Vraag jij je wel eens af waarom jouw muziek niet dezelfde impact heeft als de muziek van anderen? Kun je er maar niet achterkomen wat ervoor zorgt dat een bepaalde track een heel festival plat kan krijgen? Grote kans dat je dan veel gaat hebben aan deze blog over het analyseren van andermans muziek!
Muziek analyseren is misschien wel een van de meest onderbelichte dingen die jouw muziek productie skills kunnen verbeteren. Door actief en gestructureerd naar tracks van andere producers te luisteren kom je er namelijk achter waarom deze tracks een bepaalde emotie oproepen. Alles wat je analyseert kun je vervolgens meenemen in je eigen producties!
Ik wil je een paar tips geven waardoor je hopelijk sneller de essentie uit bepaalde tracks kunt halen. Je kunt altijd zelf kiezen hoe gedetailleerd je een bepaalde track wilt analyseren, maar ik zal op zoveel mogelijk gebieden tips proberen te geven. Laten we snel beginnen!
Inhoudsopgave
Voordat je begint met muziek analyseren
Het is belangrijk dat je tijdens het analyseren van muziek de volledige focus hebt. Het is daarom belangrijk dat je elke vorm van afleiding weghaalt voordat je begint. Dit is de zogenaamde ‘mise en place’ van het proces.
Zorg dat je alle taakjes hebt gedaan die je moest doen. Eet van tevoren iets zodat je niet halverwege met een hongerige maag komt te zitten. Pak alvast iets te drinken. Leg je telefoon en andere afleidingen weg. Zorg dat je een comfortabele plek hebt waar je goed kunt werken.
Vervolgens bepaal je welke track je wilt gaan analyseren. Dit kan een van je favoriete nummers zijn, maar probeer ook zeker eens een track te analyseren die buiten je comfort zone ligt. Misschien kun je daar namelijk ook toffe elementen uithalen.
Download de track die je wilt analyseren en sleep deze in je DAW. Vanaf hier heb je veel vrijheid om bepaalde stukken terug te spoelen of te laten herhalen. Ook kan je DAW verderop in het proces een nuttige tool zijn. Google welk BPM de track heeft en synchroniseer de track aan de metronoom.
Heb je dit allemaal gedaan? Dan ben je klaar om te beginnen met het analyseren van de muziek!

Luister goed naar de vorm van de track
In de eerste stap wil je analyseren wat de vorm van de track is. Luister wanneer er een nieuw gedeelte in de muziek begint zoals het refrein, couplet of de drop. Zet markers op de tijdlijn, of knip de audio clip van de track op de plekken waar een nieuw gedeelte begint.
Op deze manier maak je visueel duidelijk hoe lang bepaalde stukken in de muziek zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat het tweede couplet half zo kort is als het eerste couplet. Of je komt erachter dat de tweede drop twee keer zo lang is.
Naarmate je meer muziek analyseert zul je merken dat veel tracks eenzelfde vorm volgen. Je kunt nu makkelijk tellen hoeveel maten er in elk gedeelte zitten en deze vorm toepassen in je eigen muziek.
Analyseer het energieverloop van de track
Nu je de vorm van de track hebt vastgesteld kun je gaan kijken naar het energieverloop in de track. Je vergelijkt hierbij de verschillende gedeelten en luistert waar de muziek meer ‘knalt’. Een couplet heeft bijvoorbeeld over het algemeen minder energie dan een drop, waar alle instrumenten tegelijkertijd spelen.
Energie kan gedurende een gedeelte toenemen of afnemen. Producers hebben veel trucjes waarmee ze dit kunnen doen. Denk aan het opengooien of dichtdraaien van een filter, het toevoegen van extra instrumenten, of de toonhoogte van een bepaalde partij te verhogen of verlagen.
Luister goed naar je gekozen track en probeer het energieverloop eens mee te tekenen. Luister hierbij of de energie geleidelijk af- of toeneemt, of dat er van het ene op het andere moment een wisseling plaatsvindt in de energie. Een voorbeeld van zo’n tekening zie je hieronder:

