Een geschikte microfoon standaard kan door het grote aanbod nogal verwarrend zijn. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom wil ik je in dit artikel helpen om het beste microfoon statief voor jou te vinden! Of je vocals wilt versterken of drums wilt opnemen, het wordt allemaal behandeld.
Ik leg je uit welke soorten microfoon standaards er bestaan en welke kwaliteiten deze statieven hebben. Hierna geef ik je een paar aanbevelingen uit elke microfoon standaard categorie.
Inhoudsopgave
Standaard microfoon statief
We beginnen met de meest gebruikelijke microfoon standaard. Dit type statief vindt je vaak op podia, in oefenruimtes en in studio’s. Omdat de microfoon standaard rechtop staat is deze makkelijk in hoogte te verstellen. Vooral voor vocalisten werkt dit erg fijn.
Hoewel je misschien de neiging hebt om het goedkoopste model te kopen is dit niet altijd handig. Uit ervaring weet ik dat goedkope statieven al snel hun kracht verliezen. Denk bijvoorbeeld aan schroeven die lam worden, waardoor je microfoon continu naar beneden zakt. Ontzettend irritant!
Als je lang plezier wilt hebben van je microfoon statief kun je dus beter iets meer geld investeren. Gelukkig hoef je voor een goed model ook niet de hoofdprijs te betalen!
Hier volgen een paar kwaliteiten en eigenschappen die een standaard microfoon statief kan hebben:

Verstelbare hoogte
De meeste standaards zijn in hoogte te verstellen. Toch kan het bereik van het statief erg verschillen per merk. De normale range waarin een statief te verstellen is is ongeveer 86 tot 172 centimeter. Echter kunnen veel modellen een stuk hoger of lager.
Als je een mic statief koopt die bedoelt is voor een kickdrum, dan gaat deze je niet de hoogte geven die je nodig hebt voor een vocalist. Of misschien wil je een koor opnemen in een grote ruimte. In dit geval heb je een statief nodig die flink de hoogte in kan.
Denk dus goed naar met welke doelen je het statief koopt.
Clutches
De clutch is het systeem waarmee de hoogte van een statief in positie wordt gehouden. Er zijn twee verschillende soorten clutch mechanieken.
- Met een draai mechaniek zet je de hoogte vast doormiddel van een draaiende beweging. Bij goedkopere modellen moet je vrij lang draaien om alles goed vast te zetten. Bij duurdere modellen is er maar een kleine draai nodig en zit het statief ook nog eens beter vast.
- Bij grip clutches hoef je alleen maar te knijpen om de hoogte verstellen. Super handig om snel met één hand je microfoon te verstellen. Vooral tijdens live shows kun je hier ontzettend veel voordeel van hebben.
Wanneer je een zogenaamde hengel op je statief zet, heeft deze een draaischroef waarmee je de hoek vast kunt zetten. Ook hierin zijn er enorme kwaliteitsverschillen. Wanneer je de hengel op de uiterste stand zet kan deze veel kracht uitoefenen op de schroef. Bij goedkope statieven neemt hierdoor de kracht van de schroef snel af.
Zorg in alle gevallen dat je een clutch voldoende losdraait voordat je het statief gaat verstellen. Wanneer je de weerstand probeert te forceren verliest de clutch sneller zijn kracht.



Het onderstel
Ook op het gebied van onderstellen heb je in de meeste gevallen ook twee opties: een tripot of een plat onderstel. Bij een tripot wordt het statief rechtop gehouden door drie uitklapbare poten. Bij een plat onderstel wordt gebruik gemaakt van een zware plaat. Deze kan voorkomen in meerdere vormen.
Tripots nemen meer ruimte in, maar zijn over het algemeen stabieler. Platte onderstellen daarentegen nemen weinig ruimte in, maar zijn wel moeilijker te verplaatsen.
Lagere statieven voor bass drums of gitaar versterkers hebben vaak een klein plat onderstel zodat ze niet teveel ruimte innemen. Wel zo handig als je drum riser al volstaat met ontzettend veel andere gear!
Tripot onderstellen kunnen enorm verschillen in de oppervlakte die ze innemen. Grote statieven voor overhead microfoons hebben bijvoorbeeld een groot oppervlakte nodig om stabiel te kunnen staan. Een groot voordeel van tripots is wel dat ze super compact op te vouwen zijn. ook kun je ze relatief dicht naast elkaar zetten.


