Zo speel je elke majeur toonladder op de piano!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Toonladders vormen de basis van elk muziekstuk. Ze geven aan welke noten goed bij elkaar passen om akkoorden en melodieën te maken. Als pianist is het dus belangrijk om te weten hoe je een toonladder op de piano moet spelen!

Majeur toonladders zijn misschien wel de meest gebruikte toonladders. Ze geven muziek een vrolijk karakter. In dit artikel vertel ik je hoe je vanaf elke toets op de piano een majeur toonladder kunt maken. Ook geef ik je een lijst met alle majeur toonladders. Laten we snel beginnen!

Wat is een toonladder precies?

Een toonladder (ook wel ‘scale’ in het Engels) is een opeenvolging van stijgende of dalende tonen binnen een octaaf. Deze tonen klinken op een bepaalde manier goed bij elkaar. Dit heet met een moeilijk woord diatoniek.

In de meeste gevallen zitten er 7 tonen in een toonladder. Er bestaan echter ook toonladders met 5 tonen (pentatonische toonladder), 12 tonen (chromatische toonladder).

Een majeur toonladder heeft 7 tonen met verschillende intervallen (aftanden tussen de tonen). Deze intervallen zijn altijd relatief aan elkaar, ongeacht op welke noot je begint. Eigenlijk hoef je dus alleen maar de 7 opeenvolgende intervallen te onthouden om elke majeur toonladder te kunnen spelen! Hier later meer over.

Heb je wel eens ‘Do-re-mi-fa-sol-la-ti-do’ gezongen? Dan heb je een majeur toonladder gezongen! Je ziet dat ‘Do’ twee keer wordt gezongen. Dit komt omdat de laatste ‘Do’ dezelfde noot is als de eerste, alleen dan een octaaf hoger. Vanaf daar kun je de toonladder dus weer herhalen.

Zelf majeur toonladder op de piano spelen

Dan nu over naar het spelen van een majeur toonladder op de piano. Zoals al eerder genoemd gaat het allemaal om de afstanden tussen de opeenvolgende noten van de toonladder.

Om het makkelijker te maken gaan we niet dieper in op de officiële namen van de intervallen. Bij deze methode hoeven we maar twee soorten afstanden te onthouden: de halve stap (1/2) en de hele stap (1).

Met een halve stap bedoelen we een sprong van een toets naar de eerste zwarte of witte toets ernaast. In de afbeelding hieronder zie je een aantal voorbeelden:

Halve stappen voor het spelen van een toonladder op piano.

Misschien kun je nu al wel raden wat we dan met een hele stap bedoelen. Dit is namelijk twéé keer een halve stap! In de afbeelding hieronder zie je voorbeelden van hele stappen:

Nu komt de truc: Elke majeur toonladder heeft een vaste combinatie aan hele en halve stappen!

Deze volgorde is van links naar rechts: 1 – 1 – 1/2 – 1 – 1 – 1 – 1/2.

Dit kun je het beste zien bij de majeur toonladder van C. Deze toonladder bestaat namelijk uit alleen maar witte toetsen. Je begint de toonladder op de noot C, en gaat vervolgens de volgorde van stappen af. Dat ziet er dan zo uit:

De C majeur toonladder op piano.

Op dezelfde manier kunnen we bijvoorbeeld ook de majeur toonladder van B uitvinden:

De B majeur toonladder op piano.

Akkoorden van een toonladder

Zoals je hebt gemerkt is het dus best makkelijk om een toonladder uit te zoeken! Vanaf hier kun je alle akkoorden uitvinden die bij de toonladder horen.

Basis akkoorden speel je door 3 noten of meer tegelijkertijd te spelen. Neem een willekeurige toets uit de toonladder, ga vervolgens twee toetsen uit de toonladder verder voor je tweede noot. Vanuit hier ga je weer twee toetsen uit de toonladder verder om je derde noot te vinden.

Hieronder zie je een B akkoord uit de majeur toonladder van B. Vergelijk de bovenstaande en onderstaande afbeelding en kijk of je het verband ziet:

Wil je meer weten over het spelen van akkoorden? Bekijk dan eens mijn blog over het spelen van majeur en mineur piano akkoorden!

Overzicht van elke majeur toonladder op de piano

Hieronder zie je een overzicht van elk majeur piano akkoord op de piano:

Overzicht van alle majeur toonladders op de piano

Andere toonladders

Net als majeur toonladders heeft elk soort toonladder zijn eigen formule. Zo zijn de stappen van een mineur toonladder: 1 – 1/2 – 1 – 1 – 1/2 – 1 – 1 – 1.

Daarnaast kun je pentatonische toonladders ook makkelijk maken vanuit een majeur toonladder. Je neemt gewoon de eerste, tweede, derde, vijfde en zesde toets uit de toonladder. Hieronder zie je bijvoorbeeld de C majeur pentatonische toonladder. Vergelijk deze maar eens met de bovenstaande afbeelding van C majeur.

Pentatonische toonladders zijn erg geschikt om als beginnend pianist mee te leren soleren. De tonen klinken eigenlijk altijd goed met elkaar. Probeer het maar eens! 🙂

Vingerposities tijdens het spelen van een toonladder op de piano

Als je eenmaal weet hoe je toonladders kunt construeren moet je ze natuurlijk ook nog leren spelen. De beste manier om toonladders in de vingers te krijgen is door ze elke dag 5 tot 10 minuutjes te oefenen. Kies elke week een nieuwe toonladder om te oefenen.

Speel ze van beneden naar boven en van boven naar beneden. Probeer ze met zowel je linker als rechter hand te spelen en vervolgens met beide handen tegelijkertijd.

Het is belangrijk dat je bij elke toonladder een correcte techniek aanleert. Hierbij zijn je vingerposities de belangrijkste factor. In de video hieronder leer je hoe je toonladders speelt met de juiste vingerposities.

De beste manier om piano te leren spelen

Hopelijk weet je door deze blog nu hoe je majeur toonladders kunt uitzoeken en spelen! Het enige wat je nu hoeft te doen is het veel oefenen. Op YouTube zijn genoeg tutorials te vinden om het oefenen van toonladders leuk te maken.

Wil je echter zo gestructureerd efficiënt mogelijk piano leren spelen? Dan raad ik je aan om eens naar Pianoforall te kijken!

Pianoforall is een cursus die je thuis op je eigen tempo kunt volgen. Het bevat genoeg materiaal om zeker 1 tot 2 jaar zoet te zijn! Het heeft mij in ieder geval ontzettend geholpen om de piano te begrijpen en te ontdekken. De cursus is daarnaast ook nog super goedkoop voor wat je krijgt. 🙂

Binnen de kortste keren speel je mee met je favoriete popmuziek en later leer je zelfs meerdere geavanceerdere klassieke composities spelen. Je krijgt genoeg mogelijkheden om te kiezen wat voor soort muziek jij graag wilt leren spelen.

Wil je meer weten over Pianoforall? Lees dan mijn uitgebreide Pianoforall review, of ga direct naar de website van Pianoforall met de knop hieronder!

Pianoforall logo

Wil jij snel en op je eigen tempo piano leren spelen?

Ga dan naar Pianoforall en ga direct aan de slag!

Ga direct naar Pianoforall