Dit zijn de beste music production laptops voor meer en minder budget!

Alles wat je moet weten!

Gemiddelde leestijd: 38 minuten
Close up van een zilveren music production laptop die muziek afspeelt.

Music production laptop top 10 – Je laptop is een essentieel onderdeel als je muziek wilt gaan produceren. Het is het brein die zorgt dat je jouw muzikale ideeën kan omzetten naar echte tracks. Daarom is het erg belangrijk dat je een music production laptop hebt die aan jouw wensen kan voldoen. In dit artikel laat ik je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laptop en wat de beste laptops voor muziekproductie zijn in 2021!

Waar moet je op letten bij een music production laptop?

Een nieuwe music production laptop is een flinke investering. Je wilt de de beste die te vinden is binnen jouw budget. Daarom zal ik een lijst maken met laptops in een goedkopere prijsklasse en een lijst met duurdere laptops. Onthoud wel dat de specificaties van de duurdere laptops een stuk beter zijn dan die van de goedkope laptops. Van de duurdere laptops kun je waarschijnlijk een stuk langer plezier hebben en zijn over een langere periode vaak een betere investering.

Bij elk van de onderstaande onderdelen zal ik aangeven over welke specificaties je music production laptop minimaal moet voldoen.

Windows of Mac als music production laptop?

Om te beginnen is er natuurlijk de keuze of je voor een windows computer of MacBook gaat. Bij het kiezen tussen deze twee moet je een aantal dingen overwegen.

Allereerst gaat het om je eigen ervaring met de verschillende besturingssystemen. Je werkt waarschijnlijk een stuk beter op een MacBook als je Apple producten bent gewend en andersom geldt dit ook voor Windows. Het gebruiksgemak geeft een groot voordeel in het produceren van muziek. Als je sneller kan werken dan kun je meer met het maken van muziek bezig zijn, in plaats van stoeien met je laptop.

Let ook op dat sommige software die je misschien wilt gaan gebruiken alleen beschikbaar is op een van de besturingssystemen. Zo kun je de DAW’s Logic Pro X en Garageband alleen maar gebruiken op Apple producten. MacBooks zijn daarentegen over het algemeen wel wat duurder dan de meeste Windows laptops, ook omdat je vaak extra randapparatuur moet kopen om bepaalde kabels aan te sluiten.

Weet je nog steeds niet welk soort music production laptop je wilt? Kijk dan waar je de laptop naast muziekproductie nog meer voor wilt gebruiken. Gebruik je de laptop puur voor muziekproductie, ga dan voor een Mac. Wil je de laptop naast muziekproductie ook gebruiken voor bijvoorbeeld gamen, koop dan een Windows laptop.

Processor

De processor is het brein van je laptop. Deze chip maakt alle berekeningen en zorgt dat alle processen op je laptop uitgevoerd kunnen worden. Een goede processor is dus essentieel om te hebben. Zeker bij muziekproductie, waarbij de snelheid en kracht van je laptop een grote rol speelt. Je voorkomt hierdoor namelijk latency problemen.

Met een goede processor kun je zowel meer plugins tegelijkertijd draaien en intensievere plugins draaien. Hierdoor ben je veel flexibeler in je creatieve proces. Ook hoef je minder snel concessies te doen in je track. Met een mindere processor moet je sporen vaker bouncen, waardoor je daarna geen controle meer hebt over de plugins op deze sporen.

Ga voor muziek productie niet voor een processor lager dan i5. Een i7 processor is vaak de beste optie voor muziek productie en heeft ook mijn eigen voorkeur. Je kunt ook voor een nog krachtigere i9 processor gaan, maar zorg wel dat de koeling in je laptop dit aankan.

Windows: 32-bit of 64-bit processor voor je music production laptop?

Als je voor een Windows laptop gaat dan ben je misschien wel eens tegengekomen dat deze 32-bit of 64-bit kunnen zijn. Computers met een 32-bit processor zijn een stuk ouder, langzamer en minder secuur dan een computer met een 64-bit processor. 32-bit laptops zijn meestal dus oudere modellen die origineel nog met Windows XP zouden moeten kunnen draaien. De nieuwere modellen zijn vrijwel altijd 64-bit.

