Deze microfoon accessoires zorgen voor de beste vocal recordings!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Condensator microfoon met een shockmount en popfilter als microfoon accessoires.

Microfoon accessoires – Misschien ken je het wel: Je hebt een dure microfoon gekocht voor in je studio maar je opnames klinken nog steeds nergens naar. Een goede microfoon alleen is niet genoeg om kraakheldere opnames te maken. Er is nog zoveel meer wat de kwaliteit van je opnames kan beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan geluidreflecties, rammelende objecten in je kamer en slechte kabels.

In deze post wil ik je een paar microfoon accessoires laten zien die deze problemen kunnen verminderen. Hierdoor kun je op een simpele manier je muziek met meer trots op Spotify zetten!

Microfoon statief

Om de beste opnames te maken is het belangrijk dat je je microfoon goed kan plaatsen. Een wendbaar en stevig microfoon statief zorgt ervoor dat dit een eitje is.

Je wilt dat het statief je microfoon rechtop kan houden en kan draaien. De beste microfoon positie ten opzichte van de artiest is net iets boven de mond van de artiest. Hierdoor moet de artiest zijn/haar kin een klein beetje omhoog tillen, waardoor de stembanden optimaal kunnen bewegen.

Ook moet de artiest goed rechtop kunnen staan. Op deze manier creëer je perfecte omstandigheden voor de beste opnames.

Niets is zo vervelend als een microfoon die de hele tijd naar beneden zakt tijdens een recording. Daarom is het belangrijk dat je een stevig microfoon statief hebt die het gewicht van je microfoon omhoog kan houden.

Minder goede statieven krijgen als snel last van lamme schroeven en gaan dus sneller vervelend doen. Je microfoon zakt hierdoor continu naar beneden.

Wil je alleen vocal artiesten opnemen zonder dat ze een instrument spelen? Dan kun je het beste voor een recht microfoon statief kiezen. Wil je artiesten opnemen die ook een instrument spelen, of wil je bijvoorbeeld ook een gitaarversterker opnemen met je microfoon? Kies dan voor een microfoon statief met hengel!

Microfoon op een statief.

Shockmount

Een shockmount is een microfoon accessoire die dient als ophangsysteem voor je microfoon. Doormiddel van elastiek zorgt een shockmount dat je microfoon vrij komt te hangen van je microfoon statief. De shockmount isoleert hiermee de microfoon.

Omdat condensator microfoons erg gevoelig zijn is het belangrijk dat ze zo goed mogelijk worden geïsoleerd. Misschien heb je wel eens gemerkt dat zonder shockmount elk tikje tegen de microfoonstandaard goed hoorbaar is. Zo’n tikje kan je opnames direct verpesten.

Vaak wordt je microfoon met een bijbehorende shockmount geleverd. Twijfel je nog welke microfoon je wilt kopen? Check dan mijn studio microfoon top 5!

Let goed op dat je een shockmount hetzelfde formaat schroefdraad heeft als de kop van het microfoonstatief. Je hebt schoefdraad van 1/4 inch, 3/8 inch en 5/8 inch. Je kunt een adapter kopen om verschillende groottes schroefdraad te koppelen. Bijvoorbeeld 3/8 naar 1/4 inch, 3/8 naar 5/8 inch en 5/8 naar 3/8 inch.

Popfilter: een van de belangrijkste microfoon accessoires

Het popfilter is een van de belangrijkste microfoon accessoires die je kunt gebruiken. Dit filter wordt tussen de microfoon en de artiest geplaatst en is bedoelt om harde pop geluiden uit je opname te halen.

Een popfilter houdt krachtige luchtdruk vanuit de artiest tegen zodat het membraan van je condensator microfoon niet wordt overbelast. Dit gebeurt vooral bij ‘p’ en ‘b’ klanken. Een erg handige accessoire voor cleane opnames dus.

Naast de technische voordelen die een popfilter biedt is het ook een handige referentie tool. Je kunt met de plaatsing van je popfilter aangeven hoe ver de artiest van de microfoon af moet staan. Plaats het popfilter dus niet zo dicht mogelijk bij de microfoon, maar zorg voor ongeveer een vuistbreedte (10 tot 20 cm) afstand.

Natuurlijk hangt de afstand van je popfilter ook af van de soort ruimte en de soort stem die je wilt opnemen. Heb je een mooi klinkende ruimte, dan kun je het popfilter iets verder van je microfoon hangen. Heb je te maken een lage warme stem dan wil je het filter liever iets dichterbij zetten.

Goede popfilters zijn het SE Electronics Popfilter met metalen scherm en de Samson PS01.

Popfilter voor een microfoon setup.

Reflectiefilter

De meest ideale omgeving om vocals op te nemen is in veel gevallen een vocal booth. Door goede akoestische behandeling hebben geluidsreflecties hier geen schijn van kans om je opnames te verpesten. In veel home studios is er echter geen ruimte voor een vocal booth. In dit geval komt een reflectiefilter erg goed van pas.

Een reflectiefilter zorgt dat mogelijke golven die voor reflecties kunnen zorgen worden geabsorbeerd. Hierdoor kunnen deze reflecties niet meer interfereren met je opnames. Ontzettend handig dus.

Goede reflectiefilters worden achter je microfoon geplaatst en krullen in een halve boog om de microfoon heen. Een goed reflectiefilter is Reflection Filter X. Deze kan echter wel gaan resoneren als je hem naast je in je studio hebt staan tijdens het mixen. Een ander goed alternatief is het Devine RF 30 reflectiefilter.

Reflectiefilter van SE Electronics.

Een goede XLR-kabel

Je microfoon kan door de eerder genoemde microfoon accessoires super cleane opnames maken. Als deze echter via een crappy kabel verbonden zit aan je audio interface, dan worden je opnames alsnog verpest.

Gebruik kabels die kwalitatief goed zijn. Dit houdt in dat ze stevig zijn, en sterke connectoren hebben. Je wilt tijdens opnames niet te maken krijgen met een draadbreuk of los schietende connectoren.

Zorg dat je voldoende lengte hebt zodat je de kabels goed weg kan werken. Zo voorkom je dat iemand struikelt en de microfoon meeneemt in zijn/haar ondergang. Over het algemeen zijn kortere kabels beter om te gebruiken, maar bij een goede condensator microfoon zijn iets langere kabels geen probleem. Maak hier dus een goede afweging in.

Bekijk de beste XLR-kabels van 0.5 meter, 1.5 meter, 3 meter, 5 meter en 10 meter.

Zwarte XLR kabel.

Microfoon accessoires for the win!

De genoemde microfoon accessoires zijn de perfecte manier om jouw vocals dat extra professionele randje te geven.

Natuurlijk spelen er nog een aantal andere belangrijke punten mee om de beste opnames te maken. Denk aan de plaatsing van de microfoon in de ruimte of een goede vocalist. Wees je er bewust van dat microfoon accessoires geen wondermiddel zijn als deze factoren in de basis al niet goed zijn.

Hopelijk heb je informatie uit dit bericht kunnen halen waar je iets aan hebt.