Leren drummen voor volwassenen? Het is mogelijk!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Twijfel jij of het nog zin heeft om te leren drummen op jouw leeftijd? Veel volwassenen denken dat leren drummen niet meer kan als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt.

Een veel voorkomend argument hiervoor is bijvoorbeeld dat ons brein op oudere leeftijd minder snel nieuwe vaardigheden oppikt. Dit argument is in zekere zin waar, maar het betekend zeker niet dat je als op latere leeftijd niet kunt leren drummen!

Er zijn namelijk genoeg gevallen waar volwassenen zonder enige drum ervaring binnen een jaar in een band zijn gekomen, en sommigen daarvan zelfs professioneel drummer zijn geworden.

In deze blog vertel ik je waarom het nog niet te laat is om een goede drummer te worden. Ook geef ik je een aantal stappen die je kunt volgen om een goed begin te maken met je drum carrière. Laten we dus snel beginnen!

Waarom zou je willen leren drummen?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is je drijfveer om te leren drummen? Ik vind dat er vaak te weinig aandacht wordt besteed aan deze vraag. Veel mensen denken alleen maar dat ze geen drummer van topniveau meer kunnen worden omdat ze daar ’te laat’ voor zouden beginnen. Het gevolg is dat ze überhaupt niet meer gaan proberen om te leren drummen.

Maar zou het leren drummen niet al genoeg reden moeten zijn om te beginnen? Dat je lekker kunt rammen en mee kunt spelen met je favoriete muziek? Misschien kun je gaan jammen of in een band gaan spelen waar je nieuwe mensen leert kennen en ervaringen op doet? Voor mij klinkt het leerproces in ieder geval een stuk leuker dan het einddoel!

Stel jezelf daarom meerdere keren achter elkaar de vraag ‘waarom’ je wilt leren drummen. Je zult merken dat je dichter bij de kern komt van je drang om de drumstokken op te pakken. Als deze motivatie goed voelt, dan moet je het gewoon doen!

Laat je niet afschrikken

Soms kan het voorkomen dat mensen zich geïntimideerd voelen door het aangaan van een nieuw avontuur. We gaan in dit geval smoesjes verzinnen om niet te hoeven beginnen, met als gevolg dat we later spijt krijgen dat we het avontuur nooit zijn aangegaan.

Veel voorkomende smoesjes zijn: Ik heb toch geen talent, of, ik ga nooit zo goed worden als die ander. Heb jij deze smoesjes ook wel eens aan jezelf verteld? Dan heb ik goed nieuws voor je! Talent bestaat namelijk niet. Natuurlijk bestaan er mensen die bepaalde vaardigheden sneller oppakken, maar het enige wat echt telt is dat je consistent tijd investeert in het oefenen. En zolang je gepassioneerd bent gaat dit zeker lukken!

Nog een gebruikelijk smoesje is dat we ons zorgen gaat maken over onze omgeving. Je bent bijvoorbeeld bang dat je buren en huisgenoten last gaan hebben van het geluid en dus geef je je droom om te leren drummen bij voorbaat alvast op. Tegenwoordig zijn er echter genoeg mogelijkheden om ‘stil’ te leren drummen. Je kunt bijvoorbeeld een elektronisch drumstel kopen in plaat van een akoestisch drumstel

In een andere blog heb ik beschreven hoe je het geluid kunt isoleren van een elektronisch drumstel. Verder kun je mijn top 5 elektronisch drumstel voor beginners lezen voor het uitzoeken van het beste drumstel.

Oftewel, stop met het bedenken van smoesjes en ga denken in mogelijkheden! 🙂

Iedereen kan leren drummen, zelfs volwassenen!

Het klopt dat kinderen informatie sneller tot zich op kunnen nemen en in principe sneller kunnen leren. Echter hebben volwassenen een paar grote voordelen ten opzichte van kinderen, waardoor dit nadeel weer gelijk getrokken wordt.

Volwassenen hebben over het algemeen namelijk veel meer discipline en focus. En laten dit nou net de belangrijkste factoren zijn om zo efficiënt mogelijk een nieuwe vaardigheid te leren!

Door levenservaring weet je op een gegeven moment dat je geen twee dingen tegelijk moet doen als je iets nieuws wilt leren. Kinderen hebben dit vaak nog niet door. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lezen met muziek aan. Ze verdelen hun aandacht continu heen en weer tussen het boek en de muziek, waardoor er geen van beide echt beklijft. En dan hebben we het nog niet eens over social media en de smartphone die continu voor afleiding zorgen.