De meeste software en plugins zijn beschikbaar voor zowel 32-bit en 64-bit. Het kan echter voorkomen dat je oude VST’s tegenkomt die alleen 32-bit zijn. Mocht je deze toch heel graag willen gebruiken dan kun je deze via een tool als jBridge omzetten naar 64-bit.

Ga bij voorkeur voor een 64-bit systeem.

Verschillende soorten processoren

Er zijn een aantal verschillende merken processoren die je tegen kan komen. Ten eerste heb je de Intel Core processoren (i5, i7, i9), ten tweede heb je AMD (Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9) en tot slot heeft Apple nog de M1 chip. De Apple M1 chip is ongeveer even sterk als de Intel i7. De AMD Ryzen 5 is minder sterk dan de Intel i5, dus laptops met een AMD Ryzen 5 processor raad ik niet aan.

Intel i7 en de AMD Ryzen 7 zijn ongeveer even sterk, maar de Ryzen 7 is beter in het runnen van meerdere programma’s tegelijkertijd terwijl de i7 beter is in het runnen van één programma. De AMD Ryzen 9 is de krachtigste processor, op de voet gevolgd door de Intel i9.

Intel Core processor ingebouwd in een music production laptop.

Het werkgeheugen (RAM) van je music production laptop

Een ander belangrijk onderdeel van je computer is werkgeheugen (ook wel RAM). Je processor en werkgeheugen werken nauw samen. In het werkgeheugen wordt tijdelijke informatie neergezet waar de processor vaak en snel toegang tot moet hebben. Als je teveel processen tegelijkertijd hebt lopen (virtuele instrumenten of effecten bijvoorbeeld) dan moet je computer keuzes maken welke informatie wel of niet in het werkgeheugen wordt geplaatst. Dit gaat ten koste van de snelheid van je computer.

Hoe meer werkgeheugen je tot je beschikking hebt, hoe meer plugins en processen je music production laptop aankan. Maak je meestal gebruik van alleen je DAW en een paar soft synths, dan heb je vaak wel genoeg aan 8 GB RAM, maar wil je veel plugins en vooral ook zwaardere plugins draaien (zoals bijvoorbeeld Nexus of de Kontakt 6 library) dan raad ik aan om minimaal voor 16 GB RAM te gaan.

Meer werkgeheugen zorgt dus ook dat je minder last hebt van latency en CPU overload problemen (dit leidt tot irritante klik en plop geluiden).

Opslag

Muziekproductie kan veel geheugen in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan alle projecten die je opslaat, maar ook aan alle plugins en instrument racks die je bouwt. En dan hebben we het nog niet eens over de mega sample libraries die tegenwoordig beschikbaar zijn. Ook kun je voor veel van deze plugins ook later nog extra presets verkrijgen. Dit neemt allemaal schijfruimte in beslag.

Het is dus wel zo fijn om over voldoende opslag te beschikken. Hoe meer hoe beter, zeker als je ook nog andere dingen op je laptop wil doen (gamen of werk bijvoorbeeld). Het is verstandig om minimaal 256 GB aan geheugen te nemen. Hier kom je aardig ver mee. Ik zou je laptop wel hoofdzakelijk voor muziekproductie gebruiken als je voor 256 GB gaat. Zelf gebruik ik een schijf van 1 TB maar met 512 GB zit je ook al heel erg safe.

Het is belangrijk dat je voor SSD geheugen gaat en niet voor HDD. HDD is misschien voordeliger, maar SSD is velen malen sneller. Deze snelheid heb je nodig om snel projecten te laden. Ook kan je processor sneller informatie vinden als dat nodig is. Ga dus voor SSD geheugen.

Beschikbare poorten in je music production laptop

We hebben nu de belangrijkste onderdelen besproken die de werksnelheid van je music production laptop bepalen. De volgende onderdelen zullen vooral het gebruiksgemak van de laptop vergroten.

