Dit is de MIDI controller keyboard top 7 van dit moment

Gemiddelde leestijd: 26 minuten

Een MIDI controller is essentieel voor producers en muzikanten. MIDI controllers geven je ontzettend veel mogelijkheden bij het bedienen van plugins, presets en zelfs hele liveshows! Als je nog geen MIDI controller hebt, dan mis je een hoop potentie die de tegenwoordige muziekwereld te bieden heeft.

MIDI controllers komen voor in verschillende vormen en maten. Zo heb je onder andere pad-style controllers, foot controllers en MIDI controller keyboards. Over deze laatste categorie wil ik het in dit artikel hebben.

Kom erachter wat MIDI controllers precies zijn, hoe je ze kunt gebruiken, en wat de MIDI controller keyboard top 7 van dit moment is. Zo kun jij de beste controller vinden die past bij jouw wensen en budget!

Wat is een MIDI controller precies?

Een MIDI controller is misschien wel het meest veelzijdige stukje hardware wat je kunt hebben. Het apparaat geeft je de mogelijkheid om muziek noten te spelen en sounds te beïnvloeden.

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is eigenlijk een soort computertaal waardoor digitale instrumenten, software en hardware met elkaar kunnen praten. Tegenwoordig kan bijna elk instrument gebruik maken van de mogelijkheden die MIDI biedt!

Via MIDI kunnen verschillende waarden worden doorgegeven. Zo worden onder andere de toonhoogte, velocity (hardheid van de noot) en nootlengte via MIDI informatie overgebracht. MIDI kan daarnaast ook worden gebruikt voor het inspelen van automation.

Zoals al eerder genoemd bestaan er verschillende soorten MIDI controllers:

 • Pad style controllers zoals Ableton Push bevatten pads waarop je slaat of drukt. Dit werkt goed voor het inspelen van ritmische partijen of het organiseren van bepaalde MIDI processen.
 • MIDI foot controllers bevatten knoppen die je met je voeten kunt bedienen. Dit is handig als je twee handen nodig hebt om een instrument te bespelen (zoals een gitaar) en tegelijkertijd aanpassingen aan je geluid wilt doen.
 • MIDI controller keyboards hebben de layout van een digitale piano/keyboard. Dit is handig als je plugins wilt bespelen. Je speelt makkelijk akkoorden en melodieën op een natuurlijke manier in.
 • Gecombineerde controllers komen steeds vaker voor. Hierbij wordt de keyboard layout gecombineerd met een paar pads. Vaak zitten hier ook nog draaiknoppen en faders op. Deze zorgen dat je controle hebt over de automation en expressie van een geluid.

MIDI controllers kunnen je helpen om je producties meer expressie te geven. Door de kleine imperfecties die tijdens het inspelen ontstaan gaat je muziek menselijker klinken. Dit maakt vaak het verschil of je track professioneel klinkt.

Ableton Push pad-style MIDI controller.
Pad-style controller
MIDI controller met zowel pads als keyboard.
Gecombineerde controller

Waarvoor kun je een MIDI controller gebruiken?

Als je nog nooit een MIDI controller hebt gehad, is het handig om te beginnen met een MIDI controller keyboard. Deze controllers geven je simpelweg meer muzikale mogelijkheden. Ook al speel je geen piano, je leert snel genoeg de gelijkenissen te zien tussen de piano roll in je DAW (produceersoftware) en je keyboard.

Daarnaast kun je met een keyboard controller sneller toonsoorten leren herkennen en spelen. Dit heeft een groot voordeel voor je muzikale skills. Hoe beter je dit begrijpt, hoe makkelijker muziek maken wordt.

De meeste muzikanten gebruiken een MIDI controller voor het volgende:

 • Beats inspelen met elektronische drum geluiden of een live drums plugin.
 • Piano inspelen via een piano plugin
 • Zelf gemaakte samples en vocal chops spelen
 • Orkesten inspelen zoals strijkers en blazers
 • Software synthesizers en andere VST’s bespelen
 • Het bedienen van backingtracks tijdens live optredens

Je kunt echter nog veel verder gaan. Sommige acts gebruiken MIDI om hele lichtshows te bedienen! Het is dus denk ik wel duidelijk wat de kracht van MIDI is.

