Online drumles vs. fysieke drumles – Wat is beter?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Leren is nog nooit zo toegankelijk geweest. Door het internet hebben we toegang tot een oneindige bron aan informatie om nieuwe skills te leren. Dit geldt ook wanneer je wilt leren drummen. Er zijn erg veel aanbieders van online drumles te vinden. Maar wat zijn nou echt de voordelen van online drumles ten opzichte van fysieke drumles?

In deze blogpost behandel ik de voor- en nadelen van beide vormen van drumles. Zo kun jij makkelijker een keuze maken over welke vorm van drumles het beste bij jou past. Laten we snel beginnen!

Flexibiliteit

Het eerste onderdeel waarop ik de twee vormen van drumles wil vergelijken is flexibiliteit. Hoe de lessen passen in je dagelijkse/wekelijkse planning is erg belangrijk voor veel mensen die een instrument willen leren spelen.

Fysieke drumles

Fysieke drumlessen zijn over het algemeen niet heel flexibel. Je moet 1 of 2 momenten in de week vinden die passen in jouw planning, maar ook in de planning van de docent. Dit betekend vaak dat je normale tijdschema moet worden omgegooid om tot een overeenkomst te komen.

Meestal duurt de drumles een half uur tot een uur, maar daarnaast ben je ook nog redelijk wat tijd kwijt. Denk bijvoorbeeld aan tijd om je spullen in te pakken/uit te pakken, reistijd heen/terug, en soms lopen lessen ook nog uit.

Thuis drumles krijgen is een optie die veel van deze extra tijd wegneemt. Echter heb je bij het volgen van thuis lessen waarschijnlijk geen beschikking over faciliteiten die muziekscholen wel hebben. Denk aan een extra drumstel voor de docent of extra percussie instrumenten om je muzikaliteit mee te verrijken.

Naast de reguliere drumles moet je natuurlijk ook voor jezelf tijd inplannen om te oefenen. Hierbij heb je genoeg aan 10 tot 30 minuten per dag. Het is erg belangrijk dat je elke dag oefent om een zo goed mogelijk resultaat te boeken! Bij deze oefensessies ben je zo flexibel als je omgeving (buren, huisgenoten) toelaat.

Online drumles

Met online drumles kun je lessen volgen waar en wanneer je wilt. Het enige wat je nodig hebt is een laptop/tablet/smartphone, drumstokken en natuurlijk een akoestisch of elektronisch drumstel.

Daarnaast kun je via platformen die online drumles aanbieden ook zelf bepalen wanneer je door wilt met iets nieuws leren. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot je volgende drumles. Deze flexibiliteit kan het leerproces enorm versnellen, maar het kan er ook voor zorgen dat je te snel door de lesstof gaat. Wees bij het volgen van online drumles altijd kritisch of je de lesstof goed beheerst voordat je verder gaat. Als je lessen gaat afraffelen kan dit later namelijk tot problemen leiden wanneer je een hoger niveau wilt bereiken.

Samengevat: online drumlessen zijn ontzettend flexibel maar je moet wel continu kritisch naar jezelf zijn om niet te snel door te willen. Het vraagt dus een stukje discipline en zelfbeheersing.

Begeleiding

Het volgende onderdeel waar we naar gaan kijken is de mate van begeleiding die je krijgt tijdens het volgen van de verschillende soorten drumlessen. Denk aan de les structuur die wordt aangeboden en de mogelijkheid om de lessen te personaliseren.

Fysieke drumles

Bij fysieke drumles krijg je als je een goede docent hebt heel veel persoonlijke begeleiding. Een goede docent kan precies inschatten wat je niveau is en weet je op een logische manier te begeleiden naar het niveau wat je voor ogen hebt.

Een docent weet ook hoe je een goede basis legt om jezelf later te kunnen specialiseren in verschillende stijlen. Echter kan niet elke docent je verder helpen tijdens het specialiseren. Als je bijvoorbeeld metal wilt leren spelen van een docent die voornamelijk roots heeft in jazz, dan gaat de begeleiding minder waardevol zijn.

In dit geval kun je natuurlijk overstappen naar een docent die meer affiniteit heeft met jouw gewenste genre. Goede drumdocenten zijn allround erg sterk, ze weten van elke drumstijl wel iets af, maar als je wilt specialiseren is het vaak nodig om van verschillende drumdocenten les te krijgen.

Online drumles

Bij online drumles heb je geen docent die aanvoelt waar jouw volgende stappen liggen. Het enige wat online drumles kan aanbieden is een zo algemeen mogelijk basispakket van skills die je nodig hebt om je eerste stappen als drummer te maken.