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken of je laptop genoeg poorten heeft en of dit de poorten zijn die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan USB poorten: zijn de poorten USB 2 (trager) of USB 3 (sneller)? Hoeveel poorten heb je nodig (voor je audio interface, MIDI controller, externe harde schijf, muis etc.)? Werk je met apparatuur waar je een Thunderbolt 3 of USB-C ingang voor nodig hebt (veel moderne audio interfaces bijvoorbeeld)?

Daarnaast heb je misschien wel een HDMI input nodig om een extra scherm aan te sluiten, of een ethernet aansluiting zodat je internet via de kabel kan aansluiten.

Zorg dat je music production laptop voldoet aan al je eisen en wensen. Zo niet, onderzoek dan of er een mogelijkheid is om makkelijk uit te breiden zodat de laptop wel aan je behoeften voldoet. Niets is zo vervelend als het continu om moeten pluggen van verschillende kabels. Probeer dit dus te voorkomen.

Verschillende poorten op een grijze laptop.

Accuduur van je music production laptop

Als je gaat produceren dan wil je niet altijd afhankelijk zijn van of er een stroompunt in de buurt is. Moet je bijvoorbeeld lang met de trein reizen? Dan is het irritant dat je laptop op de helft van je rit er opeens mee ophoudt.

Muziek produceren kan veel van je accu vragen. Hoe groter je project wordt, hoe meer er van je processor wordt gevraagd en hoe meer stroom dit kost. Zorg dus dat je accu dit aankan. Met een goede accu ben je veel mobieler en kun je bijna altijd en overal bezig gaan met muziek maken!

Schermgrootte

Logischerwijs vergroot een groter scherm je werkgemak. In je DAW kunnen veel handelingen voorkomen die best wel nauwkeurig zijn. Denk bijvoorbeeld aan automation, het veranderen van parameters en EQ curves maken. Met een groter scherm kun je meer informatie weergeven zonder overdreven te moeten zoomen.

Een groot scherm maakt het produceren makkelijker, maar zorgt wel dat je laptop meer volume inneemt. Maak voor jezelf dus de afweging of je liever fijn wilt werken of liever een iets makkelijker vervoerbare laptop wil hebben.

Gewicht

Als je het over makkelijk vervoerbaar hebt dan speelt gewicht ook een rol. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel te reizen met je laptop, dan is een lichtere laptop erg fijn om te hebben. Hetzelfde geldt als je vaak bij vrienden gaat produceren. Gelukkig zijn fabrikanten tegenwoordig goed in het ontwikkelen van laptops die zowel krachtig als licht zijn. 🙂

Input voor koptelefoon

Als het goed is zal je het meeste productie en mix werk doen via een audio interface. Je audio interface heb je echter niet altijd bij je. Daarom is het handig om een input voor oordopjes te hebben.

Natuurlijk bestaan er tegenwoordig bluetooth koptelefoons/oordopjes waardoor een input voor je koptelefoon niet nodig is. Deze headphones kunnen echter wel voor meer latency zorgen dan headphones die via een draad zijn ingeplugd. Producenten worden wel steeds beter in het maken van low latency draadloze headphones zoals AirPods.

De music production laptop top 10 in 2021

Laten we snel gaan kijken naar de beste music production laptops in 2021! Ik begin eerst met de hogere prijsklasse omdat dit daadwerkelijk de beste laptops zijn. Daarna zal ik ingaan op de lager prijsklasse.

De onderstaande laptops staan op volgorde van beste keuze naar minder goede keuze. Je kunt de meest actuele prijs bekijken (soms krijg je namelijk korting o.i.d.) en oordelen of dit binnen je budget past.

1. Apple MacBook Pro 14″

Richtprijs: €2459,-

Pluspunten: De Apple MacBook Pro 14″ is de beste music production laptop die je kunt hebben. Deze krachtpatser is in staat om moeiteloos zware programma’s te draaien. Met 16 GB RAM werkgeheugen en 1000 GB SSD opslag hoef je je tijdens het produceren van grote projecten niet druk te maken of je laptop het aankan. Ook de grootte van het scherm is erg fijn en de batterij gaat wel 17 uur mee! Ondanks al deze features weet Apple de MacBook Pro ook nog vrij licht te houden!