De MIDI controller keyboard top 7

Maar wat is dan de beste MIDI controller? Er bestaan natuurlijk super veel verschillende soorten, maten en merken. In deze top 7 wil ik je de beste MIDI controller keyboards laten zien uit verschillende prijsklassen.

Tip: Met een hogere prijs komen vaak meer functies, maar soms heb je deze extra functies simpelweg niet nodig. Kies daarom altijd een model wat bij jouw wensen, doelen en budget past.

Akai MPK Mini Play

Richtprijs: €119,-

De Akai MPK Mini’s zijn misschien wel de populairste MIDI controllers op dit moment. Eerder schreef ik al een artikel over de Akai MPK Mini MK3, wat misschien wel mijn meest favoriete MIDI controller ooit is. Echter wil ik in dit artikel een nog nieuwere versie aan je voorstellen: De MPK Mini Play.

De controller is super compact en makkelijk mee te nemen op reis. Het is misschien even wennen aan de kleinere toetsen, maar voor simpele akkoorden en melodieën is dit prima te doen. Wil je complexe piano composities kunnen spelen, dan moet je even verder zoeken.

Je hoeft daarnaast ook niet bang te zijn dat je bereik met de 25 beschikbare toetsen te klein is. Er zitten namelijk ’transpose’ knoppen op de controller die zorgen dat je de toetsen snel een octaaf omhoog of omlaag kunt zetten.

De grote upgrade ten opzichte van de MPK Mini MK3 is dat deze controller ingebouwde sounds en speaker heeft. Met de Play kun je dus ook zonder je DAW muziek maken! De controller beschikt over 128 sounds en daarnaast 10 verschillende drumkits.

Daarnaast geeft de MPK Mini Play je ook nog de optie om effecten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan EQ, reverb, chorus, en envelope effecten.

Als je 4 batterijen AA batterijen in de controller stopt kun je hem 14 uur lang standalone gebruiken. Super handig als je op reis bent!

Akai Professional LPK25 V2

Richtprijs: €45,-

Waar de MPK Mini Play ontzettend veel flexibiliteit biedt, is de Akai professional LPK25 de vriend van je portemonnee! Voor maar €45,- heb je al een MIDI controller keyboard. Dit is bijna niks voor iets wat zoveel waarde kan geven in de studio.

Ook deze controller bevat 25 kleine toetsen. Het geheel is niet breder dan de gemiddelde music production laptop. Je neemt de controller dus makkelijk mee in je tas!

Ten opzichte van de MPK Mini Play lever je wel in op veel functionaliteit. Toch bevat de LPK25 nog steeds de basis functies, zoals transpose knoppen. Ook vind je een sustain knop en arpeggiator knop op dit MIDI controller keyboard.

Arturia Keystep Pro

Richtprijs: €409,-

Naast Akai is er nog een grote speler op de markt van MIDI controllers: Arturia! Arturia heeft meerdere toffe controllers, synthesizers en software ontwikkeld. De Keystep Pro is hier een goed voorbeeld van.

Deze MIDI controller is namelijk een keyboard en sequencer in één. Met de sequencer ben je in staat om ritmes melodieën en andere loops te creëren. Het is een echte creativiteit starter, die je bijna altijd uit een writers block kan halen.

Het keyboard bevat 37 toetsen, veel verschillende sequencing settings en meerdere andere knoppen. Daarnaast bevat de controller een ingebouwde speaker, metronoom en andere instellingen om gemakkelijk muziek te maken. De ultieme tool voor het schrijven en opnemen van muziek.

Native Instruments Komplete Kontrol S49

Richtprijs: €575,-

Met Native Instruments heb je vaak de crème de la crème van de muziekproducten. De producten zijn misschien een klein beetje duurder, maar levert altijd een top bouwkwaliteit en functionaliteit.

Op de Komplete Kontrol S49 zitten onder andere een pitch en modulatie wiel. Hiermee kun je je geluiden makkelijk aanpassen in zowel toonhoogte en beweging. Daarnaast heeft de controller een arpeggiator, transpose knoppen, 2 overzichtelijke LED schermen en nog veel meer toffe functies.

Een toffe functie om uit te lichten is de Smart Play functie. Boven elke toets zit namelijk een LED lichtje die je ondersteunt tijdens het spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven welke toetsen je kunt gebruiken in een bepaalde toonsoort.