Zo’n energieverloop wordt ook wel eens de spanningsboog in je track genoemd. Het is belangrijk dat je muziek een afwisselende spanningsboog heeft om de luisteraar geïnteresseerd te houden.
Ontleed de verschillende lagen
De volgende stap is om erachter te komen waardoor het energie verloop ontstaat. Vanaf hier kan het actief luisteren een stuk pittiger worden. Je moet gaan luisteren welke instrumenten er te horen zijn en wanneer ze beginnen met spelen.
Vanaf dit moment is het ook handig om aantekeningen te gaan maken. Schrijf elk (klein) element wat je interessant vindt of opvalt op. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde automations zijn of ritmische fills. Alles wat je ook in jouw muziek zou kunnen gebruiken!
In je DAW maak je voor elk instrument wat je hoort een nieuw MIDI spoor aan. Op elk MIDI spoor zet je clips op de plek waar je dat bepaalde instrument hoort. Zo krijg je een super goed overzicht van wanneer elk instrument speelt. Leg dit overzicht ook eens naast je getekende energieverloop. Misschien komen ze wel overeen dat op plekken waar veel instrumenten spelen ook veel energie zit. Voorbeeld van zo’n overzicht:

Je kunt deze stap zo gedetailleerd maken als je wilt. Je kunt elk individueel percussie element een eigen spoor geven, of je schaart alle percussie onder één spoor. Probeer in ieder geval de meest essentiële elementen te vinden.
Analyseren van elk individueel instrument
Als het goed is heb je op dit punt al een hoop geleerd van de muziek die je actief hebt beluisterd. Wil je nog een stap verder? Ga dan elk individueel spoor onder de loep nemen. Luister de hele track en luister enkel naar één instrument.
Let hierbij op beweging over tijd. Wat voor automation vindt er plaats? Wordt bijvoorbeeld de release van het geluid langer, of vindt er volume automation of filter automation plaats? En welk stuk in het frequentiespectrum vult dit element op, zit er distortion op en welk timbre heeft de sound? Dit zijn vragen die je je bijvoorbeeld kunt stellen. Schrijf alles wat je opvalt of wat je inspireert op.
Kijk ook of je de erachter kunt komen welke noten en ritmes er worden gespeeld door de instrumenten. Deze kun je bijvoorbeeld in de MIDI clips uittekenen. Of als je vaardig bent met een piano kun je de noten daarop uitzoeken.
Sound design
De laatste stap van het proces is om nog dieper te duiken in het sounddesign van de track. Voor veel producers is dit niet perse nodig, maar persoonlijk vindt ik dit een van de leukste stappen in het proces.
Tijdens deze stap ga je proberen om de sounds die je hoort na te maken. Dit heeft meerdere voordelen: je traint namelijk je gehoor, je komt erachter welke parameters het waard zijn om te automaten en je hebt aan het einde een vette sound gemaakt die als basis kan fungeren in je eigen producties!
Als je echter nog niet heel bekwaam bent met sound design en synthesis kan dit een erg lastige opgave zijn. Mijn tip daarom om snel te leren hoe sound design werkt is Syntorial. Deze software zorgt ervoor dat je snel bekend raakt met alle parameters op een synthesizer en hoe ze de sound kunnen manipuleren. Dit doet Syntorial door middel van games die langzaam opbouwen in moeilijkheid. Binnen no-time ben je een echte synth ninja!
Mocht je meer willen weten over Syntorial dan kun je mijn volledige Syntorial review lezen, of probeer Syntorial gratis uit via de onderstaande knop:

Probeer gratis de demo van Syntorial uit en oordeel zelf!
Speel de eerste 22 levels gratis en begin met jouw avontuur om een synthesis master te worden.