpad is ook nog eens voor jou gepersonaliseerd! Zo ben je altijd bezig met de doelen die jij wilt bereiken.

De tutorials zijn erg duidelijk. Je krijgt een overzicht van de docent, vingerposities en bladmuziek die meeloopt. Wil je een stuk opnieuw horen? Dan kun je super makkelijk navigeren door de video door simpelweg op het gewenste stukje bladmuziek te klikken. Dit werkt heel intuïtief!

Naast je leerpad en andere courses beschikt Pianote over een grote bibliotheek aan song tutorials. Allemaal interactief en net zo makkelijk te navigeren als de video’s in je leerpad. Wat ook tof is, is dat voor elk liedje meerdere tutorials te vinden zijn. Zo kun je een liedje leren spelen zodat je een zanger of band kunt begeleiden, of je kunt een liedje volledig met melodie en al leren spelen op het keyboard.

En wat Flowkey echt uniek maakt: je kunt feedback krijgen van echte professionele pianodocenten! Elke week worden er Q&A sessies gehouden. En kom je ergens niet uit, dan kun je een video van jezelf maken en opsturen. De docent geeft dan feedback op je spel, houding en geeft tips welke lessen je eventueel nog kunt volgen om beter te worden!

Kortom, het beste online keyboardles platform op dit moment! Via de onderstaande knop ga je naar een speciale pagina waar je Pianote 30 dagen gratis uit kunt proberen. Normaal gesproken bieden ze maar 7 dagen proefperiode, dus grijp je kans en probeer het vrijblijvend uit. 🙂

Of lees eerst mijn uitgebreide Pianote review en ervaring voor meer informatie.

Flowkey

Flowkey maakt gebruik van Artificial Intelligence om je van feedback te voorzien. De app kan onderscheiden welke noten en akkoorden je speelt, en zo laten weten of je een liedje correct speelt. Eigenlijk is het dus een digitale pianodocent!

Op deze manier leer je stap voor stap een goede houding achter het keyboard, hoe je noten moet lezen en hoe je kunt improviseren. Alle lessen zijn ingedeeld op verschillende niveaus van beginner tot gevorderd.

Naast de lessen beschikt Flowkey over een enorme database aan bladmuziek van bekende liedjes. Ook deze liedjes kun je doormiddel van je digitale docent stap voor stap leren spelen. Van klassieke muziek tot pop, er is voor ieder wat wils!

Wil je meer weten over Flowkey? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Flowkey review, of probeer Flowkey 7 dagen gratis uit via onderstaande knop!

Pianoforall

Pianoforall is een van de meest gerenommeerde online keyboard cursussen ter wereld. Waar Flowkey zich focust op het leren spelen van noten, focust Pianoforall zich op het begeleiden van songs.

Je leert direct in de eerste paar lessen al akkoorden spelen en vervolgens ook hoe je kunt mee spelen met The Beatles, Billy Joel, Coldplay en nog veel meer. De leercurve in deze cursus zorgt ervoor dat je continu plezier hebt in het leren van nieuwe akkoorden en technieken.

Later in de cursus leer je noten lezen, en daarbij ook klassieke composities spelen. De cursus geeft je de ruimte om te ontdekken welke stijl van keyboard spelen jij leuk vindt. Er zijn genoeg lessen om minstens 1 tot 2 jaar aan de slag te kunnen! Voor nog geen €40,-!

Wil je meer weten over Pianoforall? Bekijk dan hier mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall via onderstaande knop.