MIDI interface kopen? 5 tips om de beste keuze te maken!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
De iConnectivity mioXM MIDI interface.

MIDI interface – Heb jij instrumenten zoals synthesizers die alleen maar aangesloten kunnen worden doormiddel van een klassieke MIDI-aansluiting (5-pins DIN)? Dan kun je veel hebben aan een MIDI interface!

Tegenwoordig gaat veel MIDI informatie via USB aansluitingen. Een MIDI interface zorgt dat het USB-MIDI signaal vanuit je laptop wordt omgezet naar de klassieke MIDI-aansluiting, en andersom. Op deze manier kun je MIDI signaal vanuit je laptop naar je favoriete instrumenten sturen! Daarnaast kun je deze instrumenten ook direct als MIDI controller gebruiken als je dat wilt.

Verschillende MIDI poorten

Er zijn 3 verschillende MIDI poorten: MIDI in, MIDI out en MIDI thru. Deze poorten gebruik je voor verschillende doeleinden:

  • MIDI-in: Met een MIDI-in poort kun je MIDI signaal vanuit een externe computer/device in je gewenste instrument leiden. Hierdoor kun je je instrument dus door een externe controller of laptop aansturen.
  • MIDI-out: Een MIDI-out poort stuurt MIDI signaal die je met je instrument genereerd naar een ander apparaat. Op deze manier kun je het andere apparaat besturen met je instrument.
  • MIDI-thru: De MIDI-thru poort stuurt een exacte kopie van het MIDI signaal uit wat binnenkomt via de MIDI-in poort. Je kunt hierdoor dus meerdere instrumenten tegelijkertijd controleren met één MIDI signaal. Om deze instrumenten te koppelen stuur je het MIDI signaal naar de MIDI-in van je eerste instrument. vervolgens koppel je de MIDI-thru van dit instrument aan de MIDI-in van het tweede instrument, enzovoort.

Er zijn dus verschillende manieren om al je instrumenten aan te sluiten op je laptop. Je kunt voor elk instrument een aparte kabel naar de MIDI-in poort laten leiden. Je kunt ook de MIDI instrumenten aan elkaar doorkoppelen via MIDI-thru. Niet elk instrument bevat een MIDI-thru poort dus kijk hier eerst goed naar.

Houd altijd in de gaten dat MIDI eenrichtingsverkeer is. Je kunt geen MIDI signaal heen en terug sturen over dezelfde kabel.

Verschillende soorten MIDI interfaces

Een MIDI interface kan in verschillende vormen voorkomen. Het kan een fysiek kastje zijn, maar het kan ook een verloopkabel zijn. Een MIDI interface kan daarnaast ook geïntegreerd zijn in je audio interface, zoals bij de Focusrite Scarlett 4i4 of de Focusrite Scarlett 18i20.

Sommige MIDI interfaces hebben maar één DIN aansluiting. Dit betekend dat je alleen MIDI van je laptop naar je instrument kan sturen of alleen van je instrument naar je laptop. Wil je MIDI signaal beide kanten op kunnen sturen dan heeft je MIDI interface een MIDI-in poort én een MIDI-out poort nodig.

De meeste digitale instrumenten hebben tegenwoordig ook een MIDI-USB poort. Hierdoor kan het instrument direct worden aangesloten op je laptop doormiddel van een USB kabel. Check dus altijd even of deze poort aanwezig is op je instrument. Misschien heb je niet eens een MIDI interface nodig.

Roland UM-ONE mk2 verloopkabel.

De beste MIDI interface voor jou kiezen

Om een goede interface te kiezen moet je kijken naar de door jou gewenste setup. Ga je gebruik maken van één instrument? Dan heb je aan een verloop kabel genoeg. Heb je meerdere instrumenten, dan wil je kijken naar een grotere MIDI interface of een setup op basis van MIDI-thru.

In een setup waar je gebruik maakt van MIDI-thru heb je MIDI kabels nodig. Deze zijn te vinden in de maten 0.5 meter, 1 meter, 1.5 meter, 3 meter, 5 meter en 10 meter. Kies bij voorkeur een iets langere kabel zodat je de draden makkelijker weg kan werken in je studio.

Beste MIDI interface voor 1 instrument

De Roland UM-ONE mk2 is een verloopkabel die met 1 MIDI-in en 1 MIDI-out kabel gekoppeld aan één USB aansluiting. Je kunt met deze interface je instrument dus bedienen, maar je kunt je instrument ook gebruiken om MIDI op te nemen!

De lengte van de USB kabel is 1.20 meter en de lengte van de MIDI kabel is 0.70 meter. In totaal is de kabel ongeveer 2 meter. Een mooie lengte om je instrument te koppelen dus. Het geheel is erg compact en weegt bijna niks. Op de verloopkabel zitten LED-lampjes die als indicator dienen voor een stabiele connectie.

Een minpunt van deze interface is dat je erg goed moet opletten dat je de drivers goed installeert. Als dit niet goed gebeurt dan gaat deze interface niet werken. In principe zou deze interface gewoon moeten werken voor Windows en Mac OS.

Al met al is de Roland UM-ONE mk2 een van de beste verloopkabels op dit moment!

Roland UM-ONE MIDI interface mk2.

Beste MIDI interface voor meerdere instrumenten

De iConnectivity mioXM MIDI-interface is een echt MIDI werkpaard in je studio. De interface heeft 4 inputs en 4 outputs. Je kunt dus 4 instrumenten aansluiten die je kunt aansturen vanuit je laptop en als controller kunt gebruiken!

Ook heeft de interface een RJ45-connector waarmee je de data van alle ingeplugde instrumenten via een ethernetkabel kan sturen. Dit gaat supersnel en kan ook nog eens over lange afstanden! Je zou zelfs meerdere computers kunnen aansluiten aan de Mio XM.

Deze interface is geschikt voor Windows en Mac OS devices. Meegeleverd in de doos zijn een USB-kabel, ethernetkabel en een stroomadapter.

Dit kastje is een MIDI workflow booster waardoor je je nooit meer zorgen hoeft te maken over de routing in je studio. Tenzij je natuurlijk verslaafd bent aan het kopen van klassieke synthesizers… 🙂

IConnectivity mioXM MIDI interface.