Een goede MIDI bass line schrijven die grooved met je drums

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Laptop waarop een midi bass line wordt geproduceerd.

MIDI bass line schrijven – Wil je dat mensen kunnen meebewegen en dansen op jouw muziek? Dan is niets zo belangrijk als een goede balans tussen je drum beats en bass! Als deze twee namelijk niet goed samenwerken dan gaat het je niet lukken om je muziek te laten grooven.

Veel beginnende producers maken de fout dat de ritmes van de bass en drums niet met elkaar matchen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier beter in te worden. Zo kun je je muziek al snel veel beter laten klinken.

Maar hoe schrijf je nou een goede bass line in je MIDI roll die goed werkt met je drums? Dat vertel ik je in dit artikel.

Match het ritme met de kick

De bass en drums vormen de basis van je muziek. Dit betekend dus dat ze hand in hand moeten gaan. Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen waar de noten van je bass line moeten komen te staan ten opzichte van de drums. Het heeft een beetje oefening nodig om een hier een goed gevoel voor te krijgen.

Een goed startpunt bij het schrijven van een MIDI bass line is om in het begin eerst het ritme vast te stellen. Ga dus nog niet kijken naar de toonhoogte van de verschillende noten die je programmeert.

Om een startpunt vast te stellen kun je simpel het ritme van je kickdrum kopiƫren. Hierdoor weet je zeker dat je bassline samenwerkt met je drums. De kick en bass versterken elkaar namelijk. Dit komt omdat ze beiden voornamelijk in de lage frequenties zitten. Hoe minder rommelig het klinkt in de lage frequenties, hoe strakker je muziek klinkt.

Als je op dit moment al tevreden bent met hoe het klinkt dan kun je in principe al stoppen. Er zijn genoeg populaire songs die eenzelfde kick en bass ritme hebben. Bass lines hoeven niet super complex te zijn om effectief te werken.

Producer die een MIDI bass line produceert.

Verrijk de drums met je MIDI bass line

Soms kan het echter een stuk interessanter zijn om je MIDI bass line niet alleen te matchen met je kick, maar deze groove ook nog te verrijken! Voor deze stap moet je goed luisteren, maar met een beetje oefening krijg je hier snel gevoel voor.

Begin met het noot voor noot aanpassen van je ritme. Ga spelen met de timing van je bass noten, voeg noten toe of pas de lengte van de noten aan. Blijf nauwkeurig luisteren of de bass niet teveel los komt te staan van de kick. Meestal lukt dit aardig door in ieder geval de eerste noot van elke maat gelijk te houden met de kick.

Zodra je niet meer mee kunt bewegen met je groove moet je waarschijnlijk even een stapje terug. Voorkom altijd dat je groove minder goed gaat voelen bij elke aanpassing.

Bepaal de toonhoogte van je bass line

Als je eenmaal het ritme van je bass line hebt vastgesteld heb je het moeilijkste gehad. Nu is het alleen nog belangrijk om de noten op de juiste toonhoogte te zetten.

Misschien heb je al wel een akkoorden schema waar je de bass line noten mee kunt bepalen. Het kan echter ook goed werken om eerst de hoogte van je bass noten te bepalen, en hier vervolgens de akkoorden voor op te schrijven.

Op deze manier heb je binnen no time een vette bass partij voor je song gemaakt! šŸ™‚

De beste manier om bass lines te leren schrijven

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel. Wil je het bovenstaande echt in de praktijk leren gebruiken? Dan kan ik je aanbevelen om eens te kijken naar Building Blocks van Audible Genius!

Building Bocks is een tool waarmee je kunt leren om alles rondom MIDI programmeren en muziektheorie te leren. Leer hoe je sterke drum beats, bass lines, akkoorden en melodieƫn kunt produceren doormiddel van interactieve oefeningen.

Met deze software weet je zeker dat je de best mogelijke basis legt voor jouw muzikale skills. En het mooie is, het is gewoon gratis uit te proberen via de knop onderaan dit artikel!

Wil je meer weten over Building Blocks? Bekijk hier dan mijn volledige review van Building Blocks. Of bekijk de website via onderstaande knop.

Building Blocks logo

Maak je volgende stap als Music Producer!

Klik op de knop en krijg 72 uur gratis toegang tot Building Blocks

Ga direct naar Building Blocks!