Volwassenen zijn veel beter in het vermijden van afleiding waardoor er meer focus kan gaan naar het oefenen. Ze kunnen hierdoor sneller hun hersenen laten wennen aan nieuwe ritmes en patronen.

Ook de mate van discipline is veel hoger bij een volwassene. Kinderen worden vaak van buitenaf gemotiveerd door hun ouders om te leren drummen. Volwassenen leren daarentegen drummen omdat ze dat vanuit zichzelf willen. Dit zorgt ervoor dat ze veel sneller bereid zijn om er elke dag tijd in te stoppen.

Tips voor tijdens het oefenen

Hopelijk is de boodschap duidelijk: als je wilt leren drummen, dan moet je gewoon beginnen! Maar nu komt de volgende stap. Hoe zorg je dat je het beste maakt van je oefensessies? Ik wil je een paar tips geven waarmee je super snel stappen gaat zetten.

Tip 1: Oefen elke dag in ieder geval 10 tot 30 minuten. Zorg dat je de discipline krijgt om om dit vol te houden, ook al heb je er een dag minder zin in. Herhaling is de beste manier om te leren en je zult merken dat drummen elke dag steeds iets makkelijker wordt. Push jezelf daarnaast ook niet teveel. Rust is een belangrijk onderdeel in het leerproces. Stop als het niet meer lukt en gun je hersenen de rust om het geleerde te verwerken.

Tip 2: Besteed elke oefensessie tijd aan één specifiek onderwerp en ga hier de diepte mee in. Om het drummen een tweede natuur te maken moeten je hersenen door en door begrijpen hoe de drum-bewegingen in elkaar zit. Tip 3 helpt je hierbij.

Tip 3: Begin langzaam en bouw het tempo op. Dit is de gouden regel als je wilt leren drummen. Speel ritmes eerst noot voor noot met volledige aandacht bij elke slag. Zet vervolgens een metronoom aan op een langzaam tempo om vertrouwd te raken met de timing. Wanneer je het ritme comfortabel kunt spelen op een laag tempo kun je langzaam het tempo opschroeven.

Tip 4: Heb plezier! Muziek maken hoort altijd leuk te zijn. Dit is hoofd prioriteit! Zonder plezier geen motivatie en zonder motivatie geen voortgang. Wacht dus niet te lang om met je favoriete muziek mee te spelen of om andere muzikanten op te zoeken.

Volwassenen die leren drummen tijdens een jamsessie in een tuin met lichtjes.

Efficiënt leren drummen voor volwassenen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om jezelf te leren drummen. Je kunt bijvoorbeeld lessen volgen bij een docent, maar je kunt tegenwoordig ook een volledige drummer worden via het internet! Het voordeel van internet ten opzichte van een docent is dat je een stuk flexibeler bent in waar en wanneer jij wilt leren. Ook kan een docent best prijzig zijn tegenover online alternatieven.

Nu kun je op YouTube filmpjes gaan zoeken. Echter weet je (zeker als beginner) nooit zeker of deze tutorials bij je niveau en leerbehoefte aansluiten. Bij een docent weet je in de meeste gevallen wél zeker dat je in logische stappen leert drummen.

Er is echter nog een andere methode waarbij the best of both worlds word gecombineerd. De flexibiliteit en lage kosten van online tutorials, en de les structuur van een drumleraar. Deze methode heet Drumeo!

Drumeo is met grote voorsprong mijn favoriete online platform om te leren drummen. Of je nou een absolute beginner bent of een gevorderde drummer, iedereen kan er ontzettend veel leren!

Er staan erg veel leerpaden op die je helpen om de basis te leren, maar ook die je helpen om te specialiseren in bepaalde stijlen of technieken. De lessen worden gegeven door de beste drummers ter wereld. Denk aan Todd Sucherman, Dennis Chambers, Simon Phillips en meer!

Er worden regelmatig livestreams gehouden waar je vragen kunt stellen en feedback kunt krijgen op je eigen spel. Daarnaast is er een community waar je inspiratie op kunt doen en ervaringen kunt delen. Ook bevat Drumeo een mega grote interactieve bladmuziek/tutorial bibliotheek van je favoriete songs.

Ben je benieuwd naar Drumeo? Dan kun je het gewoon 30 dagen vrijblijvend uitproberen via de onderstaande knop! Of lees mijn uitgebreide Drumeo review voor meer informatie. Hopelijk raak je geïnspireerd om de drumstokken op te pakken! 🙂

Probeer Drumeo nu 30 dagen gratis uit!

Leer van de beste drummers ter wereld en zet je eerste of volgende stap als drummer.

Ga naar Drumeo