Stevigheid vs flexibiliteit
Hoe zwaar een standaard is hangt af van meerdere factoren. Niet alleen het onderstel maar ook het materiaal waarvan de buizen zijn gemaakt hebben een grote impact. Toch is het niet zo dat een licht gewicht statief beter is op het gebied van flexibiliteit.
Wanneer je gaat touren met een band wil je bijvoorbeeld het liefst iets stevigere statieven. Lichte statieven zijn veel kwetsbaarder en kunnen minder stabiel zijn. Ook hebben lichte standaards de neiging om eerder kapot te gaan.
Aanbevelingen standaard microfoon statief
Voor een statief zonder arm met een plat onderstel is de beste keuze de Konig & Meyer 260. Dit statief is ontzettend stevig, fijn te gebruiken en alsnog niet heel duur! Wil je dit statief ook nog met een Grip clutch? Dan kun je kiezen voor de Konig & Meyer 26085.
Heb je toch liever een recht statief met een tripod onderstel? Ga dan voor de Konig & Meyer 20120.
Wanneer je zoekt naar een stevige standaard met een hengel, dan heeft Konig & Meyer hier ook een top model voor. De 21020, is bijna hetzelfde als de eerder genoemde modellen, maar dan inclusief een hengel. De hengel is lekker lang, en geeft veel flexibiliteit. Ook voelt het statief een stuk steviger aan dan zijn goedkope tegenhangers!
Gespecialiseerde microfoon standaard
Naast het standaard microfoon statief zijn er ook nog een aantal standaards voor specifieke doelen:
Broadcast microfoon statief
Dit zijn de typische statieven die je ook vaak ziet bij de radio of een podcast. Je maakt ze gemakkelijk vast aan je bureau doormiddel van verschillende klem mechanismen.
Fijn aan dit statief is dat je het makkelijk alle kanten op kunt verplaatsen. Zo is je microfoon altijd snel en makkelijk op de goede plek te hangen. Ook handig als je ondertussen knoppen van andere apparatuur moet bedienen.
Deze statieven bevatten vaak een schokdemper waardoor trillingen vanuit je bureau niet worden geregistreerd door de microfoon. Daarnaast bieden ze mogelijkheden voor cablemanagement.
Aanbeveling: Innox IVA08 XLR Pro

Tafel en instrument microfoon standaard
Dit soort microfoon stands zijn bedoelt om op je tafel of bureau te zetten. Ze zijn klein van stuk en komen voor in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan tripods, of platte onderstellen met een zwanenhals.
Deze microfoon stands zijn vooral handig voor microfoons om online mee te vergaderen. De kwaliteit van het geluid maakt in dit geval niet zoveel uit en de microfoon hoeft dus niet recht voor je mond te hangen. Je kunt de microfoon enigszins naar je toe richten.
Aanbeveling: Innox IVA 06 desktop microfoon standaard

Studio boom
Studio booms zijn grote stevige microfoon statieven die geschikt zijn om zware microfoons boven instrumenten te hangen. Denk bijvoorbeeld aan overhead microfoons, of een condensator microfoon om een vleugel piano op te nemen
Door tegengewichten kun je de hengel erg ver uitschuiven zonder dat de standaard omvalt. Zo kun je ten alle tijden met een gerust hart opname sessies voltooien. Je dure microfoons vallen niet te pletter.
Sommige studio booms hebben wielen zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Handig om snel aanpassingen te maken aan je setup.
Aanbeveling: Innox IVA 22 microfoonstatief

Boompoles
Boompoles zijn de typische statieven die je ziet tijdens TV opnames. De geluidsman/vrouw zorgt met een boom pole dat de microfoon zo dicht mogelijk bij de conversatie gebracht kan worden zonder dat de microfoon in beeld komt. Een handig statief, maar het kost wel kracht om te bedienen. Je sportschool abonnement is bijna overbodig. 🙂
Aanbeveling: Rode Micro Boompole

