
Het kunnen maken van je eigen MIDI drum beats is een van de handigste skills om te hebben als muziek producer. Je krijgt meer controle over je beats, maar nog belangrijker: je kunt je eigen creativiteit kwijt in je muziek.
Producers die hun eigen MIDI drum beats programmeren krijgen hierdoor een eigen unieke sound. Daarnaast wordt een beat veel interessanter om naar te luisteren als je goed gebruik maakt van MIDI. Je kunt meer variëren en experimenteren met samples.
Beginnen met je eigen beats maken kan lastig zijn. Produceer software (DAW) biedt ontzettend veel mogelijkheden en tools die je in kunt zetten. Daarom wil ik je in dit artikel laten zien welke functies het belangrijkste zijn bij het programmeren van MIDI!
Inhoudsopgave
De MIDI grid
MIDI beats worden gemaakt op een grid. Op deze grid kun je noten van je beat programmeren. In de meeste DAW’s klik je simpelweg op een vakje in deze grid, en de noot verschijnt vanzelf. Dit is de basis van het programmeren van MIDI!

Alleen, hoe bepaal je waar je noten moet plaatsen zodat je beat goed gaat klinken? Dit is gelukkig niet heel moeilijk! De hoogte waarop je een noot op de grid plaatst bepaald de toonhoogte (bij een melodisch instrument of sample) of het soort sample wat gespeeld wordt (bij een drumrack). Als je een noot verder naar rechts of links plaatst dan verander je de timing van de noot.
Je kunt de verticale verdeling van de grid zelf bepalen. Wil je bijvoorbeeld elke tel een noot plaatsen? Dan kun je de grid op 1/4 zetten (er zitten 4 tellen in een maat). Wil je dubbel zoveel noten in een maat kunnen zetten? Dan zet je de grid op 1/8. Zo heb je nog veel meer mogelijkheden om je grid in te delen, zoals op 1/16 noten, 1/64 noten en zelfs triplets.
Als je begint kun je het bijvoorbeeld je grid op 1/4 zetten en een kick op elke noot programmeren. Vervolgens zet je op tel 2 en 4 een snare.

Zet hierna je grid op 1/8 en programmeer op elke verdeling een hi-hat. Nu heb je een van de meest standaard MIDI drum beats geprogrammeerd!

Timing van MIDI drum beats
Nu je een standaard drumbeat hebt geprogrammeerd kun je vanaf hier gaan experimenteren! Haal noten weg en voeg noten toe. Probeer verschillende verdelingen van de grid en probeer te luisteren wat je doet.
Zorg in het begin tijdens het experimenteren dat je in ieder geval de eerste kick en de twee snare drums laat staan. Deze noten zorgen namelijk voor stabiliteit in je beat. Als je deze noten weghaalt zonder dat je weet wat je doet, dan kan je beat al snel minder goed gaan klinken.

Een uitzondering is als je trap beat wilt gaan maken. In dit geval kun je het beste een kick op de eerste tel en een snare op de derde tel programmeren. Dit heet een ‘half-time’ beat. Voor de hi-hats zijn de 1/16 en 1/32 grid verdeling dan ook interessant.

Tip: Verander tijdens het experimenteren ook eens het tempo (BPM) van je project. Door op verschillende tempo’s goed klinkende beats te programmeren krijg je veel sneller een goed gevoel voor timing!
Velocity
Als je eenmaal een beat hebt gemaakt die je tof vindt klinken, is het tijd om de beat een professioneel randje te geven! Dit doen we door de beat menselijker te maken (humanizen). Een perfect geprogrammeerde beat kan namelijk al snel kunstmatig klinken. Luisteraars vinden het onbewust fijn om te luisteren naar beats die niet helemaal perfect zijn.
De tool die we hiervoor kunnen inzetten is velocity. Met velocity bepaal je hoe hard de individuele noten klinken. Dit is een waarde van 0 (zachtst) tot 127 (hardst). Bij sommige virtuele instrumenten veranderd de klank (timbre) van een sample zelfs een beetje op verschillende velocity waardes.
Als je luistert naar een echte drummer, dan klinkt elke klap net weer iets anders. De drummer raakt zijn drums bijvoorbeeld iets zachter, harder, of vanuit een andere hoek. Dit proberen we met velocity te imiteren.
Zorg dat de noten die op de tel zitten de de sterkste velocity hebben. Hierbij zit met een velocity waarde tussen de 100 en 110 al prima. De noten om deze noten kun je iets minder sterk maken. Het gaat hierbij om subtiliteit. Vaak komen de beste resultaten als het effect net merkbaar is.