Minpunten: De MacBook een flinke investering en een van de duurdere laptops in dit rijtje.

ProcessorApple M1 Pro
Werkgeheugen16 GB
Opslag1000 GB SSD
Poorten3 Thunderbolt/USB-C poorten, HDMI poort
AccuduurMaximaal 17 uur
Schermgrootte14 inch
Gewicht1,6 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Zilvergrijze MacBook pro met 16 inch beeldscherm.

2. Lenovo IdeaPad 5 Pro

Richtprijs: €1299,-

Pluspunten: De Lenovo IdeaPad 5 Pro is de goedkoopste laptop uit dit rijtje. Dat neemt niet weg dat ook deze laptop beschikt over een krachtige processor-werkgeheugen combinatie. De accu gaat maar liefst 12 uur mee en het scherm is met 16″ ook een van de grootste.Naast de grootte is het scherm ook nog eens 2x scherper en kleurrijker dan full HD door de speciale Wide QXGA resolutie.

Als leuk extraatje kun je met deze laptop inloggen doormiddel van gezichtsherkenning. Dit bespaart je weer een paar seconden die je extra met muziek bezig kan zijn! 🙂

Minpunten: Het grote nadeel van de IdeaPad 5 Pro is de snelheid en hoeveelheid van de poorten. De laptop heeft 2 USB-A poorten, waarvan er eentje versie 2.0 is. Je moet dus een interface hebben met USB-C aansluiting of een extra USB 3.0 hub om meer snelle poorten vrij te spelen en latency te vermijden. Desondanks is dit wel echt een mega goede laptop, ook als je minder budget hebt.

ProcessorAMD Rysen 7
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten1x USB-A 2.0, 1x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.2,
1x HDMI 2.0
AccuduurMaximaal 12 uur
Schermgrootte16 inch (40,64 cm)
Gewicht1,9 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Prijsklasse€€
Lenovo IdeaPad 5 Pro

3. ASUS TUF Gaming Dash F15

Richtprijs: €1179,-

Pluspunten: Ook de ASUS TUF Gaming Dash is extreem goed in multitasken. De laptop is oorspronkelijk gemaakt voor gamen en beschikt hierdoor over een sterke videokaart. Handig als je naast muziek produceren ook wilt gamen/photoshoppen/videobewerken. Deze laptop heeft heel veel processing power waardoor je veel plugins tegelijkertijd kunt draaien en daarnaast ook kunt streamen naar Twitch, mocht je dat willen.

Minpunten: Voor een optimale prestatie moet je de ASUS TUF aan de lader leggen. De accu kan namelijk snel leeg lopen als de laptop intensief moet werken. Verder heeft deze laptop de neiging om veel geluid te maken als hij zware taken uit moet voeren. Dit vormt wel echt een nadeel als je goed moet kunnen luisteren naar je mix of als je microfoons gebruikt.

ProcessorIntel core i7
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten3x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.2, 1x HDMI 2.0,
1x Ethernet
AccuduurMaximaal 10 uur
Schermgrootte15,6 inch (39,62 cm)
Gewicht2 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Prijsklasse€€€
Zwarte ASUS TUF Gaming Dash F15 die een van de beste laptops voor muziekproductie is.

4. Lenovo Thinkpad E15

Richtprijs: €1309

Pluspunten: De Lenovo Thinkpad E15 is een ster in multitasking. Dankzij de combinatie van de Intel Core i7 processor en 16 GB werkgeheugen is de laptop uitermate geschikt voor het produceren van muziek. De music production laptop heeft veel verschillende en vooral snelle inputs. Deze laptop is erg goedkoop voor de kwaliteit die je krijgt en is daarom ook de laptop met de beste prijs-kwaliteit verhouding in dit rijtje. De Lenovo Thinkpad E15 behoort dus zeker tot de beste laptops voor muziekproductie!