Ook zijn de LEDs kleur gecodeerd, zodat je makkelijk kunt zien welke toetsen welke sample bevat. Bij drums is dit super handig! Toetsen met een rode LED bevatten kick samples, blauwe LEDs bevatten een hi hat enzovoort. De LEDs gaan zelfs feller branden als je de toets indrukt!

Deze functie werkt helaas niet met elke DAW. Waar het wel in werkt is:

 • Ableton Live 9.2.3 of hoger
 • Logic X 10.3.1 of hoger
 • Cubase Artist or Pro 8.5 of hoger
 • GarageBand 10.2.0 of hoger
 • Studio One 4.5.3 of hoger
 • Nuendo 7.1.35 of hoger

Voor pianisten is dit de perfecte keuze, maar zelfs als je geen piano speelt kan deze controller je heel veel leren!

Devine VersaKey 61

Richtprijs: €132,-

De Devine VersaKey is een redelijk voor de hand liggende MIDI controller. Het bevat alles wat je verwacht van een goed MIDI keyboard. Waarom ik deze controller voornamelijk in deze lijst heb gezet is omdat het erg fijn speelt!

De toetsen zijn semi-gewogen waardoor het speelgevoel meer in de buurt komt van een echte piano. In vergelijking met de lichte plastic toetsen die andere MIDI controllers hebben is dit een goede upgrade.

Daarnaast bevatten de toetsen aftertouch. Dit houd in dat je verschillende expressie aan je sound kunt geven door de toetsen harder of zachter ingedrukt te houden. Je kunt dus genoeg gevoel kwijt in je spel.

De VersaKey zorgt dat je volledige controle hebt over je DAW. Links van de toetsen staan alle bekende export knoppen die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de Play, Stop en Record knoppen.

Kortom erg goedkoop voor de mogelijkheden en speelgevoel die de controller geeft!

Novation Launchkey 49 MK3

Richtprijs: €267,-

Produceer je met Ableton Live? Dan is de Novation Launchkey 49 MK3 echt iets voor jou! De interface van deze controller is volledig ingericht voor een zo goed mogelijke workflow in combinatie met Live. Natuurlijk kun je dit keyboard ook gebruiken met een andere DAW, maar je moet dan wel een beetje programmeren.

Zoals de naam al zegt bevat het keyboard 49 toetsen. Daarnaast zijn er 16 pads, 8 faders, een pitch en modulatie wiel aanwezig en nog veel meer! Een super veelzijdig keyboard die bijna al je wensen kan vervullen.

Een toffe mode op de Launchpad is de Scale mode. Hiermee zorgt het keyboard dat je altijd de juiste noten uit een door jou gekozen toonsoort speelt. In combinatie met de Chord mode maak je gemakkelijk de tofste akkoorden schema’s!

Ben je dus pianist of juist niet, dit keyboard haalt altijd het beste in jou als muzikant naar boven.

Arturia Keylab Essential 88

Richtprijs: €344,-

Om deze lijst af te sluiten nog een controller van Arturia: de Arturia Keylab Essential 88. Zoals de naam al zegt, zijn alleen de meest essentiële functies toegevoegd aan dit keyboard. Dit maakt het geheel ontzettend overzichtelijk en fijn om te bespelen.

Er zijn verschillende formaten van de Arturia Keylab Essential. Je hebt een versie met 49 toetsen, 61 toetsen en 88 toetsen. In dit artikel wil ik vooral het vooral hebben over de versie met 88 toetsen. Er zijn namelijk niet zoveel MIDI controllers met 88 toetsen in deze prijs categorie.

Met 88 toetsen kun je makkelijk alle composities ter wereld spelen. Het speelgevoel van de toetsen is misschien niet zo goed als een echte piano, maar je hebt wel de mogelijkheid om zonder gedoe lage en hoge noten tegelijkertijd te spelen.

Deze MIDI controller is gemaakt om vlekkeloos samen te werken met Ableton Live. En nog beter: Je krijgt de software Analog Lab V meegeleverd! Deze plugin bevat allemaal presets van wereld beroemde synthesizers zoals de Juno-06, Jupiter en DX-7. Ook met deze plugin werkt de Keylab vlekkeloos samen.

De perfecte controller als je geen dure synthesizer wilt kopen, maar wel het plezier van een synth wilt hebben!