Microfoon standaard accessoires
Als je een beetje gaat zoeken merk je dat er ontzettend veel verschillende microfoon standaard accessoires bestaan. Ik wil je in ieder geval laten zien wat de accessoires zijn die elke muzikant of sound engineer moet kennen. Deze kunnen je leven namelijk zoveel makkelijker maken!
Microfoon standaard hengel / arm
De meest handige accessoire voor je microfoon statief is de hengel / arm. Met dit accessoire kun je de standaard verlengen of in een hoek zetten. Dit is vooral handig wanneer er iets tussen jou en de microfoon instaat.
Denk bijvoorbeeld aan een gitaar of piano. Met een hengel zorg je dat de microfoon over je instrument kan hangen en alsnog correct geplaats kan worden. Let wel op dat het statief instabieler wordt naarmate je de hengel verder uitschuift.
Ook bij een hengel geldt dat de goedkoopste varianten vaak niet heel lang mee gaan. Het positioneren van je microfoon is vaak moeilijker en ze worden snel lam. Ga dus bij voorkeur voor iets meer kwaliteit waar je lang mee vooruit kunt.
Pop filter
Het popfilter is een van de belangrijkste microfoon accessoires die je kunt gebruiken. Dit filter wordt tussen de microfoon en de artiest geplaatst en is bedoelt om harde pop geluiden uit je opname te halen.
Een popfilter houdt krachtige luchtdruk vanuit de artiest tegen zodat het membraan van je condensator microfoon niet wordt overbelast. Dit gebeurt vooral bij ‘p’ en ‘b’ klanken. Een erg handige accessoire voor cleane opnames dus.
Naast de technische voordelen die een popfilter biedt is het ook een handige referentie tool. Je kunt met de plaatsing van je popfilter aangeven hoe ver de artiest van de microfoon af moet staan. Plaats het popfilter dus niet zo dicht mogelijk bij de microfoon, maar zorg voor ongeveer een vuistbreedte (10 tot 20 cm) afstand.
Natuurlijk hangt de afstand van je popfilter ook af van de soort ruimte en de soort stem die je wilt opnemen. Heb je een mooi klinkende ruimte, dan kun je het popfilter iets verder van je microfoon hangen. Heb je te maken een lage warme stem dan wil je het filter liever iets dichterbij zetten.
Goede popfilters zijn het SE Electronics Popfilter met metalen scherm en de Samson PS01.
Quick release adapters
Dit is het accessoire wanneer je vaak van microfoon moet veranderen. De adapter zorgt ervoor dat de microfoon in een klik loskoppelt van je statief. Vervolgens klik je er gemakkelijk weer een andere microfoon op.
Door quick release adapters ga je sneller met verschillende microfoons experimenteren. Het gevolg hiervan is dat je sound snel een stuk beter wordt. Ideaal voor muzikanten en producers die zoekende zijn naar het beste geluid.
Konig & Meyer 23900 Quick-Release Adapters zijn hiervoor uitermate geschikt.
Stereo bars
Stereo bars lijken een beetje op een hengel. Echter steekt een stereobar aan beide kanten even ver uit. Aan beide uiteinden kun je vervolgens een microfoon vast zetten waardoor je stereo opnames kunt maken.
Ze zorgen dat je snel kunt wisselen tussen verschillende setups, terwijl je setup symmetrisch blijft. Erg handig tijdens orkest of koor opnames. Hoe duurder de stereo bar, hoe meer opties je krijgt om de perfecte hoek in te stellen voor je microfoons.
De Rode Stereo Bar is een voorbeeld van een goede kwalitatieve stereo bar.
Zwanenhals
Heb je weinig ruimte waar je nog een microfoon tussen moet wurmen? Dan is de zwanenhals de perfecte accessoire voor jou. Je buigt de zwanenhals makkelijk in de ideale positie.
Let wel op dat je geen al te zware microfoons gebruikt in combinatie met een zwanenhals. Het systeem is niet altijd even stevig en kan problemen veroorzaken voor stabiliteit. Voor tafel microfoons zijn zwanenhalzen perfect.
Een erg stevige zwanenhals is de Konig & Meyer 22800 zwanenhals.
Reflectiefilter
De meest ideale omgeving om vocals op te nemen is in veel gevallen een vocal booth. Door goede akoestische behandeling hebben geluidsreflecties hier geen schijn van kans om je opnames te verpesten. In veel home studios is er echter geen ruimte voor een vocal booth. In dit geval komt een reflectiefilter erg goed van pas.
Een reflectiefilter zorgt dat mogelijke golven die voor reflecties kunnen zorgen worden geabsorbeerd. Hierdoor kunnen deze reflecties niet meer interfereren met je opnames. Ontzettend handig dus.
Goede reflectiefilters worden achter je microfoon geplaatst en krullen in een halve boog om de microfoon heen. Een goed reflectiefilter is Reflection Filter X. Deze kan echter wel gaan resoneren als je hem naast je in je studio hebt staan tijdens het mixen. Een ander goed alternatief is het Devine RF 30 reflectiefilter.
Attachments voor je microfoon statief
Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het aan je microfoon statief vastmaken. Vaak gebruikte attachments zijn bladmuziekstandaards, bekerhouders en effectboxen.
Vaak scheelt een attachment weer ruimte omdat je geen extra statief op het podium hoeft neer te zetten. Zorg wel dat je een stevige standaard hebt die het extra gewicht kan tillen.
Microfoon standaard draagtas
Het laatste accessoire is de draagtas. Wanneer je je microfoon standaard regelmatig vervoert komt deze tas super goed van pas. Het maakt de standaard makkelijker te dragen, maar het beschermt ook tegen schade.
Met een draagtas zorg je dat de kwaliteit van je statief gewaarborgd blijft wanneer je hem niet gebruikt! Check bijvoorbeeld de Innox IVA BAG-08 draagtas.