Minpunten: De videokaart van de laptop is niet geschikt als je naast muziekproductie ook 3D software wilt gebruiken.

ProcessorIntel core i7
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten1x USB-A 2.0, 1x USB-A 3.0, 1x USB-C 3.0, 1x HDMI, 1x Ethernet
Accuduur11 uur
Schermgrootte15,6 inch
Gewicht1,7 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar

5. HP Elitebook 850 G8

Richtprijs: €1579,-

Pluspunten: Net zoals bij de voorgaande laptops heb je met de HP Elitebook 850 een goede multitasker in huis. De Elitebook beschikt over veel snelle poorten waardoor je minder snel last krijgt van Latency. Deze laptop wordt geleverd met Windows 10 Pro waardoor je bestanden beter beveiligd zijn. Ook komt deze laptop met 3 jaar fabrieksgarantie!

Minpunten: De HP Elitebook heeft een minder lange accuduur dan de meeste andere laptops in deze lijst. Daarnaast wordt het lastig om zware grafische taken uit te voeren met deze laptop. Mede hierdoor vindt ik de laptop redelijk aan de dure kant voor wat je krijgt.

ProcessorIntel core i7
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten2x USB-A 3.1, 2x USB-C 3.1, 1x HDMI 2.0,
1x Ethernet
AccuduurMaximaal 7 uur
Schermgrootte15,6 inch (39,62 cm)
Gewicht1,67 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie3 Jaar
Zilveren HP Elitebook 850 G7 music production laptop.

De beste music production laptop voor minder budget

De onderstaande laptops staan op volgorde van beste keuze naar minder goede keuze. Je kunt de meest actuele prijs bekijken (soms krijg je namelijk korting o.i.d.) en oordelen of dit binnen je budget past.

Let op: Deze budget laptops zijn van een mindere snelheidsklasse dan de eerder genoemde laptops (behalve de Apple MacBook Air). Wil je een echt een goede investering maken voor de toekomst, overweeg dan een van de eerder genoemde laptops.

1. Apple MacBook Air

Richtprijs: €1199,-

Pluspunten: De Apple MacBook Air is misschien een vrij dure laptop voor een lijst met budget laptops. Toch is het de beste keuze als je erg graag een Mac computer wilt. Het toffe aan de MacBook Air is wel dat je zelf kan kiezen hoeveel werkgeheugen en opslag je wilt hebben. Door de Apple M1 chip is deze laptop bij uitstek de snelste en sterkste laptop in de budget lijst!

Minpunten: De MacBook Air heeft alleen maar 2 Thunderbolt/USB-C poorten. Voor speciale inputs zoals USB-A en HDMI heb je een extra kabel converter nodig. Zoals eerder genoemd is de MacBook dus ook een grotere investering dan de rest van de laptops in dit rijtje. Maar het is ook de enige laptop waar je wel langer mee door kan.

ProcessorApple M1 chip
WerkgeheugenKeuze uit 8 GB, 16 GB (Hoe meer, hoe duurder)
Opslagkeuze uit 256 GB, 512 GB, 1 TB, 2 TB SSD (Hoe meer, hoe duurder)
Poorten2 Thunderbolt/USB-C poorten 4.0
AccuduurMaximaal 18 uur
Schermgrootte13,3 inch (33,78 cm)
Gewicht1,29 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Zilveren Apple MacBook Air laptop.

2. Acer Spin 3

Richtprijs: €648,-

Pluspunten: De Acer Spin 3 heeft een grappige constructie. Je kunt deze laptop namelijk 360 graden omklappen en het scherm als touchscreen gebruiken. Hierdoor kun je iets meer hands on in je DAW werken. De laptop heeft voldoende opslag (512 GB) en snelle USB poorten. Daarnaast gaat de batterij ook nog eens 12 uur mee!