Dit is echter niet perse een verkeerd iets. Omdat het zo algemeen is, is het vrijwel zeker dat je alle vaardigheden leert die nodig zijn om een goede drummer te worden. Er kunnen onderdelen aangeboden worden die minder interessant voor jou lijken, maar door deze onderdelen alsnog te volgen wordt je wel een overall betere drummer.

Platformen die online drumles aanbieden worden daarnaast ook steeds beter in het persoonlijk begeleiden van leerlingen. Op Drumeo kun je bijvoorbeeld een video van jezelf opsturen, en vervolgens krijg je feedback van een echte docent die vertelt waar je op moet letten en welke content op het platform je hiervoor kunt bestuderen. Erg waardevol.

Online drumles wordt echt interessant als je je wilt specialiseren. Op veel platformen zijn meerdere docenten actief die allemaal hun eigen expertise hebben. Je hebt dus in een paar klikken toegang tot een verdiepende cursus!

Motivatie

Gemotiveerd blijven om door te leren is erg belangrijk. Ook als het tegen lijkt te zitten of als je geen zin hebt moet je toch jezelf aansporen om in ieder geval een paar minuten achter het drumstel te gaan zitten. Het is dus belangrijk om te weten waar de motivatie vandaan kan komen bij de verschillende soorten drumles.

Fysieke drumles

Bij fysieke drumles speelt de drumdocent een grote motiverende factor. Hij/zij is net zo gemotiveerd om jou naar een hoger niveau te krijgen en je krijgt hierdoor dus een soort verantwoordelijkheidsgevoel richting de drumdocent. Als je onvoorbereid richting de les komt is eigenlijk je les verspilt en daarmee ook je lesgeld en tijd.

Deze vorm van motivatie heet externe motivatie. Factoren buiten jezelf om sporen je aan om te blijven oefenen en verantwoordelijkheid te tonen. Hoewel externe motivatie een goede stok achter de deur kan zijn, is het vooral belangrijk om ook intern (vanuit jezelf) gemotiveerd te zijn om te leren drummen.

Als je niet intrinsiek gemotiveerd bent gaat de externe motivatie die je wordt opgelegd alleen maar leiden tot stress. Zorg dus altijd dat je voor jezelf je doelen scherp houdt (schrijf ze op o.i.d.) en blijf streven naar deze doelen. Maar het allerbelangrijkste: zorg dat je plezier blijft houden! Overleg het altijd met je drumdocent als je plezier afneemt zodat je samen kunt zorgen dat je interne motivatie weer terug komt.

Kinderen hebben in mindere mate besef van hun interne motivatie. Ze gedijen vooral op externe motivatie factoren als docenten en ouders. Daarom is het voor kinderen vaak beter om ze fysieke drumles te geven.

Online drumles

Bij online drumles ben je 100% afhankelijk van je interne motivatie. Alleen jij bent verantwoordelijk dat je je eigen grenzen verlegd en blijft oefenen om je doelen te behalen. Dit geeft veel vrijheid, maar vergt ook veel discipline.

Volwassenen kunnen in tegenstelling tot kinderen veel beter voor zichzelf inbeelden waarom ze graag willen leren drummen en wat ze willen bereiken. Ze hebben meer controle over hun interne motivatie. Online drumles kan daarom een perfecte methode zijn, omdat je hierin zelfstandig stappen kunt zetten gericht op jouw persoonlijke doelen.

Een drummer die online drumles volgt achter een rood drumstel.

Community

Als muzikant is het erg leuk om in een community te zitten met andere muzikanten. Je kunt namelijk ontzettend veel van elkaar leren, samen muziek maken en zelf vriendschappen voor het leven krijgen! Hoe zorgen de verschillende vormen van drumles dat je aansluiting krijgt tot zo’n community.

Fysieke drumles

Als je drumles krijgt op een muziekschool waar meerdere soorten muzieklessen worden gegeven, dan is de kans groot dat er ook interdisciplinaire lessen worden gegeven. Denk hierbij aan band of groepslessen.

Op deze manier kun je al snel in contact komen met muzikanten die van hetzelfde niveau zijn op een ander instrument. Met deze muzikanten vorm je een band en er worden regelmatig momenten verzorgd waarop je kunt optreden. Of misschien organiseert de muziekschool wel een jamsessie!

Dit zijn super nuttige ervaringen die zorgen dat je nog veel sneller beter wordt als drummer en muzikant. Het samenspelen met anderen is waar ik vindt dat het allemaal om draait bij het maken van muziek.