Op deze manier zorg je dat de luisteraar blijft voelen hoe ze op je beat kunnen dansen. Tegelijkertijd gaat je MIDI drum beat een stuk menselijker klinken! Ook hier leer je heel veel door te experimenteren en te luisteren naar wat er gebeurt.
Micro timing in je MIDI drum beat
We hebben het volume van de beat menselijker laten klinken, maar de timing van de noten staat nog kaarsrecht op de grid. Tijd om hier iets aan te veranderen. Een echte drummer kan namelijk ook niet elke noot 100% strak timen. 🙂
In de meeste DAW’s worden je noten automatisch uitgelijnd met de dichtstbijzijnde lijn op de grid. Je kunt het grid echter ook uitzetten. Dit stelt je in staat om de noten een heel klein beetje naar links of naar rechts te verplaatsen.
Ook hier is subtiliteit belangrijk. Als je noten teveel gaat verplaatsen dan kan dit teveel op gaan vallen in de beat. De feeling van je beat kan dan veranderen. Dit is niet perse fout want hierdoor kun je swing toevoegen aan je drums. Persoonlijk merk ik of de timing goed is als ik met mijn hoofd fijn mee kan bewegen op de beat.
Micro timing kan ook ontzettend tof zijn als je meerdere geluiden met elkaar layered. Heb je bijvoorbeeld twee snare sounds die tegelijkertijd spelen? Zet er dan eens eentje net iet voor de grid. Hierdoor creëer je een ‘flam’ effect, wat voor interessante texturen zorgt in je beat.

Regels zijn er om gebroken te worden
De bovenstaande stappen zijn bedoelt om je affiniteit te laten krijgen met het programmeren van MIDI drum beats. Deze stappen zijn echter niet heilig. Probeer vooral de regels te breken als je dat voelt. Hierdoor ontstaan vaak de meest unieke beats!
Plaats bijvoorbeeld geen kick op de eerste tel, of draai de velocity waarden van de noten om. Je krijgt al snel nieuwe ideeën en inspiratie. Daarnaast ontdek je hierdoor wat voor soort beats en ritmes jij vet vindt.
De snelste manier om MIDI te leren programmeren
Hopelijk heb je iets gehad aan het bovenstaande stappenplan. Vaak leer je het snelste door het proces vaak te herhalen. Echter kan dit op een gegeven moment gaan vervelen. Daarom heb ik een tool gevonden die beats programmeren omzet tot een game!
Met Building Blocks leer je stap voor stap alles wat je moet weten over het programmeren van muziek. Niet alleen beats, maar ook basslines, akkoorden en melodieën! Je leert daarnaast ook nog de basis van muziektheorie!
Zelfs de iets meer ervaren producers kunnen veel leren van Building Blocks. Het heeft mij persoonlijk geholpen om de basis van mijn muzikale kennis te versterken. Hierdoor kan ik sneller werken en weet ik beter wat ik doe.
Je kunt Building Blocks gratis uitproberen via onderstaande knop, dus doe dat vooral! Mocht je meer informatie willen hebben, dan kun je mijn volledige Building Blocks review lezen.

Maak je volgende stap als Music Producer!
Klik op de knop en krijg 72 uur gratis toegang tot Building Blocks