Minpunten: Ook de Acer Spin 3 is geen laptop van de snelste klasse. Evenals de de Acer Swift heeft deze laptop een Intel Core i5 processor waarmee je redelijk grote bestanden kunt runnen, maar er zullen snel latency problemen gaan ontstaan. Je zult dus sneller sporen moeten gaan bouncen. Dit zorgt voor minder controle over je muziek.

ProcessorIntel Core i5
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten2x USB-A 3.2, 1x USB-C 3.1, 1x HDMI 1.4
AccuduurMaximaal 12 uur
Schermgrootte14 inch (35,56 cm)
Gewicht1,5 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Zilveren Acer spin 3 laptop.

3. Acer Swift 3

Richtprijs: €649,-

Pluspunten: Met de Acer Swift 3 haal je een aardige laptop in huis die lang mee kan gaan op de accu (14 uur). Het is een lichtgewicht, dus ideaal om mee te nemen on the road. Met 512 GB hoef je niet snel bang te zijn dat je opslag vol zit. Ook is de laptop goed in het multitasken van lichtere programma’s. Je kunt inloggen op deze laptop doormiddel van een vingerafdruk scan. Dit scheelt je elke keer weer een klein beetje tijd!

Minpunten: Zoals de meeste laptops in het budget rijtje draait de Acer Swift op een AMD Ryzen 5. Dit is minder goed dan een Ryzen 7 of i7 processor.

ProcessorAMD Ryzen 5
Werkgeheugen8 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten1x USB-A 2.0, 1x USB-A 3.2
1x HDMI 1.4
AccuduurMaximaal 14 uur
Schermgrootte14 inch
Gewicht1,2 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Zilveren Acer Swift 3 music production laptop.

4. ASUS ZenBook 14

Richtprijs: €999,-

Pluspunten: De ASUS ZenBook 14 is een lichtgewicht! Met maar 1,17 kg neem je deze laptop makkelijk mee op reis. Log in op basis van gezichtsherkenning zodat je geen wachtwoord meer hoeft te onthouden. Met 512 GB aan geheugen heb je veel ruimte voor als je projecten. De beschikbare poorten zijn erg snel.

Minpunten: Ook de ZenBook is met een i5 processor en 8 GB werkgeheugen niet een heel snelle en sterke computer. De laptop heeft maar weinig poorten waardoor je misschien met een USB Hub moet gaan werken. Een scherm van 14 inch is ook vrij klein.

ProcessorIntel Core i5
Werkgeheugen8 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten1x USB-A 3.2, 2x USB-C/Thunderbolt,
1x HDMI 2.0
AccuduurMaximaal 5 uur
Schermgrootte14 inch (35,56 cm)
Gewicht1,17 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Prijsklasse
Zwarte ASUS ZenBook een van de beste laptops voor muziekproductie.

5. ASUS Vivobook Flip 14

Richtprijs: €723,-

Pluspunten: Als laatste hebben we de ASUS Vivobook Flip 14. Een lichte en compacte laptop die je makkelijk overal naartoe neemt. De Vivobook beschikt over voldoende opslagcapaciteit van 512 GB SSD zodat je flink wat projecten kan opslaan, samples kan downloaden en plugins kan installeren.

Minpunten: De ASUS hoort bij de minder sterke en minder snelle laptops. Je kunt hier dus wel projecten op draaien maar als je teveel zware plugins of tracks wilt draaien dan krijg je snel last van latency problemen. De batterij duur is ook niet super lang vergeleken met de andere laptops in deze lijst, en mede door deze punten vindt ik deze laptop vrij duur voor wat het te bieden heeft.

ProcessorIntel Core i5
Werkgeheugen8 GB
Opslag512 GB SSD
Poorten1x USB-A 2.0, 1x USB-A 3.2,
1x USB-C/Thunderbolt, 1x HDMI 1.4
AccuduurMaximaal 7 uur
Schermgrootte14 inch (35,56 cm)
Gewicht1,5 kg
Input voor koptelefoonJa
Garantie2 Jaar
Zwarte ASUS Vivobook Flip 14 music production laptop.