Ollo audio headphones review – S4X reference koptelefoon

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Als music producer en mix engineer wil je graag dat je muziek zo goed mogelijk klinkt. Een goede koptelefoon kan helpen om meer controle te krijgen over de mix van je track. In deze Ollo audio headphones review behandel ik zo’n koptelefoon, namelijk: de S4X reference koptelefoon.

Over Ollo audio headphones

Ollo audio is een relatief nieuwe speler in de industrie. Het bedrijf komt oorspronkelijk uit Slovenië en is sinds 2019 hard aan de weg aan het timmeren.

De oprichter van Ollo audio, Rok Gulič, is koptelefoons gaan ontwerpen omdat hij een oplossing zag voor een probleem. Tijdens het mixen met headphones miste hij namelijk het gevoel in zijn borst wat je krijgt van sub frequenties.

Rok is onderzoek gaan doen naar ’tactile sound’ technologie, ook wel het voelen van geluid in plaats van het te horen. Vanuit zijn bevindingen is hij aan de slag gegaan, en heeft hij de Ollo audio headphones ontwikkeld.

In 2019 won het idee ‘startup of the year’. Daarna richtte Rok samen met goede vriend Mitja Sajovic Ollo audio op. Hun doel is om uiteindelijk verder te gaan dan het mixen in stereo. Er wordt nu volop onderzoek gedaan naar 3D audio en VR geluid voor de nieuwe generatie producten.

Hoewel Ollo audio redelijk nieuw is, hebben ze toch al wel een flink aantal ambassadeurs. Onder andere mix engineers als Marc Urselli (U2, Foo Fighters), William Robertson (Will.i.am, Nicki Minaj) en Chris Brown (Muse, Radiohead) gebruiken de koptelefoons van Ollo audio!

Bouwkwaliteit en design

Dan nu over naar de Ollo audio S4X reference headphones. Ten opzichte van andere merken koptelefoons heeft dit model een vrij unieke uitstraling. Dit merk je direct als je de headphones uit de verpakking haalt. Het voelt gewoon alsof de S4X met veel zorg in elkaar is gezet.

De koptelefoon is handgemaakt met hoge kwaliteit materialen, afkomstig van duurzame bronnen. De brug gemaakt van chique zwart roestvrijstaal, de behuizing van de speakers is gemaakt van walnoten hout, en de earpads zijn gemaakt van vegan leer.

Als je de Ollo audio headphones vasthoud dan voelt het product erg stevig aan. Toch krijg ik door het design wel het gevoel dat ik er niet al te robuust mee om kan gaan. Dit is ook eigenlijk wel goed, want hierdoor wordt ik toch iets zuiniger op mijn spullen. 🙂

Mocht er toch onverhoopt iets kapot gaan aan je koptelefoon, dan kun je makkelijk reserve onderdelen bestellen via de website van Ollo audio. Je hoeft dus niet direct een compleet nieuwe koptelefoon te kopen in de meeste gevallen. Dit maakt de koptelefoon extra duurzaam.

Zijn de Ollo audio headphones comfortabel?

De S4X koptelefoon is een zogenaamde ‘over the ear’ koptelefoon. Dit betekend dat de earpads precies over je oren vallen en geluid van buiten afschermen. Deze eigenschap is erg fijn, omdat extern geluid erg kan afleiden tijdens het produceren en mixen van muziek.

Ik lees veel berichten online dat de earpads van de koptelefoon niet helemaal over de oren vallen. Hier heb ikzelf echter helemaal geen last van. Het is daarnaast ook niet dat ik bovengemiddeld kleine oren heb. Ik snap dus niet helemaal waarom dit bij sommige gebruikers als probleem wordt ervaren.

Als ik de koptelefoon opzet, dan vallen me gelijk twee dingen op. De earpads zijn lekker zacht, en de koptelefoon klampt zich niet te hard en niet te zacht om mijn hoofd. Ik kan makkelijk onafgebroken sessies van een aantal uren maken met de S4X koptelefoon.

In tegenstelling tot andere reference headphones gaan de earpads ook niet snel irriteren. Ik heb nog geen last gehad van zweet oren of drukplekken. De Ollo audio headphones ervaar ik dus als zeer comfortabel op dit gebied.

Een minder punt van de koptelefoon is dat je elk klein tikje tegen de behuizing of brug ontzettend hard kunt horen. Het geluid wat hierdoor ontstaat is vrij oncomfortabel. Je moet dus niet teveel aan de koptelefoon zitten als je hem op hebt.

Hoe klinkt de koptelefoon?

De gehorigheid van de koptelefoon heeft waarschijnlijk te maken met het eerder genoemde ’tactile sound design’. De hele constructie van de S4X koptelefoon is bedoeld om geluid voelbaar te maken. En ik moet zeggen, dit is best wel een toffe insteek voor het design.

Als ik bijvoorbeeld op mijn synthesizer speel maak ik bijvoorbeeld graag gebruik van de S4X. Het geluid klinkt over de S4X iets dieper en natuurlijker ten opzichte van andere afspeel devices. Dit zorgt toch voor een extra beetje speelplezier waar ik blij van word.

De koptelefoon is gemaakt en getest om een zo plat mogelijke frequency response af te spelen. Dit platte geluid helpt je om je mix beter te beoordelen en nauwkeurig problemen op te sporen. Bij elke koptelefoon krijg je een eigen unieke frequentie diagram meegeleverd, die bij jouw koptelefoon hoort.

Hierdoor probeert Ollo audio zo transparant mogelijk te zijn over hun producten. In de onderstaande afbeelding kun je de frequency response van de S4X (rode lijn zien ten opzichte van andere koptelefoon merken. Je ziet hier dat de S4X op een mooi gemiddelde uitkomt.

Ollo audio headphones review frequency response

Ondanks dat de koptelefoons een mooie platte frequency response geven, zijn er toch nog wel een aantal kanttekeningen. Ik vindt namelijk dat met name de lage sub frequenties moeilijk te horen zijn. Om volledige mixes te maken heb ikzelf dus nog wel andere hardware nodig. Maar zeker 90% van het mixen gaat prima met deze headphones!

Waarvoor is de S4X reference koptelefoon te gebruiken?

Mijn ervaring is dat de Ollo audio S4X headphones voor meerdere doeleinden te gebruiken zijn. Zo heb ik eerder genoemd dat ik ze graag gebruik als ik op mijn synthesizer speel of als ik mix. Voor het produceren van muziek is de S4X echter ook prima te gebruiken!

Mede omdat de koptelefoon erg comfortabel zit kun je meerdere uren achter elkaar onafgebroken muziek maken. Bij het mixen is het natuurlijk handig als je elk uur even pauze neemt, maar voor produceren kun je lekker lange sessies maken. Ik heb zelf minder snel last van vermoeide oren als ik de S4X gebruik.

Let wel op als je de koptelefoon in openbare ruimtes wilt gebruiken. De S4X is namelijk een ‘open back’ koptelefoon. Dit zorgt er weliswaar voor dat de speakers lage frequenties beter kunnen afspelen, maar het zorgt er ook voor het geluid makkelijk naar buiten kan treden.

Gebruik de koptelefoon bijvoorbeeld dus niet in de stilte coupé van een trein, want je medereizigers kunnen dan vrolijk meegenieten met je muziek!

Samenvatting

Hier nog even een kleine samenvatting van deze Ollo audio S4X headphones review:

  • Erg comfortabel en geschikt voor langere sessies

  • Stevige bouwkwaliteit (handgemaakt) met een chique design

  • Omgevingsgeluid wordt goed afgesloten

  • Duurzame materialen die makkelijk te vervangen zijn

  • ‘Tactile sound’, je kunt de muziek voelen die je afspeelt

  • Helder en erg plat geluid

  • Voor meerdere doeleinden te gebruiken (Mixen, produceren etc.)

  • Erg gehorig bij kleine aanrakingen

  • Sub frequenties zijn niet goed hoorbaar

  • Geluid goed hoorbaar voor je nabije omgeving

Conclusie van deze Ollo audio headphones review

Al met al maak ik graag gebruik van de Ollo audio S4X headphones. Ze zitten comfortabel en ze sluiten je even helemaal af van de omgeving. Je kunt je puur focussen op je muziek. Het heeft bijna iets meditatiefs!

Ook de prijs voor deze koptelefoon is niet schokkend. Er zijn goedkopere, maar ook veel duurdere. Ollo audio koptelefoons zijn dus een prima middenklasser, en dat is prima voor de kwaliteit en zorg die je ervoor krijgt.

Wil je graag de S4X reference koptelefoon kopen? Vergelijk de prijs dan even via onderstaande knoppen. 🙂