Online drumles

Bij online drumles heb je niet direct toegang tot lokale muzikanten waarmee je een band kunt vormen. Wel heb je vaak toegang tot een community van like-minded mensen die dezelfde doelen delen.

Het kan heel waardevol om in zo’n groep te zitten. De meeste mensen hebben namelijk dezelfde struggles gehad als waar jij misschien tegen aanloopt. Ze kunnen je tips geven en motiveren om de problemen waarmee je zit op te lossen. Erg handig als je niemand in je omgeving hebt om op terug te vallen.

Als je alsnog behoefte hebt om ook met lokale muzikanten in contact te komen kun je kijken of er ergens in de buurt jamsessies worden georganiseerd. In het begin is het misschien eng, maar na verloop van tijd leer je mensen kennen en worden vriendschappen gevormd!

Kosten

De laatste factor om te bekijken is natuurlijk de prijs die je betaald voor de verschillende soorten drumles. Natuurlijk is dit per docent en aanbieder verschillend, maar er valt wel iets over te zeggen.

Fysieke drumles

Fysieke drumles wordt gegeven door een persoon die moet leven van het geld. Het is dus logisch dat je elke les een bepaald tarief betaald voor de diensten die de docent levert. Dit kan in prijs flink oplopen aangezien in de prijs ook nog allemaal administratiekosten en belastingen zitten die de docent moet afdragen.

Ga er maar vanuit dat je bij veel drumdocenten vanaf €20 per half uur les betaald. Met 1 les van 30 minuten per week is dit in het jaar omgerekend €1040,-. En dit is echt een bodembedrag. Prijzen kunnen ook oplopen naar meer dan €70 per 20 minuten les. Een flink bedrag als je het mij vraagt.

Daarnaast heb je ook nog kosten voor eventuele bladmuziek voor drums, accessoires en onderhoud van het drumstel. Op deze manier wordt muziek leren spelen een dure hobby.

Online drumles

Voor online drumles zit je een stuk voordeliger. Aangezien de online aanbieder in principe maar één keer een les hoeft te maken om alle leerlingen te voorzien, betaal je ook geen uurtarief voor een persoon.

Je betaald voor een goede online drumles aanbieder ongeveer €200 tot €300 per jaar. Hiermee heb je onbeperkt toegang tot alle lessen en kun je dus meerdere lessen per week volgen zonder extra kosten.

Je bent met online drumles dus enorm veel voordeliger uit in de kosten, soms wel 10x zo voordelig zelfs!

Samenvatting

Welke vorm van drumles je kiest heeft alles te maken met wat je doelen zijn en in welke fase van je leven je zit. Kinderen hebben meer aan de externe motivatie van een docent, terwijl het als (jong)volwassene waard is om eens online drumlessen te volgen.

Je niveau maakt niet veel uit. Beide vormen bieden je genoeg mogelijkheden om jezelf beter te laten worden in het bespelen van de drums. Wat wel echt uitmaakt zijn de kosten en de flexibiliteit waarmee je kunt leren. Hiermee ben je beter uit wanneer je online drumlessen volgt.

Het beste platform voor online drumles

Mocht je liever fysieke drumlessen volgen, dan raad ik aan om een docent met goede aanbevelingen te zoeken bij jou in de buurt. Als je liever online drumlessen wilt proberen dan vertel ik je welk platform mijn voorkeur heeft: Drumeo.

Drumeo is een ontzettend groot platform waarop je alles kunt vinden om een betere drummer te worden, ongeacht je niveau. Denk aan meerdere cursussen om een sterke basis voor drummen te leggen of om jezelf te specialiseren in bijna elk denkbare stijl. Daarnaast is er een mega grote bibliotheek beschikbaar aan interactieve bladmuziek en tutorials om je favoriete muziek mee te leren spelen!

Je krijgt les van de beste drummers ter wereld. Deze drummers zijn niet alleen heel erg goed, maar ze zijn ook nog een goed in het vertellen van hun verhaal. Het is een bak aan inspiratie die altijd zorgt voor nieuwe motivatie om beter te worden.

Op Drumeo is het zelfs mogelijk om feedback te krijgen van docenten! Je stuurt simpelweg een video in waarin je een bepaalde oefening speelt, en je krijgt precies te horen wat je kunt verbeteren en hoe je het kunt verbeteren. Mocht je vraag hierna nog niet genoeg beantwoord zijn, dan kun je altijd nog een beroep doen op het forum waarop duizenden mede drummers actief zijn.

Wil je meer details weten over Drumeo? Lees dan eens mijn volledige Drumeo review. Of probeer Drumeo vrijblijvend 30 dagen gratis uit via de onderstaande knop!

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo