Muziek produceren – Dit zijn de 8 gouden regels!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Er bestaan een hoop misvattingen rondom het worden van een goede muziek produceren. Je zou bijvoorbeeld talent en geluk nodig hebben, en daarnaast ook nog alle muziektheorie uit de wereld moeten begrijpen. Hoewel deze factoren je best kunnen helpen, zijn ze niet bepalend of je groot wordt met muziek produceren!

In dit artikel geef ik je 9 gouden regels die bijna elke grote artiest gebruikt om succesvol te worden en zijn. Spoilers: het heeft niks te maken met software of gear. Ook zijn de regels vrij simpel. De moeilijkheid zit m in het constant blijven uitvoeren van de regels, maar alleen dan ga je de vruchten ervan plukken!

Laten we snel beginnen.

Je eerste muziek gaat niet geweldig klinken, en dat hoort zo te zijn

Elke producer en muzikant droomt ervan: Een dikke hit die de wereld van de muziek op zijn kop zet. Hoewel dit een mooi lange termijn doel is, kan het voor veel producers en muzikanten een grote valkuil zijn. Hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt zorgen voor veel druk op je schouders.

Het resultaat is dat je nooit tevreden bent met wat je maakt, en hierdoor nooit muziek af gaat maken. Vervolgens leg je het bijltje erbij neer zonder dat je überhaupt in de buurt van je eerste release bent geweest.

Als je in het begin slechte muziek durft te maken, dan ga je hier heel veel van leren. Je moet minstens 10 tot 20 nummers gemaakt hebben voordat je er achter komt wat jouw unieke sound een beetje is.

Na elke track die je hebt afgemaakt heb je weer een hele set aan nieuwe skills meegenomen die je mee kunt nemen naar het volgende project. Zo ga je ontzettend hard groeien! Wees vooral niet perfectionistisch, maar durf los te laten en verder te gaan met je muziek. Als een idee echt goed is, werk je het later nog wel een keer opnieuw uit.

Een muziek producer die in de studio werkt aan haar muziek.

Niemand kan continu in een ‘flow’ zitten tijdens het muziek produceren

Als je muziek maakt wil je graag dat je in een flow terecht komt. Je barst dan van de ideeën en je bent hypergefocust op het maken van muziek. Je kunt alleen in een flow komen als je jezelf uitdaagt en zorgt dat je niet afgeleid kan worden. Niemand kan echter 100% van de tijd in een flow zitten.

Een flow moet worden afgewisseld met periodes van frustratie en minder energie. In deze momenten moet je jezelf ook aan kunnen zetten om muziek te gaan maken. Ongeacht of je je goed voelt of niet, je moet aan de slag. Het is eigenlijk net als sporten: vaak heeft je lichaam geen zin, dus moet je een knop omzetten in je hoofd.

De meeste dingen die je denkt te moeten weten over muziek produceren, zijn niet belangrijk

Zit jij wel eens uren tutorials te kijken op YouTube om vervolgens helemaal niks te doen met deze nieuwe kennis? Dan ben je niet de enige! De keiharde realiteit is alleen dat dit niets meer is dan een vorm van uitstelgedrag.

Veel producers geloven niet dat ze muziek kunnen maken met de kennis die ze al hebben. Door deze angst gaan ze zich liever voorbereiden op het beginnen van een project dan daadwerkelijk met het project beginnen.

In het beste geval is een producer 80% van de tijd bezig met het produceren van muziek, en 20% met het leren van nieuwe kennis. Kijk eerst hoever je komt met je eigen skills en ga vervolgens pas zoeken naar een bijpassende tutorial.

Op deze manier kun je je meer focussen op het maken van muziek, en onthoud je beter wat je geleerd hebt door nieuwe technieken meteen toe te passen.

Setup om muziek mee te produceren.

De meeste tools die je denkt nodig te hebben, heb je niet nodig

“Als ik deze plug-in heb, dan ga ik zeker muziek af kunnen maken!”. Klinkt dit herkenbaar? Dan verlos ik je direct uit deze droom. Het niet hebben van de juiste tools is een van de grootste excuses onder muziek producers.

De meeste tools die je nodig hebt zitten gewoon in je DAW. En ook de DAW’s zelf bieden niet de verlossing die je zoekt. Stop dus met zoeken naar dat ene wondermiddel en ga gewoon beginnen met muziek maken.

Natuurlijk bestaan er hele vette en unieke plug-ins die vast iets nieuws geven aan je muziek, maar zorg dat je ook muziek kunt maken met alleen de basis. Of leer één plug-in heel goed te gebruiken, in plaats van meerdere plug-ins die je allemaal net niet snapt.

Je gewoontes zijn belangrijker dan je kennis

Stop met denken dat je alles moet weten over muziek produceren. Het creëren van gewoontes is veel belangrijker. Zorg dat het een gewoonte van je wordt dat je elke dag minstens 15 minuten aan je muziek werkt. Als je dit voor elkaar krijgt dan ga je veel sneller groeien als muziek producer.

Als je in een flow wilt komen, moet je je hoofd leeg kunnen maken, en niet vol proppen met nieuwe kennis.

Je hebt mensen nodig om je dromen waar te maken

Om succesvol te worden in de muziek kun je simpelweg niet thuis blijven zitten op je zolderkamer. Je hebt mensen nodig om jezelf te ontwikkelen en waarde te kunnen bieden.

Ga bijvoorbeeld muziek maken voor andere artiesten, doe collaborations of neem deel aan writers camps. Zo krijg je niet alleen sterk netwerk, maar je laat je ook zien aan de wereld waardoor je de waardering krijgt die je verdient.

Een goede muzikant zijn is een optie

Er zijn genoeg voorbeelden van grote artiesten die geen brede muzikale achtergrond hebben. Songwriters die niet virtuoos zijn op de piano/gitaar, of muziek producers met weinig kennis over muziek theorie. Het stond ze niet in de weg om succesvol te worden!

Het goed beheersen van een instrument kan voordelen hebben, maar is zeker niet noodzakelijk. Laat het je dus niet demotiveren als je geen synthesizer, drums of whatever speelt, maar zet het om in iets wat jou uniek maakt!

Het enige verschil tussen jou en succesvolle artiesten is tijd

Denk nooit dat je ‘het’ niet hebt wat die succesvolle artiest wel heeft. Het enige verschil tussen jou en die artiest is dat hij/zij er ontzettend veel tijd in heeft gestopt om te komen waar hij/zij is!

Als je jezelf vergelijkt en je af vraagt of je ‘het’ hebt, kijk dan naar je dagelijkse gewoontes en niet naar skills. Zorg dat je de nodige tijd investeert om je dromen waar te maken door elke dag met je muziek bezig te gaan.

Een goede start maken met muziek produceren

De conclusie: Je leert alleen maar door meters te maken en geen excuses meer te zoeken! Dit kan misschien heel overweldigend voelen, maar dit is de drempel die elke grote artiest ooit heeft moeten nemen.

Wil je hulp om deze drempel te verkleinen? Dan kan Building Blocks van audible genius jou misschien wel heel erg helpen. Met deze software leer je van begin af aan alles wat je moet weten over het programmeren van muziek. Gedurende die tijd wordt je continu uitgedaagd om zelf muzikale ideeën te bedenken en uit te voeren.

Deze software heeft mij ontzettend vaak geholpen om over writers blocks heen te komen, en daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen! 🙂 Wil je meer weten over het programma? Lees dan eens mijn volledige Building Blocks review, of probeer het programma via onderstaande link gratis uit!

Building Blocks logo

Maak je volgende stap als Music Producer!

Klik op de knop en krijg gratis toegang tot Building Blocks

Ga direct naar Building Blocks!